ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Χαρά για την επιστροφή στην πατρίδα των 3 αγωνιστών

Ανοιχτό το ζήτημα του τερματισμού του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές με τις οικογένειές τους και τον ηγέτη της Κούβας Ρ. Κάστρο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΥΒΑΣ

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές με τις οικογένειές τους και τον ηγέτη της Κούβας Ρ. Κάστρο
Οι πρώτες εικόνες από την επιστροφή των υπόλοιπων 3 Κουβανών αγωνιστών (από τους 5) που κρατούνταν με χαλκευμένες κατηγορίες στις αμερικανικές φυλακές και η επανένωση με την οικογένειά τους και τον αγωνιστή λαό τους, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο και Αντόνιο Γκερέρο βρέθηκαν στις αγκαλιές των συγγενών τους, είχαν θερμή υποδοχή από την ηγεσία του Νησιού και ξανασυνάντησαν τα «αδέλφια» τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες που είχαν απελευθερωθεί αντίστοιχα το 2011 και στις αρχές του φετινού χρόνου.

Ταυτόχρονα, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας. Αυτό εξήγγειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, ζήτημα που ήταν το αντικείμενο συνομιλιών που διεξάγονταν εντατικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και με τη διαμεσολάβηση του Βατικανού και της καναδικής κυβέρνησης, όπου στον Καναδά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 7 συναντήσεις.

Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε ως ένα ιστορικής σημασίας βήμα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις. Οπως, όμως, υπογράμμισε ο ηγέτης της Κούβας, το βασικό ζήτημα της οριστικής κατάργησης του αποκλεισμού (οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού) του Νησιού από τις ΗΠΑ, δεν έχει λυθεί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει απόφαση του Κογκρέσου που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, πολλοί από τους οποίους αντιδρούν στην εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, η όλη υπόθεση δείχνει αλλαγή της τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που δεν αλλάζει το στόχο του, που είναι η ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα. Αλλωστε, η υπονομευτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί. Τελευταία παραδείγματα η προσπάθεια στησίματος δικτύου τηλεπικοινωνιών, (στο οποίο πρωτοστάτησε ο Αλαν Γκρος, ένας από τους 2 πράκτορες της CIA που ανταλλάχτηκε με τους 3 Κουβανούς αγωνιστές), η προσπάθεια να αξιοποιηθούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Υγεία ή τον Πολιτισμό (βλέπε την πρόσφατη αποκάλυψη για το αντεπαναστατικό δίκτυο που επιχειρήθηκε να στηθεί με μουσικούς της ραπ). Αυτό βγαίνει ξεκάθαρα και από τις εξαγγελίες Ομπάμα, που εμφανίστηκε ως δήθεν υπερασπιστής των «ελευθεριών και των δικαιωμάτων» του κουβανικού λαού. Κατά τα άλλα, εξήγγειλε νέες διευκολύνσεις στα ταξίδια και τις επικοινωνίες, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε Αμερικανούς, που επισκέπτονται το Νησί, να εισάγουν κουβανέζικα προϊόντα (κυρίως πούρα και ρούμι) αξίας μέχρι 100 ευρώ.

Την απελευθέρωση των Κουβανών αγωνιστών χαιρέτισαν με ανακοινώσεις τους Κομμουνιστικά Κόμματα και αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στην Κουβανική Επανάσταση και απαιτώντας να σταματήσει ο αποκλεισμός και να επιστρέψει το τμήμα γης του Γκουαντάναμο, που βρίσκεται η αμερικανική βάση - κολαστήριο στην Κούβα.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ελεύθεροι και οι Πέντε

Με ανακοίνωσή του, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης σημειώνει για την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών:

«Μετά από 16 χρόνια φυλάκισης κάτω από σκληρές συνθήκες, ο Χεράρδο Ερνάντες, ο Αντόνιο Γκερέρο και ο Ραμόν Λαμπανίνο, οι τρεις Κουβανοί δεσμώτες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι ελεύθεροι. Οι τρεις πατριώτες, μαζί με τους Ρενέ Γκονσάλες και Φερνάντο Γκονσάλες, που είχαν ήδη αποφυλακισθεί μετά την έκτιση της ποινής τους, είναι γνωστοί ως "Οι Πέντε Κουβανοί" και έχουν ανακηρυχθεί ήρωες της Κουβανικής Επανάστασης για την αυταπάρνηση και την αλύγιστη στάση τους απέναντι στις απάνθρωπες πιέσεις που δέχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Εγκλημά τους ήταν ότι έφεραν στο φως στοιχεία για τις τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα που σχεδιάζονται και οργανώνονται σε αμερικανικό έδαφος με την ανοχή και την υποστήριξη του επίσημου κράτους, και η δίκη και οι καταδίκες τους είναι παραδείγματα δικαστικής αυθαιρεσίας και αφόρητης παρέμβασης της αμερικανικής διοίκησης στη Δικαιοσύνη.

Η απελευθέρωση των τριών Κουβανών πατριωτών, που ήταν καταδικασμένοι σε ισόβια, αποτελεί σημαντική νίκη των ίδιων και του κουβανικού λαού ενάντια στη λυσσαλέα επίθεση των ιμπεριαλιστών. Ακόμα, επιβραβεύει τις προσπάθειες των φίλων της Κουβανικής Επανάστασης, που πήραν μέρος στη μακρόχρονη, παγκόσμια κινητοποίηση για τον τερματισμό της άδικης φυλάκισής τους».

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης

Η ΕΕΔΔΑ σε δική της ανακοίνωση σημειώνει ότι «χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη πρώτα και κύρια του κουβανικού λαού όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης που αγωνίστηκε στο πλάι του για τη χωρίς όρους απελευθέρωσή τους».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βασανιστήρια CIA: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «στρατηγικοί σύμμαχοι» ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα

Τα φρικτά βασανιστήρια της CIA, που αποκαλύφθηκαν, είναι τμήμα της εγκληματικής πολιτικής των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν εκπλήσσουν. Η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, όμως, δεν μπορούν να παριστάνουν τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σύμμαχοι και «στρατηγικοί εταίροι» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην καταστολή του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των λαϊκών ελευθεριών. Τα πιο πάνω δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην τοποθέτησή του, στη συζήτηση σχετικά με την έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ για τα βασανιστήρια της CIA, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας τα εξής:

«Οι αποκαλύψεις για τα φρικτά βασανιστήρια της CIA δεν εκπλήσσουν. Οι ΗΠΑ και οι μυστικές υπηρεσίες τους μέχρι σήμερα έχουν πλούσιο ιστορικό από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, χούντες, πραξικοπήματα, πολέμους, άγρια βασανιστήρια, εν ψυχρώ δολοφονίες Αφροαμερικανών. Η δε ΕΕ πάει πολύ να αυτοπροβάλλεται ως ο τιμητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΚΕΠΠΑ, η Εuropol, η Εurojust, οι μηχανισμοί καταστολής της ΕΕ, του ΝΑΤΟ είναι εταίροι και σύμμαχοι της CIA. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ συνεργάζονται με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς καταστολής του εργατικού - λαϊκού κινήματος, επίσης, στην κρατική και βιομηχανική κατασκοπεία, στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές παρακολουθήσεις, ενώ καλύπτουν τα απάνθρωπα βασανιστήρια. Ολα αυτά δεν αποτελούν παραφωνία του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά το πραγματικό του πρόσωπο. Στόχος τους, η υπεράσπιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης ενάντια στον "εχθρό λαό". Αυτή είναι η δικτατορία των μονοπωλίων και οι λαοί μπορούν να πάρουν αποφάσεις για να την ανατρέψουν με τη δική τους εξουσία. Εχουν τη δύναμη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χαιρετίζει την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών, που μέχρι προχτές βρίσκονταν έγκλειστοι στις φυλακές των ΗΠΑ με ανυπόστατες και χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος τους.

Με την επιστροφή τους στην Κούβα υλοποιείται ένα από τα αιτήματα της πάλης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της χώρας μας, που εκφράστηκε συντονισμένα με τα κινήματα δεκάδων άλλων χωρών του πλανήτη.

Το ΚΚΕ, που συμμετείχε δραστήρια εδώ και 16 χρόνια στο κίνημα για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών, χαιρετίζει τους χιλιάδες αγωνιστές που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν στις πολύμορφες εκδηλώσεις του λαϊκού μας κινήματος για το δίκαιο αυτό αίτημα. Δεν έχουμε, όμως, αυταπάτες, ούτε επαναπαυόμαστε. Το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού δεν έγινε πιο ανθρώπινο. Στην τακτική του, χρησιμοποιεί πότε το μαστίγιο και πότε το καρότο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα τόσο ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, όσο και ενάντια στην Κοινή Θέση που έχει υιοθετήσει η ΕΕ κατά της Κούβας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό και το ΚΚ της Κούβας, που σύντομα θα γιορτάσουν τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης, κόντρα σε ιμπεριαλιστικές πιέσεις, παρεμβάσεις και τα κάθε λογής υπονομευτικά σχέδια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ