ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ
Τυράκι επιδοτήσεων και... φάκα ξεκληρίσματος

Στη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός

Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Αγροτική Τράπεζα

Eurokinissi

Από παλιότερη διαμαρτυρία στην Αγροτική Τράπεζα
Επίσκεψη επικοινωνιακού χαρακτήρα πραγματοποίησε, χτες, ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, είχε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός της συνέχισης της αντιαγροτικής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης ότι «σχεδιάζουμε με σωστό τρόπο το αύριο της γεωργίας». Ωστόσο, η μικρομεσαία αγροτιά από αυτή την πολιτική μόνο φτώχεια και ξεκλήρισμα έχει να περιμένει.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι από χτες μπήκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων το υπόλοιπο μισό της ενιαίας ενίσχυσης (αγροτικών επιδοτήσεων) του 2012, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, για να διαλαλήσει επικοινωνιακά ότι γίνεται ένεση ρευστότητας στην ύπαιθρο. Και αυτό έγινε ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας (π.χ. Λακωνία) δεν έχουν καταβληθεί ακόμα τα χρήματα της πρώτης δόσης της επιδότησης. Τα χρήματα των επιδοτήσεων δεν αποτελούν κάποια παροχή, αλλά προβλεπόμενη υποχρέωση της συγκυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα, αυτά που χάνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες από τα φοροχαράτσια, την αύξηση του κόστους παραγωγής και την εκμετάλλευση από μεσάζοντες και μεγαλεμπόρους είναι πολύ περισσότερα και το εισόδημά τους συρρικνώνεται δραστικά.

Επιχειρώντας να εξαπατήσει τους φτωχούς αγρότες για την πολιτική της ΕΕ, η οποία αποβλέπει στην εξαφάνισή τους, ανέφερε ότι πρέπει να είμαστε παρόντες στη μάχη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, για περισσότερα κονδύλια και με έμφαση στους νέους αγρότες.

Ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε, ακόμα, ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει την εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις, σε μεταποίηση και εξαγωγές, οι οποίες θα ενισχύσουν μεγαλοεπιχειρηματίες των τομέων αυτών. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχει βούληση να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό και τα χρήματα που παρακρατεί ο ΕΛΓΑ για ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ να πάνε σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών. Αλλά και αυτό αποτελεί υποκρισία και όχι ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και δικαιοσύνης.

Ο,τι και να διαλαλεί ο πρωθυπουργός, είναι απόλυτα βέβαιο ότι με την ακολουθούμενη πολιτική, την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των μονοπωλίων δεν πρόκειται να δοθεί λύση και προοπτική αγροτικής ανάπτυξης σε όφελος των μικρών παραγωγών, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Η πολιτική της ΕΕ και η ΚΑΠ, η πολιτική του κεφαλαίου διεθνώς, όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να στηρίξει τους αγρότες, ή να επιτρέψει την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τα συμφέροντα των λαϊκών μαζών, αλλά προωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τη συνολική καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής και των παραγωγικών σχέσεων που θα υπάρχουν σε αυτή. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μέχρι να έρθει η στιγμή της οριστικής τους έξωσης από τα χωράφια, θα στενάζουν κάτω από τα εμπόδια και τα προβλήματα που προκαλεί η κυριαρχία του κεφαλαίου, με τις τιμές παραγωγού να κατρακυλούν, το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς και την παραγωγή να μένει απούλητη, ενώ τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επίκαιρη Ερώτηση για την καταστροφή βαμβακοπαραγωγής και την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Ενωση αποζημίωσης πληγέντων βαμβακοπαραγωγών για το πράσινο σκουλήκι, για το 2010, κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Μετέωροι και ανάστατοι είναι οι χιλιάδες, απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί μετά την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της δυνατότητας καταβολής αποζημίωσης ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) για το 2010 από το πράσινο σκουλήκι, αν και η καταστροφή της βαμβακοπαραγωγής συνεχίστηκε μεγαλύτερη και στα επόμενα χρόνια 2011-2012 και διαπιστώθηκε από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, που επισκέφτηκαν τα βαμβακοχώραφα στο Νομό της Καρδίτσας, καθώς και στα χωριά των Δήμων Κιλελέρ, Φαρσάλων, Αγιάς της Λάρισας και Ρήγα Φεραίου της Μαγνησίας, όπως και του κάμπου των Τρικάλων, στον Εβρο αλλά και σε άλλες περιοχές.

Μάλιστα το ύψος της καταστροφής και η απώλεια ήταν τόσο μεγάλη, που σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή ανά στρέμμα δεν έφτανε το πλαφόν που χρειάζεται, προκειμένου να εισπράξουν οι αγρότες τη συνδεδεμένη επιδότηση λόγω της δράσης του πράσινου σκουληκιού και παρά τα αυξημένα έξοδα (φυτοφάρμακα) για την καταπολέμησή του.

Το αποτέλεσμα είναι να συρρικνώνεται το εισόδημα από τις απώλειες παραγωγής και επιδοτήσεων ταυτόχρονα, για τρία συνεχή χρόνια. Ωστόσο η απόρριψη έγκρισης καταβολής αποζημίωσης από τα ΠΣΕΑ από την Κομισιόν για το 2010, σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αποζημίωση ούτε για τις απώλειες των επόμενων χρόνων 2011-2012.

Δεδομένου ότι οξυμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας από την προσβολή των καλλιεργειών τους και τη δραματική μείωση της παραγωγής και ότι υπάρχει ανθεκτικότητα του εντόμου στα εντομοκτόνα που υποδεικνύουν οι γεωπόνοι, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ - και για τις προηγούμενες χρονιές - καθώς και να αρθεί το πλαφόν παραγωγής για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,

Τι μέτρα θα πάρει ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι τόσο για το 2010, όσο και για τις επόμενες χρονιές, για να σωθεί το αγροτικό εισόδημα και να συνεχίσουν οι βαμβακοπαραγωγοί τη δραστηριότητά τους;

Αν και μετά την απόρριψη της έγκρισης αποζημίωσης καταστροφών από την ΕΕ θα προχωρήσει στην τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθεί η ζημιά από το πράσινο σκουλήκι στο 100% (δεδομένου ότι οι βαμβακοπαραγωγοί προκατέβαλαν τα ασφάλιστρα) από τον ΕΛΓΑ και όχι από τα ΠΣΕΑ και τι επιστημονική βοήθεια θα υπάρξει για την ουσιαστική καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού;

Αν θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς που δεν έχουν πιάσει το πλαφόν λόγω των καταστροφών από το πράσινο σκουλήκι;».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση - ΕΕ κοροϊδεύουν τους φτωχούς αγρότες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τις δηλώσεις Σαμαρά για τους αγρότες:

«Διαπιστώνοντας ότι η οργή της φτωχής αγροτιάς φουντώνει, ο πρωθυπουργός έσπευσε να την κοροϊδέψει επιχειρώντας να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης και της ΕΕ για όλα αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα:

Για 5η συνεχή χρονιά, η καταχρεωμένη αγροτιά βλέπει το εισόδημά της να μειώνεται, τη σοδειά της να μένει απούλητη ή να την παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί εκβιαστικά οι εμποροβιομήχανοι εκμεταλλευόμενοι τις αθρόες εισαγωγές. Για το κόστος παραγωγής που αυξάνει από τη ληστρική δράση των μονοπωλίων που ελέγχουν τα αγροτικά εφόδια και τα άγρια χαράτσια και τη φορολογία που επιβάλλει η συγκυβέρνηση.

Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ που λιβανίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του "ευρωμονόδρομου". Που σκόπιμα κρύβουν από το λαό ότι το 80% των επιδοτήσεων το απολαμβάνει το 20% των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και μόνο ορισμένα ψίχουλα φτάνουν στη φτωχή αγροτιά που και αυτά τα παίρνουν πίσω με τις μεγάλες αυξήσεις στον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες κ.ά.

Είναι πρόκληση και εμπαιγμός να παρουσιάζει ο πρωθυπουργός ένα ακόμα νέο χαράτσι - την προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού - ως ανακουφιστικό μέτρο. Τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αβοήθητοι, έχουν χάσει από το πράσινο σκουλήκι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και των επιδοτήσεων που δικαιούνται για 3η συνεχή χρονιά (2010 - 2012), αν και χρυσοπληρώνουν φυτοφάρμακα, αλλά και τα μεγάλα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ασφάλιση - αποζημίωση δεν έχουν! Τώρα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον!

Το συμφέρον της φτωχής αγροτιάς είναι να συμπαραταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για την ανατροπή της, για την αποδέσμευση από την ΕΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ