ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Διαμαρτυρία στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τις διώξεις συνδικαλιστών

Κλιμακώνεται το μπαράζ σε βάρος του ταξικού κινήματος, με τη δίκη 35 στελεχών του ΠΑΜΕ αύριο Παρασκευή

Παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μιχάλη Θεοχαρίδη για τις διώξεις ενάντια σε στελέχη του ταξικού κινήματος και άλλους αγωνιστές πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

Η παρέμβαση στον Αρειο Πάγο έγινε μία μόλις μέρα μετά τη νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και της Αννας Ανανιάδου, συνδικαλίστριας και δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη». Μετά τη χτεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Μετά τον υπουργό Δικαιοσύνης και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε σήμερα τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Βεβαίως, οι παρεμβάσεις μας θα συνεχιστούν. Ολόκληρη βιομηχανία συνδικαλιστικών διώξεων έχει στηθεί, με σκοπό να τρομοκρατηθεί το κίνημα, με σκοπό να προχωρήσει η λογική του "νόμος και τάξη".

Οσο τα αντιλαϊκά μέτρα και η αντιλαϊκή πολιτική θα οξύνονται, είναι αναγκασμένοι να εντείνουν την τρομοκρατία. Μέσα από παρακρατικούς μηχανισμούς, με την τροφοδότηση φασιστικών συμμοριών τύπου Χρυσής Αυγής, είτε με την επίσημη δικαιοσύνη και καταστολή, θέλουν να βάλουν στην πάντα, στη γωνία το εργατικό κίνημα.

Ο μόνος δρόμος που μπορεί ν' αντιμετωπίσει αυτήν την επίθεση είναι η οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα και κυρίως μέσα από τον αγώνα ν' αποκτούν ταξικό προσανατολισμό οι οργανώσεις των εργαζομένων. Οργανωμένα, μαζικά, μαζί με τους αγώνες που δίνουμε για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τα εργατικά δικαιώματα, πρέπει να πηγαίνει και ο αγώνας ενάντια στην καταστολή και την τρομοκράτηση».

Αύριο η δίκη των 35 του ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, κάλεσμα σε συνδικάτα και εργαζομένους να παραβρεθούν μαζικά στη δίκη των 35 στελεχών του ΠΑΜΕ αύριο Παρασκευή απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η δίκη θα γίνει στο κτίριο 2, στις 8.30 π.μ. Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο αφορά την κινητοποίηση που διοργάνωσαν στις 30 Γενάρη ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις.

Η κυβέρνηση προσπάθησε τότε να στήσει προβοκάτσια, κατηγορώντας τους συνδικαλιστές για ζημιές που δήθεν έκαναν στο γραφείο του υπουργού Εργασίας. Οπως αποδείχτηκε από φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από το ίδιο το υπουργείο, υπήρξε μια... σταδιακή μετακίνηση των επίπλων στο γραφείο του υπουργού, που έγινε ώρες μετά την έξοδο των συνδικαλιστών από το κτίριο.

Τέλος, αθώα έκρινε χτες το δικαστήριο τη Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που δικαζόταν με την κατηγορία της «παράνομης βίας» για κινητοποίηση που έγινε στο κατάστημα «Τζάμπο» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις 31 Γενάρη 2009.

Δικάζονται αγρότες για χρέη προς τις τράπεζες

Τους κυνηγάει η εφορία για δάνεια από την πρώην ΑΤΕ που αδυνατούν να αποπληρώσουν

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ έξω από τις ΔΟΥ για τα χρέη και τα χαράτσια των αγροτών

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΥ έξω από τις ΔΟΥ για τα χρέη και τα χαράτσια των αγροτών
Αύριο Παρασκευή, στα δικαστήρια της Καρδίτσας, δικάζονται 32 αγρότες από χωριά της περιοχής για χρέη τους προς την πρώην ΑΤΕ. Την ώρα της δίκης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας καλεί σε συγκέντρωση στα δικαστήρια.

Μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή» (η «καλή» κατέληξε στην Πειραιώς), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέρασαν στην «κακή» και παρέμειναν στη διαχείριση του Δημοσίου. Τώρα το κράτος στρέφεται κατά των αγροτών, ζητώντας με κάθε τρόπο να εισπράξει τα χρωστούμενα. Ετσι, όσοι από τους αγρότες έχουν περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν με δημεύσεις. Οσοι δεν έχουν τίποτα για δήμευση στέλνονται στα δικαστήρια.

Προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διώξεις, η τράπεζα στέλνει τους καταλόγους με τους αγρότες που δεν πληρώνουν τα χρέη και δε διαθέτουν εγγυήσεις στα κεντρικά της Εφορίας και από κει διαμοιράζονται στα κατά τόπους καταστήματα. Αυτά απευθύνονται στους εισαγγελείς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, προχωρούν σε ποινικές διώξεις, ορίζονται δικάσιμοι, γίνονται οι δίκες κι επιβάλλονται ποινές. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο σ' ένα χωριό της Καρδίτσας, το Προάστειο, πάνω από 170 άτομα καλούνται σε δίκη. Ενας αγρότης έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτη του 2014.

Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών αδυνατούν ν' ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις, καθώς το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτικών προϊόντων και των δυσκολιών στη διακίνησή τους, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των περικοπών και των παρακρατήσεων στις επιδοτήσεις και τις άλλες ενισχύσεις, των ζημιών στην παραγωγή που δεν καλύπτονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, της μείωσης της πενιχρής αγροτικής σύνταξης και άλλων αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κοζάνη πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι τοπικές Γραμματείες Δυτικής Μακεδονίας της ΠΑΣΥ.
Συνειδητή και διαχρονική υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ

Την έλλειψη σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα (π.χ. αυτοκίνητα) του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης προχτές το βράδυ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης του Κόμματος. Απαίτησε τη στήριξη των υπηρεσιών της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης και τη στελέχωσή της με το απαραίτητο προσωπικό και τις ανάλογες αρμοδιότητες.

Οπως επισήμανε, πρόκειται για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να καλύπτεται η καταστρατήγηση από τους εργοδότες των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια και να ενισχύεται η κερδοφορία τους, ειδικά στην περίοδο της κρίσης. «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης - σημείωσε - που συζήτησε το νέο οργανόγραμμα τον περασμένο Φλεβάρη, προβλέπει την κατάργηση των τμημάτων της Επιθεώρησης σε τουλάχιστον έξι νομούς της χώρας και την υποβάθμιση της Επιθεώρησης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης, ανέφερε ότι «έχουμε 26 αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα, που είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας για να κάνουν τους ελέγχους. Είναι αυτή υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να διασφαλίσει επαρκείς ελέγχους;».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κοροϊδεύει από πάνω τους εργαζομένους ψηφίζοντας νόμους για δήθεν αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα, όπως το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση «δεν αρκούν οι διασταυρώσεις της "ΕΡΓΑΝΗΣ" και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων». Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι με τη διαδικασία της κινητικότητας από άλλους κλάδους το προσωπικό θα φτάσει τα 830 άτομα, που είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών για ελέγχους σε χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο

ΚΛΙΝΙΚΗ «ΘΕΟΤΟΚΟΣ»: Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κήρυξε το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας, οι εργαζόμενοι στην κλινική «Θεοτόκος» διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων 6 μηνών που τους χρωστάει η εργοδοσία.

ΙΓΜΕ: Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ), στη 1 μ.μ., στο ΥΠΕΚΑ (Μεσογείων 119), ενάντια στην απαξίωση του Ινστιτούτου και τους σχεδιασμούς για απολύσεις προσωπικού.

ΕΛΒΟ: Εξόρμηση ενημέρωσης του λαού της Θεσσαλονίκης, για τα σχέδια της κυβέρνησης για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα, στο κέντρο της πόλης, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ που συσπειρώνονται στη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ: Από 5 - 18 μήνες είναι απλήρωτοι οι 550 εργαζόμενοι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ΕΕΣ), εκ των οποίων οι 150 κάνουν επίσχεση εργασίας.

ΕΟΠΥΥ: Στο «οδικό χάρτη» του «διάλογου» συμφώνησαν χτες στη συνάντησή τους ο υπουργός Υγείας και η ΠΟΣΕΥΠ του ΕΟΠΥΥ. Η πρώτη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των σωματείων των γιατρών θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ