ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα και διεθνής συντονισμός
  • Αμεσα προωθείται αναθεώρηση του νόμου για το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», ώστε να ενισχυθεί η «αποτελεσματικότητά» του
  • Στις 24 και 26/11 οι επισκέψεις Ολάντ σε Ουάσιγκτον και Μόσχα

Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν στο προάστιο του Σεν Ντενίς
Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν στο προάστιο του Σεν Ντενίς
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε Ουάσιγκτον και Μόσχα θα βρεθεί την επόμενη βδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στις 24/11 και 26/11 αντίστοιχα, ώστε να έχει επαφές με τον Αμερικανό και το Ρώσο ομόλογό του, «στο πλαίσιο της δράσης της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα ενάντια στο Ντάες (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος») και της ρύθμισης της κατάστασης στη Συρία», όπως εξηγούσε η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες. Τα παραπάνω ταξίδια ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες που ο Γάλλος ηγέτης ανακοίνωσε, ελάχιστα 24ωρα μετά το μακελειό της περασμένης Παρασκευής, καλώντας σε ενίσχυση του παγκόσμιου «αντιτρομοκρατικού πολέμου», στον οποίο η γαλλική πλουτοκρατία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στην κατεύθυνση αυτή λαμβάνονται μέτρα και στο εσωτερικό της χώρας, στρώνοντας ωστόσο το έδαφος και για ένταση της καταστολής, ποικίλες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό το νομοσχέδιο που η γαλλική κυβέρνηση θα καταθέσει τις αμέσως επόμενες μέρες, με αντικείμενο την αναθεώρηση του νόμου του 1955 που αφορά το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», με στόχο πρώτα απ' όλα η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να το επιβάλλει σε όλη την επικράτεια, με ισχύ τουλάχιστον ένα τρίμηνο.

Επιπλέον, με ζητούμενο την ενίσχυση της «αποτελεσματικότητας των διατάξεων» συνολικά του νόμου, θα γίνουν μια σειρά αλλαγές στο περιεχόμενό του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με κείμενο που μοίρασε η γαλλική προεδρία μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το ν/σ: «Το καθεστώς του κατ' οίκον περιορισμού εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται σε κάθε άτομο για το οποίο υπάρχουν σοβαροί λόγοι να σκεφτόμαστε ότι η συμπεριφορά του συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.... θα είναι δυνατόν να απαγορεύεται στο άτομο που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό να έχει άμεση ή έμμεση επαφή με άτομα για τα οποία υπάρχει υπόνοια εξίσου ότι προετοιμάζουν πράξεις κατά της δημόσιας τάξης».

Επιπλέον, «το σχέδιο νόμου δημιουργεί τη δυνατότητα της διάλυσης ενώσεων ή ομάδων που συμμετέχουν, διευκολύνουν ή παρακινούν στην τέλεση πράξεων που αποτελούν σοβαρή παραβίαση της δημόσιας τάξης και που περιλαμβάνουν άτομα που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό». Βεβαίως, το πώς αξιολογείται ότι μια «πράξη» στρέφεται κατά της «δημόσιας τάξης» ή «ασφάλειας» είναι ένα τεράστιο ζήτημα και αυτή η ορολογία χωρά πολλές ερμηνείες, ανάλογα και με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

Αργότερα το μεσημέρι, μιλώντας σε συνάντηση με τους δημάρχους της χώρας, ο Ολάντ διαμήνυσε ότι «αν ορισμένα άτομα επιδίδονται στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, σε ορισμένους χώρους, σε συλλόγους, σε ομάδες, το νομοσχέδιο που προτάθηκε σήμερα το πρωί προβλέπει ότι μπορούν να διαλυθούν. Θα διαλυθούν αμέσως» και τόνισε: «Η κοινωνική συνοχή μας είναι η καλύτερη απάντηση και αυτή εκφράζεται με την εθνική μας ενότητα. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε μορφή μίσους».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί, επέκρινε την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «χάθηκε παρά πολύς χρόνος» και ότι «η κυβέρνηση δε συνήγαγε όλα τα συμπεράσματα της στρατιωτικής μας επέμβασης στη Συρία όσον αφορά την εσωτερική ασφάλεια», αλλά και ότι πρέπει να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική διερευνητική επιτροπή για «να αντλήσει τα διδάγματα αυτών που προκύπτουν».

Πολύωρη αστυνομική επιχείρηση

Στο μεταξύ, πολύωρη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χτες στο βόρειο δήμο του Παρισιού, Σεν Ντενίς, με τις αρχές να αναζητούν τον 26χρονο Βέλγο υπήκοο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, που φέρεται ως πιθανός «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι (και εμφανίζεται πλέον να συνδέεται και με άλλες «τρομοκρατικές επιθέσεις», όπως αυτή στο περιοδικό «Σαρλί Εμπντό»). Σύμφωνα με χτεσινοβραδινές ανακοινώσεις Γάλλων αξιωματούχων, άγνωστη παρέμενε η τύχη του Αμπαούντ και του έτερου καταζητούμενου - φερόμενου δράστη - Σαλάχ Αμπντεσαλάμ, αφού κανείς από τους δύο δε σκοτώθηκε ούτε συνελήφθη στην αστυνομική επιχείρηση στο δήμο Σεν Ντενίς.

Η επιχείρηση ξεκίνησε γύρω στις πέντε τα χαράματα, οπότε κάτοικοι του δήμου Σεν Ντενίς (λαϊκή περιοχή) ξύπνησαν από ήχους πυροβολισμών και εκρήξεων. Πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο σε κτίριο για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι κρύβονται άτομα σχετικά με τις επιθέσεις, χρησιμοποιώντας σε ανταλλαγές πυρών πάνω από 5.000 σφαίρες! Λίγο μετά, μια νεαρή γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, ενώ ακολούθησε και ανταλλαγή πυροβολισμών, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένα ακόμα άτομο και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έγιναν συνολικά επτά συλλήψεις, εντός του κτιρίου και στη γύρω περιοχή.

Η επιχείρηση στο Σεν Ντενίς έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις γαλλικών και διεθνών ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις και σχολιασμούς που ανατροφοδότησαν το κύμα τρομολαγνείας που απλώνεται στην Ευρώπη και γενικότερα. Κι αυτό γιατί δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί ένας καταιγισμός διαρροών, συνειρμών και διαφόρων «αποκαλύψεων», ενώ είναι σε εξέλιξη δικαστικές και αστυνομικές έρευνες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί έγινε γνωστό ότι δύο πτήσεις της «Air France» από τις ΗΠΑ προς το Παρίσι άλλαξαν πορεία έπειτα από ανώνυμα τηλεφωνήματα για την ύπαρξη βόμβας. Ενώ, στο ίδιο κλίμα, ένας συρμός του Μετρό εκκενώθηκε στο Λονδίνο.

Στη Γερμανία

Αστυνομικές και δικαστικές έρευνες προς αναζήτηση τζιχαντιστών που εμπλέκονται στις επιθέσεις στο Παρίσι συνεχίζονται και σε άλλες χώρες, όπως το γειτονικό Βέλγιο, όπου τα επίπεδα «συναγερμού» για την «εθνική ασφάλεια» παραμένουν υψηλά.

Στη Γερμανία, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για θέματα ασφαλείας, μετά την ακύρωση ποδοσφαιρικού αγώνα στο Ανόβερο. Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε από το Ντίσελντορφ ότι «εάν είχαμε μια κατάσταση όπως αυτή στο Παρίσι, ενδεχομένως με επιθέσεις σε τρία-τέσσερα σημεία, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί αν θα επαρκούν οι αστυνομικές δυνατότητες», εννοώντας ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η «αξιοποίηση» και του στρατού για την υπεράσπιση της «ασφάλειας» και στο εσωτερικό της χώρας.


ΣΥΡΙΑ
Στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο πετρελαίου των τζιχαντιστών

Ενώ εντείνονται οι αντιπαραθέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Στο επίκεντρο των ρωσικών και των αμερικανικών αεροπορικών βομβαρδιστικών τίθενται, πλέον, οι τεράστιες αυτοκινητοπομπές πετρελαιοφόρων που διαθέτουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ) στη Συρία, για να τροφοδοτήσουν περιφερειακά κυκλώματα λαθρεμπορίας «μαύρου χρυσού». Βασική επιδίωξη της Μόσχας, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΤΕΡΦΑΞ ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, είναι να «στεγνώσει» μία από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της οργάνωσης, που κατά πληροφορίες τής αποφέρει ημερησίως κέρδη άνω των 1.500.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τον διοικητή των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, οι τζιχαντιστές μέσα στην τελευταία διετία έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που ελέγχουν έναν... πετρελαιαγωγό δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων «πάνω στις ρόδες» αμέτρητων βυτιοφόρων. Οπως εξήγησε, τα βυτιοφόρα αυτά έχουν ήδη παραδώσει χιλιάδες τόνους πετρελαίου κυρίως στα διυλιστήρια του Ιράκ. Γι' αυτό και οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν ένα σημαντικό μέρος των αεροπορικών επιθέσεων στον ιδιότυπο «πετρελαιαγωγό» βυτιοφόρων του «ΙΚ», έχοντας ήδη καταστρέψει μέσα στις τελευταίες μέρες 500 οχήματα τέτοιου είδους.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε χτες διάταγμα για τη συγκρότηση επιτροπής που θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της «στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

«Συμπτωματικά», το τελευταίο διάστημα, βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των εταίρων τους έχουν ξεκινήσει από την Κυριακή το βομβαρδισμό βυτιοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους», καταστρέφοντας μέσα στο τελευταίο τριήμερο 116 τέτοια οχήματα κοντά στο Μπουκάμαλ, που βρίσκεται στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ.

Ωστόσο, αυτός ο παράλληλος, πλην άτυπος, «συντονισμός» των επιδρομών αυτού του είδους μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας δεν αναιρεί τις οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη για το ζήτημα της Συρίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε στο ρωσικό δίκτυο «Ροσίγια 1», εκφράζοντας τον εκνευρισμό της Μόσχας για την επιμονή της κυβέρνησης Ομπάμα να θέτει, μεταξύ άλλων, ως «βασικό όρο» για τη συγκρότηση ενός κοινού «αντιτρομοκρατικού μετώπου» την απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «επικίνδυνο παιχνίδι», σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί «συνεχίζουν να προωθούν την αποχώρηση του Ασαντ», προκαλώντας διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία. Επιπλέον, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επί έναν χρόνο πραγματοποιούσαν στη Συρία επιλεκτικούς βομβαρδισμούς, αποφεύγοντας επιμελώς να χτυπήσουν θέσεις τζιχαντιστών, όταν οι τελευταίοι απειλούσαν δυνάμεις του συριακού στρατού. Υποστήριξε έτσι ότι η συγκεκριμένη στάση των ΗΠΑ «εξασθενεί σημαντικά τις προοπτικές να παραμείνει η Συρία ένα κοσμικό κράτος όπου θα υπάρχουν εγγυήσεις και θα προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας και εθνότητας».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι για να αναλάβει η χώρα του στρατιωτική δράση στη Συρία θα προτιμούσε να είχε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο είναι «δύσκολο» λόγω των ρωσικών αντιδράσεων και απειλών για «βέτο».

  • Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού των τζιχαντιστών του «ΙΚ», «Νταμπίκ», δημοσιοποιείται η εκτέλεση δύο ομήρων, ενός Κινέζου και ενός Νορβηγού, από τις σφαίρες δημίων της οργάνωσης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ