ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απέσπασε δέσμευση για τη θέρμανση στους παιδικούς σταθμούς

Λόγους ...γραφειοκρατίας επικαλέστηκε η δημοτική αρχή. Σε επαγρύπνηση και πάλη για παιδικούς σταθμούς δωρεάν και αντίστοιχους των σύγχρονων λαϊκών αναγκών καλεί το ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση
Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της οδού Λιοσίων για το θέμα της θέρμανσης, πραγματοποίησε χθες το πρωί η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, καθώς 19 από τους 27 δημοτικούς παιδικούς σταθμούς στο δήμο της Αθήνας, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν καθόλου πετρέλαιο, τη στιγμή που οι θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα ήδη κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα κατήγγειλαν, ήδη από τη Δευτέρα, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τη δημοτική αρχή τότε να αντιτείνει ότι μέχρι να γίνει η προμήθεια του καυσίμου, λειτουργούν εναλλακτικά air condition, τα οποία όμως αντενδείκνυται σε χώρους όπου διαβιούν βρέφη (ξηραίνουν την ατμόσφαιρα, ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, γίνονται ευάλωτα σε ιώσεις και αλλεργικές παθήσεις).

Στην παράσταση διαμαρτυρίας βρέθηκαν επίσης μαζικοί φορείς, όπως η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, Κλαδικά Σωματεία, η Επιτροπή Γυναικών του 4ου Διαμερίσματος και ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ στην Αθήνα.

Αντιπροσωπεία από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ και τους φορείς ζήτησαν να συναντήσουν τον δήμαρχο Αθηναίων με σκοπό να συζητήσουν μαζί του για το σοβαρό αυτό θέμα, ωστόσο ο ίδιος δεν εμφανίστηκε ποτέ. Μάλιστα, με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται σε σημαντική σύσκεψη και δεν μπορεί να διακόψει, παρέπεμψε τους εκπροσώπους να συναντηθούν με την αντιδήμαρχο Παιδείας Ε. Παπαχελά και τον γγ του Δήμου Αθήνας Θ. Λιβάνιο.

Οπως τόνισε στους συγκεντρωμένους αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλέκος Περράκης, μέλος της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ, στο ερώτημα των εκπροσώπων για ποιο λόγο έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα, αντιδήμαρχος και γγ απάντησαν ότι υπήρξε κώλυμα λόγω γραφειοκρατίας (σ.σ. άργησε να γίνει ο διαγωνισμός των προμηθευτών), ενώ, όπως είπε - δεσμεύθηκαν ότι μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα έχει λυθεί το θέμα και δεν θα επαναληφθεί. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στο αίτημα των εκπροσώπων να μην υπάρξει καμία απόλυση (σ.σ. σε λίγο καιρό λήγουν οι συμβάσεις περίπου 500 εργαζομένων) και κατ' επέκταση κλείσιμο των παιδικών σταθμών, η δημοτική αρχή δεν έδωσε καμία απάντηση. Οπως υπογράμμισε ο Αλέκος Περράκης, «θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθήσουμε αν η δημοτική αρχή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και, παράλληλα, θα παλέψουμε όχι μόνο για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να μην κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί, αλλά θα δώσουμε τη μάχη ώστε να φτιαχτούν σύγχρονοι, αποκλειστικά δημόσιοι σταθμοί που θα καλύπτουν τις διευρυνόμενες ανάγκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλούν ΝΑΤ και ναυτεργατικά δικαιώματα

Στον αέρα τινάζει συντάξεις, γιατρούς και φάρμακα για τους ναυτεργάτες η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, καθώς στον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπει χοντρές περικοπές τουλάχιστον κατά 11,5% στην ήδη ανεπαρκέστατη κρατική επιχορήγηση του ΝΑΤ, ενώ σφοδρό χτύπημα στο σύνολο των εναπομεινάντων δικαιωμάτων των ναυτεργατών προδιέγραψε η χτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδη με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), στον οποίο πλέον έχουν ενταχθεί και οι ακτοπλόοι εφοπλιστές.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη συνάντηση, οι εφοπλιστές από τα βασικότερα αιτήματα που θέτουν είναι η άρση του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα, δηλαδή η εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετατροπή και των ακτοπλοϊκών πλοίων σε πλωτά δουλεμπορικά, όπως έχει γίνει με τα κρουαζιερόπλοια. Ενώ απαιτούν η αρχή να γίνει με το διωγμό των ναυτεργατών των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, θαλαμηπόλοι κλπ) και να αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους.

Η δήλωση του υφυπουργού μετά τη συνάντηση ήταν ξεκάθαρη: «Είχαμε μια καλή πρώτη συνεργασία και πιστεύω θα βρούμε λύσεις για τα προβλήματα. Ολα παίρνουν το δρόμο τους. Το υπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις». Οσον αφορά την απαίτηση που έχουν εκφράσει οι εφοπλιστές για τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας συνδέεται άμεσα και με το θέμα του ΦΠΑ, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση το παρακολουθεί και θα βρει σίγουρα τη βέλτιστη λύση».

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Α. Βεντούρης, όπως ήταν αναμενόμενο, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τη συνάντηση: «Πιστεύω ότι - λόγω και του ότι μας άκουσε πολύ προσεκτικά - θα προσπαθήσει η πολιτεία να λύσει τα προβλήματα, αυτά τα χρόνια προβλήματα, γιατί επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτά»...

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ «Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» - ΧΑΛΚΙΔΑ
Σήμερα η Πανευβοϊκή 24ωρη απεργία

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εύβοια μετά από πρόταση της «Ταξικής Ενότητας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) που έκανε δεκτή η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας με κύριο αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Τζελά, γραμματέα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, από την επιχείρηση «Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ».

«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε αν δεν ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου μας, γραμματέα του σωματείου της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Νίκου Τζελά». Αυτό διαμήνυσαν και πάλι την περασμένη Τρίτη το πρωί δεκάδες εργαζόμενοι συνδικαλιστές και εκπρόσωποι σωματείων του ταξικού εργατικού κινήματος και του ΠΑΜΕ στην εργοδοσία της «Α-Β Βασιλόπουλος», έξω από την πύλη στις αποθήκες των Οινοφύτων, την οποία και απέκλεισαν για τέσσερις ώρες.

Φουντώνει στο μεταξύ το κίνημα αλληλεγγύης ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή. Ετσι, καταγγελία - ψήφισμα για την απόλυση υιοθετήθηκε ομόφωνα στην προχτεσινή δυναμική μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, νεολαίων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η διαδήλωση μάλιστα κατέληξε στο κατάστημα της πολυεθνικής στη Λεωφόρο Χαϊνή στη Χαλκίδα και οι διαδηλωτές απέκλεισαν την είσοδο μέχρι το κλείσιμο του καταστήματος.

Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας ενάντια στην εκδικητική απόλυση εργαζόμενης στην εταιρεία «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ», τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη από τις 9 π.μ. μέχρι τις 12 το μεσημέρι, κήρυξαν και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ & Γραφείων, απαιτώντας την άμεση ανάκλησή της.

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ «LAFARGE»
Προχωρά σε «εθελούσιες αποχωρήσεις»

Γενική συνέλευση των εργαζομένων τη Δευτέρα

Συνεχίζει τη συρρίκνωση παραγωγής και εργαζομένων η πολυεθνική «LAFARGE» στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα. Από την Τρίτη, η εργοδοσία ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα απολύσεων με τη μορφή «εθελούσιας αποχώρησης» που θα ισχύσει μέχρι 15 Δεκέμβρη, επικαλούμενη «καθίζηση του κατασκευαστικού τομέα, καθώς και τη συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση στο οικονομικό περιβάλλον που προδιαγράφουν εξαιρετικά δυσμενείς τις προοπτικές για τον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας». Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, καθώς και για το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης του 2011, το Σωματείο Εργαζομένων έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας. Να σημειωθεί πως η εργοδοσία επιδιώκει ταυτόχρονα τη μονιμοποίηση της συρρίκνωσης των βαρδιών από τρεις που ήταν στη μία (την πρωινή, 7 π.μ. μέχρι 3 μ.μ.) για τους 280 εναπομείναντες εργάτες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αποτελέσματα εκλογών

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που πραγματοποιήθηκαν από τις 7 έως τις 11 Νοέμβρη. Στις εκλογές ψήφισαν 2.953 οικοδόμοι και έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2.932. Ο Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός, που στηρίζεται από τις ταξικές δυνάμεις, πήρε για το Διοικητικό Συμβούλιο 2.895 ψήφους (ποσοστό 98,74%) και εξέλεξε και τα 21 μέλη της Διοίκησης. Η Πρωτοβουλία Οικοδόμων (ΝΑΡ - Αριστεριστές) πήρε 37 ψήφους και δεν εξέλεξε κανέναν στο ΔΣ. Για τους αντιπροσώπους σε ΕΚΑ και Ομοσπονδία Οικοδόμων, ο Πανοικοδομικός Συνδυασμός πήρε 2.896 ψήφους εκλέγοντας 39 και 30 αντιπροσώπους αντίστοιχα, ενώ η Πρωτοβουλία Οικοδόμων πήρε 39 ψήφους και δεν εξέλεξε κανέναν αντιπρόσωπο ούτε σε ΕΚΑ, ούτε στην Ομοσπονδία.

Αντιστέκονται στη «SIOKAR»

Σε νέα 2ωρη στάση εργασίας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό ΚΤΕΟ «SIOKAR», στα Τρίκαλα, απαιτώντας από την εργοδοσία να πάρει πίσω τα αντεργατικά σχέδιά της για την επιβολή συμβάσεων εργασίας 4ωρης απασχόλησης και τις 2 απολύσεις που προχώρησε επιχειρώντας να τους τρομοκρατήσει. Στα πλαίσια της κινητοποίησης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ΚΤΕΟ, έχοντας στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους είναι στο πλευρό τους.

Οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν με δύο 24ωρες απεργίες, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, που αναγκάστηκε να κηρύξει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των ταξικών δυνάμεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ