ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΝΔΡΑΣ - ΕΙΔΥΛΛΙΑΣ
Ψήφο για αγωνιστές και όχι «ανεξάρτητους» χειροκροτητές

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους μικρούς επαγγελματίες και απασχολούμενους, στους αγρότες, να κάνουν τώρα ένα αποφασιστικό βήμα και στις δημοτικές εκλογές που επαναλαμβάνονται στο δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας να ψηφίσουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με υποψήφιο δήμαρχο τον Μπάμπη Θεοδώρου, «για δήμο στήριγμα στην πάλη του λαού και όχι της υποταγής και της διαχείρισης σε βάρος του», απευθύνει ο συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Με κεντρικό σύνθημα «δώσε δύναμη στη δύναμή σου», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Νοέμβρη, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Μάνδρας, συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Θα μιλήσουν οι Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Δ. Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μπ. Θεοδώρου.

Στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν στις 30 Νοέμβρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους κατοίκους του δήμου που αποτελείται από τους πρώην δήμους Μάνδρας, Βιλίων, Ερυθρών και την κοινότητα Οινόης, να στηρίξουν τους δοκιμασμένους αγωνιστές του ψηφοδελτίου της που θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και όχι χειροκροτητές αντιλαϊκών αποφάσεων. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζει, σε σχετική ανακοίνωση, «οι πέντε μήνες που πέρασαν από τις εκλογές του Μαΐου ήταν αρκετοί για να κρίνουμε τη συνέπεια των λόγων και των έργων του καθένα και της καθεμιάς που ζήτησε την ψήφο του λαού. Να κρίνουμε τη στάση του τις μέρες μετά τις εκλογές, τις θέσεις που πήρε σε κρίσιμα θέματα για τα λαϊκά προβλήματα». Συγκεκριμένα, σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», πως η διοίκηση του Γ. Δρίκου είναι τόσο... ανεξάρτητη που ο ίδιος ήταν υποψήφιος της ΝΔ στις εκλογές της ΚΕΔΕ, ενώ έτρεξε να περάσει την «αξιολόγηση» ετοιμάζοντας 19 απολύσεις. Η παράταξη της Ι. Κριεκούκη που εμφανίζεται κι αυτή ως «ανεξάρτητη», είχε παλιότερα το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, ενώ σιγόνταρε την αντιλαϊκή πολιτική της διοίκησης. Η δε παράταξη του Θ. Πανωλιάσκου που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το έκρυβε πριν τις εκλογές, τώρα που βλέπει τη «φόρα» του ΣΥΡΙΖΑ για «κυβερνητικές καρέκλες» ζητά από τον κόσμο να πορευτεί με τη «δύναμη ανατροπής της Δούρου».

«Ολοι αυτοί οι "ανεξάρτητοι σωτήρες" αφού θα υφαρπάξουν την ψήφο, θα την μεταφράσουν ως ψήφο στήριξης για να συνεχίσουν να μας τσακίζουν τη ζωή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των λίγων», υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Καταθέτοντας δε τη δική της θέση και δράση, η Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει: «Αξιοποιήσαμε όση δύναμη μας έδωσε ο λαός και δε λείψαμε από κανέναν αγώνα. Βρεθήκαμε στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές ενάντια στις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία. Για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Ενάντια στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Για να μη κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και κλινικές στο Θριάσιο νοσοκομείο. Ενάντια στη φοροληστεία. Ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Οι κομμουνιστές έχουν δώσει δείγματα γραφής

Ο Ηλίας Σταμέλος
Ο Ηλίας Σταμέλος
Στην ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης για λύσεις στα καθημερινά προβλημάτων του πολίτη της Καισαριανής, με μπροστάρη τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στα ηνία του δήμου, στάθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης με το ΚΚΕ, Ηλίας Σταμέλος στη διάρκεια ομιλίας του σε κατοίκους της Ανω Καισαριανής. Τόνισε ότι «οι κομμουνιστές δήμαρχοι δίνουν δείγματα γραφής στο πώς αντιπαλεύεται αυτή η πολιτική της κυβέρνησης. Δίνουν το στίγμα σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε για να σπάσουμε αυτό το "κέλυφος" της αντιλαϊκής πολιτικής. Που στηρίζεται από όλους αυτούς που ονομάζονται μνημονιακοί είτε αντιμνημονιακοί». Κάλεσε όλους τους κατοίκους της Καισαριανής να στηρίξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παρά τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν. «Ξέρουν όμως από την πείρα τους ότι οι κομμουνιστές δεν τους κορόιδεψαν ποτέ, δεν τους είπαν ψέματα, δεν τους έκρυψαν τις δυσκολίες. Αντίθετα, μπήκαν μπροστά, ένωσαν το λαό απέναντι σε αυτά τα μέτρα, έκαναν πράξη αυτά που έλεγαν, πάλεψαν για όλα αυτά που έλεγαν».

ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αλλαγές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου

Σε τριήμερη αποχή από σήμερα έως και την Παρασκευή 21/11 βρίσκονται οι δικηγόροι, μετά από απόφαση των δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ύστερα από την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» σημειώνει σχετικά για το νέο σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ότι «οι αλλαγές εκφράζουν την προσπάθεια προσαρμογής της αστικής δικαιοσύνης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για γρήγορη, φθηνή και αποτελεσματική για τα συμφέροντά του επίλυση των διαφορών, καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων από το κράτος, σε βάρος των δικαιωμάτων (και των δικονομικών) των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που εμπλέκονται ή αναγκάζονται να προσφεύγουν σ' αυτήν και είναι πάντα το ασθενέστερο οικονομικά μέρος σε κάθε δίκη».

Οπως επισημαίνει οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι οι εξής: «Πλήρης αναμόρφωση της τακτικής διαδικασίας, με την καθιέρωση έγγραφης διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές αυτές ωφελούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, που διαθέτοντας το κατάλληλο προσωπικό, χρήμα και μηχανισμούς, μπορούν να ανταποκρίνονται στο δικονομικό καθήκον της έγγραφης απόδειξης και μάλιστα μέσα σε σύντομες και ανελαστικές προθεσμίες. Εκτεταμένες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος κυρίως του οφειλέτη και υπέρ των τραπεζών, προετοιμάζοντας το έδαφος για πλειστηριασμούς σε βάρος της λαϊκής περιουσίας, όπως για παράδειγμα μέσα από την πρόβλεψη για πλειστηριασμούς με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία των ακινήτων. Για πρώτη φορά προβλέπεται ικανοποίηση και των μη προνομιούχων απαιτήσεων στον πίνακα κατάταξης του πλειστηριασμού και συνακόλουθη μείωση του ποσοστού ικανοποίησης των εργατικών απαιτήσεων στο 25% όταν συντρέχουν με εμπραγμάτως εξασφαλισμένες απαιτήσεις και απαιτήσεις χωρίς προνόμιο, περίπτωση που κατ' εξοχήν συμβαίνει».

Η παράταξη τονίζει: «Στηρίζουμε τα εργατικά σωματεία και όλους τους φορείς εργαζομένων που μπορούν να αποτρέψουν με την πάλη τους τη μείωση του ποσοστού στην ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων μετά από πλειστηριασμό, αφού οι απαιτήσεις αυτές είναι ιδρώτας και κόπος τους, το εισόδημα από την πώληση της εργατικής τους δύναμης. Μέσα από τον αγώνα για τη μη ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Δικαιοσύνης σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να στοχεύσουν τον πραγματικό κοινό τους αντίπαλο, το μεγάλο κεφάλαιο που για την υπεράσπιση της κερδοφορίας του επιβάλλονται οι αντιλαϊκές πολιτικές και στην αστική Δικαιοσύνη».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απεργία πείνας κάνουν οι μετανάστες κρατούμενοι στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, με αφορμή το θάνατο του κρατούμενου Μοχάμεντ Ασφάκ. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, ο άνθρωπος ήταν άρρωστος 4 μήνες, ενώ τους δύο τελευταίους η κατάστασή του είχε χειροτερέψει, αλλά οι φύλακες αγνοούσαν το αίτημά του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, ο συγκεκριμένος μετανάστης είχε ξυλοκοπηθεί πριν από 5-6 μήνες, όταν ήταν έγκλειστος στο κέντρο κράτησης Κορίνθου, κάτι που είχε επιβαρύνει πολύ την υγεία του.

Στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη πολλοί κάτοικοι της Χαλκίδας, μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, 5,1 βαθμών Ρίχτερ η καθεμία, με ελάχιστη χρονική διαφορά μεταξύ τους. Μετά τις δύο πρώτες μεγάλες δονήσεις, σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μικρότεροι μετασεισμοί, από το ίδιο επίκεντρο, μεγέθους πάνω από 3,5 βαθμούς Ρίχτερ. Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, σε μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία. Το επίκεντρο των δονήσεων εντοπίζεται στο βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο.

Μετωπική σύγκρουση τρένων σημειώθηκε χτες το πρωί στο Ρουφ, κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί. Συνολικά στους δύο συρμούς επέβαιναν 20 επιβάτες που δεν τραυματίστηκαν αφού τα τρένα κινούνταν με σχετικά μικρή ταχύτητα.

Σε τραγωδία παραλίγο να μετατραπεί διασκέδαση θαμώνων σε κεντρικό μπαρ της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είκοσι άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά χτες τα ξημερώματα, όταν κατέρρευσε τμήμα ψευδοροφής σε νυχτερινό μαγαζί.

Τύφλα να 'χουν οι κυβερνητικοί

Στην πολιτική των μνημονίων, της «ακραίας λιτότητας» και των «κυβερνήσεων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών» έριξαν τις ευθύνες τους για την ανεργία και την υποβάθμιση των υπηρεσιών στους δήμους, 10 δήμαρχοι που στηρίχθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Οι δήμαρχοι Αγ. Παρασκευής, Αιγάλεω, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ν. Ιωνίας, Περάματος, Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και Χαλανδρίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες, στάθηκαν στη δική τους διαχειριστική πρόταση. Ομως, ακόμα και σε αυτή, πέρα από τις γενικότερες αυταπάτες που σπέρνει (όπως έσπερνε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με το «25 ψηφίζεις, 26 φεύγουν»), βάζουν κριτήρια, φτιάχνουν κατηγορίες εργαζομένων σε υπηρεσίες, με μόνο γνώμονα την αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Εστιάζοντας μόνο στα «μνημόνια», κρύβουν τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που επικρατούν στους δήμους και που τώρα κατακεραυνώνουν. Μιλούν για «κίνημα ανατροπής» που δήθεν δημιουργούν σαν ένα «μεγάλο πρώτο βήμα για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση», αλλά εναποθέτουν τη συνέχεια στη «μεγάλη κυβερνητική πολιτική ανατροπή», σε μια αλλαγή της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τους ίδιους δημάρχους που υπερασπίστηκαν και υπερψήφισαν τη δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ («Κοινωνικές Επιχειρήσεις») σε δήμους και Περιφέρεια, παραχωρώντας δομές Αθλητισμού, Πολιτισμού και κοινωνικές δομές, όπως το «Βοήθεια στο σπίτι». Και που τώρα εμφανίζονται να καταγγέλλουν αυτό ακριβώς που χτες υπεράσπιζαν, ως πίεση, δήθεν, από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Με την πρότασή τους θέτουν θέμα «αναίρεσης της απαγόρευσης πρόσληψης του αναγκαίου, μόνιμου και εποχικού, προσωπικού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι δήμοι και που εμποδίζονται να αποδώσουν ουσιαστικά στους δημότες τους. Μέτρο που δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση». Δηλαδή, ζητάνε να προσληφθούν τόσο μόνιμοι, όσο και συμβασιούχοι σε υπηρεσίες με ανταποδοτικά τέλη - όπως είναι ο καθαρισμός και τα απορρίμματα - με πρόσχημα, όπως είπε και ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, το ότι «δεν μας δίνουν προσωπικό να προσλάβουμε, όσοι παίρνουμε ανταποδοτικά τέλη, και θα κρινόμαστε από τους συμπολίτες μας ότι δεν θέλουμε να προσφέρουμε μια σειρά από υπηρεσίες».

Ζητάνε, δηλαδή, να ενισχυθεί η εισπρακτική πολιτική των δήμων, όπως ακριβώς απαιτεί η κυβέρνηση και ενστερνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος των λαϊκών οικογενειών. Και σε αντίθεση με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, ζητούν την εφαρμογή των προσλήψεων ένα προς πέντε (ένας προσλαμβανόμενος ανά πέντε αποχωρούντες) «για τις υπόλοιπες μη ανταποδοτικές υπηρεσίες». Δεν βλέπουμε, πού μπορεί να διαφωνήσει η κυβέρνηση μαζί τους...


Α.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org