ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΧΙΣΤΟΥ
Σέρνουν σε νέα δίκη συνδικαλιστές της Ζώνης

Κατηγορούνται για «συκοφαντική δυσφήμιση», με αφορμή ανακοίνωση που έβγαλαν τα συνδικάτα τον Ιούνη του 2008!

Η εργοδοσία του ΒΙΠΑΣ έχει στήσει βιομηχανία μηνύσεων για να εμποδίσει τη δράση των συνδικάτων στις επιχειρήσεις του «Πάρκου»
Η εργοδοσία του ΒΙΠΑΣ έχει στήσει βιομηχανία μηνύσεων για να εμποδίσει τη δράση των συνδικάτων στις επιχειρήσεις του «Πάρκου»
Εργοδότες, κυβέρνηση και ταξική Δικαιοσύνη κλιμακώνουν την επίθεση στη συνδικαλιστική δράση, με μπαράζ διώξεων και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος και πρωτοπόρων εργατών. Μετά την καταδίκη συνδικαλιστών της Ζώνης, σε δυο δίκες που έγιναν τον τελευταίο μήνα, σήμερα Τρίτη εκδικάζεται στον Πειραιά μια ακόμα μήνυση από εργοδότες του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ).

Συγκεκριμένα, σε δίκη σέρνονται στελέχη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών, του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων, του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών και της τότε Ενωσης Μετάλλου Σαλαμίνας, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης», ύστερα από μήνυση εργολάβου του ΒΙΠΑΣ. Αλλες 15 μηνύσεις, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, αλλά από διαφορετικούς εργοδότες, εκκρεμούν να δικαστούν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η Εισαγγελία, οι συνολικά οκτώ συνδικαλιστές «ισχυρίστηκαν και διέδωσαν ενώπιον τρίτων για κάποιον άλλον εν γνώσει τους ψευδή γεγονότα, τα οποία μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη αυτού». Ποιο ήταν το αδίκημα; Οτι στις 11/6/2008, μοίραζαν ανακοίνωση στους συναδέλφους τους στο ΒΙΠΑΣ, με την οποία τους καλούσαν σε στάση εργασίας την ίδια μέρα, διεκδικώντας μεταξύ άλλων το δικαίωμα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και την εγκατάσταση κοντέινερ που θα στέγαζε το παράρτημα των σωματείων στο ΒΙΠΑΣ.

Στην ανακοίνωση γράφονταν μεταξύ άλλων: «Σήμερα, οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ, έχοντας εκμεταλλευθεί τον αγώνα μας, με την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων, αφού έχτισαν τα μέγαρά τους από τον κλεμμένο μας ιδρώτα, επιχειρούν να μετατρέψουν το Πάρκο σε γκέτο, όπου δε θα υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση -δε θα εφαρμόζονται οι συλλογικέ συμβάσεις- δε θα υπάρχει κανένας έλεγχος στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και το μόνο που θα βασιλεύει θα είναι η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Τα σωματεία μας έχουν αποδείξει περίτρανα ότι και τη θέληση και τον τρόπο έχουν να απαντούν στην τρομοκρατία των εργοδοτών, κάμπτοντας κάθε εμπόδιο».

Το σημείο αυτό της ανακοίνωσης επικαλείται ο εργοδότης - μηνυτής, που καταγγέλλει τους συνδικαλιστές για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή ο ίδιος -όπως γράφει στη μήνυση και όπως αποδέχεται η Εισαγγελία στο κατηγορητήριο που συνέταξε- «ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε τους εργαζόμενους, ουδέποτε υπέσκαψε την συνδικαλιστική εκπροσώπηση και πάντα τίθεται υπέρ της τηρήσεως των μέτρων ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους»!..

Πολεμούν τους ταξικούς αγώνες

Οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ, πολλοί από τους οποίους δραστηριοποιούνται και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, πολέμησαν όσο τίποτε άλλο τη δράση των συνδικάτων στο Πάρκο και προσπάθησαν με κάθε μέσο να αποτρέψουν την εγκατάσταση παραρτήματος στο Σχιστό. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να πετάξουν σε χαράδρα το κοντέινερ που έστησαν τα συνδικάτα για να στεγάσουν το παράρτημα στην πύλη του ΒΙΠΑΣ.

Τότε, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά είχε απορρίψει με προκλητικά και αστεία επιχειρήματα τη μήνυση που κατέθεσαν τα ταξικά σωματεία της Ζώνης σε βάρος της διοίκησης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, για την εξαφάνιση και την καταστροφή του κοντέινερ. Συγκεκριμένα, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Κατερίνα Μπαρτζακλή γνωμοδότησε τον Ιούνη του 2009 ότι το κοντέινερ δεν απομακρύνθηκε από βαλτούς της εργοδοσίας, αλλά από τα ίδια τα Σωματεία!

Στην ίδια απόφαση, φτάνει να ισχυριστεί ότι ακόμα και αν το κοντέινερ κλάπηκε, αυτό δε σημαίνει ότι αυτουργός είναι η εργοδοσία, αφού εκείνες τις μέρες, στο χώρο του ΒΙΠΑΣ, γινόταν δενδροφύτευση και κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος έκανε τη ζημιά, αφού στο χώρο μπαινόβγαινε γενικώς κόσμος! Εννοείται βέβαια ότι η μεταφορά και καταστροφή του κοντέινερ, που έγινε βράδυ, απαιτούσε τη χρήση γερανού, ενώ ο ιδιωτικός φρουρός της ΒΙΠΑΣ, που βρισκόταν σε απόσταση 50 μέτρων, κατέθεσε ότι δεν αντιλήφθηκε τίποτα!

Η λύσσα τους για τα ταξικά συνδικάτα, οδήγησε στην κατάθεση εκατοντάδων μηνύσεων, με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, σε βάρος των συνδικαλιστών που πρωτοστάτησαν στους αγώνες των εργαζομένων στο ΒΙΠΑΣ. Οι έως τώρα καταδίκες, αφορούσαν κατασκευασμένες και συκοφαντικές κατηγορίες για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και διατάραξη κοινής ειρήνης».

Τώρα, προκύπτει και η κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης», με αφορμή την ανακοίνωση ενός συνδικαλιστικού φορέα, στην οποία περιγράφει τη διαδικασία που το κεφάλαιο αποσπά την υπεραξία από τον εργάτη και τον τρόπο που λειτουργεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής! Πάνε δηλαδή με δικαστικές αποφάσεις να καταργήσουν την ταξική πάλη!...

Κατηγορητήριο - καρμπόν!

Η στοχοποίηση του ταξικού κινήματος, με στόχο την τρομοκράτηση συνολικά των εργαζόμενων και την επιβολή «σιγής νεκροταφείου» για λογαριασμό των εργοδοτών, φαίνεται ακόμα καλύτερα από τη μήνυση που κατέθεσε ο συγκεκριμένος εργοδότης σε βάρος των συνδικαλιστών.

Στο κείμενο γράφεται: «Τα περί α πρόκειται σωματεία, ηγετικά στελέχη των οποίων είναι οι εγκαλούμενοι, τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό αναπτύσσουν τη συνδικαλιστική τους δράση κατευθυνόμενα απροκάλυπτα από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη με αποτέλεσμα να μετέρχονται πολλές φορές μεθόδους και πρακτικές που αναμφισβήτητα νοθεύουν την έννοια της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης και την μετατρέπουν σε μακρύ και ευέλικτο βραχίωνα πολιτικών επιδιώξεων εναρμονισμένων με τη φιλοσοφία και την ιδεολογία μιας άλλης πολιτικής και ιδεολογικής κοσμοθεωρίας».

Πρόκειται για απόσπασμα που αναπαράγεται αυτούσιο σε όλες σχεδόν τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι εργοδότες του ΒΙΠΑΣ σε βάρος των συνδικαλιστών της Ζώνης. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η βιομηχανία των διώξεων κατευθύνεται από συγκεκριμένο κέντρο, με τη συνέργεια της κυβέρνησης και της ταξικής Δικαιοσύνης. Η τελευταία μάλιστα κλείνει προκλητικά τα μάτια στην αθλιότητα που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζόμενων. Οχι μόνο δικάζει υποθέσεις όπως αυτή, αλλά παίρνει και καταδικαστικές αποφάσεις, με στόχο να «παραδειγματίσει» όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.

Η υπόθεση που δικάζεται σήμερα, είναι «κρίκος» στην αλυσίδα των απανωτών διώξεων, με τελευταία αυτή σε βάρος των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», η δίκη των οποίων διακόπηκε την Παρασκευή και συνεχίζεται στις 29 Νοέμβρη. Το μπαράζ των διώξεων επαληθεύει την αναγκαιότητα να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η ταξική οργάνωση των εργαζόμενων, για να πέφτει στο κενό κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των εργατικών λαϊκών αγώνων.


Στο εδώλιο η απεργία της Πρωτομαγιάς

Ξεκινάει σήμερα η προανάκριση για την περιφρούρηση στο πλοίο «Νήσος Κεφαλονιά»

Συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα, στις 9 π.μ., έξω από το Λιμεναρχείο, το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αίτημα να σταματήσει η διαδικασία των διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστές που υπεράσπισαν το δικαίωμα στην απεργία την Πρωτομαγιά του 2013.

Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η διαδικασία της προανάκρισης για τις κατηγορίες της «παρακώλυσης συγκοινωνιών» και της «παράνομης βίας» που αντιμετωπίζουν συνολικά 15 στελέχη του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, συνδικαλιστές από σωματεία και το Εργατικό Κέντρο, μέλη μαζικών φορέων του νησιού, που υπερασπίστηκαν την πρωτομαγιάτικη απεργία στο λιμάνι του Αργοστολίου, απέναντι στην εφοπλιστική απεργοσπασία του «Νήσος Κεφαλονιά».

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι διώξεις αφορούν στην Πρωτομαγιά, μέρα πανεργατικής απεργίας, στην οποία συμμετείχε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτικών. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, κανένα πλοίο δεν απέπλευσε. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς του νησιού βρέθηκαν στο λιμάνι για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς ναυτεργάτες, αλλά και για να διεκδικήσουν ασφαλείς, τακτικές και φθηνές συγκοινωνίες.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που διώκονται συνδικαλιστές, τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι πιο έντονα από ποτέ: Πρόσφατα «κόπηκε» το δρομολόγιο Σάμη - Πάτρα, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ιθάκης καθώς πλέον το νησί δεν συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Πάτρα. Τη νέα απόπειρα δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης καταδικάζουν με κοινή τους ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ ΝΑΤ. Καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους «να απαντήσουμε στη βία, στην καταστολή και τις ποινικές διώξεις, με οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων, να μην περάσει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org