ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
«OFF PATENT» ΚΑΙ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Μειώνονται οι τιμές όχι όμως και οι πληρωμές των ασθενών

Φουντώνει η επιχειρηματική κόντρα στη φαρμακοβιομηχανία για την πίτα της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος

Η κυβέρνηση διαφημίζει τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά η τσέπη των ασθενών έχει άλλη άποψη...

Eurokinissi

Η κυβέρνηση διαφημίζει τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά η τσέπη των ασθενών έχει άλλη άποψη...
Σε σταδιακή απομείωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια της προστασίας των «off-patent» και γενόσημων φαρμάκων κατέληξε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των «θεσμών», σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Μέχρι τώρα, ίσχυε ότι η τιμή των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους («off-patent») δεν μπορούσε να πέσει κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των γενοσήμων κάτω από τα 7,8 ευρώ ανά συσκευασία.

Πιο συγκεκριμένα, η σταδιακή απομείωση που συμφωνήθηκε προβλέπει πως στο δελτίο τιμών του Α' εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα «off-patent» και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα, το Β' εξάμηνο θα είναι 7 ευρώ και 4 ευρώ, αντίστοιχα. Στο δελτίο τιμών του Α' εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα «off-patent» και 3 ευρώ για τα γενόσημα και το Β' εξάμηνο θα είναι 1 ευρώ για όλα. Τα παραπάνω θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναζωπύρωσαν την κόντρα ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους, ντόπιους και ξένους, που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο ή να χάσουν το λιγότερο δυνατόν από την περιορισμένη «πίτα» του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (1,95 δισ. ευρώ).

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων αποσκοπεί στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (κράτους και ασφαλιστικών ταμείων), όχι όμως και των πληρωμών των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι από τη μεσοσταθμική μείωση στην τελευταία τιμολόγηση φαρμάκων, λείπουν τόσο τα φάρμακα της αρνητικής λίστας (αυτά που συνταγογραφούνται, αλλά δεν αποζημιώνονται καθόλου), όσο και τα ΜΗΣΥΦΑ, που τα πληρώνουν εξολοκλήρου οι ασθενείς.

Εξάλλου, παρά τις προηγούμενες μειώσεις στην τιμολόγηση φαρμάκων, η μέση συμμετοχή των ασθενών έχει εκτιναχθεί στο 27%.

«Πλαφόν» και στη δαπάνη των νοσοκομείων

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η καθιέρωση «πλαφόν» στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) από τη φαρμακοβιομηχανία. Το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back, είναι 570 εκ. ευρώ για το 2016, 550 εκ. ευρώ για το 2017 και 530 εκ. ευρώ για το 2018. Και αυτό το μέτρο στοχεύει στην παραπέρα μείωση των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τα φάρμακα των νοσηλευομένων.

Να θυμίσουμε πως η ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη όπως και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, αφορά κυρίως φάρμακα υψηλού κόστους. Ενδεχομένως, ο μειωμένος προϋπολογισμός των νοσοκομείων να οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην επάρκεια και στην έγκαιρη προμήθεια αυτών των φαρμάκων για ανθρώπους με χρόνιες, σπάνιες, σοβαρές ασθένειες.

Επίσης, η επιστήμη και η τεχνολογία διαρκώς εξελίσσονται, κατασκευάζονται νέα φάρμακα πιο αποτελεσματικά, με λιγότερες παρενέργειες, τα οποία όμως είναι πατενταρισμένα και ιδιαίτερα ακριβά. Με το πλαφόν στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων υπάρχει ο κίνδυνος να μπαίνουν εμπόδια στη χορήγηση των πιο σύγχρονων θεραπειών με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Μήπως όμως και οι ίδιοι οι γιατροί των νοσοκομείων, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησής τους, θα αναγκαστούν να συνταγογραφούν τα πιο φθηνά φάρμακα και όχι εξατομικευμένα, ανάλογα με το τι ταιριάζει στον κάθε ασθενή;

Στο μεταξύ, ήδη υπάρχει η τάση ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο να αγοράζουν και να φέρνουν οι ίδιοι τα φάρμακά τους για παθήσεις άσχετες με την αιτία νοσηλείας τους. Ετσι φεύγει η φαρμακευτική δαπάνη από το νοσοκομείο και μεταφέρεται στο ασφαλιστικό Ταμείο και στον ασφαλισμένο. Μήπως αυτή η τάση, τώρα με τους κλειστούς προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, γίνει κανόνας;

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Χωρίς Ακτινολογικό Τμήμα ορισμένες μέρες του μήνα!

Οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και οι αναμονές οδηγούν στα απογευματινά ιατρεία την ώρα της ανάγκης

Ούτε βασικές ακτινολογικές εξετάσεις δεν θα μπορούν να κάνουν όσοι ασθενείς απευθυνθούν στο Νοσοκομείο «Θριάσιο» τη μέρα της γενικής εφημερίας στις 29/11, καθώς τη μέρα εκείνη το νοσοκομείο μένει ακάλυπτο από τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Αλλά και οι υπόλοιπες γενικές εφημερίες του νοσοκομείου γίνονται με τέσσερις γιατρούς στο Ακτινολογικό Τμήμα, όσο είναι το ελάχιστο όριο για ασφαλή κάλυψη.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων, από τις 10 οργανικές θέσεις γιατρών που προβλέπονται στο Ακτινολογικό Τμήμα, καλύπτονται οι 8 και αυτήν την περίοδο μόνο οι 7, λόγω άδειας μητρότητας. Επίσης, από τις 8 θέσεις των ειδικευόμενων, καλύπτονται μόλις 4. Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις στο υπόλοιπο προσωπικό του τμήματος.

Ετσι, με βάση τον προγραμματισμό, στη γενική εφημερία της Κυριακής 29/11 το Ακτινολογικό Τμήμα θα είναι κλειστό ή θα καλυφθεί με απλήρωτη εργασία του προσωπικού, ενώ 10 εσωτερικές εφημερίες αυτό το μήνα θα καλυφθούν με εφημερία ετοιμότητας (on call), δηλαδή χωρίς την παρουσία γιατρού στο Τμήμα. Τους τελευταίους, μάλιστα, μήνες η κάλυψη αρκετών εσωτερικών εφημεριών γίνεται με υπέρβαση του ορίου εφημεριών.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου (και όχι μόνο) που απευθύνονται στο νοσοκομείο ταλαιπωρούνται από τη μεγάλη αναμονή, αναγκάζονται να πληρώνουν, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου εργάζεται ιδιαίτερα εντατικά.

Στοιχεία των γιατρών του Τμήματος δίνουν μια ενδεικτική εικόνα: Το 2014 έγιναν 16.517 αξονικές τομογραφίες και 34.292 υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Το 2013 έγιναν 15.040 αξονικές και 27.322 υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Το 2012 έγιναν 12.871 αξονικές και 23.210 υπερηχοτομογραφήματα και έγχρωμα Doppler. Στα στοιχεία αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί τα υπόλοιπα τμήματα του Ακτινολογικού, όπως Κλασική Ακτινολογία, Μαστογραφίες, Μέτρηση οστικής πυκνότητας, βιοψίες - παρακεντήσεις.

Οι αυξημένες ανάγκες, σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαιτούμενης τεχνολογικής υποστήριξης, αλλά και την έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης, έχουν ως αποτέλεσμα και την καθυστέρηση στη γνωμάτευση των αξονικών τομογραφιών. Ετσι, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν αδρά στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου, καθώς η αναμονή για τις παραπάνω εξετάσεις είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της υγείας τους αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Τα παραπάνω στοιχεία αναπαράγει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), σημειώνοντας πως τα Απογευματινά Ιατρεία στο Ακτινολογικό Τμήμα από το Φλεβάρη του 2015 «έχουν αποσυμφορήσει την αναμονή για τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία και έχουν συμβάλει στην ομαλότερη διεκπεραίωση του πρωινού προγράμματος».

Την επιχειρηματική λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, το γεγονός δηλαδή ότι οι ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη πληρώνουν για να κάνουν τις εξετάσεις τους και όσοι δεν έχουν να πληρώσουν περιμένουν στις λίστες αναμονής, ο ΙΣΑ το αντιμετωπίζει ως ένα θετικό γεγονός, που έχει αποσυμφορήσει την αναμονή! Τέτοια επιχειρήματα, χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι βούτυρο στο ψωμί της λογικής του «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» και στην Υγεία...

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
Πλαφόν και επιπλέον πληρωμές στην ινσουλίνη

Νέα χτυπήματα στις παροχές Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας των Διαβητικών, με τις τροποποιήσεις στο νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που θα δημοσιευτεί άμεσα, «η τιμή των καθετήρων ινσουλίνης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή αγοράς, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή κατά ποσοστό 50% των ατόμων με διαβήτη, με μηνιαίο κόστος που θα ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά χρήστη αντλίας έγχυσης ινσουλίνης».

«Μέσα σε κατάσταση οικονομικής κρίσης», αυτό θα οδηγήσει «τη συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη που είναι χρήστες αντλιών ινσουλίνης, να αφαιρέσουν την αντλία τους και να επιστρέψουν σε διαφορετικές μεθόδους αντιμετώπισης της πάθησής τους, με αμφίβολα και ίσως επικίνδυνα για την ίδια τους τη ζωή αποτελέσματα», καταγγέλλουν.

Επιπλέον, σημειώνεται: «Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι το υπουργείο προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στην ποσότητα της ινσουλίνης που προμηθεύονται κάθε μήνα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άτομα που ακολουθούν το εντατικοποιημένο σχήμα ινσουλινοθεραπείας ή άτομα που έχουν ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης λόγω ινσουλινοαντίστασης να μην μπορούν να προμηθευτούν την απαραίτητη για τον οργανισμό τους ινσουλίνη.

Ο διαβήτης θα πρέπει σαν πάθηση να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα, μια και οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε ινσουλίνη διαφέρουν και δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην ανάγκη του υπουργείου για κάθε είδους περικοπές».

Παράλληλα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, εκτός από τη συμμετοχή τους κατά ποσοστό 10% στην ινσουλίνη, θα έρθουν πιθανότατα αντιμέτωπα και με την αύξηση της συμμετοχής τους σε αντιδιαβητικά δισκία, ενώ «ήδη παρατηρούνται φαινόμενα όπου λόγω των οικονομικών δυσκολιών, παραλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή».

Τέλος, με τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Πρόνοια κατά 50% (στα 900 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. το 2015), αναμένεται να δεχτούν «ένα ακόμη πλήγμα οι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι στην Πρόνοια διαβητικοί», καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να περικοπεί το προνοιακό επίδομα και να φτάσει στα 150 ευρώ μηνιαίως (από 313 ευρώ που είναι σήμερα), οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ