ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα
  • Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις - η μεγαλύτερη 6,6 Ρίχτερ - χτες το απόγευμα με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου
  • Κατέρρευσαν παλιά σπίτια και άλλα έπαθαν ζημιές σε Ζάκυνθο, Πύργο, Κυπαρισσία, Καλαμάτα και αλλού

Τη μισή Ελλάδα ταρακούνησε χτες ο Εγκέλαδος με τρεις μεγάλες σεισμικές δονήσεις 6,6,6 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στις 3.09, 3.13 και 5.25 αντίστοιχα, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 60 - 70 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου. Οι σεισμοί προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους του νομών Πύργου, Μεσσηνίας και Ζακύνθου, ενώ έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Κόρινθο, στην Πάτρα, στην Αθήνα και στο Αγρίνιο.

Δύο παλιά σπίτια κατέρρευσαν στις περιοχές Γαϊτάνι και Καταστάρι της Ζακύνθου, μικρές ζημιές υπέστησαν 31 παλιά σπίτια, εκκλησίες και το νοσοκομείο της πόλης, ενώ κατά μήκος της παραλιακής οδού έπεσαν κολόνες φωτισμού. Ρωγμές υπέστησαν ακόμα οικίες στην Καλαμάτα,στο Μελιγαλά,στις Κοινότητες Παλαιόλουτρο και Γιάλοβα,στους Γαργαλιάνους,ενώ στην Κυπαρισσία κατέπεσε ένα μπαλκόνι με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε δύο σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα. Στο Αίγιο κατέρρευσε η γωνία από ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως. Για αρκετή ώρα μετά το σεισμό στην Καλαμάτα υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των σεισμολόγων, αφού στο παρελθόν έχουν σημειωθεί καταστροφικοί σεισμοί στην περιοχή των Ιονίων νήσων, με μεγαλύτερο εκείνον των 7,2 Ρίχτερ το 1953, που είχε σηματοδοτήσει την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες περιόδους σεισμικής έξαρσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκη, "ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αφού η μετασεισμική ακολουθία ήταν πολύ ισχυρή". Τέσσερα λεπτά μετά το σεισμό των 6,6 Ρίχτερ σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ και ακολούθησε αυτός των 5,8, ενώ μέχρι αργά το βράδυ δεκάδες μετασεισμοί, οι οποίοι δεν ξεπέρασαν τα 5,5 Ρίχτερ, σημειώνονταν με το ίδιο επίκεντρο. Ο Γ. Σταυρακάκης επισήμανε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα από τις 13 Οκτώβρη και τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια από τις πιο επικίνδυνες σεισμικά περιοχές της χώρας. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι τοπικές αρχές στην Ηλεία και τη Ζάκυνθο, ενώ τα σχολεία σ' αυτές τις περιοχές θα παραμείνουν κλειστά σήμερα για προληπτικούς λόγους.


ΟΤΕ
Περιορίζει τη συμμετοχή του στην ΕΛΛΑΣΚΟΜ

Πουλάει σε ιδιώτες ποσοστό 7,6% της εταιρίας, που έχει συστήσει με ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΖΗΜΕΝΣ, ΑΛΚΑΤΕΛ και άλλους

Στο 51%, από 58% που αρχικά κατείχε, περιορίζει τη συμμετοχή του ο ΟΤΕ στη θυγατρική του εταιρία ΕΛΛΑΣΚΟΜ ΑΕ, ύστερα από την απόφασή του να πωλήσει ακόμα ένα 7,6% των μετοχών του. Στην ΕΛΛΑΣΚΟΜ, εκτός από τον ΟΤΕ, συμμετέχουν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και η ΖΗΜΕΝΣ με 14%, η ΕΤΕΒΑ με 4%, η ΑΛΚΑΤΕΛ, FULGOR, ΤΗΛΕΚΑΛΩΔΙΑ από 2% και οι εταιρίες ΑΝΚΟ, ΜΑΡΑΚ, ΡΕΗΚΑΠ, SPACE και UPTEC με μικρότερα ποσοστά. Τις προς πώληση μετοχές, εκτός από τις τελευταίες εταιρίες, θ' αγοράσουν η ΕΤΕΒΑ και η ΓΕΝΕΡ που συνεργάζεται με την ΕΛΛΑΣΚΟΜ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών ορίστηκε στις 13.800 δραχμές περίπου από 10.000 δραχμές που είναι η ονομαστική τους αξία. Την αποτίμηση έκανε η "Arthur Andersen", εταιρία - σύμβουλος του ΟΤΕ.

Οι κύριες δραστηριότητες της εταιρίας αναπτύσσονται στο εξωτερικό και στην ουσία δρα ως ο προπομπός για επενδύσεις του ΟΤΕ σε μια σειρά χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ μέσω της κοινοπραξίας και οι εγχώριες βιομηχανίες προωθούν τις πωλήσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι από τα οχτώ έργα που έχει αναλάβει η ΕΛΛΑΣΚΟΜ στο εξωτερικό τα πέντε γίνονται με χρηματοδότηση του ΟΤΕ..!

Ομως, αν και οι δραστηριότητες της ΕΛΛΑΣΚΟΜ στηρίζονται κατά κύριο λόγο στο κύρος και τη χρηματοδότηση του ΟΤΕ, και ενώ στη λογική της σημερινής διοίκησης το "άνοιγμα" σ' αυτές τις αγορές αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα, εντούτοις ο Οργανισμός οικειοθελώς μειώνει τη συμμετοχή του στην εταιρία στο 51%. Ετσι και στην περίπτωση της ΕΛΛΑΣΚΟΜ επιβεβαιώνεται η γενικότερη πρόθεση κυβέρνησης και διοίκησης του ΟΤΕ, να περιορίσουν τη συμμετοχή του Οργανισμού στις θυγατρικές του εταιρίες, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με τη γραμμή της ιδιωτικοποίησης της μητρικής εταιρίας.

Προγραμματικές

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΤΕ συζητήθηκε και το ζήτημα των προγραμματικών συμφωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρίες ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών. Η προγραμματική συμφωνία, που θα συναφθεί μέχρι το τέλος του μήνα, θα περιλαμβάνει 2 εκατομμύρια περίπου ψηφιακές παροχές συνολικού κόστους 300 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση των μετόχων της μειοψηφίας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θ' αναβληθεί λόγω έλλειψης απαρτίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ