ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Δάνεια με προαπαιτούμενο τη συντριβή του λαού

Σφοδρή κλιμάκωση με νέα μέτρα προκειμένου να εκταμιεύονται κάθε φορά οι δόσεις

Κυβέρνηση και τρόικα κουνάνε το δάχτυλο στο λαό και του λένε να σκύψει το κεφάλι για να εκταμιευθούν οι δόσεις για τα μονοπώλια. Κάθε υποχώρηση απέναντι στην προπαγάνδα τους ρίχνει τη λαϊκή οικογένεια βαθύτερα στη φτώχεια
Κυβέρνηση και τρόικα κουνάνε το δάχτυλο στο λαό και του λένε να σκύψει το κεφάλι για να εκταμιευθούν οι δόσεις για τα μονοπώλια. Κάθε υποχώρηση απέναντι στην προπαγάνδα τους ρίχνει τη λαϊκή οικογένεια βαθύτερα στη φτώχεια
Οψεις του ίδιου νομίσματος είναι η εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) και οι λεγόμενες «προαπαιτούμενες δράσεις», τα αλλεπάλληλα μέτρα σφοδρής κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η «έκθεση προόδου» της Κομισιόν προβλέπει για πρώτο επόμενο βήμα την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που συντρίβει μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρούς ΕΒΕ και αγρότες. Σειρά παίρνουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι «αναδιαρθρώσεις» στην αγορά της Ενέργειας, η παραπέρα διάλυση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, η εφαρμογή του προγράμματος για την έξοδο και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Κάθε απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους συνεπάγεται την ενεργοποίηση της «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης», πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση, μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες.

Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα στα συμφωνημένα μέτρα και ότι θα πάρει ακόμη περισσότερα για να επιτευχθούν οι αντιλαϊκοί στόχοι, δίνουν στην ΕΕ και με επιστολή που συνυπογράφουν ο Αντ. Σαμαράς, ο Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος.«Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε όλα τα μέτρα που μπορεί να κριθούν κατάλληλα για το σκοπό αυτό» δηλώνουν στην επιστολή προθέσεων, και καταλήγουν λέγοντας ότι θα προχωρήσουν και σε «τυχόν επιπρόσθετα μέτρα που μπορεί να απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων».

Εξαθλίωση βήμα το βήμα

Δεκάδες είναι οι λεγόμενες «προαπαιτούμενες δράσεις», οι οποίες συνδέονται με τις επόμενες εκταμιεύσεις των δανείων, τα οποία, στο σύνολό τους, προορίζονται για τους τραπεζίτες και άλλα μονοπώλια. Η τμηματική εκταμίευση των επόμενων δόσεων, ύψους 14,8 δισ. ευρώ, που είναι προγραμματισμένες για το α' τρίμηνο του 2013, συνδέονται και με τις παρακάτω «προαπαιτούμενες δράσεις»:

  • Για τη δόση του Γενάρη, ύψους 9,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 7,2 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού):

-- Ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, δηλαδή τόσο του φορολογικού νομοσχεδίου, όσο και των επόμενων μέτρων που έχουν σχεδιάσει (ενιαίο τέλος ακινήτων, αναμόρφωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού κ.ά.).

-- Ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ με την «προσαρμογή τιμών τελικού χρήστη για τους πελάτες χαμηλής τάσης, μετά από σύσταση της ΡΑΕ». Η Κομισιόν κάνει ειδική αναφορά στις αναμενόμενες, δυσμενείς για τους ίδιους, αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, με την επισήμανση ότι σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά μέτρα κριθούν «αρνητικά» στα δικαστήρια, τότε η ανάγκη αναπλήρωσης των προβλεπόμενων εσόδων με νέα μέτρα θα είναι επιτακτική.

  • Για τη δόση του Φλεβάρη, ύψους 2,8 δισ. ευρώ:

-- «Επικαιροποίηση» του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που προβλέπεται για τον Αύγουστο του 2013. Στόχος, ο «καθορισμός δεσμευτικών 3ετών ανώτατων ορίων δαπανών» και με ειδική αναφορά στον τομέα της Υγείας. Το συγκεκριμένο μέτρο προαναγγέλλει την παραπέρα συρρίκνωση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014.

  • Για τη δόση του Μάρτη, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ:

-- Ολοκλήρωση των σχεδίων και καθορισμός των «περιττών θέσεων» εργασίας στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να κλιμακώσουν το πρόγραμμα εξόδου και μαζικών απολύσεων έως το τέλος του 2014.

Διαρκείς αντιδραστικές ανατροπές

Η έκθεση προβλέπει ακόμα:

  • Ιδιωτικοποιήσεις: Για το 2013 κλιμακώνονται με ποσά ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προσδιορισμένα σε τριμηνιαία βάση. Σε περίπτωση αστοχίας, επίσης θα τα αναπληρώσουν με άλλα «διορθωτικά» αντιλαϊκά πακέτα. Στην έκθεση της Κομισιόν γίνεται ειδική αναφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Θέμα χρόνου, ενδεχομένως και λίγων βδομάδων, είναι η απόφαση της συγκυβέρνησης για την κατάτμησή του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, κατά το πρότυπο δηλαδή που εφάρμοσαν στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ).
  • Προβλέπεται επίσης η παραπέρα ενίσχυση του «διορθωτικού κανόνα» που αφορά στην επιβολή «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης» για κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στο 70,60% το πανελλαδικό πλάνο

Αιγαίο, Εξωτερικό και Αττική οι πρώτες Οργανώσεις Περιοχής

Σε ποσοστό 70,60% καλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ στο έκτο κατά σειρά κλείσιμο. Η κατάταξη στην άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων Περιοχών, έχει ως εξής: Πρώτη η ΚΟ Αιγαίου, με κάλυψη του αναπροσαρμοσμένου πλάνου της κατά 80,14%. Δεύτερη η ΚΟ Εξωτερικού με 73,55% και τρίτη η ΚΟ Αττικής με 73,18%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Πελοποννήσου με 72,13%, Κεντρικής Μακεδονίας με 69,20%, Κρήτης με 67,64%, Θεσσαλίας με 64,81%, Βορειοδυτικής Ελλάδας με 57,83%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 57,81%, Δυτικής Μακεδονίας με 53,80% και Στερεάς με 52,31%. Η ΚΝΕ κάλυψε το 76,42% του πλάνου, ενώ οι ΚΟ «Ριζοσπάστη» και «902» ποσοστό 46,06% και 22,50%, αντίστοιχα.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΚΕ
Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση

Εκδήλωση το Σάββατο 22/12, στην αίθουσα της παλιάς Λαχαναγοράς

Εκδήλωση με θέμα «Μιλώντας στα παιδιά για την κρίση» διοργανώνει η Εργατική Αχτίδα Ηρακλείου του ΚΚΕ, το Σάββατο 22/12, στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Παλιάς Λαχαναγοράς. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παράσταση κουκλοθέατρο «Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ», της ομάδας «ΚΟΥ-ΚΛΟ».

Θα ακολουθήσει εκδήλωση για γονείς, παιδιά και νέα ζευγάρια, εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, γύρω από το θέμα της εκδήλωσης. Θα μιλήσουν ο Βασίλης Κούδας, ψυχίατρος, στέλεχος ΚΚΕ, ο Μανώλης Μποτζάκης, παιδοψυχίατρος και ο Γιώργος Μαζίτσος, εκπαιδευτικός, στέλεχος ΚΚΕ.

Θα λειτουργήσει χώρος δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών καθώς και χριστουγεννιάτικα δώρα.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΚΕ
Κάθε δόση και νέα εξοντωτικά μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την έκθεση της Κομισιόν και τη θέση της συγκυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Για να δοθεί η επόμενη δόση, του Γενάρη, που κι αυτή θα πάει στις τράπεζες και άλλα μονοπώλια, πρέπει τα λαϊκά στρώματα να φορτωθούν με νέες εξοντωτικές αυξήσεις στη ΔΕΗ και φορολογικά μέτρα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση προς όφελός τους εντός της ΕΕ. Οσο πιο γρήγορα απορρίψουν την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων τόσο γρηγορότερα θα βάλουν τέλος στην εκμετάλλευση και τη ληστεία».

Με την Ενωση μετόχων και φίλων του ΤΤ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη και ώρα 10 π.μ., με την Ενωση Μετόχων και Φίλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ