ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΛΙΟ
Θα υποδεχτούν με διαδήλωση τους υπουργούς Εργασίας

Συγκροτήθηκε χτες τοπική επιτροπή της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της διαδήλωσης στο Ναύπλιο που ήδη έχει εξαγγείλει για τις 24 Γενάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, έγινε χτες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών και εκπροσώπων μαζικών φορέων, μέσα από την οποία αποφασίστηκε και η συγκρότηση τοπικής επιτροπής της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Πρώτο καθήκον της επιτροπής η διασφάλιση όλων εκείνων των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την υποδοχή των χιλιάδων διαδηλωτών που θα φτάσουν στο Ναύπλιο τη μέρα που θα συνεδριάζουν εκεί οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ, με θέμα την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση. Το θέμα του επικείμενου πολέμου, καθώς και συνολικότερα η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού έγιναν επίσης αντικείμενο ευρείας συζήτησης.

Παρουσιάζοντας τους στόχους της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ο Γ. Μαυρίκος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Στόχος της κίνησής μας είναι να αποκαλύψουμε το χαρακτήρα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστών και να λειτουργήσουμε ως κυματοθραύστης, που πάνω του θα σπάνε οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ και ταυτόχρονα θα προβάλλει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού μας».

Αναφερόμενος στη συγκρότηση της κίνησης και στο Ναύπλιο σημείωσε πως έχει ξεχωριστή σημασία γιατί στην πρώτη πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, όπου θα γίνει η Σύνοδος των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ στις 24 Γενάρη του 2003 - θα ακολουθήσουν κι άλλες σε άλλες περιοχές της χώρας - αναμένεται να εκφραστεί με ένταση η επίθεση της ΕΕ ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα, αν κρίνει κανείς και από την προχτεσινή έκθεση της Κομισιόν που ζητά νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις.

«Η χώρα μας - συνέχισε ο ομιλητής - καλείται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ σε μια χρονική περίοδο όπου υπάρχουν κρίσιμα θέματα σε εξέλιξη, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες αποφασίστηκε στη σύνοδο της Κοπεγχάγης η διεύρυνση της ΕΕ κατά δέκα μέλη. Η ένταξη αυτών των χωρών δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τα λαϊκά στρώματα παρά μόνο τις πολυεθνικές εταιρίες και τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που ορέγονται τις νέες αγορές, τις οποίες και θα λεηλατήσουν. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως την εποχή της προεδρίας θα βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ. Με βάση αυτά, η πολιτική που αναμένεται να ακολουθηθεί, στόχο θα έχει να κάμψει τους αγώνες του λαού μας, για τα δικαιώματά τους. Στόχος τους είναι να τον βάλουν, το λαό, στο καβούκι του ώστε να μην αγωνίζεται».

«Με βάση το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται πρωτεύον στόχος της κίνησης - επισήμανε το στέλεχος του ΠΑΜΕ - είναι η απόκρουση αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η πάλη για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς. Ταυτόχρονα επειδή γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στα εργατικά δικαιώματα, στις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση και τι επιδιώκουν, εμείς πρέπει να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Επίσης, αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα σημείωσε: «Γίναμε μάρτυρες μιας νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου μακριά από τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

«Στην κίνησή μας, συμμετέχει η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, περισσότερα από 350 σωματεία εργατικά απ' όλη την Ελλάδα, η ΠΑΣΥ, σύλλογοι γυναικείοι, σύλλογοι επαγγελματοβιοτεχνών, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Αυτή η κίνηση, σε σχέση με τις υπόλοιπες κινήσεις που έχουν συγκροτηθεί τελευταία, έχει μια πολύ σημαντική διαφορά. Εχει ξεκάθαρο πλαίσιο σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Είμαστε μια κίνηση που παλεύουμε κόντρα στο κεφάλαιο και τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά, ασφαλιστικά, οικονομικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και προβάλλουμε την αντίληψη των σύγχρονων αναγκών για τη λαϊκή οικογένεια. Είμαστε μια κίνηση που υποστηρίζει την ανάγκη του συντονισμού της δράσης των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στις επιλογές της ΕΕ, προβάλλοντας τα σύγχρονα αιτήματα και οράματα του λαού μας». Και κατέληξε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στις 24 Γενάρη θα γίνει μια σπουδαία αγωνιστική παρουσία εδώ στο Ναύπλιο, όπου ο λαός θα διατρανώσει τα αντιιμπεριαλιστικά του αισθήματα».

Νωρίτερα, την εκδήλωση άνοιξε το μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Αργολίδας και μέλος της Κίνησης Γιώργος Πινάτσος, ο οποίος τόνισε πως σε αυτή την κίνηση έχουν θέση οι μαζικοί φορείς, τα κινήματα των εργατών, των αγροτών, των ΕΒΕ, της νεολαίας, των διανοουμένων και γενικά όλων όσοι αμφισβητούν τη Νέα Τάξη. Φιλοδοξία της Επιτροπής κατέληξε ο ομιλητής είναι η αγωνιστική υποδοχή της Συνόδου των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, όπου για μια ακόμη φορά θα δρομολογηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Συγκρότηση νέων επιτροπών

-- Σύσκεψη για τη συγκρότηση κίνησης της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» οργανώνεται στην Πρέβεζα σήμερα. Συγκεκριμένα το Σωματείο Οικοδόμων καλεί μαζικούς φορείς και προσωπικότητες σήμερα, Πέμπτη 19/12/2002, στις 7 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «Διώνη».

-- Σύσκεψη για τη συγκρότηση στη Φωκίδα τοπικής επιτροπή της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνει επιτροπή πρωτοβουλίας την Κυριακή 22 Δεκέμβρη στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και καλεί σε συμμετοχή. Εκτός από τη συγκρότηση της επιτροπής στη σύσκεψη θα παρουσιαστεί και το πλαίσιο της κίνησης και θα σχεδιαστεί η δράση για να ενημερωθεί ο λαός της Φωκίδας, οι διάφοροι φορείς, σωματεία, σύλλογοι κ.ά. ώστε να συμβάλλουν μέσα από επιμέρους κινητοποιήσεις σε έναν πανελλαδικό ξεσηκωμό που θα κορυφωθεί τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη.

-- Τοπική επιτροπή της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχει ήδη συγκροτηθεί στη Λιβαδειά από διάφορους φορείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ