ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΑΔΑ «5+1» - ΙΡΑΝ
Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ξεκίνησαν ξανά χθες οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ιράν και τη λεγόμενη Ομάδα των «5+1» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Η συγκεκριμένη διαδικασία που διαρκεί ήδη 2 χρόνια και επιδιώκεται να ολοκληρωθεί έως την επόμενη Δευτέρα 24 του μήνα, σήμερα «χρωματίζεται» και με την «αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας», ζήτημα στο οποίο οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές θέλουν να εμπλέξουν και το Ιράν, ως τη δύναμη που μπορεί να σταματήσει το «Ισλαμικό Κράτος» και να δρομολογήσει εξελίξεις στο Ιράκ και κυρίως την σύμμαχό του Συρία. Ετσι το παζάρι που γίνεται αποκτά και νέα διάσταση.

Μέχρι τώρα οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές το ζήτημα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας που διατηρούν για τον εαυτό τους, στην περίπτωση του Ιράν το εμφανίζουν ως απειλή για δημιουργία πυρηνικών όπλων, που επίσης οι ίδιοι διατηρούν. Είναι πάντως χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ που φτάνοντας στη Βιέννη σημείωσε με έμφαση: «Εάν φθάσουμε σε μία λύση που θα λαμβάνει υπ' όψιν τα συμφέροντα της χώρας, θα επιτύχουμε συμφωνία. Εάν, εξαιτίας υπερβολικών απαιτήσεων της άλλης πλευράς, δεν φθάσουμε σε αποτέλεσμα, ο κόσμος θα καταλάβει ότι η Ισλαμική Δημοκρατία επεδίωξε μία λύση, έναν συμβιβασμό και μία εποικοδομητική συνεννόηση και ότι δεν υποχωρεί ως προς τα δικαιώματά της και το μεγαλείο του (ιρανικού) έθνους».

Χθες όπως ανακοινώθηκε από το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγιναν διμερείς επαφές, του Ζαρίφ με την διαπραγματευτή της ΕΕ Κ. Αστον και άλλων Ιρανών διπλωματών με Αμερικανούς και Κινέζους ομολόγους τους, όπως και συνάντηση τεχνικών επιτροπών που βλέπουν τις λεπτομέρειες του ενδεχόμενου συμβιβασμού.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η συμφωνία Ιράν και Ρωσίας για την κατασκευή από την τελευταία, αρχικά 2 ενεργειακών σταθμών στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ με την προοπτική άλλων 2 και στη συνέχεια άλλων τεσσάρων και σε άλλα εργοστάσια. Η Ρωσία εγγυάται την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου, ενώ οι χρησιμοποιημένες ράβδοι πυρηνικού καυσίμου θα επιστρέφουν στη Ρωσία, η όλη διαδικασία, δε, θα είναι με βάση τους όρους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή οξύνει το κλίμα

Λίγο μετά την επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή
Λίγο μετά την επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οξυμένη παραμένει από νωρίς χτες το πρωί η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, μετά την επίθεση δύο Παλαιστινίων ξαδέλφων με χασαπομάχαιρα και όπλο στην εβραϊκή συναγωγή Κεχιλάτ Μπνέι Τορά στη συνοικία Χαρ Χοφ της δυτικής Ιερουσαλήμ με αποτέλεσμα το θάνατο τριών Αμερικανών και ενός Βρετανού (που είχαν παράλληλα και ισραηλινή υπηκοότητα) και τον τραυματισμό άλλων οκτώ ατόμων.

Η επίθεση καταδικάστηκε άμεσα από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς που προέβη σε έκκληση για ηρεμία και ανάσχεση κάθε επίθεσης «που εμποδίζει το προχώρημα της πολιτικής δουλειάς» όσον αφορά στο παλαιστινιακό ζήτημα, ενώ ζήτησε από την ισραηλινή ηγεσία να σταματήσει τις προκλήσεις ιδιαίτερα στους ιερούς μουσουλμανικούς χώρους. Αντίθετα, η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας φάνηκαν να την επικροτούν. Επίσης, η οργάνωση «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» επιβεβαίωσε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι δράστες από την συνοικία Τζάμπελ Μοκάμπερ ήταν μέλη της, αλλά δεν διευκρίνισε εάν έδρασαν κατόπιν σχεδίου ή εντολής της.

Από την άλλη πλευρά της, η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχείρησε να «αξιοποιήσει» την επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή με κάθε τρόπο, επιρρίπτοντας αμέσως ευθύνες στον Παλαιστίνιο ηγέτη Μ. Αμπάς και στην ηγεσία της «Χαμάς», καθώς τους κατηγόρησε ότι «υποκίνησαν» την ενέργεια με τα προ καιρού καλέσματα για εκδηλώσεις στο πλαίσιο των λεγόμενων «ημερών οργής». Απείλησε ότι θα απαντήσει «με σιδερένια πυγμή», χαρακτηρίζοντας την επίθεση «σκληρό και αποτρόπαιο φόνο Εβραίων που προσεύχονταν». Ακολούθως ο υπουργός Εσωτερικών Γιτζάκ Αχαρόνοβιτς απείλησε με μερική άρση των περιορισμών στην οπλοκατοχή για δήθεν «ενίσχυση της αυτοάμυνας», αλλά και με επαναφορά του τρομοκρατικού μέτρου της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» που φυλακίζει Παλαιστίνιους δίχως την απαγγελία κατηγοριών για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, το οποίο συνήθως ανανεώνεται «επ' αόριστον». Ο Αχαρόνοβιτς ανακοίνωσε επίσης «την ενίσχυση των ελέγχων στις εισόδους και τις εξόδους», ώστε να απομονώνονται κάποιες συνοικίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία έχει προσαρτηθεί στο Ισραήλ αλλά και «εθελοντές» φρουρούς «ασφαλείας» έξω από συναγωγές.

Αυτά αναμένεται να φουντώσουν ακόμη περισσότερο τις εστίες έντασης, καθώς ήδη πριν από την ανακοίνωση των πιθανών μέτρων από τις ισραηλινές αρχές εκδηλώθηκαν επιθέσεις αντιποίνων σε σχολείο Παλαιστινίων σε χωριό της βόρειας Δυτικής Οχθης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ Παλαιστινίων (δίχως να διευκρινιστεί εάν σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν και μαθητές). Aκόμη χειρότερο κλίμα επικρατούσε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ όπου ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις είχαν στήσει μπλόκα και έκαναν τρομοκρατικές εφόδους και συλλήψεις τουλάχιστον 12 ατόμων που έχουν συγγενική σχέση με τους δράστες των επιθέσεων στην εβραϊκή συναγωγή.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν, όπως αναμενόταν, και την αντίδραση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που κάλεσε την παλαιστινιακή ηγεσία «να πάρει άμεσα μέτρα για να τελειώσει η υποκίνηση της βίας ενώ κλιμακώνονται οι ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις». Ο Κέρι, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο τον εξήρε για την απόφασή του να καταδικάσει την επίθεση, ζητώντας του παράλληλα «να κάνει ό,τι μπορεί για την αποκλιμάκωση της έντασης». Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίθεση στη συναγωγή «ενέργεια απόλυτου τρόμου» που «δεν έχει καμία θέση στην ανθρώπινη συμπεριφορά».

Τέλος, αργά χτες βράδυ η ισπανική Κάτω Βουλή αναμενόταν να εγκρίνει συμβολικά ψήφισμα του αντιπολιτευόμενου «Σοσιαλιστικού Κόμματος» (PSOE) για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους, μια κίνηση που έχει τις σκοπιμότητές της από το εν λόγω κόμμα, που όλα τα προηγούμενα χρόνια μαζί με όλη την ΕΕ στήριζαν το κράτος - θύτη του Ισραήλ.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σφοδρές μαχές σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο κατά των μισθοφόρων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ. Βεβαίως, το «ΙΚ» είναι δημιούργημα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ως δύναμη κρούσης κατά της συριακής κυβέρνησης για την προώθηση των ευρύτερων σχεδίων τους στην περιοχή που δεν αλλάζουν, ανεξάρτητα από την σημερινή τακτική τους, που εμφανίζονται ως ...πολέμιοι της τρομοκρατίας.

Στη Συρία, Κούρδοι μαχητές στη βόρεια μεθοριακή πόλη Κομπανί κατάφεραν να εκδιώξουν δυνάμεις τζιχαντιστών από αρκετά κτίρια που είχαν καταλάβει οι τελευταίοι προ εβδομάδων σε κεντρικούς τομείς της πόλης, προχωρώντας παράλληλα στην κατάσχεση σημαντικών ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών.

Στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας δυνάμεις του συριακού στρατού συνέχισαν τις επιχειρήσεις κατά των μισθοφόρων του «ΙΚ» βομβαρδίζοντας περιοχές - προπύργια των τελευταίων. Στο πλαίσιο αυτών των βομβαρδισμών, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκαν 13 άτομα, εκ των οποίων δύο παιδιά, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν οι ισλαμιστές μισθοφόροι σαν «πολεμιστές»...

Στο Ιράκ, στην πόλη Μπαϊτζί όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, ο ιρακινός στρατός και Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο αυτήν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή έπειτα από πολύμηνες μάχες. Η πλήρης ανάκτηση του ελέγχου του διυλιστηρίου του Μπαϊτζί θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τις κυβερνητικές δυνάμεις, καθώς ο επόμενος σημαντικός στόχος μετά από αυτό θα είναι η ανακατάληψη των βόρειων πόλεων Τικρίτ και Μοσούλης.

«Η πρώτη ιρακινή δύναμη, η αντιτρομοκρατική ομάδα με την ονομασία Τάγμα της Μοσούλης, κατάφερε να εισέλθει στο διυλιστήριο Μπαϊτζί για πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους 5 μήνες», δήλωσε χτες χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ιρακινός αστυνομικός διευθυντής της περιοχής Σάλεχ Τζάμπερ, επικεφαλής της ομάδας στην οποία έχει ανατεθεί η φρούρηση του διυλιστηρίου.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημείωσε χθες ότι η χώρα του «αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθουν ακόμη δύο έως τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες αν οι δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ή οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») προελάσουν πέριξ του Χαλεπίου». Ο ίδιος επίσης εκτίμησε ότι οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή «ωφελούν» την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, λέγοντας ότι το «κενό που αφήνει πίσω του το "Ισλαμικό Κράτος" ("ΙΚ") καλύπτεται από το καθεστώς», ενώ επιχείρησε να ...εξισώσει τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» με το συριακό στρατό και την κυβέρνηση.

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε το ίδιο 24ωρο η Ιορδανή βασίλισσα Ράνια που απηύθυνε έκκληση στις αραβικές χώρες «να μην αφήσουν ελεύθερο πεδίο στους εξτρεμιστές» που προβάλλουν μία «απεχθή εικόνα» της Μέσης Ανατολής.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ισχυρή έκρηξη μέσα στην πρωτεύουσα

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες μέσα στην αφγανική πρωτεύουσα, ενάμιση μήνα πριν ολοκληρωθεί η αναχώρηση της ΝΑΤΟικής αποστολής από τη χώρα και ενώ μεγαλώνει το «ενδιαφέρον» πολλών για την «ασφάλεια» και τη σταθερότητα του Αφγανιστάν.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Αφγανοί φρουροί ασφαλείας. Στόχος ήταν μία ξένη στρατιωτική βάση στη συνοικία Πουλ ε Τσάρκι. ΟΙ αρχές ανέφεραν ότι ένα ημιφορτηγό πλησίασε τη βάση με εκρηκτικά τοποθετημένα κάτω από την άμμο που μετέφερε στην καρότσα του. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια πολλών κτιρίων στην κεντρική διπλωματική συνοικία της Καμπούλ.

Επίθεση σημειώθηκε και στην επαρχία Κοστ. Τουλάχιστον μία γυναίκα σκοτώθηκε και έξι ακόμα άτομα τραυματίστηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχθηκε από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ