ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Φουλάρουν» τις αντιλαϊκές μηχανές για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, πηγαίνοντας σε συνάντηση με το κουαρτέτο

Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, πηγαίνοντας σε συνάντηση με το κουαρτέτο
Το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» αποδίδει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου, ενόψει της νέας φουρνιάς των νέων αντιλαϊκών μέτρων και των εφαρμοστικών νομοσχεδίων, που κατατίθενται στη Βουλή από την επόμενη βδομάδα.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, «η αποτυχία να υπάρξει ένας ενάρετος κύκλος ανάκαμψης, στον οποίον θα δοθεί ώθηση από την ελάφρυνση χρέους, την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κάτι που θα είναι μειονέκτημα τόσο για εμάς όσο και για τους πιστωτές».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πάντα, στην κυριολεξία, υποτάσσονται στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, στην προοπτική που έχει ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Μιλώντας στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ο Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, υπογράμμισε: «Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ τον Μάρτιο και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018».

Ρίχνοντας γέφυρες συνεργασίας και προς την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, ουσιαστικά, διαμήνυσε την απόφαση της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει και να διατηρήσει τα μόνιμα, «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» αντιλαϊκά μέτρα. Οπως είπε, η «Γερμανία δείχνει μια έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εάν επιτύχει την ελάφρυνση χρέους». «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».

Στις «Συμπληγάδες» του κρατικού χρέους

«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενη δεκαετία», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα», και πρόσθεσε πως απομένει ακόμη δρόμος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στα Εργασιακά, το δημόσιο τομέα και τη «ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς», που «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη». Οπως είπε, σε περίπτωση που δοθεί η ελάφρυνση χρέους, δεν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «θα συμβεί το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Σε σύμπλευση με την πλευρά του ΔΝΤ, ο Β. Σόιμπλε έδειξε το δρόμο για την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας λέγοντας πως οι Ελληνες «έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, συνέδεσε τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις (μέχρι το 2018) για το κρατικό χρέος με την εφαρμογή της επόμενης δέσμης με τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα. Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloοmberg», υπογράμμισε πως αν υπάρξει συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν στο Γιούρογκρουπ (5/12), που περιλαμβάνουν και τα Εργασιακά,«τότε όλες οι συζητήσεις για το χρέος μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν».

«Χρειάζεται να κάνεις μεταρρυθμίσεις και αυτό θα φέρει την ανάπτυξη και αυτό θα ξεκλειδώσει τα μέτρα (για το κρατικό χρέος) για τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», υπογράμμισε, δηλώνοντας «πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουμε εκεί και μετά θα είναι σχετικά ήπια η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».

Σύμφωνα με τον Βίζερ, το κλείσιμο της συμφωνίας απαιτεί τη συμμετοχή και του ΔΝΤ: Ενας όρος για τις συζητήσεις «είναι ότι δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι επίσης και πρόγραμμα του ΔΝΤ».

«Γράφουν» την αντιλαϊκή συμφωνία

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου ο κύκλος των συνεννοήσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συντάσσεται ένα πρόπλασμα της συμφωνίας, με βάση το οποίο θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά παζάρια των επόμενων ημερών.

Την ίδια ώρα, στο «τραπέζι» παραμένουν ζητήματα όπως η κάλυψη των δημοσιονομικών κενών για το 2018 με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, η διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό κώδικα των επιχειρήσεων και τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» για τις υπερχρεωμένες και ταυτόχρονα «βιώσιμες» επιχειρήσεις κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του κουαρτέτου έχει προτείνει την απομάκρυνση των διοικήσεων από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, εφόσον αυτές αδυνατούν να συνεισφέρουν και οι ίδιες με νέα κεφάλαια για τη διάσωσή τους. Σε αυτό το επίπεδο, προδιαγράφονται εκτεταμένες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές κ.ά. με στόχο το «ξεσκαρτάρισμα» του επιχειρηματικού πεδίου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τις ιδιωτικοποιήσεις του 2017 εστιάζουν στο νευραλγικό κλάδο της Ενέργειας, καθώς και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της κρατικής συμμετοχής σε βασικές υποδομές, όπως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο συμπλήρωσης των αντιλαϊκών μέτρων σε επόμενη φάση, με άξονα την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με καταιγιστικούς ρυθμούς το μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων από την κυβέρνηση, η οποία, καταθέτει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια στη Βουλή και μάλιστα με την απαράδεκτη διαδικασία του επείγοντος, προκειμένου να «τρέξει» την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Πρόκειται για τα νέα πακέτα με τα προαπαιτούμενα που προκρίνει το κεφάλαιο και έχει προσυπογράψει η κυβέρνηση, τα οποία φανερώνουν και ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των παζαριών των κυβερνητικών επιτελείων με το κουαρτέτο, όσο και αν η κυβέρνηση επιμένει να τηρεί την τακτική της «σιγής ασυρμάτου» για τα όσα συζητά με τους «εταίρους» της.

Ετσι από χτες συζητείται, με τη διαδικασία του επείγοντος, νομοσχέδιο για «την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων» που προδιαγράφει τρελό φαγοπότι δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια, ενώ περιέχει διάταξη για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών. Παράλληλα, αναμενόταν να έχει κατατεθεί μέχρι αργά χτες το βράδυ νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τίτλο: «Ενιαίο σύστημα κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του Ν. 4369/2016, και πρόσληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις». Οπως μαρτυρά και ο τίτλος του, το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας κ.ά.

Η χτεσινή διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε το πρώτο νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Νοέμβρη, ενώ την ίδια μέρα το απόγευμα θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια η συζήτηση για το δεύτερο νομοσχέδιο, διαδικασία που θα πρέπει να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 25 Νοέμβρη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στη διάσκεψη των Προέδρων από τον Ν. Βούτση, την επόμενη βδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή, επίσης με τη διαδικασία του επείγοντος, δύο πολυνομοσχέδια, τα οποία θα αφορούν χοντρικά ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και για το «πλαστικό χρήμα». Ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή και ο αντιλαϊκός Κρατικός Προϋπολογισμός της κυβέρνησης για το 2016, για τον οποίο η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να ξεκινήσει 7 με 8 Δεκέμβρη.

Σύμφωνα με διαρροές από τα κυβερνητικά επιτελεία υπολογίζεται ότι μέχρι τις 10 Δεκέμβρη θα «περάσουν» από τη Βουλή σίγουρα 6 νομοσχέδια, ενώ γίνεται λόγος αν προλάβουν συνολικά για 12! Αν σε αυτά προστεθούν και οι τροπολογίες, που όπως λέγεται θα είναι αρκετές, από τις οποίες ορισμένες μπορεί να αποτελούν και ξεχωριστά νομοσχέδια, τότε γίνεται αντιληπτό τι ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ