ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ
Καθημερινή πολύμορφη δράση σε όλη τη χώρα

Με στόχο να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα αλλά και να καταδικαστεί η πολιτική που βυθίζει τις λαϊκές οικογένειες στην απόγνωση

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Καλαμάτα
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Καλαμάτα
Εντείνεται καθημερινά η πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα Λαϊκών Επιτροπών, συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων ενάντια στα χαράτσια και την πολιτική που βυθίζει στην απόγνωση τη λαϊκή οικογένεια. Μέρα με τη μέρα δυναμώνει η οργάνωση της πάλης για την προστασία της φτωχολογιάς, γενικά των εργαζομένων και των οικογενειών τους από την εξαθλίωση και τις απειλές που υφίστανται προκειμένου να σκύψουν το κεφάλι στην αντιλαϊκή λαίλαπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πέραμα, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής, συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης ανά γειτονιά ώστε άμεσα να παρεμποδιστεί κάθε απόπειρα διακοπής της παροχής ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες, λαϊκές συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες παρεμβάσεις αναπτύσσονται σε όλη τη χώρα, με στόχο αφενός να μη μείνει κανένα εργατόσπιτο χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, αφετέρου να ενισχυθεί η διαφώτιση και συζήτηση ώστε να αποκαλυφθούν οι αιτίες της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης, να βγάλουν τα λαϊκά στρώματα συμπεράσματα για την πολιτική που ληστεύει το λαό για να δυναμώνουν τα μονοπώλια. Την ανησυχία που προκαλεί στην πλουτοκρατία και τα επιτελεία της η οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή αποτύπωσε και η προχτεσινή παρέμβαση της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών αμφισβήτησε απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας, που απαγόρευσε προσωρινά τη διακοπή ρεύματος λόγω μη καταβολής του τέλους ακινήτων επειδή δεν είχε υπολογιστεί σωστά το ποσό. Ετσι, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε πως οι αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων γίνονται σεβαστές μόνο όταν υπηρετούν την αντιλαϊκή λαίλαπα.

Χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Χαλκίδας με εργαζόμενους, νεολαίους και συνδικαλιστές των σωματείων της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Μετάλλου, Λευκού Κρέατος, βρέθηκαν έξω από τα γραφεία του τοπικού καταστήματος της ΔΕΗ στα «Δύο Δέντρα» στη Χαλκίδα και με ανακοίνωση κάλεσαν τον κόσμο μαζικά και οργανωμένα να μην πληρώσει τα χαράτσια και να δυναμώσει την πάλη του ενάντια σε αυτή την πολιτική.

Σε τρίωρο αποκλεισμό των ταμείων στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καλαμάτα προχώρησαν χτες εργαζόμενοι από τα σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Καλαμάτας, καλώντας τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην πληρώσουν το χαράτσι. Στην πλειοψηφία των λαϊκών ανθρώπων που προσέρχονταν στη ΔΕΗ υπήρχε οργή και στις συζητήσεις που έγιναν με τους εργαζόμενους που είχαν μπλοκάρει τα ταμεία ζητούσαν να μάθουν πώς θα μπορέσουν οργανωμένα και συλλογικά να μην πληρώσουν το χαράτσι, μετά την παρότρυνση των τελευταίων για άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Χτες, στον Αλμυρό Μαγνησίας, για δεύτερη φορά μέσα στη βδομάδα, έγινε δίωρη κατάληψη του ταμείου στο κατάστημα της ΔΕΗ από την τοπική Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα.

Αμείωτες πρωτοβουλίες

Σήμερα, στις 6 μ.μ. πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση για την οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού που καταφθάνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και φέρνει στην απόγνωση εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά. Τη σύσκεψη διοργανώνουν η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (ΟΓΕ), το Συνδικάτο Οικοδόμων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ρεθύμνου, η ΠΑΣΕΒΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Αύριο, Κυριακή, λαϊκή συνέλευση για το συντονισμό και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στα χαράτσια θα γίνει στο Αιγάλεω, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα «Γ. Ρίτσος», με πρωτοβουλία μαζικών φορέων και συνδικάτων της περιοχής. Στην Κατερίνη, οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο, οργανώνουν συνελεύσεις ενημέρωσης του εργαζόμενου λαού και συντονισμού του αγώνα ενάντια στα χαράτσια που στέλνονται στα σπίτια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, Κυριακή 20 Νοέμβρη, συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί στο 8ο Δημοτικό Σχολείο (περιοχή Σταθμού) και στις 6 το απόγευμα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο (περιοχή Βατάν - Μυλαύλακας). Στη Φαλάνη, η Λαϊκή Επιτροπή διοργανώνει λαϊκή συνέλευση - συζήτηση, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο.

Τη Δευτέρα, στο Βόλο, παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ, στις 10 π.μ., οργανώνουν η Λαϊκή Επιτροπή Βόλου και οι Λαϊκές Επιτροπές Ν. Ιωνίας, Αγίων Αναργύρων και Χιλιαδούς.

Στον Τύρναβο, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, ενώ τη Δευτέρα, στις 9 π.μ., καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ. Επίσης, την Τρίτη έχει συνάντηση με τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνταξιουχικών Σωματείων της πόλης.

Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, στο κέντρο της πόλης, διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοέμβρη στις 11 το πρωί ενάντια στα χαράτσια της κυβέρνησης, διεκδικώντας να παρθεί πίσω το βάρβαρο μέτρο. Οι μαζικοί φορείς και τα συνδικάτα που συμμετέχουν στην Επιτροπή διατρανώνουν τη θέλησή τους να μην επιτρέψουν ούτε μια λαϊκή οικογένεια να μη μείνει χωρίς ρεύμα. Σε αυτή την κατεύθυνση οργανώνουν την ενημέρωση και κινητοποίηση του κόσμου που με αγωνιστική διάθεση δέχεται το κάλεσμα και στήνονται Επιτροπές σε λαϊκές γειτονιές, όπως στο Βόρειο Μενίδι και τον Κόκκινο Μύλο, ενώ γίνονται παρεμβάσεις και σε τοπικούς συλλόγους.

Επίσης, λαϊκή συνέλευση για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής στην Πετρούπολη θα γίνει την Κυριακή 27 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο ΕΠΑΛ Πετρούπολης (Κωνσταντινουπόλεως και Βούτσαλη).

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών με θέμα τη συγκρότηση Λαϊκών Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χωριό για την οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες - ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ακίνητα, έκτακτη εισφορά κ.ά. - συγκαλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ), μεθαύριο Δευτέρα 21 Νοέμβρη, στον Παλαμά, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου.

ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απεργία φαρμακοποιών τη Δευτέρα

Την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας των φαρμακείων για τη Δευτέρα 21/11/2011 αποφάσισαν σε κοινή συνεδρίασή τους τα Διοικητικά Συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθήνας (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ).

Οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών γίνονται μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - και τα οποία προτίθεται να διευρύνει η συγκυβέρνηση - παραδίδοντας το φάρμακο στον πλήρη έλεγχο των μονοπωλίων. Την ίδια μέρα, οι δύο σύλλογοι θα κάνουν γενικές συνελεύσεις: Ο ΦΣΑ στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ, ώρα 11 π.μ., και ο ΦΣΠ στο ΕΒΕΠ, ώρα 11 π.μ.

ΚΚΕ
Να αποκρουστούν οι απειλές προς το λαό!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το χαράτσι της ΔΕΗ:

«Είναι απάνθρωπος ο εκβιασμός της κυβέρνησης προς τις λαϊκές οικογένειες ότι αν δεν πληρώσουν το βάρβαρο και εξοντωτικό χαράτσι θα τους κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το εξασφαλίζει σε όλες τις λαϊκές οικογένειες ακόμα και σ' αυτές που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ, λόγω της ανεργίας και της φτώχειας. Η απειλή ότι θα κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το εξοντωτικό χαράτσι είναι καθ' όλα παράνομη και αντιδραστική. Το πόσο εξωφρενικός είναι ο κυβερνητικός εκβιασμός καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι χαρακτηρίζει τα δικαστήρια που δικάζουν με τους δικούς της νόμους αναρμόδια να κρίνουν τη νομιμότητα διακοπής του ρεύματος.

Η μαύρη συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας δεν καταλαβαίνει από επιχειρήματα, είναι πλήρως αναίσθητη μπροστά στο δράμα και την απόγνωση που ζει η λαϊκή οικογένεια. Πρέπει όμως να νιώσει τη δύναμη του αποφασισμένου λαού, που αρνείται την εξαθλίωση και τους εκβιασμούς αυτών που τσακίζουν τα δικαιώματά του για να σώσουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει χρέος να απαντήσει στους προκλητικούς εκβιασμούς οργανώνοντας πιο αποφασιστικά και την άρνηση πληρωμής και την προστασία των λαϊκών οικογενειών από κάθε είδους απόπειρα διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε κάθε τόπο δουλειάς, κλάδο και συνοικία πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση, η δράση και η αλληλεγγύη. Καμιά οικογένεια που δεινοπαθεί δεν πρέπει να μείνει μόνη και απροστάτευτη στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό. Οι απειλές προς το λαό πρέπει να αποκρουστούν. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ