ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αλλη μια Κυριακή δώρο στους μεγαλεμπόρους

Ψηφίστηκε η τροπολογία που προβλέπει να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα και την τελευταία Κυριακή του χρόνου

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Ακόμα μια Κυριακή προστίθεται στις εφτά Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται (ν. 4177/2013) η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων. Με τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε χτες στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε κατ' απαίτηση των επιχειρηματιών του κλάδου οι εφτά Κυριακές να γίνουν οκτώ, με το άνοιγμα των καταστημάτων και την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 28 Δεκέμβρη.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη βδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά μεγάλα εμπορικά καταστήματα είχαν ήδη ανακοινώσει στους εργαζόμενους πρόγραμμα και εορταστικό ωράριο, στο οποίο υπολόγιζαν και την τελευταία Κυριακή του έτους, πριν την κατάθεση και την ψήφιση της τροπολογίας.

Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία συνεχίζεται και, όπως φαίνεται, οι εφτά Κυριακές φέρνουν και τις επόμενες. Υπενθυμίζουμε πως με υπουργική απόφαση τον περασμένο Ιούλη θεσμοθετήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε εννιά τουριστικές περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προσωρινά ανασταλεί και αναμένεται η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ωστόσο, η πρόσφατη τροπολογία αποδεικνύει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «ξήλωμα» της Κυριακής - αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων. Σε παλιότερη ανακοίνωσή του για το θέμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημείωνε, ανάμεσα σε άλλα:

«Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.

Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο μας είναι χιλιάδες, χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών».

Απεργία για δεδουλευμένα στον όμιλο Σκουλούδη

Τον αγώνα των εργαζομένων χαιρετίζει η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ

Εργαζόμενοι στην πύλη της επιχείρησης, τη μέρα της απεργίας
Εργαζόμενοι στην πύλη της επιχείρησης, τη μέρα της απεργίας
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον όμιλο Σκουλούδη (οινοποιία), ύστερα από απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου, με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, καθώς η εργοδοσία χρωστά 6-8 μήνες, ενώ έχει προβεί και σε απολύσεις. Από τις 6 π.μ. οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά στην πύλη των εργοστασίων, συζήτησαν με τους συναδέλφους τους, έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Η Γραμματεία Θήβας του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την απόφαση για απεργία και καταγγέλλει το γεγονός ότι η εργοδοσία έθεσε σε λειτουργία τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις δυνάμεις καταστολής. «Καταγγέλλουμε τη στάση της που με τη στήριξη της Αστυνομίας παρενέβη για να χτυπήσει την απεργία. Χέρι - χέρι βαδίζουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους με τους βιομήχανους. Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μία φορά, το δόγμα "νόμος και τάξη" που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τη στάση εκλεγμένου μέλους της Διοίκησης του ΕΚ Θήβας με την παράταξη της ΣΑΕΚΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και εργαζόμενου στην επιχείρηση, να εισέλθει στο εργοστάσιο προχωρώντας σε απεργοσπασία, υπονομεύοντας τον αγώνα των συναδέλφων του.

Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Σκουλούδη πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Χρειάζεται να συντονιστεί η πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά της εργατικής τάξης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την εργοδοσία. Να απομονώσουν προδοτικά στοιχεία που υποσκάπτουν τον αγώνα τους. Τους καλούμε να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο τους και σε αυτήν τη βάση να υπερασπιστούν τα δίκαια αιτήματά τους».

Τελείωσαν οι εκλογές των λογιστών της Αττικής

Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), οι πρώτες μετά την ενοποίηση των Σωματείων Λογιστών Αθήνας και Πειραιά, με την τροποποίηση του καταστατικού. Η Ενωση διοικείται από την Κεντρική Διοίκηση, ενώ το παράρτημα Πειραιά από την Τοπική Διοίκηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, για την εκλογή Κεντρικής Διοίκησης ψήφισαν 737 (έναντι 922 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες). Για την εκλογή Τοπικής Διοίκησης ψήφισαν 91 (έναντι 90). Εγκυρα ήταν 707 (από 895) και άκυρα/λευκά 30.

Για την 15μελή Κεντρική Διοίκηση η ΕΣΑΚ Λογιστών έλαβε 601 ψήφους, 85,01% και 13 έδρες (από 671 ψήφους, ποσοστό 72,17% και δέκα έδρες από σύνολο 13 εδρών, στις προηγούμενες αρχαιρεσίες). Η «Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μισθωτών Λογιστών» πήρε 106 ψήφους, 14,99% και δύο έδρες (από 92 ψήφους, 11,43% και μία έδρα). Για την 5μελή Τοπική Διοίκηση η ΕΣΑΚ πήρε 88 ψήφους, 96,7% και 5 έδρες (από 90 ψήφους και εννέα έδρες σε σύνολο εννέα στις προηγούμενες αρχαιρεσίες).

Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας η ΕΣΑΚ έλαβε 496 ψήφους, 81,18% και εξέλεξε 7 αντιπροσώπους (από 568 ψήφους και οκτώ αντιπροσώπους). Η «Ριζοσπαστική Παρέμβαση» έλαβε 96 ψήφους, 15,71% και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο (από 86 ψήφους, 11,11% και 1 αντιπρόσωπο). Για αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΕΣΑΚ πήρε 85 ψήφους, 94,44% και έναν αντιπρόσωπο (από 90 ψήφους, 100% και 1 αντιπρόσωπο).

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Λογιστών η ΕΣΑΚ πήρε 581 ψήφους, 85,19% και εξέλεξε 24 αντιπροσώπους (από 658 ψήφους, 76,15% και 29 αντιπροσώπους). Η «Ριζοσπαστική Παρέμβαση» πήρε 101 ψήφους, 14,81% και 4 αντιπροσώπους (από 86 ψήφους, 11,11% και 4 αντιπροσώπους).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Χάνουν τη δουλειά τους οι καθαρίστριες

Εκτός εργασίας πετάει 15 καθαρίστριες η νέα σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου με καινούργια εργολαβική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει τον τομέα της καθαριότητας του νοσοκομείου.

Η σύμβαση υπογράφτηκε από τη διοίκηση εν κρυπτώ, την παραμονή της απεργίας που είχε κηρύξει το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, με αιτήματα να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που χρωστάει η προηγούμενη εταιρεία και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας στη νέα σύμβαση που θα υπογραφεί. Παρών στη διαδικασία της υπογραφής ήταν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο οποίος και συμφώνησε!

Οι εργαζόμενες που μένουν χωρίς δουλειά απασχολούνταν πάνω από 10 χρόνια στην καθαριότητα του νοσοκομείου. Με τη νέα σύμβαση, ακόμα κι εκείνες που παραμένουν στη δουλειά, θα είναι έρμαια στις ορέξεις του νέου εργολάβου, οι πρώτες δηλώσεις του οποίου ήταν ότι θα εξασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη στο χώρο του νοσοκομείου...

«Η ευθύνη της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του Διοικητή προσωπικά, καθώς επίσης και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ο οποίος παρίστατο στη διαδικασία υπογραφής της Σύμβασης, είναι τεράστιες και μας γεμίζουν προβληματισμό για τη σκοπιμότητά τους, την παραμονή μάλιστα της κηρυχθείσης απεργίας», σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας.

Καλεί τις εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου να οργανωθούν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να παρθούν πίσω οι νέες απολύσεις και να εξασφαλισθεί άμεσα η πληρωμή των δεδουλευμένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ