ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκτίμηση της απεργίας και δράση για τη Σύμβαση

Συνεδρίασε χτες το ΔΣ με συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από επιχειρησιακά σωματεία

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη
Με βασικά θέματα την εκτίμηση της απεργίας και την οργάνωση της πάλης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων στον κλάδο, έγινε χτες ανοιχτό ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στη σύσκεψη, συμμετείχαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τα επιχειρησιακά σωματεία Μετροπόλιταν, Ιντερκοντινένταλ, Ολύμπικ Ρουαγιάλ, Τιτάνια, Λυκαβηττός, Νοβοτέλ, Στάνλεϊ, Κάραβελ, Κράουν Πλάζα, Αστέρας, Πάρνηθα, Νιούρεστ, Λαγονήσι, Cypria.

Αναφορικά με την απεργία στις 6 Νοέμβρη, ειπώθηκε εισαγωγικά ότι η δουλειά που έγινε δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολική δραστηριότητα του συνδικάτου για μεγαλύτερη συσπείρωση και αλλαγή της συνείδησης των εργαζομένων, με στόχο να μπουν στην οργανωμένη πάλη. «Ηταν μια δύσκολη μάχη», εκτιμήθηκε και αυτό φάνηκε απ' τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι στην προσπάθεια να οργανώσουν την απεργία. Συγκεκριμένα:

-- Απ' τη μια πλευρά, η εργοδοσία επιχείρησε να επέμβει και να αδρανοποιήσει τους εργαζόμενους, με επιχειρήματα όπως «τι τη θέλετε την απεργία», «φέτος πήγαμε καλά», «θα δώσουμε μπόνους». 'Η, αντίστροφα, σε άλλους χώρους δουλειάς, με το να λέει ότι «δεν πάμε καλά, τι τη θέλετε τώρα την απεργία...».

-- Απ' την άλλη, δυνάμεις μέσα στους εργαζόμενους, από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό και την Ομοσπονδία, μέχρι εργατοϋπαλλήλους με ισχυρές αυταπάτες, επιδίωκαν να περάσουν τη λογική των «κοινών συμφερόντων» με την εργοδοσία. Συχνό ήταν το επιχείρημα ότι «εδώ είμαστε καλά». Λογική που οδηγεί, τελικά, και αυτή με τη σειρά της στην αδρανοποίηση. Ιδιαίτερα διαλυτικό ρόλο έπαιξε η Ομοσπονδία και γενικότερα οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ανοιχτά υπονόμευσαν την απεργία.

-- Παρά το ότι γενικά γίνεται καλύτερη δουλειά στα Παραρτήματα, ωστόσο διαπιστώθηκαν αδυναμίες, ιδιαίτερα στον τρόπο που παρεμβαίνουν ορισμένα από αυτά.

-- Το ότι σε πολλούς χώρους έληξε η συλλογική σύμβαση, δυσκόλεψε τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον αισθάνονται «ξεκρέμαστοι» στις ορέξεις της εργοδοσίας.

Παρά τις δυσκολίες, οι ταξικές δυνάμεις πάλεψαν για την επιτυχία της απεργίας: Εγινε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο και Γενική Συνέλευση του κλαδικού της Αττικής, συνεδρίασαν 13 Διοικητικά Συμβούλια και έγιναν 4 Γενικές Συνελεύσεις σε επιχειρησιακά σωματεία. Εκεί που οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία, έγινε προσπάθεια να ανοίξει το ζήτημα στους εργαζόμενους, να αναδειχθεί η λύση. Εγινε δουλειά με νέους εργαζόμενους (π.χ. στο Μετροπόλιταν) κλπ.

Στη μάχη της Συλλογικής Σύμβασης

Εκτός από τον απολογισμό της απεργίας, η χτεσινή σύσκεψη είχε έναν ακόμα στόχο: Να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, ώστε να μπει ο κλάδος μαζικά στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ηδη, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος χωρίς Συλλογική Σύμβαση στον Επισιτισμό και με μειώσεις 15% στα Ξενοδοχεία και στα Ζαχαρώδη. Μόλις χτες έληξε και η μετενέργεια στα Ζαχαρώδη.

Στη συζήτηση που έγινε ακούστηκαν ιδέες, προτάσεις, σκέψεις για το πώς το Συνδικάτο και τα επιχειρησιακά σωματεία θα μπορέσουν να βάλουν σε κίνηση περισσότερους εργάτες. Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

-- Να γίνει κινητοποίηση στα μέσα Δεκέμβρη.

-- Να γίνει πλατιά καμπάνια.

-- Να γίνει δουλειά με ένα «βίντεο», το οποίο χτες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, και το οποίο αναλύσει στις νεότερες κυρίως γενιές εργαζομένων τι σημαίνει συλλογική σύμβαση. Μέσα απ' αυτό, να γίνει κουβέντα σε χώρους δουλειάς.

-- Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε επιχειρησιακό σωματείο με αποφάσεις και συγκεκριμένη στόχευση.

-- Να γίνει στοχευμένη δουλειά στη νεολαία.

-- Να βγουν αφισέτα, που θα κολληθούν όχι μόνο στους χώρους δουλειάς, αλλά και στις γειτονιές.

ΠΑΜΕ - ΣΥΣΔΙΕΚ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση σε ημερίδα για την ανακύκλωση της ανεργίας

Κατήγγειλαν το ρόλο της ΓΣΕΕ, της ΕΕ και των κομμάτων της

Παρέμβαση σε ημερίδα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, που έγινε στις εγκαταστάσεις του CEDEFOP (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) στη Θεσσαλονίκη, για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση, έκαναν χτες το πρωί συνδικαλιστές σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και σπουδαστές από τον ΣΥΣΔΙΕΚ.

Παρά την προσπάθεια της ασφάλειας του CEDEFOP να εμποδίσει την είσοδο, οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα και κατήγγειλαν τη ΓΣΕΕ, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που αναλαμβάνουν ενεργητικό ρόλο -μέσα και από την προώθηση των προγραμμάτων μαθητείας- στην ανακύκλωση της ανεργίας, τη δημιουργία φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Κατήγγειλαν ακόμα το διευθυντή του ΙΕΚ Νεάπολης, ο οποίος, απαντώντας στις αντιδράσεις μιας μαθήτριας για το δυσβάσταχτο κόστος που καλούνται να πληρώσουν για συγγράμματα, αναλώσιμα, μεταφορά, προέτρεψε να πάει να εκπορνευτεί ο πατέρας της (η μητέρα της δε ζει) για να καλύψει το κόστος σπουδών. Ο διευθυντής του ΙΕΚ Νεάπολης, που ήταν παρών στην ημερίδα, προσπάθησε να δικαιολογηθεί, προκαλώντας ξανά. Είπε χαρακτηριστικά ότι «χρειάζεται ελάχιστο επίπεδο νοημοσύνης για να καταλάβετε τον αλληγορικό λόγο»... Οι διαδηλωτές αποχώρησαν φωνάζοντας το σύνθημα: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».

Στη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας για τη σύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση, που έγινε στο πλαίσιο του έργου «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για το Ανθρώπινο Δυναμικό του Ιδιωτικού Τομέα». Οπως αναφέρθηκε, παρατηρείται πολύ χαμηλή σύνδεση των συστημάτων επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση.

Συγκεκριμένα, για την αρχική επαγγελματική κατάρτιση (ΑΕΚ), που αφορά νέους μέχρι 29 ετών, η πρόσβαση/απορρόφηση των καταρτιζομένων μετριέται στο 21,8%. Στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση (ΣΕΚ), που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες (μέσος όρος 41 χρόνων), το ποσοστό πέφτει ακόμη πιο χαμηλά, στο 15,7%.

Από αυτούς, ελάχιστοι διατηρούν την εργασία τους. Οπως έδειξε η έρευνα, περίπου μέσα σε διάστημα 18 μηνών, πάνω από το 80% χάνει τη δουλειά του. Ηδη από το πρώτο εξάμηνο χάνει τη δουλειά του το 37,7% στην ΑΕΚ και το 29,3% στη ΣΕΚ. Πολύ χαμηλή είναι και η αξιοποίηση των γνώσεων που λήφθηκαν από την κατάρτιση στην εργασία τους (ΣΕΚ 21% και ΑΕΚ 32%).

Στα μέτρα για την καλύτερη σύνδεση της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την Απασχόληση, προτάθηκε μεταξύ άλλων η ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων, με πρότυπο χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, όπου οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις και σε όλα τα επίπεδα των προγραμμάτων: στο σχεδιασμό, στην εφαρμογή, στην πιστοποίηση, στη διασφάλιση ποιότητας, στον εκσυγχρονισμό των ειδικοτήτων.

Απολύσεις στα «Goody's» της Λάρισας

Με τον ισχυρισμό ότι «είναι άδικο να απολύονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και όχι οι συνδικαλιστές» (!) η επιχείριση «Goody's» στη Λάρισα προχώρησε στην απόλυση της ταμία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας. Είχε προηγηθεί η απόλυση όλων σχεδόν των εργαζομένων που αντιστάθηκαν και δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών. Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο ζητάει να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις (συνολικά 13 τους τελευταίους μήνες), σημειώνοντας ότι «η πρόθεση της εργοδοσίας είναι να ξεμπερδεύει από το οποιοδήποτε ίχνος συνδικαλιστικής δράσης και αγώνα στα καταστήματά της, περιμένοντας να αξιοποιήσει το νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ