ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ στο Πορτογαλικό ΚΚ

Για την απώλεια του Ζοσέ Καζανόβα, μέλους της ΚΕ

To KKE εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα για την απώλεια του σ. Ζοσέ Καζανόβα, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής από το 1976 μέχρι το θάνατό του που τον βρήκε υπεύθυνο για θέματα Πολιτισμού.

Ο Ζοσέ Καζανόβα γεννήθηκε το 1939. Εντάχθηκε στο ΠΚΚ σε ηλικία 19 ετών. Διώχτηκε και φυλακίστηκε επί 6 χρόνια από το φασιστικό καθεστώς της Πορτογαλίας. Από το 1971 μέχρι το 1974 έζησε εξόριστος στο Βέλγιο όπου είχε σημαντική διεθνιστική δράση. Ηταν μέλος του ΠΓ του ΠΚΚ από το 1979 έως το 2008 και διευθυντής της «Αβάντε», οργάνου του ΠΚΚ.

Διακρίθηκε για την πίστη του στην εργατική τάξη, το κόμμα της, τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Στην πλούσια κομματική και αγωνιστική του δράση τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και η αξιόλογη συγγραφική δραστηριότητα και συμβολή του στα θέματα του Πολιτισμού.

Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους συντρόφους του εκλιπόντος συντρόφου.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σε τροχιά πρόωρων βουλευτικών εκλογών

Η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση μεγαλώνει την ανησυχία της πλουτοκρατίας

ΤΟΚΙΟ.-- Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει την Παρασκευή τη διάλυση της Κάτω Βουλής, όπως δήλωσε χτες ο ίδιος ο Σίνζο Αμπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την απόφαση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, οι εκλογές θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Δεκέμβρη.

Η σχετική απόφαση είχε «διαρρεύσει» εδώ και μέρες, στο φόντο της αυξανόμενης ανησυχίας που προκαλεί στην ιαπωνική πλουτοκρατία (και όχι μόνο) η συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας. Οι σχετικοί δείκτες παραμένουν σε επίπεδα ιδιαίτερα χαμηλά, βεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη από την καπιταλιστική κρίση που «χτύπησε» τη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν «εύθραυστη». Με δεδομένο το μεγάλο βαθμό διεθνοποίησης της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας, η Ιαπωνία δε θα μπορούσε να μείνει ανέπαφη.

Ο Αμπε εμφανίζεται να διεκδικεί την επανεκλογή του κόμματός του, προκειμένου να εξασφαλίσει «ισχυρή εντολή» για την επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων (γνωστών με τον τίτλο «Αμπενομικς) που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην ντόπια πλουτοκρατία, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου της, οικονομικά και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίες οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση, ώστε ο στρατός της χώρας να αναλαμβάνει δράση και εκτός συνόρων, στο πλαίσιο «στήριξης» και συμμάχων της.

Ο Αμπε ανακοίνωσε χτες και ότι αναβάλλει για 18 μήνες τη νέα αύξηση του φόρου κατανάλωσης που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα. Ο φόρος είχε πρόσφατα αυξηθεί από 5% σε 8% και τώρα επρόκειτο να φτάσει στο 10%.

Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών είναι λογικό να δώσει νέα ώθηση και σε διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με δεδομένο ότι μια σειρά εξελίξεις φανερώνουν πως το ιαπωνικό κεφάλαιο αναζητά τρόπους να διασφαλίσει το ρόλο του σε μια παγκόσμια και περιφερειακή «σκηνή», όπου τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Πριν λίγες μέρες, ο Αμπε πραγματοποίησε συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ (ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών διακρίνονται από αρκετές «δυσκολίες»). Την ίδια στιγμή, με αφορμή και μια σειρά σημαντικές διακρατικές καπιταλιστικές Συναντήσεις (π.χ., G-20, Οργάνωση για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό), ο Αμπε έθεσε επανειλημμένα την ανάγκη σύσφιξης της οικονομικής συνεργασίας της Ιαπωνίας κατ' αρχήν με ΗΠΑ και Αυστραλία. Την ίδια στιγμή, οι Ιάπωνες μεγαλοεπιχειρηματίες επιδιώκουν καλύτερη μελέτη της υπεράσπισης των συμφερόντων τους απέναντι σε ανταγωνιστές και «εταίρους». Για παράδειγμα, μερίδες του κεφαλαίου από κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα τρόφιμα έχουν προβάλει «ενστάσεις» στην υπογραφή συμφωνιών όπως η Δια-ειρηνική Συνεργασία (TPP), εκτιμώντας ότι απειλείται το μερίδιό τους στην αγορά.

Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι διεργασίες ετοιμάζουν νέους γύρους αντιλαϊκών επιδρομών. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από άρθρο στους σημερινούς «Τάιμς της Ιαπωνίας» με τίτλο «Η Ιαπωνία χρειάζεται δράση, όχι εκλογές»: «Οι Ιάπωνες ψηφοφόροι - για να μην πούμε οι διεθνείς επενδυτές - ελκύστηκαν από τον Αμπε επειδή υποσχέθηκε αποφασιστικότητα». Ο αρθρογράφος εξηγεί ότι «μετά από δυο χρόνια, θέλουν να τον δουν να σοβαρεύεται όσον αφορά το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεών του: Να μειώνει τα εμπορικά σύνορα, να χαλαρώνει την αγορά εργασίας, να ενθαρρύνει την καινοτομία, να εξουδετερώνει τη γραφειοκρατία».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
Ανακοίνωσαν τη σύλληψη του στρατηγού

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Σχετικά με την «απαγωγή» του Κολομβιανού στρατηγού Ρούμπεν Νταρίο Αλσάτε Μόρα, της ειδικής ενιαίας αντιαντάρτικης μονάδας «Τιτάν» την Κυριακή το μεσημέρι στην επαρχία Τσοκό, που επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος για να ανακοινώσει την αναστολή των διαπραγματεύσεων που γίνονται στην Αβάνα με το αντάρτικο κίνημα, οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) εξέδωσαν χθες ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, η Κεντρική Διοίκηση του Μετώπου «Ιβάν Ρίος» των FARC αναφέρει ότι ο εν λόγω στρατηγός μαζί με τη συνοδεία του λοχαγού Χόρχε Ροντρίγκες Κοντρέρας και την δικηγόρο σύμβουλό του Γκλόρια Ουρέγκο «είναι κρατούμενοι από τις μονάδες μας, για το λόγο ότι είναι στρατιωτικό προσωπικό, που κινούνταν εκπληρώνοντας την αποστολή του σε περιοχή που γίνονται πολεμικές επιχειρήσεις». Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Αν κανείς λάβει υπόψιν την ευθύνη που έχει ο στρατηγός Μόρα ως επικεφαλής της ειδικής ενιαίας αντιαντάρτικης μονάδας "Τιτάν", δομή που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ για το μετωπικό πόλεμο κατά του κολομβιάνικου λαού και του ένοπλου τμήματός του, γίνεται φανερό ότι έχει σημαντικούς ανοιχτούς λογαριασμούς με τη λαϊκή δικαιοσύνη». Σε άλλο σημείο σημειώνεται επίσης: «Κάθε μέρα σε πολλά σημεία της χώρας ή στο εξωτερικό ο Πρόεδρος Σάντος επαναλαμβάνει τη διαταγή το κράτος να ισοπεδώσει τους FARC και αυτό παρά το γεγονός ότι γίνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα» και προστίθεται: «Η υπεροψία της ολιγαρχίας την οδηγεί να νομίζει ότι εν μέσω της ειρηνευτικής διαδικασίας διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα να σκοτώνει, να ξεσπιτώνει, να τρομοκρατεί, να κατακρεουργεί τους Κολομβιανούς, χωρίς αυτοί να μπορούν να απαντήσουν στη βία της. Χωρίς διμερή κατάπαυση του πυρός, που ο Πρόεδρος ονομάζει "κανόνες του παιχνιδιού" δεν είναι δυνατόν να μάχονται μόνο οι δυνάμεις του στρατού».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του Μετώπου «Ιβάν Ρίος» (από το όνομα του δολοφονημένου μέλους της Κεντρικής Γραμματείας των FARC): «Σεβόμαστε τη φυσική και ηθική ακεραιότητα των κρατουμένων μας και είμαστε διατεθειμένοι να την εγγυηθούμε όσο θα μας το επιτρέψει το κράτος. Οι φυλακές της χώρας είναι γεμάτες από πολιτικούς κρατούμενους αιχμάλωτους πολέμου. Η λύση των μεγάλων κακών που βιώνει η πατρίδα μας πρέπει να έρθει με διάλογο, που πάντα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε χωρίς επιβολές, σεβόμενοι την πολιτική θέση των αντιπάλων. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι φυσικά είμαστε υπό τις οδηγίες, τις διαταγές και τις αποφάσεις των ανώτερων οργάνων των FARC-EP».

Επίσης από την Αβάνα οι διαπραγματευτές της οργάνωσης εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απόφαση του Κολομβιανού Προέδρου να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις και υπογράμμισαν ότι αυτές πρέπει να συνεχιστούν. Υπενθυμίζουν, δε, ότι είναι η κυβέρνησή του που αρνήθηκε ο διάλογος να γίνει μέσα σε κλίμα εκεχειρίας χωρίς πολεμικές επιχειρήσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν άστεγα το 2013 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δηλαδή το ένα στα τριάντα, ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες. Τα άστεγα παιδιά αυξήθηκαν κατά 8% το 2013 σε σχέση με το 2012, φτάνοντας τα 2,5 εκατομμύρια, έναν αριθμό που αποτελεί ρεκόρ. Το 2006, άστεγα ήταν 1 στα 50 παιδιά.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ «ξήλωσαν» χτες οδοφράγματα εφαρμόζοντας δικαστική απόφαση για περιορισμό των σημείων που έχουν καταλάβει όσοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν «υπέρ της δημοκρατίας». Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χιούγκο Σουάιρ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εξέτασε τις άδειες για εξαγωγή δακρυγόνων στο Χονγκ Κονγκ (...) και αποφάσισε ότι δεν θα τις ανακαλέσει με το σκεπτικό ότι δεν είναι αντίθετες με τα κριτήρια που ισχύουν».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Η σουνιτική οργάνωση «Τζουντουλάχ» που έχει αποσχιστεί από το «Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν» εξέφρασε την υποστήριξή της στους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάχαντ Μαρουάτ δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι η «Τζουντουλάχ» συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του «Ισλαμικού Κράτους» και εξετάζει το ενδεχόμενο να συνάψει σχέσεις με το «ΙΚ». Οι μαχητές του «ΙΚ» «είναι αδέρφια μας, όποια σχέδια κι αν έχουν, εμείς θα τα υποστηρίξουμε», δήλωσε ο Μαρουάτ.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Ο 72χρονος πρώην πρέσβης της Μπουρκίνα Φάσο στον ΟΗΕ, Μισέλ Καφαντό έγινε χτες «μεταβατικός Πρόεδρος» της δυτικοαφρικανικής χώρας μετά την αναγκαστική «παραίτηση» του επί τρεις δεκαετίες προκατόχου του από λαϊκές διαδηλώσεις και δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

ΡΙΑΝΤ.-- Σαουδαραβικό δικαστήριο καταδίκασε χτες οκτώ άνδρες για (προ δεκαετίας) σειρά φονικών επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών στη χώρα. Οι οκτώ καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης 25 έως 30 χρόνων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οχλος Κενυατών επιτέθηκε και ξεγύμνωσε μία γυναίκα αργά το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι, με το πρόσχημα πως δεν ήταν «ευπρεπώς ντυμένη» λίγες ώρες μετά τη διαδήλωση εκατοντάδων ανθρώπων ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις βίας σε βάρος των γυναικών που εκδηλώνονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα με διάφορα προσχήματα.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακή οργάνωση «Αραβικό Δίκτυο για Πληροφορίες πάνω στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι πως παραβιάζει το νέο σύνταγμα της χώρας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org