ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ APEC
Η Κίνα προτάσσει τις εναλλακτικές στη Διειρηνική Συμφωνία Συνεργασίας

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε την «ανησυχία» που προκαλούν «νέες περιφερειακές οικονομικές συμφωνίες»

Διαδηλώσεις στη Μανίλα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του APEC
Διαδηλώσεις στη Μανίλα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του APEC
ΜΑΝΙΛΑ.--

Την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού αποτυπώνουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC), που συνεχίζονται στη Μανίλα των Φιλιππίνων. Η συζήτηση σε όλα τα «τραπέζια διαλόγου», και φυσικά στην ίδια τη συνάντηση των ηγετών των 21 χωρών - μελών, επιβεβαιώνει ότι η πρόσφατη υπογραφή (σε πρώτη φάση και σε επίπεδο υπουργών) του Συμφώνου Διειρηνικής Συνεργασίας (ΤΡΡ - δηλαδή, συνεργασία κρατών του Ειρηνικού Ωκεανού) που προώθησαν οι ΗΠΑ, θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα με την οποία θα προωθηθούν και «εναλλακτικά» σχέδια, ή και τη «μαεστρία» με την οποία πολλές πλευρές θα επιδιώξουν να «ισορροπήσουν» μεταξύ διαφορετικών επενδυτικών σχεδιασμών αντλώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος αλλά και μακροπρόθεσμο όφελος για τη θέση τους στην περιοχή και γενικότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα προτάσσει την προώθηση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού (Free Trade Area of the Asia-Pacific - FTAAP), της οποίας ο «Οδικός Χάρτης» εγκρίθηκε στην περσινή Σύνοδο Κορυφής της APEC στο Πεκίνο. Πλέον, με τις εξελίξεις στο θέμα της ΤΡΡ (στην οποία, σημειωτέον, η Κίνα δε συμμετέχει, τουλάχιστον ακόμα) η κινεζική πλευρά φαίνεται ότι ιεραρχεί τη FTAAP ως ένα ακόμα μέσο για να ενισχύσει τη θέση των ανερχόμενων κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ετσι, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στη συνάντηση επιχειρηματικών στελεχών από τις χώρες της APEC, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να διευθύνουμε αυτό το γιγάντιο πλοίο της οικονομίας της περιοχής στη σωστή κατεύθυνση», εστιάζοντας στη σημασία που έχει να επιταχυνθούν οι επαφές και οι μελέτες για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, όπως αυτή που διαγράφει η FTAAP. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσουν και να δυναμώσουν οι μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί η καινοτομία, να οικοδομηθεί μια οικονομία «ανοιχτή», να προωθηθεί η «σύνδεση» στην περιοχή, εννοώντας προφανώς λήψη ολόπλευρων μέτρων που θα ενισχύσουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, εργαζομένων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα, ο Κινέζος ηγέτης χαρακτήρισε «ιστορικό βήμα προς τα μπρος» την περσινή έγκριση του «Οδικού Χάρτη» για τη FTAAP, ενώ αναφέρθηκε στις «ανησυχίες κατακερματισμού» που έχουν προκληθεί με την ανάδυση διαφόρων νέων περιφερειακών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου (βλ. ΤΡΡ). Σχολίασε ότι τίποτα δεν πρέπει να διαταράξει την αναπτυξιακή διαδικασία στην περιοχή και «πρέπει να αφιερωθούμε στην ανάπτυξη μιας συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους, να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και να διευκολύνουμε το δίκαιο ανταγωνισμό».

Διμερείς συναντήσεις

Στο περιθώριο των εργασιών, συνεχίζονται οι διμερείς επαφές ανάμεσα στις διάφορες αντιπροσωπείες, στις οποίες, όπως είναι φυσικό, κυριαρχούν τόσο τα ζητήματα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» όσο και οι εξελίξεις στην ίδια την περιοχή, όπως η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Ετσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στη συνάντηση που είχε με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Μπενίνιο Ακίνο, τόνισε ότι «συμφωνήσαμε στην ανάγκη για τολμηρά βήματα για τη μείωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων για να σταματήσουν οι προσπάθειες ανάκτησης, ανακατασκευής και στρατιωτικοποίησης διαφιλονικούμενων νησιών της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας». Μια μέρα πριν, η Ουάσιγκτον είχε αναδείξει και πάλι τη διαρκή «στήριξη» στη Μανίλα, ως έναν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς εταίρους της στην περιοχή, ανακοινώνοντας τη χορήγηση δύο πλοίων στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας αλλά και νέο οικονομικό πακέτο στρατιωτικής «στήριξης» και για άλλες χώρες της περιοχής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το περιουσιακό και άλλα «παρεμφερή ζητήματα» βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συνάντησης που είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι «οφείλω να πω ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και εύχομαι να συνεχίσει έτσι».

Η νέα συνάντηση έγινε μια μέρα μετά την επίσημη επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μεταφέροντας το ενδιαφέρον του Βερολίνου να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού και συζητώντας το «ρόλο» που «μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίσει προς αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής». Αντίστοιχα θέματα θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο και της επίσκεψης του Βρετανού ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ, που επίσης θα βρεθεί στη Λευκωσία (στην ατζέντα θα είναι και η «μεταρρύθμιση της ΕΕ»).

Μετά τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων που έγιναν στις 16 Νοέμβρη, στη διάρκεια εκδηλώσεων που έγιναν στα Kατεχόμενα για την «επέτειο» ανακήρυξης του ψευδοκράτους, όπου Τουρκοκύπριοι έγιναν στόχος επίθεσης, με πέτρες κ.τ.λ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στη διάρκεια αυτών των περιστατικών θα αποκατασταθεί και ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή τη δήλωση».

Στα Κατεχόμενα, ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, χαρακτήρισε ως «πολύ παραγωγική» τη συνάντηση Ακιντζί - Σταϊνμάγερ, προχτές, και εξέφρασε «ικανοποίηση» για τη στήριξη της Γερμανίας στη διαδικασία «επίλυσης του Κυπριακού». Ο Μπουρτζού ανέφερε ακόμα ότι δε θεώρησε σωστό να παρευρεθεί στη δεξίωση που οργάνωσε η γερμανική πρεσβεία, σημειώνοντας - σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - ότι «η απόδοση ισότιμου καθεστώτος στις δύο κοινότητες σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι μια γνωστή πραγματικότητα και αυτό το θέμα λαμβάνεται, επίσης, υπόψη κατά την προσφώνηση των δύο πλευρών σε τέτοιες εκδηλώσεις». Ωστόσο, «έγινε υπενθύμιση της γερμανικής πρεσβείας γι΄ αυτό το θέμα εκ των προτέρων, εντούτοις δεν λήφθηκε ικανοποιητική απάντηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ν. Αναστασιάδης σχολίασε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις θέσεις του κ. Ακιντζί».

  • Η τέταρτη μέσα στο 2015 κοινή άσκηση έρευνας - διάσωσης μεταξύ Κύπρου - Γαλλίας θα γίνει σήμερα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της χώρας και με τη συμμετοχή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών. Το σενάριο της άσκησης αφορά ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα.
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Νέα ώθηση» στις διμερείς σχέσεις βλέπουν οι Βρυξέλλες

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ενώ, χτες, στις κυριότερες τουρκικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έπαιζε πάνω - πάνω η επίσκεψη Τσίπρα (και ακολουθούσαν ειδήσεις για «αυξημένες ελπίδες» για το Κυπριακό), κυκλοφόρησαν και οι δηλώσεις του αρμόδιου για Θέματα Διεύρυνσης Ευρωπαίου Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, που μίλησε για «νέα ώθηση στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

Αναδεικνύοντας ότι εντείνεται το παζάρι ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αγκυρα, ο Χαν δήλωσε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα προτείνει να ανοίξουν νέα «κεφάλαια» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην επικείμενη Σύνοδο Τουρκίας - ΕΕ για το Προσφυγικό, ο Επίτροπος τόνισε πως «πρόκειται για μια νέα αρχή στη σχέση μας με την Τουρκία με έναν πολύ περιεκτικό τρόπο και ελπίζω αυτό να επιβεβαιωθεί σε αυτή τη Σύνοδο».

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας τζιχαντιστής του «Ισλαμικού Κράτους» σκοτώθηκε και 21 άτομα (τα εννιά ήταν παιδιά) συνελήφθησαν, καθώς προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της χώρας με τη Συρία, όπου η Αγκυρα δηλώνει πως δυναμώνει τις «αντιτρομοκρατικές» της επιχειρήσεις και στο όνομα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας.

Οσον αφορά το έργο της νέας κυβέρνησης, την επόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη νέα Βουλή τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και σύντομα αναμένεται να συγκροτηθεί και το νέο υπουργικό συμβούλιο. Οι «ισορροπίες» στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και η συνεργασία που θα επιδιώξει με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτιμάται ότι θα επιδράσει και στην τακτική της στην εξωτερική της πολιτική, με δεδομένες και την όξυνση των διεργασιών γύρω από το μέλλον της Συρίας, σε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ