ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι μαζί για μια αξιοπρεπή ζωή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών

Για την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«"Κάθε πέρυσι και καλύτερα" είναι η έκφραση που ταιριάζει για να περιγράψει την κατάσταση των μεταναστών στη χώρα μας και διεθνώς.

Η όξυνση και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, η ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και τα αντιδραστικά καθεστώτα είναι οι αιτίες για τη συνεχή αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ξεριζώνονται για να βρουν μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης, στους 7.000 ανέρχονται οι νεκροί μετανάστες στα σύνορα, στην προσπάθεια να ξεφύγουν από το θάνατο και την εξαθλίωση.

Η ΕΕ, που δήθεν συγκλονίστηκε με τους εκατοντάδες νεκρούς της Λαμπεντούζα, ετοιμάζεται να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα παρεμπόδισης και καταστολής των μεταναστών στα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα.

Η ελληνική κυβέρνηση, που δήθεν λυπάται μετά από κάθε τραγωδία στο Αιγαίο ή το Ιόνιο, θέτει ως προτεραιότητα την ακόμη μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των μεταναστών κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ. Τα μέτρα αυτά δε θα σταματήσουν τα κύματα των μεταναστών, ούτε τις αιτίες που γεννούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας χειροτερεύει. Εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες με άδειες διαμονής αδυνατούν να τις ανανεώσουν, λόγω της ανεργίας και της έλλειψης ενσήμων, των υπέρογκων παραβόλων. Μένουν ανασφάλιστοι αυτοί και οι οικογένειές τους. Το "πάγωμα" του νόμου για την ιθαγένεια έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους, κυρίως, μετανάστες σε ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Χιλιάδες μετανάστες "χωρίς χαρτιά" βρίσκονται φυλακισμένοι σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιμένοντας την απέλασή τους. Οσοι τυχεροί δεν έχουν ακόμη συλληφθεί ζουν κάτω από το φόβο της σύλληψης, είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους εργοδοτική τρομοκρατία, στις ρατσιστικές επιθέσεις, στους εκβιασμούς των διακινητών, αντιμέτωποι με την πείνα και το θάνατο, όπως έγινε με το νεκρό κορίτσι από τη Σερβία. Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των άνεργων μεταναστών. Ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης, που έχει κατατεθεί, ανακυκλώνει και δεν αντιμετωπίζει τα συσσωρευμένα προβλήματα των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ καλεί Ελληνες και ξένους εργαζομένους σε κοινό αγώνα, σε ενίσχυση της λαϊκής αλληλεγγύης, για να μη μείνει κανένας χωρίς στέγη, νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση, φάρμακο, γιατρό, τροφή, για μια αξιοπρεπή ζωή. Προβάλλει άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως: Νομιμοποίηση με απλές και ανέξοδες διαδικασίες των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται ήδη στη χώρα μας, ανανέωση των αδειών παραμονής χωρίς προαπαιτούμενα, διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης, ταξιδιωτικά έγγραφα στους μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ με απειθαρχία σε Σένγκεν και Δουβλίνο ΙΙ, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς χώροι προσωρινής φιλοξενίας.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για τη διεθνιστική κοινή πάλη των λαών, για μια άλλη, ριζικά διαφορετική πολιτική, ενάντια στα μονοπώλια και το κεφάλαιο, με το λαό στην εξουσία, για την αντιμετώπιση και του μεταναστευτικού ζητήματος και των αιτιών που το γεννούν».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΑΧΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ
Κατέθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας

Αρχισε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για τη δολοφονία του 26χρονου Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν που μαχαιρώθηκε στην καρδιά στις 17 Γενάρη 2013 τα ξημερώματα, στα Πετράλωνα. Ο εργάτης, που βρισκόταν 5 χρόνια στη χώρα μας, πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά και δύο φασίστες - ναζιστές του έκλεισαν το δρόμο με μηχανή, κατέβηκαν και τον μαχαίρωσαν εν ψυχρώ με δύο στιλέτα «πεταλούδα». Ο 29χρονος Χρ. Στεργιόπουλος και ο 25χρονος Διον. Λιακόπουλος κατηγορούνται για το αδίκημα της δολοφονίας από πρόθεση και κοινό δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Οι συνήγοροι της οικογένειας του Σαχζάτ Λουκμάν ζητούν να κριθεί το έγκλημα ως ρατσιστικό.

Με δεδομένο ότι οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι και με το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, μέσω των συνηγόρων τους, από την έναρξη της δίκης «φρόντισαν» να δηλώσουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως ιδεολογική ή άλλη σχέση εξάρτησης με τη Χρυσή Αυγή.

Αίσθηση προκάλεσε στο πολυπληθές ακροατήριο ότι οι συνήγοροι ζήτησαν την αποβολή από τη διαδικασία της οικογένειας του δολοφονημένου μετανάστη εργάτη, αμφισβητώντας λίγο ως πολύ τη συγγενική σχέση τους και λέγοντας, μάλιστα, ότι «δεν έχουν αντίρρηση να παραβρεθεί η πραγματική οικογένεια του θύματος»! Το δικαστήριο με... συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε το αίτημα.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν δύο αυτόπτες μάρτυρες που ξύπνησαν - όπως είπαν στο δικαστήριο - από βογγητά πόνου που άκουσαν κάτω από το παράθυρό τους. Το πρώτο που είδαν όταν το άνοιξαν ήταν δύο άτομα. Το ένα βρισκόταν πάνω σ' ένα σκούτερ και το άλλο στεκόταν όρθιο εκεί κοντά. Ενα τρίτο (σ.σ. ο δολοφονημένος) άτομο, που είδαν μετά, βρισκόταν σε εμβρυακή στάση πεσμένο λίγο μακρύτερα σε ένα φορτηγό. Ακουσαν επίσης τον οδηγό της μηχανής να λέει στο άτομο που στεκόταν όρθιο «έλα, πάμε να φύγουμε». Μάλιστα, όπως είπε ο ένας μάρτυρας, «εκείνος πήγε χαλαρά προς το σκούτερ». Η μάρτυρας αναγνώρισε και τον ένα κατηγορούμενο όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο.

Η δίκη διακόπηκε χτες και θα επαναληφθεί στις 8 Γενάρη 2014.

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα νοσοκομειακά απόβλητα

Νέες ποσότητες νοσοκομειακών απορριμμάτων από δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εντόπισαν χτες το πρωί οι υπηρεσίες ελέγχου του ΕΔΣΝΑ στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ποσότητες είχαν μεταφερθεί με δημοτικά απορριμματοφόρα και το μεικτό τους βάρος ξεπερνούσε τους δέκα τόνους.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, κατά τη διάρκεια του μακροσκοπικού ελέγχου στο ημερήσιο μέτωπο διάθεσης των απορριμμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ διαπίστωσαν ότι ανάμεσα στα οικιακού τύπου απορρίμματα υπήρχαν επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα, όπως γάζες και βαμβάκια με αίμα, σωληνάκια, οροί κ.λπ. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ. και η αρμόδια Εισαγγελία.

Είναι η πέμπτη φορά μέσα σε ένα μήνα και η τέταρτη μέσα σε δέκα ημέρες που οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ εντοπίζουν νοσοκομειακά απορρίμματα στον ΧΥΤΑ. Από τα τέλη του Νοέμβρη μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ έχουν εντοπίσει περισσότερους από 20 τόνους επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων από δέκα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οδηγοί των απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων παρέδωσαν στις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ βεβαιώσεις των νοσοκομείων ότι μεταφέρουν αστικού τύπου απόβλητα.

Ως αργά το βράδυ κρατούνταν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής οι οδηγοί των απορριμματοφόρων, ενώ από την πλευρά του δήμου Αθήνας εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία την ευθύνη την έχουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Στις ελληνικές καλένδες τα οικονομικά αιτήματα

Το 23ο συνέδριό της πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Αθήνα.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Χ. Κατσώτης ο οποίος τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, το δικαίωμα των αστυνομικών υπαλλήλων να διεκδικούν τα δικαιώματά τους για καλύτερη ζωή και να μην συμφωνούν με τα κυβερνητικά μέτρα. «Νομίζουμε ότι έχουν κάθε δικαίωμα αυτές τις διεκδικήσεις να τις εκφράσουν από κοινού με άλλους εργαζόμενους, με τμήματα του λαού, με συνδικάτα και φορείς που αγωνίζονται για τα λαϊκά προβλήματα, για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού», τόνισε. Παράλληλα, είπε ότι «οι αστυνομικοί δεν πρέπει να είναι απέναντι στον αγώνα, στις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα του λαού, όταν και οι ίδιοι πλήττονται από την ίδια πολιτική».

Οσον αφορά τη Χρυσή Αυγή ανέφερε πως πρέπει να απομονωθεί λόγω του ναζιστικού και εγκληματικού της χαρακτήρα. Πρόσθεσε πως «η ΧΑ δημαγωγεί για τα προβλήματα των αστυνομικών με στόχο να επηρεάζει με το δηλητήριο του ναζισμού το προσωπικό της Αστυνομίας και των υπόλοιπων Σωμάτων Ασφαλείας. Επιδίωξή της είναι αυτές οι δυνάμεις να στρέφονται με μένος ενάντια στο λαό και να χτυπάνε τις κινητοποιήσεις του».

Στο συνέδριο μίλησε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, ο οποίος αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των αστυνομικών παρέπεμψε στο... αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα για να υπάρξει η σχετική ανταπόκριση της Πολιτείας στα οικονομικά τους αιτήματα. Το τελευταίο, όμως, όποτε και αν επιτευχθεί θα είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που με τους απανωτούς φόρους και τα χαράτσια, με τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές έχει γονατίσει το λαό. Εκφράζοντας το δόγμα της «επιθετικής αστυνόμευσης» που σημαίνει, στην ουσία, ενίσχυση της καταστολής, είπε ότι «έχει περάσει ο καιρός της μη αντιδρώσας Αστυνομίας». Επίσης, «ως προς τη Χρυσή Αυγή, το είπα και θα το ξαναπώ, εσείς είσαστε το κράνος και η ασπίδα της Δημοκρατίας», δήλωσε.

Πολλοί σύνεδροι αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στην ανάγκη αναγνώρισης της εργασίας τους ως επικίνδυνης, να αναγνωριστεί η νυχτερινή τους εργασία, να υπάρχει πραγματική αμοιβή για την έκτη μέρα εργασίας και ανάλογη θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, τις εξαιρέσιμες, τις αργίες και τις υπερωρίες και χορήγηση επιδόματος παραμεθόριων περιοχών όπως και στους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Εμπρηστική βόμβα «μολότοφ», που δεν ανεφλέγη, έριξαν χτες άγνωστοι στο «Σκάι». Το περιστατικό συνέβη στις 7.10 το βράδυ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ