ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση»

Διημερίδα διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Η διημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση» και φιλοδοξεί να αναδείξει, αφ'ενός, τις αναγκαιότητες του σήμερα, μέσα από τη συζήτηση με μελετητές και ιστορικούς Τέχνης και, αφ' ετέρου, να «γνωρίσει» στο κοινό όχι μόνο παλιούς αγωνιστές εικαστικούς, αλλά και τη σχέση των εικαστικών τεχνών με τους αγώνες των εργαζομένων για λαϊκή και κοινωνική απελευθέρωση ενάντια σε κατακτητές ντόπιους και ξένους, καθώς και τη συμβολή των καλλιτεχνών σ' αυτούς τους αγώνες και με το έργο και με τη ζωή τους... Το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Νοέμβρη. 10.00: Η Εύα Μελά, πρόεδρος του ΔΣ του ΕΕΤΕ, ανοίγει τις εργασίες της διημερίδας. Ακολουθούν χαιρετισμοί. 10.30: Ομιλία του ιστορικού Προκόπη Μαυρογενίδη: «Προσωπικές μαρτυρίες για την Αντίσταση». 11.00: Ομιλία της Βίκυς Παπαδοπούλου: «Η απεικόνιση του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής στην Ελλάδα μέσω της ελληνικής τέχνης (Ζωγραφική και Χαρακτική)». 12.00: Ομιλία του Μανόλη Μαυρομάτη, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ: «Η Χαρακτική της Αντίστασης». 12.30: Ομιλία της δημοσιογράφου Αριστούλας Ελληνούδη: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση: πηγή και νάμα τους ο λαός». 13.00-14.30 Συζήτηση. 16.00: Ομιλία του καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη: «Το ιστορικό περίγραμμα». 16.30: Ομιλία του Δημήτρη Παυλόπουλου, επίκουρου καθηγητή Ιστορίας Τέχνης του ΕΚΠΑ: «Ελληνες γλύπτες στην Αντίσταση. Μια επαναπραγμάτευση». 17.30: Ομιλία της Ειρήνης Οράτη, ιστορικού Τέχνης, επιμελήτριας της Συλλογής Εργων Τέχνης της Alpha Bank: «Οι πρώτες αφίσες του πολέμου έγιναν από σπουδαστές του Γιάννη Κεφαλληνού». 18.00: Ομιλία της Νέλλης Κυριαζή, ιστορικού Τέχνης, τ. διευθύντριας της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθήνας: «Τέχνη στην εξορία. Τάσος Ζωγράφος - Αγνωστες μαρτυρίες από τη Μακρόνησο». 18.30: Ομιλία της Αννας Σπανοπούλου, ιστορικού Τέχνης: «Εργα Τέχνης και Χειροτεχνίας στο Μουσείο Αμπελακίων 1940- 49». 19.00: Παρέμβαση της Αννας Φιλίνη, αρχιτέκτονα: «Τα σχέδια του Ασαντούρ Μπαχαριάν και του Γιώργη Δήμου, με πορτρέτα αγωνιστών από το 1948». 19.10 - 21.00 Συζήτηση.

Κυριακή 23 Νοέμβρη. 10.00: Μανόλης Κασιμάτης, φωτογράφος: «Ερευνώντας, καταγράφοντας και αναλύοντας φωτογράφους - φωτοκινηματογραφιστές και φωτογραφίες της ματωμένης δεκαετίας του '40». 10.30: Γρηγόρης Αναγνώστου, Σπουδαστής του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας Τέχνης της ΑΣΚΤ: «Από το βίωμα στην αποτύπωση και από την αποτύπωση στην αποτίμηση». 11.30: Εφη Μπαντάζου, σπουδάστρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας: «Τα βήματα των λαϊκών αγωνιστών πρόκληση για τους νέους καλλιτέχνες». 12.00: Βαγγέλης Δημητρέας, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση». 12.30 Παρέμβαση της Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, κριτικού Τέχνης: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση». 12.40: Ομιλία Χαράλαμπου Δαραδήμου, γλύπτη, πρόεδρου ΟΣΔΕΕΤΕ: «Αντίσταση τώρα». 13.10 - 14.30 Συζήτηση.

Για τον Μενέλαο Λουντέμη

Ενα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη, παρουσιάζεται σήμερα, στις 19.15, στο κανάλι Ενα της ΝΕΡΙΤ. Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο πλαίσιο της σειράς «εποχές και συγγραφείς» που παρουσιάζει σημαντικούς Ελληνες συγγραφείς, σε σχέση με την εποχή που έζησαν και την ιστορική και κοινωνική συγκυρία, που επηρέασε και διαμόρφωσε το έργο τους.

Μενέλαος Λουντέμης ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Βαλασιάδη, που ήρθε με την εύπορη οικογένειά του στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή και εγκαταστάθηκε στο χωριό Εξαπλάτανος της Εδεσσας. Η οικογένειά του πτώχευσε και ο ίδιος αναγκάστηκε από μικρή ηλικία να βγει στη βιοπάλη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου εντάχθηκε στην Αντίσταση και μετά την απελευθέρωση υπήρξε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων του ΕΑΜ και εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Αϊ - Στράτη. Το 1956 δικάστηκε για το βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες» στο οποίο περιγράφει τα βάσανα των εξορίστων. Το 1958 κατέφυγε στη Ρουμανία απ' όπου επέστρεψε μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Το 1968 του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Τα βιβλία του σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, διαβάστηκαν και διαβάζονται από όλες τις ηλικίες αναγνωστών. Η συλλογή διηγημάτων του «Τα πλοία δεν άραξαν» (1938) τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο πεζογραφίας. Από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα: «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος», «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», «Το ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» κ.ά. Εγραψε επίσης ποίηση, θέατρο, ταξιδιωτικά και πολιτικά κείμενα. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου 1977.

Εργα μαθητών ενάντια στο φασισμό

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος παρουσιάζει την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στις 17.30 το απόγευμα, στην Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο κτίριο Α' (Μυλλέρου και Γερμανικού, Μετρό Μεταξουργείο), στο χώρο όπου λειτουργεί η έκθεση του ΕΕΤΕ «Αντίσταση Τώρα», τη δουλειά που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία, πάνω σε θέματα σχετικά με την Αντίσταση.

Ως παράλληλη εκδήλωση της εικαστικής έκθεσης «Αντίσταση Τώρα», εκτίθενται έργα παιδιών από το 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου με θέμα: «Οι εικαστικές τέχνες κατά του φασισμού», αποτέλεσμα της δουλειάς των μαθητών και της εικαστικού / εκπαιδευτικού Φιλιππίνας Λιβιτσάνου. Επίσης παρουσιάζονται έργα και εικαστική δράση ενάντια στο ρατσισμό και φασισμό, μαθητών από το Γυμνάσιο Παμφίλων στη Μυτιλήνη που δούλεψαν μαζί με την εικαστικό / εκπαιδευτικό Μάγδα Λαμπροπούλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ