ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Θέλουν συναίνεση για ανάπτυξη που εξοντώνει το λαό

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο λαός έχει δοκιμάσει την ανάπτυξη που του τάζει η συγκυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφέρον του είναι να διαλέξει τον άλλο δρόμο, που απαντάει στα πραγματικά του συμφέροντα
Ο λαός έχει δοκιμάσει την ανάπτυξη που του τάζει η συγκυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφέρον του είναι να διαλέξει τον άλλο δρόμο, που απαντάει στα πραγματικά του συμφέροντα
Τη συναίνεση του λαού σε θυσίες δίχως τέλος, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκει να υφαρπάξει η κυβέρνηση, πουλώντας παραμύθι ότι η ανάπτυξη που θα έρθει θα είναι υπέρ του λαού και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη χτεσινοβραδινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πίσω από τα ιδεολογήματα περί ανάπτυξης φάνηκε καθαρά η πλήρης σύμπλευση στην ταχεία υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων λιτότητας, των νέων φοροεπιδρομών και των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η αποφασιστικότητα των κυβερνητικών εταίρων να πάρουν όποιο νέο αντιλαϊκό μέτρο χρειαστεί για να στηριχθεί η στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Προκειμένου να εγκλωβίσουν το λαό στη στρατηγική αυτή, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις που έκαναν μετά το τέλος της σύσκεψης αναμάσησαν σε όλους τους τόνους το παραμύθι της επικείμενης ανάπτυξης, που θα ωφελήσει τάχα το λαό και θα φέρει δουλειές.

Το στίγμα έδωσε ο Ε. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να νιώσει ο Ελληνας πολίτης ασφαλής, να πιστέψει ότι τα μέτρα τα δύσκολα, τα βαριά, είναι πράγματι τα τελευταία» (!), συμπληρώνοντας αδίστακτα ότι «θα είναι τα τελευταία γιατί έχει αλλάξει η συγκυρία υπέρ της Ελλάδας και μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη στροφή». Αξίωσε υποταγή από το λαό, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «θέλει όμως δουλειά, θέλει κοινωνική συναίνεση και θέλει να πιστέψουμε σε μια εθνική στρατηγική».

Αξίωσε, δηλαδή, ωμά από τα λαϊκά στρώματα να συναινέσουν στα μέτρα της βίαιης πτώχευσής τους, να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με αυτά της πλουτοκρατίας, κάτω από την ξένη γι' αυτά σημαία της «εθνικής στρατηγικής». Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση «οργανώνει την νέα αφετηρία της χώρας», επισημαίνοντας ότι στόχος των διαρθρωτικών αλλαγών πρέπει να είναι να φτιαχτεί ένα «κράτος φιλικό στην ανάπτυξη», δηλαδή πιο φιλικό στα μονοπώλια.

Ανέφερε, τέλος, ότι συζήτησαν διεξοδικά τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε ότι είναι λίγα τα σημεία που απομένουν προς διευθέτηση στο Φορολογικό.

Την υποστήριξή του στην άμεση εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων και στη νέα φοροληστεία του λαού πρόσφερε και ο Φ. Κουβέλης, καλώντας το λαό να υπομείνει νέες θυσίες για χάρη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπερθεμάτισε για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, υποστηρίζοντας ότι «κινούνται προς ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση», επαναλαμβάνοντας με τη σειρά του ότι «μιλήσαμε για την ανάπτυξη βάζοντας συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι δε συζητήθηκε θέμα εκλογικού νόμου ή ανασχηματισμού, ενώ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στο Φορολογικό. Επιπλέον, δήλωσε ανερυθρίαστα ότι «κατέγραψε την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας των ασθενέστερων συμπολιτών μας», προκειμένου να μην πέσουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης οι χιλιάδες από τα λαϊκά στρώματα που φτωχοποιούνται βίαια.

Το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει» έστειλε νωρίτερα ο Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι στη σύσκεψη έγινε «μια πάρα πολύ χρήσιμη συζήτηση» για το φορολογικό νομοσχέδιο που κλέβει από τα λαϊκά νοικοκυριά άλλα 2,5 δισ. ευρώ, υπογράμμισε ότι συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ όσον αφορά στο χαράτσι της ΔΕΗ είπε ότι περιμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Κοροϊδία οι συμφωνίες με τους φορολογικούς παραδείσους

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση στη Βουλή

Κοροϊδία του λαού χαρακτήρισε τις συζητήσεις περί φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τοποθετούμενος στη Βουλή. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση της τροποποίησης δύο συμβάσεων με την Ελβετία και το Βέλγιο, «για την αποφυγή της διπλής φορολογίας».

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Θ. Παφίλης, «ενώ όλοι συζητούν τι γίνεται με τη συμφωνία με την Ελβετία, ουσιαστικά αυτό το πρωτόκολλο γίνεται για να προστατεύσει όλους αυτούς με τις καταθέσεις». Επισήμανε ότι παρά το ότι γίνονται πολλές συζητήσεις για το θέμα των ελβετικών καταθέσεων, «αυτό που πρέπει να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός είναι ότι τα αστρονομικά ποσά είναι ο ιδρώτας και το αίμα του όλα αυτά τα χρόνια», αφού «ο πλούτος που παράγει σωρεύεται στα χέρια μιας χούφτας πλουτοκρατών».

Ο Θ. Παφίλης συνέχισε λέγοντας ότι «θεωρούμε υποκρισία αυτή την συζήτηση. Σε συνθήκες απελευθέρωσης των αγορών και ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, δεν πιάνονται», θυμίζοντας πως υπάρχουν «φορολογικοί παράδεισοι που κανείς δε θέλει να ακουμπήσει». Σχολίασε επίσης την τακτική της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να αναδεικνύουν σε κυρίαρχο ζήτημα τη «διαφάνεια» σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις στο εξωτερικό. «Αυτό είναι το κεντρικό θέμα;» αναρωτήθηκε ρητορικά, «ή ότι αποτελούν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού; Πόσα θα μαζέψουν από τη φορολόγηση;».

Αναφερόμενος στις ισχύουσες διατάξεις, θύμισε ότι «οι προϋποθέσεις χειροτερεύουν την κατάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει συγκεκριμένους ανθρώπους, σε συγκεκριμένες τράπεζες. Πιασ' τ' αυγό και κούρευ' το δηλαδή». Συμπλήρωσε ότι με όσα προβλέπονται, «οι εταιρείες μένουν απέξω» ενώ για τον έλεγχο «παρεμβάλλονται τόσα απόρρητα, φορολογικό επιχειρηματικό κλπ., που θα καταλήξει σε μια δικαστική διαμάχη που θα κρατήσει χρόνια». Τέλος. τόνισε ότι η πραγματική κοροϊδία είναι ή «απίστευτη φοροαπαλλαγή προς το μεγάλο κεφάλαιο».

Υπερασπιζόμενος την τροποποίηση των συμβάσεων, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η σύμβαση με την Ελβετία «είναι σε ισχύ από το 1983» και «βασίζεται στο πρότυπο σύμβασης του ΟΟΣΑ» που «ορίζει υπό προϋποθέσεις την άρση του τραπεζικού απορρήτου».

ΚΚΕ
Ζητάει δωρεάν μετακινήσεις των φαντάρων

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος

«Να παρθεί πίσω η απόφαση για περικοπή των δωρεάν μετακινήσεων των φαντάρων», απαιτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Θανάσης Παφίλης, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Με απόφαση της κυβέρνησης περικόπτεται η μία από τις μόλις δύο δωρεάν καταστάσεις επιβίβασης των φαντάρων και καταργείται εντελώς το ένα και μοναδικό δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο που δικαιούνταν έως τώρα. Οι ήδη πετσοκομμένες παροχές, που σε καμία περίπτωση δεν κάλυπταν τις ανάγκες, με αυτήν την απόφαση εξαφανίζονται. Αντίστοιχες περικοπές ισχύουν και για το υπόλοιπο στρατιωτικό προσωπικό.

Το ήδη τεράστιο κόστος της θητείας για τη λαϊκή οικογένεια γίνεται πραγματικά αβάστακτο. Νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους σε όλη τη χώρα πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους πραγματικά κινδυνεύουν να μείνουν εγκλωβισμένοι και να μην μπορούν να μετακινηθούν ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών που πλησιάζουν. Η μετακίνηση από ένα νησί σε μια περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας ή αντίστοιχα από τον Εβρο στην Πελοπόννησο κοστίζει το λιγότερο 150 ευρώ, ενώ με την περικοπή του αεροπορικού εισιτηρίου κάποιος που μετακινείται, για παράδειγμα, από τη Λήμνο στη Θεσσαλία τις 2 τουλάχιστον μέρες της άδειάς του θα τις "φάει" στα μέσα μεταφοράς.

Τα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται χωρίς τέλος έχουν περάσει εδώ και καιρό και τις πύλες των στρατοπέδων. Σήμερα και με αφορμή και το τελευταίο χτύπημα στο δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης η κατάσταση γίνεται πραγματικά ασφυκτική για τους νέους στρατευμένους και τις οικογένειές τους. Η ίδια πολιτική που τσακίζει μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα είναι αυτή που φορτώνει και το κόστος της θητείας στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών. Ηδη, οι φαντάροι πληρώνουν από την τσέπη τους μια σειρά πράγματα, που θα έπρεπε να είναι δωρεάν όπως φωτογραφίες ταυτότητας και εθνόσημα μέχρι μπλούζες της στολής και είδη καθαρισμού».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

  • Για να παρθεί πίσω η απόφαση για περικοπή των δωρεάν μετακινήσεων των φαντάρων, ώστε όλοι να μετακινηθούν δωρεάν τις μέρες των γιορτών.
  • Για να εξασφαλίσει τη δωρεάν μετακίνηση των φαντάρων με ευθύνη του κράτους καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ