ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
Λίγες κουβέντες, αποτέλεσμα στην πράξη

Διασαφηνίσεις: Αυτό που δήθεν καταγγέλλεται από αστούς αναλυτές ως μια κακή συνταγή για την ανταγωνιστικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από την αναγκαστική επιδίωξη του κάθε καπιταλιστή: Το όλο και περισσότερο κέρδος που πρέπει να βγάλει έναντι των ανταγωνιστών του από την όλο και περισσότερη κλεμμένη υπεραξία της δουλειάς του εργάτη.

Αυτό που ονομάζουν «κοινωνικό κράτος» δεν είναι άλλο από ένα πολύ μικρό μέρος της αρπαγμένης υπεραξίας, την οποία το εργατικό κίνημα μπόρεσε να πάρει πίσω, μέσα από διάφορα κρατικά προγράμματα. Ενσωματώνει από κατακτήσεις (αποτέλεσμα αγώνων) ως και αναγκαστικές παραχωρήσεις (κάτω από το βάρος της ύπαρξης του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε).

Με αυτά τα δεδομένα το κλάμα όσων από τη μια υμνούν την ανταγωνιστικότητα κι από την άλλη θέλουν διατήρηση των εργατικών δικαιωμάτων είναι κάλπικο, όχι με ηθικούς όρους, αλλά γιατί περιέχει αντίφαση την οποία οι ίδιοι αρνούνται να λύσουν.

Εργατικά δικαιώματα και καπιταλιστικό κέρδος είναι ασύμβατα πράγματα. Το γεγονός ότι ο καπιταλιστής υποχρεώνεται σε παραχωρήσεις δεν αναιρεί την ανάγκη του να ξεζουμίσει τον εργάτη. Και θα το κάνει όποτε οι συσχετισμοί το επιτρέπουν.

Σήμερα είναι αυτή η ώρα. Και γιατί η καπιταλιστική κρίση κάνει πιο επιθετικό το κεφάλαιο και γιατί το εργατικό κίνημα δεν είναι στα πάνω του.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστικό. Ο Ομπάμα επιδιώκει να τα 'χει καλά και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Πατάει στην ανυπαρξία ταξικού κινήματος ικανού να αντισταθεί και πουλάει κυνήγι πλουτοκρατών, που όμως στην κατάληξή του κάνει χειρότερη την κατάσταση για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού.

***

Απέναντι στο γεγονός ότι οι καπιταλιστές λύνουν και δένουν καταπώς τους συμφέρει, το ερώτημα εδώ και καιρό δεν είναι πώς θα διατηρηθούν οι κατακτήσεις. Οποιος διακηρύσσει κάτι τέτοιο λέει ψέματα. Είναι άλλο πράγμα η αντίσταση ώστε να περισωθούν όσα περισσότερα γίνεται, κι άλλο η αυταπάτη ότι ο καπιταλιστής θα παραιτηθεί από την επιδίωξή του. Αρα, το ερώτημα είναι ποια είναι η λύση από τη σκοπιά των εργατών.

Αυτή, χωρίς ηθικολογίες, είναι μόνο μία: Να φύγει από τη μέση ο παράγοντας της ανισότητας. Να φύγει από τη μέση η ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Με τους καπιταλιστές παρόντες αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Κι αυτό είναι κριτήριο για κάθε πολιτική δύναμη. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, με φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του σε κάθε αντεργατικό μέτρο, ζητάει και τα ρέστα, δηλαδή να του αναγνωριστεί ότι οι αποφάσεις του είναι για το καλό της «πατρίδας», είναι χαρακτηριστικό για το άλμα συνείδησης που πρέπει να κάνει ο εργάτης ώστε να μην επιτρέπει σε κανέναν αγύρτη να παίζει ταμπούρλο στην πλάτη του. Που σημαίνει πάλη για λύση στα προβλήματα, αλλά με κόντρα στα μονοπώλια.

***

Οι δήμιοι των εργατών, η αστική τάξη σε κάθε της έκφραση, δεν κρύβει λόγια για τη συνέχεια. Ξέρει πως η πολιτική της μπορεί να περάσει μόνο με το μαστίγιο. Εδώ και καιρό στρώνει το κλίμα ώστε η κρατική βία να εμφανιστεί ως αναγκαία. Τώρα διατάσσει το κράτος της να λειτουργήσει για να αντιμετωπίσει, δήθεν, τη βία. Επικαλείται γι' αυτό τη βία που ασκούν τα ενεργούμενά της φασιστοειδή για να την ταυτίσει με κάθε πράξη αντίστασης. Η δημοκρατία που επικαλείται είναι η δικτατορία της. Και ο εμφύλιος που δήθεν ξορκίζει είναι η ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Διαβάζεις αντίστροφα τις επιδιώξεις της και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

***

Το ερώτημα που παραμένει για τον εργάτη είναι το πώς θα απαλλαγεί από τους δυνάστες του: Εδώ καθοριστικό ρόλο παίζει η ίδια η αναγνώριση του προβλήματος. Και κατά συνέπεια η αναγνώριση της πολιτικής δύναμης που δείχνει το πρόβλημα και τη διέξοδο. Από τις απαντήσεις προκύπτει η πρωτοπορία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Της μόνης δύναμης που γεννήθηκε σαν ανάγκη μέσα από την ανάλυση της ταξικής πραγματικότητας. Του Κόμματος που δεν είχε λόγο ύπαρξης όσο δεν είχε αποδειχτεί ότι η εξουσία των καπιταλιστών βασίζεται στην αρπαγή της υπεραξίας. Αυτή η απόδειξη οδήγησε στην ανάδειξη της λύσης, την κατάργηση των καπιταλιστών. Η προβολή της λύσης οδήγησε στην αναζήτηση του εργαλείου. Κι αυτό είναι η ταξική οργάνωση για πάλη τάξης ενάντια σε τάξη. Κατά συνέπεια στην ανάγκη να έχει η εργατική τάξη το δικό της Κόμμα που θα καθοδηγήσει την πάλη της. Ετσι έγινε καθαρό ότι η ύπαρξη του ΚΚ είναι όρος ζωής για την εργατική τάξη. Και η υπεράσπισή του είναι ταυτόσημη με την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής της εργατικής τάξης.

Εδώ είμαστε σήμερα.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να δει τη δύναμή της. Να γίνει στην πράξη ηγεμονική δύναμη που θα τραβήξει όλη την κοινωνία μπροστά. Αυτό σημαίνει σκληρή μάχη την οποία οι εργάτες οφείλουν να τη δώσουν με πετρωμένα μάγουλα. Καμιά λύπη για όποιον αφοπλίζει τους εργάτες. Καμιά ανοχή σ' όσους χτυπάνε το ΚΚΕ.


Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΡΔΟΥΛΑΣ

ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Η Ευρώπη έχει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και χρηματοδοτεί το 50% του παγκόσμιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, υπογράμμισε χθες σε συνέντευξή της στους FT η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ (...) Στην παραπάνω λογική δεν θα αρκεί πλέον ο έλεγχος του χρέους και του ελλείμματος, αλλά ο προσανατολισμός των εθνικών προϋπολογισμών στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας (...) Γίνεται φανερό ότι δεν είναι συνταγή έκτακτης ανάγκης (...) αλλά μακροπρόθεσμος σχεδιασμός (...) Πρόκειται για προτάσεις που με τα σημερινά δεδομένα δεν προκαλούν προβλήματα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έκαναν τη βίαιη προσαρμογή πρώτα στο όνομα της μετάβασης στην Οικονομία της Αγοράς και στην συνέχεια της ένταξης στην ΕΕ» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ: «Συμβιβαστική πρόταση, με στόχο να ξεπεραστεί το έως τώρα αδιέξοδο στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, κατέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (...) Προτείνει υψηλότερη φορολογία σε όσους κερδίζουν πάνω από 400.000 δολάρια το χρόνο, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1,2 τρισ. δολάρια. Σε αντάλλαγμα, δηλώνει διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μειώσεις δαπανών 1,22 τρισ. δολαρίων και από τα κοινωνικά προγράμματα» (στα ΝΕΑ).

ΖΗΤΑΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ: «"Το ΠαΣοΚ (...) σήκωσε όλο το βάρος και βλέπει με ικανοποίηση όλοι να ακολουθούν τη δική του γραμμή (...) Το κόστος το εισπράττουμε πρώτοι και στο μεγαλύτερο μέρος. Γι' αυτό πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το ΠΑΣοΚ τα οφέλη που θα φέρει η πολιτική μας (...) Το ΠαΣοΚ κατέχει την κεντρική θέση στο πολιτικό σύστημα και χωρίς το ΠαΣοΚ δεν κυβερνιέται η χώρα", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος» (στο ΒΗΜΑ).

Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΩΝ: «Η χώρα έχει κατρακυλήσει σε έναν κατήφορο εδώ και δύο χρόνια περίπου, καθώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα βίας, οι ρατσιστικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί στα πανεπιστήμια και σε άλλους χώρους. Αυτά τα φαινόμενα (...) πρέπει να αντιμετωπισθούν με αυστηρότητα από το κράτος (...) Πρέπει να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας και τη χώρα από μια εμφύλια σύρραξη» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ και όχι για τα μονοπώλια

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στοπ στο χαράτσι

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Τρίγωνο εξουσίας

Η ΕΛΛΑΔΑ: Διεθνές χτύπημα στους έλληνες εκδότες

ΕΘΝΟΣ: Χτύπησαν καμπάνα για τη φοροδιαφυγή

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι τέσσερις σκόπελοι που φοβίζουν την Κομισιόν

6 ΜΕΡΕΣ: Εβαλαν πάγο στον Στουρνάρα

Η ΑΥΓΗ: Εύθραυστη κυβέρνηση βλέπει η Κομισιόν

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Σταθεροί κανόνες για να επενδύσουμε»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μπλόκο και το 2013 σε πλειστηριασμούς α' κατοικίας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καταρρέουν ΟΑΕΔ και ΙΚΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Το μεγάλο κόλπο του Λαυρεντιάδη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενα μόνο στόχο έχουν

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει (...) και λέει ότι τώρα έρχεται ανάπτυξη που θα ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα (...) πρόκειται για ψέμα πάνω στο ψέμα (...) όλες οι εκτιμήσεις μιλάνε για βάθεμα της κρίσης, η οποία μάλιστα ζυγώνει ολοένα και περισσότερο τις χώρες στον πυρήνα του ευρώ. Καμιά αμφιβολία, όμως, δεν υπάρχει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να έρθουν επενδύσεις και να γίνει ανάπτυξη. Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις, η ραγδαία μείωση των μισθών, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό - Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία υπηρετούν έναν και μοναδικό στόχο: Την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη (...) ποιους τομείς λένε ότι θα αναπτύξουν; Την Ενέργεια, το νερό, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τον τζόγο, μέσω της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για τομείς που έχουν άμεσο και σίγουρο κέρδος, αφού έχουν ήδη γίνει σοβαρές επενδύσεις από το αστικό κράτος και ο ιδιώτης βρίσκει έτοιμες τις υποδομές (...) οι συνθήκες δουλειάς, όμως, θυμίζουν σύγχρονη δουλεία, όπως ισχύει συνολικά για τις εργασιακές σχέσεις που διαμορφώνει η νομοθεσία του αστικού κράτους, στο όνομα του να προσελκύσει επενδύσεις. Η κρίση του καπιταλισμού, όπως και η ανάπτυξη, έχει θύματα τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

Φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει

«Στην κρίση καταστρέφεται και ένα μέρος του κεφαλαίου, αλλά αυτό ισχυροποιεί και δεν αδυνατίζει την επίθεση της αστικής τάξης ενάντια στο λαό, αφού την κάνει πιο επιθετική. Η ανάκαμψη που θα έρθει, θα είναι αναιμική. Θα δημιουργήσει ελάχιστες θέσεις εργασίας, που θα είναι κακοπληρωμένες, χωρίς δικαιώματα. Η ανάπτυξη θα είναι πρόσκαιρη και θα φέρει ακόμα βαθύτερη κρίση. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, που κάθε επόμενο "γύρισμα" βρίσκει τους εργαζόμενους και το λαό σε ακόμα χειρότερη μοίρα και τη ζωή τους σε μεγαλύτερη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες. Προϋπόθεση για να σπάσει ο κύκλος είναι να παλέψει ο λαός συνειδητά για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, βασικά στοιχεία του οποίου είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, η αποδέσμευση από την ΕΕ και η μονομερής διαγραφή του χρέους» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ