ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινό συμφέρον Ελλήνων και ξένων εργατών η πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε χτες την ακόλουθη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών, το ΚΚΕ απευθύνει θερμό χαιρετισμό στους χιλιάδες Ελληνες μετανάστες που ζουν σε χώρες του εξωτερικού, ειδικά τους νέους μετανάστες που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στους δεκάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες πρόσφυγες που δημιουργούν οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στη Συρία. Σε όλους όσους κινδυνεύουν στα νερά του Αιγαίου και στους φράχτες που υψώνουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, που περιφέρονται στα διάφορα γήπεδα της Αττικής, για να καταλήξουν, και πάλι, φυλακισμένοι στα κέντρα κράτησης και τις "Αμυγδαλέζες".

Είναι στη φύση του καπιταλισμού να γεννά μαζικά κύματα προσφύγων από χώρες που εκδηλώνεται πόλεμος και οικονομικών μεταναστών από χώρες που μαστίζονται από την πείνα και την εξαθλίωση. Είναι στη φύση του να αξιοποιεί τους μετανάστες ως φτηνό εργατικό δυναμικό, με ελάχιστα δικαιώματα, για να αυξάνει την κερδοφορία του κεφαλαίου και να αφαιρεί εργατικές κατακτήσεις για το σύνολο των εργαζομένων. Γι' αυτό και το κοινό συμφέρον Ελλήνων και ξένων εργατών είναι η πάλη για να καταργηθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης των λαών.

Οι πρόσφατες αποφάσεις των Συνόδων της ΕΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, στόχο έχουν κυρίως την αξιοποίηση των προσφύγων και μεταναστών στους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα εδαφών, ταυτόχρονα με τον έλεγχο ροής του ξένου εργατικού δυναμικού.

Ιδιαίτερα η δημιουργία συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής της ΕΕ που θα μπορεί να επεμβαίνει στα εξωτερικά σύνορα, ακόμη και χωρίς τη συμφωνία του κράτους - μέλους, σημαίνει για τη χώρα μας ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και προώθηση σχεδίων συνδιαχείρισης του Αιγαίου με την Τουρκία.

Μαζί με τη σύσταση "Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Επιστροφών", δηλαδή απελάσεων και επαναπροωθήσεων και τη δημιουργία των hot spots, θα εντείνουν την καταστολή ενάντια στα εκατομμύρια των προσφύγων και των μεταναστών που είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει μεγάλη ευθύνη για τις σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις. Γιατί, όχι μόνο ψήφισε και εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και γιατί συμφωνεί με τη δημιουργία του νέου κατασταλτικού "ευρωμηχανισμού", γιατί κάλεσε τις "Ομάδες Ταχείας Επέμβασης" του Frontex, γιατί μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, γιατί συμμετέχει ενεργά στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και το λαό, Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, να επαγρυπνούν για τις επικίνδυνες εξελίξεις, να εντείνουν την αλληλεγγύη και να παλέψουν από κοινού για:

-- Απευθείας μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.

-- Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας και όχι ευρωκέντρων διαλογής προσφύγων (hot spots), με ταυτόχρονη εξασφάλιση χώρων (κατασκηνώσεων, στρατοπέδων κ.λπ.) άμεσης φιλοξενίας, για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι την προώθησή τους.

-- Κατάργηση του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex.

-- Απεμπλοκή τώρα της χώρας μας από τον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στη Συρία. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές στον πόλεμο σε βάρος της Συρίας από γη, αέρα και θάλασσα.

-- Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς. Απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης, αποσύνδεση από συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων, κατάργηση των παραβόλων και των προστίμων.

-- Ισα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα σε όλους τους μετανάστες και δυνατότητα μεταφοράς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από και προς τις χώρες προέλευσης με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών.

-- Ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ανεξάρτητα από νομιμοποιητικά έγγραφα.

-- Οχι στη δημιουργία νέων ευρωμηχανισμών φύλαξης των συνόρων και στα σχέδια για συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία, υπό την αιγίδα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.

-- Αλληλεγγύη και πάλη των λαών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια και πολέμους, μαζικά κύματα μεταναστών και προσφύγων».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Συνεχή τα πάρε - δώσε με το ΝΑΤΟ

Διευρύνονται επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα πάρε - δώσε με τους ΝΑΤΟικούς σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, στις 16 - 18 Δεκέμβρη, οι σπουδαστές της 127ης εκπαιδευτικής σειράς του «NATO Defence College» (NaDefCol, «Κολέγιο Αμυνας» του ΝΑΤΟ), με επικεφαλής τον διοικητή της Σχολής, Πολωνό υποπτέραρχο J. Bojarski, επισκέφθηκαν την Αθήνα, στο πλαίσιο των «εκπαιδευτικών ταξιδίων» που πραγματοποιεί η Σχολή.

Η αποστολή της Σχολής αποτελούνταν από 19 επιτελείς και 76 σπουδαστές. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους επισκέφθηκαν το ΓΕΕΘΑ, όπου, όπως ανακοινώθηκε, «παρακολούθησαν ενημερωτικές διαλέξεις επί θεμάτων που άπτονται της αμυντικής, εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, καθώς και επί θεμάτων που αφορούν στις προσφυγικές ροές», από εκπροσώπους του ΓΕΕΘΑ, των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών και του Λιμενικού Σώματος.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θήβα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σήμερα, Σάββατο, στην ετήσια συνεστίαση που διοργανώνουν οι ΚΟ Θήβας, στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα «Το τζάκι».

Με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τη Δευτέρα 21/12 στις 13.00. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στον Περισσό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org