ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /28
ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Είναι η ώρα του αγώνα! Κάτω ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός! Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση!

Μήνυμα για μαχητική συνέχεια, με απεργιακό αγώνα ενάντια στα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, καθώς και με κινητοποιήσεις σε πόλεις σε όλη τη χώρα, χιλιάδες εργαζομένων και λαού αντέταξαν τις σύγχρονες ανάγκες τους για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, απέναντι στον νέο αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό των περικοπών, της φορολεηλασίας και των πλεονασμάτων που βγαίνουν από το σφαγιασμό του λαού.

Την ώρα που και αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός παίρνει τη θέση του ανάμεσα στα αντιλαϊκά νομοθετήματα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που κλιμακώνουν την επίθεση για να διασφαλίσουν τα κέρδη του κεφαλαίου, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα ετοιμάζονται για μαχητική συνέχεια, με απεργιακό αγώνα ενάντια στα νέα χτυπήματα στο Ασφαλιστικό, μαζί με αυτοαπασχολούμενους, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, συνταξιούχους, νέους και νέες.

Δεν θα ματώσουμε για την ανάπτυξη και τα κέρδη τους!

«Οχι στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα. Αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις - Υγεία - κοινωνικές παροχές - Παιδεία»: Με το σύνθημα αυτό στο πανό που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας στην Αθήνα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και μαζικοί φορείς πορεύτηκαν από τα Προπύλαια έως τη Βουλή.

Την ώρα που η συζήτηση για την ψήφιση ενός ακόμα αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού, αυτήν τη φορά σε συνθήκες ανάπτυξης για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, βρισκόταν σε εξέλιξη, οι διαδηλωτές έστειλαν το δικό τους ξεκάθαρο μήνυμα: «Ματώσαμε για την κρίση τους, δεν θα ματώσουμε για την ανάπτυξη και τα κέρδη τους».

Στα μπλοκ που κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από τη Βουλή βρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μαζί με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Τη συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ, καλώντας σε στήριξη του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στον Ομιλο που ξεκινά το Σάββατο. Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού ανέδειξε ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), ενώ έστειλε μήνυμα προετοιμασίας απεργιακής απάντησης στην επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Ασφάλιση. Αμέσως μετά ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, μίλησε για την καταστροφική πολιτική όλων των κυβερνήσεων για την Υγεία, για τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση και τις επιπτώσεις της στο λαό.

«Παρών» από τους αυτοαπασχολούμενους

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Πίσω από το πανό της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) διαδήλωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα της πάλης τους.

Η Ομοσπονδία έχει απευθύνει πλατύ κάλεσμα για συντονισμό και κοινή αγωνιστική δράση, προβάλλοντας πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων ενάντια στη φορολεηλασία και στο νέο χτύπημα στο Ασφαλιστικό που επιχειρεί η κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία αυτή παίρνει τη σκυτάλη από την κινητοποίηση στις 30/11, με αιχμή το Ασφαλιστικό, στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες σύλλογοι και ενώσεις.

Ηδη, το κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες: ΟΒΣΑ, Ξύλου, Υποδηματοποιών, Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών και ΠΟ ΣΟΑΕΕ.

Επίσης, τα Σωματεία: Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Εγκαταστατών Υδραυλικών, Θερμικών και Κλιματιστικών Εργων Αθηνών, Κουρέων Κομμωτών Αθηνών «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ», Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων - Βαφείων - Σιδερωτηρίων Αθηνών «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας, Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Α' Αθήνας, οι Ενώσεις ΕΒΕ Περιστερίου, Νέου Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Αχαρνών, Αγ. Δημητρίου, Καλλιθέας, Βύρωνα, Ν. Ερυθραίας, Ν. Ιωνίας και Αγ. Αναργύρων, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, Πειραιά, Νίκαιας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων, ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος ΕΒΕ, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πρέβεζας και Ιωαννίνων, τα Σωματεία Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ΕΒΕ Δερμάτινων και Γουναρικών Θεσσαλονίκης και Αρτοποιών Πάτρας.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έστειλε η χτεσινή κινητοποίηση, καθώς το συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό συνέπεσε με τη Διεθνή Μέρα Μετανάστη.

Τόσο από τα μεγάφωνα στα Προπύλαια όσο και από την ομιλία εκφράστηκαν η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και η προσπάθεια των σωματείων να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών.

«Το κυνήγι του κέρδους των αφεντικών ξερίζωσε αυτούς τους ανθρώπους από τις χώρες τους, τους έβαλε σε κινδύνους και πολέμους, τους εγκλώβισε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες», τόνισε ο Κ. Δράκος και κάλεσε τους εργαζόμενους «να απαντήσουν με κοινό αγώνα για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια, χωρίς πόλεμο, χωρίς προσφυγιά».

Καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής ο προϋπολογισμός - καρμανιόλα

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συγκέντρωση της Αθήνας

Ο Αλ. Περράκης
Ο Αλ. Περράκης
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ότι κάτι βελτιώνεται. Να παρουσιάσει ότι η πολιτική της έχει θετικό πρόσημο, αλλά ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής της», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

«Ο προϋπολογισμός - καρμανιόλα υλοποιεί όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Υλοποιεί τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για 3,5%. Υλοποιεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζει την ίδια πολιτική. Ενώ κόβει από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, δίνει απλόχερα δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ», σημείωσε, συνοψίζοντας βασικές πτυχές από τις περικοπές και τα βάρη που φορτώνεται ο λαός και τα «δωράκια» που μοιράζει στη μεγαλοεργοδοσία.

«Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να βρίσκει θετικό τον προϋπολογισμό. Κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να βρίσκει ότι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα ωφελήσει τη ζωή του», ξεκαθάρισε, καταγγέλλοντας στους εργαζόμενους τον διορισμένο πρόεδρο της ΓΣΕΕ που «αρθρογραφεί ισχυριζόμενος ότι ο αντιλαϊκός φορομπηχτικός προϋπολογισμός του 2020 "δημιουργεί αισιοδοξία" αφού θέτει ως βασικό στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού της καπιταλιστικής ανάπτυξης». Σχολιάζοντας πως οι εν λόγω χαρακτηριστικές δηλώσεις θα μπορούσαν να ανήκουν «στον πρόεδρο του ΣΕΒ, στους τραπεζίτες ή στους εφοπλιστές», ακόμα και «στους Ευρωπαίους επιτρόπους», πρόσθεσε πως «αντί για μισθό εργάτη, όλοι αυτοί αμείβονται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τις υπηρεσίες τους, ταγμένοι στην υλοποίηση της πολιτικής του ΣΕΒ και των κυβερνήσεων του».

Ο Κ. Δράκος
Ο Κ. Δράκος
Ο ομιλητής κατήγγειλε επίσης το δόγμα «νόμος και τάξη» και την ένταση της κρατικής και εργοδοτικής καταστολής: «Σήμερα χτύπησαν πάλι εργαζόμενους που διαμαρτύρονταν για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Επιτίθενται στους αγώνες των εργαζομένων κάνοντας λόγο για "αγώνες λίγων που κρατάνε δέσμιους τους πολλούς". Ετοιμάζονται να φέρουν νόμο για να εμποδίσουν ακόμα και τις πορείες», σημείωσε.

Στο φόντο αυτής της επίθεσης εξέφρασε την αγωνιστική συμπαράσταση των σωματείων στον αγώνα των εργαζομένων του Μετρό και στους εργαζόμενους του ΟΤΕ. «Το λέμε καθαρά και ξάστερα. Δεν θα τους περάσει! Απαντάμε στην επίθεση αυτή με όλους τους τρόπους και τις μορφές. Μόνο ο μαζικός αγώνας μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αυτόν φοβούνται τα αφεντικά. Γι' αυτό νομοθετούν περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών ακόμα και στη διαμαρτυρία», υπογράμμισε.

Κάλεσε, τέλος, σε προετοιμασία απεργιακού αγώνα ενάντια στην επιχείρηση πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ασφάλισης, για αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με υψηλές παροχές Υγείας και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αγώνας ενάντια στην καταστροφική για το λαό εμπορευματοποίηση της Υγείας

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, αναφέρθηκε στα καταστροφικά αποτελέσματα όπως και τις στοχεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία.

Ο Η. Σιώρρας
Ο Η. Σιώρρας
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι κυβερνήσεις και οι "λαγοί" τους, όπως η ηγεσία του ΠΙΣ, έχουν στην προσοχή τους την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των ομίλων στην Υγεία. Κι ενώ θρηνούν υποκριτικά για τα δεινά στην Υγεία, τι προτείνουν; ΣΔΙΤ. (...) Με λίγα λόγια επιχειρούν την εισαγωγή μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, που έφερε αυτήν τη δραματική κατάσταση».

«Οι λαϊκές οικογένειες», τόνισε, «έχουν στεγνώσει πια οικονομικά και κόβουν το ψωμί τους, δεν ντύνονται, σταματούν να πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο για να πληρώσουν την υγεία τους. Αυτή είναι η "καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού", για την οποία κομπορρημονεί η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η ανάπτυξη που υπόσχεται πομπωδώς η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εξίσου καταστροφική και κινείται στην ίδια στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία και την Πρόνοια. Η απόφαση της ΝΔ για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση είναι στενά συνδεδεμένη με τη δράση των ασφαλιστικών εταιρειών και στην Υγεία».

«Αυτά τα επικίνδυνα σχέδια αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό του 2020», επισήμανε. «Οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και την Πρόνοια περιορίζονται στη χρηματοδότηση ενός ελάχιστου βασικού πακέτου για όλους, αναντίστοιχου με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα από τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ συγχρόνως ενισχύεται η διαχρονική μετακύλιση ενός όλο και μεγαλύτερου τμήματος δαπανών για τη λειτουργία των νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ίδιους τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αφού αναφέρθηκε και στις άλλες συνέπειες αυτής της πολιτικής, στις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, στην απογείωση της «ευελιξίας» και της εντατικοποίησης, ο Ηλ. Σιώρας τόνισε: «Φραγμό σε αυτήν την επιχείρηση διεύρυνσης της εμπορευματοποίησης στην Υγεία και Πρόνοια μπορεί να βάλει η αποφασιστική δράση των αγωνιστικών δυνάμεων του υγειονομικού κινήματος, σε συμπόρευση με το υπόλοιπο λαϊκό κι εργατικό κίνημα κ.λπ. Το παράδειγμα της διάλυσης της ημερίδας του ΠΙΣ με όλα τα τρωκτικά της Υγείας λέει πολλά για το μέλλον».

Κλείνοντας, κάλεσε σε ενίσχυση της πάλης για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Με πλήρη κρατική χρηματοδότηση από τη φορολογία του κεφαλαίου και τον κρατικό προϋπολογισμό, σε ένα σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις σύγχρονες ανάγκες του.

Κάλεσμα αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα στον ΟΤΕ

Την απόφαση των εργαζομένων του ΟΤΕ να προχωρήσουν από τις 21 Δεκέμβρη σε πολυήμερο απεργιακό αγώνα μετέφερε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ.

Οπως υπογράμμισε, η εργοδοσία ζητά κι άλλες θυσίες από τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που ανακοίνωσε για το 2018 κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ και έδωσε μέρισμα στους μετόχους της που υπερβαίνει το σύνολο της μισθοδοσίας των 15,5 χιλιάδων εργαζομένων στον όμιλο.

«Για εμάς η επιτυχία της απεργίας είναι μονόδρομος», τόνισε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους στον όμιλο, που δουλεύουν με 11 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.

«Θα είμαστε εκεί, μπροστάρηδες σε αυτόν τον απεργιακό αγώνα, για να δώσουμε τη μάχη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλο τον όμιλο ΟΤΕ, για κλαδική ΣΣΕ», τόνισε και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, καθώς και τα ταξικά συνδικάτα να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων του ΟΤΕ.

Μαχητικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ισχυρό μήνυμα ενάντια στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική έστειλε η χτεσινή μαζική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη, από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου χαιρέτισε η Μυρτώ Κουτσονίδα, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Ελένη Μπακιρλή, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η επικεφαλίδα που ταιριάζει στον κρατικό προϋπολογισμό - καρμανιόλα είναι: «Αισιοδοξία για το κεφάλαιο, "ρεαλισμός" της φτώχειας για το λαό». Αναφέρθηκε στις προβλέψεις του προϋπολογισμού που δίνει νέα προνόμια και «ζεστό» χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, ενώ την ίδια ώρα φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. Κάλεσε τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση - κεφάλαιο.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Οι διαδηλωτές σάλπισαν ξεσηκωμό, φωνάζοντας «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο η με τους εργάτες», «Οχι στα χαράτσια και τις περικοπές, αυξήσεις στις συντάξεις, συμβάσεις κλαδικές», ενώ με το σύνθημα «Τέρμα πια στους εκβιασμούς, εμπόδισε λαέ τους πλειστηριασμούς» καταδίκασαν την επίθεση στην πρώτη κατοικία των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, όπως και τη χτεσινή βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας στην κινητοποίηση για την προστασία της κατοικίας άνεργου.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Στο πέρασμά τους από το αμερικάνικο προξενείο, βροντοφώναξαν: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».

Συγκεντρώσεις, πορείες και μαζικές εξορμήσεις έγιναν επίσης και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, σε Βέροια, Καβάλα, Κοζάνη, Νάουσα, Σέρρες, Κατερίνη.

Μαχητικές κινητοποιήσεις οργάνωσαν επίσης Εργατικά Κέντρα σε μια σειρά περιοχές, όπως το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, καθώς και σωματεία και φορείς, όπως σε Ηράκλειο (όπου απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχε πάρει και το Εργατικό Κέντρο), Τρίκαλα, Καρδίτσα κ.α.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στους δρόμους όλης της χώρας, συνεχίζουμε τη μάχη!

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του από το συλλαλητήριο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογράμμισε:

«Ταυτόχρονα με τη μάχη που δίνουμε μέσα στη Βουλή ενάντια σε έναν νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, δίνουμε και τη μάχη στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους όλης της Ελλάδας, μάχη η οποία πρέπει να συνεχιστεί και από αύριο και τους επόμενους μήνες, γιατί προβλέπεται ένα ζοφερό 2020 γύρω από όλα τα ζητήματα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ