ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Διαβούλια προετοιμασίας κομπρεμί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Διυπουργική σύσκεψη σήμερα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Διυπουργική σύσκεψη για την προετοιμασία του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που θα διεξαχθεί 5-6/12 στην Αθήνα, πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου. Στο ίδιο πλαίσιο, την Κυριακή συναντώνται στην Αθήνα ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Αν. Μητσιάλης, με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, F. Sinirlioglu.

Το Ανώτατο Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην Αθήνα υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Α. Νταβούτογλου, ενώ θα συμμετέχουν πλήθος υπουργών και από τις δύο χώρες. Για την προετοιμασία θα προηγηθούν επίσης στις 29/11 διαβουλεύσεις στην Τουρκία του Ε. Βενιζέλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Ολα αυτά τα διαβούλια προγραμματίζονται ενόσω «τρέχουν» παράλληλα οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για στήσιμο «αξόνων» με Αίγυπτο και Ισραήλ, στη βάση εξυπηρέτησης κοινών μονοπωλιακών συμφερόντων. Οι επαφές και με την Αγκυρα εντάσσονται στη στοχευμένη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, στο φόντο της συνύπαρξης ανταγωνισμών, αλλά και τάσεων συμβιβασμού και συνεργασίας μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών.

«Τρέχουν» παράλληλα οι απευθείας επιχειρηματικές επαφές

Αλλωστε, ενδεικτική του γεγονότος ότι οι ελληνοτουρκικές «μπίζνες» προχωρούν όπου οι δυο αστικές τάξεις τα βρίσκουν, ήταν η πραγματοποίηση την προηγούμενη Τρίτη ημερίδας στο ΕΒΕΑ, στην Αθήνα, για τις προοπτικές παραπέρα διείσδυσης ελληνικών εταιρειών και προϊόντων στην τουρκική αγορά, καθώς και η επίσκεψη την προηγούμενη Τετάρτη του Τούρκου γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Τ. Μπιλτεκίν, στα Γιάννενα, όπου συζήτησε με τοπικούς παράγοντες για τη διάνοιξη πεδίων συνεργασίας σε εμπόριο και τουρισμό.

Επίσης, το πρώτο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ την ίδια μέρα στη Σμύρνη, το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Enterprise Greece, την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα, την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και τον Τουρκικό Οργανισμό DEIK. Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ ήταν πάνω από 400, εκπρόσωποι υπουργείων, θεσμικών φορέων, τοπικών παραγόντων και επιχειρήσεων των δύο χωρών. Ενδεικτικά, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας N. Zeybekci κ.ά. Οπως γνωστοποιήθηκε, μεταξύ 182 τουρκικών και 76 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο Φόρουμ διενεργήθηκαν συνολικά 490 επιχειρηματικές συναντήσεις.

Επισήμως, «η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ως στόχους την προώθηση του διμερούς εμπορίου και την ενίσχυση των επενδυτικών ροών μεταξύ των δύο χωρών. Επιπλέον, διερευνήθηκαν ευκαιρίες για πιθανές ελληνοτουρκικές εμπορικές και επενδυτικές συνεργασίες σε τρίτες χώρες, ενώ το βασικό ενδιαφέρον εντοπίστηκε κυρίως στους τομείς των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, του τουρισμού και των ακινήτων, των κατασκευών και των δομικών υλικών, της ναυτιλίας, των μεταφορών και της ενέργειας».

Σημειωτέον ότι όλα αυτά «τρέχουν» από τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, ενόσω συνεχίζονται η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, η προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας από πλευράς Αγκυρας, ενισχύονται οι κίνδυνοι νέου διχοτομικού σχεδίου τύπου «Ανάν» σε βάρος του κυπριακού λαού.

Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη πόση βάση έχουν τα μεγάλα λόγια των κάθε λογής αστικών επιτελείων περί «εθνικού συμφέροντος» και «πατρίδας», που πάνε περίπατο όποτε είναι να κλείσουν νέα επικερδή συμβόλαια.

Χώρια και το γεγονός ότι οι αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και γενικότερα αξιοποιούν στο εσωτερικό των χωρών τους αυτές τις εντάσεις, πάλι για τα δικά τους συμφέροντα: Ως εργαλείο εκφοβισμού και εκβιασμού των λαών, ώστε - με την επίκληση του «εθνικού κινδύνου» - να αμβλύνουν την ταξική πάλη και, πολύ βολικά για τα μονοπώλια, να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντά τους και τους χειρισμούς που κάθε φορά επιλέγουν για να τα εξυπηρετήσουν.


ΚΥΠΡΟΣ
Σειρά συναντήσεων ενόψει και των ταξιδιών Αναστασιάδη

Μια σειρά συναντήσεις συνεχίζονται στην Κύπρο, ενόψει και των επίσημων επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σε Ισραήλ, Ρωσία κ.τ.λ.

Χτες, συνεδρίασε το λεγόμενο «Συμβούλιο Αρχηγών» (συμμετέχουν οι αρχηγοί κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας). Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε ότι δε γίνεται αποδεκτή η συζήτηση της αξιοποίησης του φυσικού αερίου στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού ή στο πλαίσιο άλλης παράλληλης διαδικασίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και είναι αυτονόητο πως μετά την επίλυση του Κυπριακού και οι Τουρκοκύπριοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη που προκύπτουν από την αξιοποίησή του. Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συμφώνησαν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και ενόσω συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο μεταξύ, το αυξημένο «ενδιαφέρον» (και) των Αμερικανών για τις εξελίξεις επιβεβαίωσε χτεσινό «πρόγευμα εργασίας» που - σύμφωνα με την «Καθημερινή Κύπρου» - οργάνωσε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κένινγκ στο σπίτι του μαζί με τα μέλη του «Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών». Η συνάντηση έγινε προς τιμή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», Ντ. Γουίλσον που επισκέπτεται την Κύπρο.

Το «Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών» συγκροτήθηκε πριν από μερικούς μήνες από την κυπριακή κυβέρνηση και συμμετέχουν σε αυτό κύρια ακαδημαϊκοί. Αποτελεί ουσιαστικά ένα «εργαλείο» υποστηρικτικό στη χάραξη των κινήσεων από μέρους της κυπριακής αστικής τάξης στο πλαίσιο ευρύτερων ανακατατάξεων που συντελούνται στην περιοχή, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και για τη «στρατηγική συνεργασία» ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζονται οι επαφές με Κινέζους

Με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής και Συμβουλευτικής Διασκέψεως (σ.σ: της Βουλής) της Κίνας, D. Qinglin συναντήθηκε, χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στο πλαίσιο των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα «πύλη εισόδου» για τους κινεζικούς ομίλους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο Αντ. Σαμαράς θύμισε στον Κινέζο αξιωματούχο (που βρίσκεται στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη) τις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Κίνας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «μέσα από αυτές τις φιλικές επαφές, εμβαθύνουμε τη σχέση ανάμεσα στις 2 χώρες».

Από την πλευρά του, ο D. Qinglin εστίασε στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει «πάντα μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», ενώ «αναγνώρισε» επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση ωθεί τον ελληνικό λαό σε μεταρρυθμίσεις».

Ο D. Qinglin συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος μεταξύ άλλων του είπε: «Κάνατε συγκεκριμένες προσπάθειες επενδύσεων σε μια περίοδο που υπήρχε μια αστάθεια και μια εικόνα που δεν ήταν καλή για την ελληνική οικονομία. Επίσης μας βοηθήσατε πάρα πολύ και με τις επισκέψεις σας, τουριστικές και πολιτιστικές. Και βέβαια και τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά». Μίλησε, εξάλλου, «για νέες επενδύσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ελληνικό χώρο, διότι η χώρα μας, πλέον είναι ελκυστική για επενδύσεις σε πάρα πολλούς τομείς».

Ο δε Κινέζος αξιωματούχος επικέντρωσε στο γεγονός ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο εμπορικός όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε αύξηση 21,4% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι, ενώ το έργο στο λιμάνι του Πειραιά έχει γίνει πρότυπο αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας», προφανώς για το κεφάλαιο και όχι για τους εργαζόμενους στο «κάτεργο» της COSCO, καθώς και τους αυτοαπασχολούμενους στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο φίλο και εταίρο της Κίνας στην ΕΕ και υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως στην οικονομία, στις υποδομές, στις θαλάσσιες δραστηριότητες, στον πολιτισμό, στον τουρισμό κ.λπ.».


ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ - ΙΟΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Εργαλείο για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια

Η εναρκτήρια Υπουργική Διάσκεψη της Στρατηγικής Αδριατικής - Ιονίου (EUSAIR) διεξήχθη χτες στις Βρυξέλλες, με κεντρικό άξονα τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τις αστικές τάξεις των κρατών (μελών και μη μελών της ΕΕ) πέριξ του εν λόγω θαλάσσιου χώρου.

Η Διάσκεψη διοργανώθηκε από την ιταλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Κομισιόν. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, ενώ συνολικά συμμετείχαν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Η εκπόνηση της εν λόγω Στρατηγικής και η δημιουργία της «μακροπεριφέρειας» Αδριατικής και Ιονίου είχε αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη του 2012, με στόχο «να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία, μέσω της συνεργασίας κρατών - μελών της Ενωσης και τρίτων χωρών από τη συγκεκριμένη περιοχή».

Θυμίζουμε, η δημιουργία αυτής της «μακροπεριφέρειας» αποτελούσε μία από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, εξ ου και διοργάνωσε το Φλεβάρη σχετική Υπουργική Σύνοδο στην Αθήνα. Οπως τόνιζε, χαρακτηριστικά, στη Σύνοδο της Αθήνας, η τότε κοινοτική επίτροπος της χώρας Μ. Δαμανάκη, «η μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου παράγει κάθε χρόνο ακαθάριστη προστιθέμενη αξία πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα σε τομείς της "γαλάζιας οικονομίας". Από το 2007 υπήρξαν 135 σχέδια συνεργασίας για θέματα που αφορούν τη ναυτιλία και τη θάλασσα, συνολικής αξίας σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου». Η ίδια καλούσε «να επικεντρωθούμε σε τομείς όπου θεωρούμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες προς εκμετάλλευση και να παρέχουμε τους καλύτερους δυνατούς λειτουργικούς όρους για τις επιχειρήσεις».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προωθούνται «μπίζνες» στους τομείς «της καινοτόμου θαλάσσιας και παράκτιας ανάπτυξης, της συνδεσιμότητας, με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές και τα δίκτυα Ενέργειας, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και το βιώσιμο τουρισμό».

Σε αυτή τη βάση, χτες οι συμμετέχοντες υπουργοί υιοθέτησαν Κοινή Δήλωση, «δεσμευόμενοι να ενεργοποιήσουν το σύνολο του διοικητικού μηχανισμού των χωρών τους, σε όλα τα επίπεδα, ώστε η Στρατηγική να υλοποιηθεί επιτυχώς».

Η Στρατηγική EUSAIR είναι η τρίτη αυτού του είδους στο πλαίσιο της ΕΕ. Αντίστοιχες Στρατηγικές με πρωτοβουλία της ΕΕ έχουν αναπτυχθεί για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας (EUSBSR) και για την περιοχή του Δούναβη (EUSDR).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ