ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οι γονείς μας σε λίγο δε θα έχουν ούτε να μας ταΐσουν!»

Η οργή των μαθητών της Ελευσίνας τους οδήγησε στο πλάι των απεργών χαλυβουργών

Για τους πατεράδες και τις οικογένειές τους διαδήλωσαν τα εργατόπαιδα της Ελευσίνας
Για τους πατεράδες και τις οικογένειές τους διαδήλωσαν τα εργατόπαιδα της Ελευσίνας
Παιδιά 14, 15 και 17 χρόνων - το πολύ - φώναζαν με πάθος χτες το πρωί στην πλατεία της Ελευσίνας «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Εδειχναν να ταυτίζονται τόσο με τον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, ώστε να θέλουν πεισματικά να νικήσουν. Το θέαμα ήταν τόσο συγκλονιστικό, που κανένας δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος, να μην κοντοσταθεί να κοιτάξει τους μαθητές, να μην τους χειροκροτήσει όταν άκουγε τα συνθήματά τους, να μην πιάσει κουβέντα μαζί τους για να διαπιστώσει τελικά: Στην εργατούπολη αυτή δεν είναι καθόλου περίεργο που οι μαθητές βλέπουν στους χαλυβουργούς τους δικούς τους γονείς.

Η Νίνα είναι μαθήτρια Β' Λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας. Μίλησε στον «Ρ» όπως μιλάει με τους συμμαθητές της: «Ηρθαν φοιτητές στο σχολείο μας και έτσι μάθαμε τι γίνεται στη "Χαλυβουργία". Γιατί από τα ΜΜΕ δεν περιμένουμε τίποτε άλλο από παραπληροφόρηση. Ξεσηκωθήκαμε. Εχουμε και έναν συμμαθητή μας που ο πατέρας του δουλεύει εκεί. Μας ήρθαν όλα στο μυαλό. Από την Παιδεία, που δεν έχουμε τίποτα - ούτε βιβλία - και το μόνο που μας μαθαίνουν είναι να είμαστε με σκυμμένο κεφάλι, μέχρι τους γονείς μας που δεν έχουν λεφτά και μας στέλνουν στα φροντιστήρια για να μάθουμε πέντε γράμματα κι αυτά με το ζόρι. Δεν τους περισσεύουν, το βλέπουμε. Και θέλουν να δίνουν στους εργαζόμενους 500 ευρώ. Πώς θα ζήσουν; Πώς θα ζήσει ο εργαζόμενος στη "Χαλυβουργία" με τρία παιδιά; Να απολύσουν κάποιον με τρία παιδιά; Τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος; Και άμα είσαι πάνω από 50 χρόνων δεν βρίσκεις πουθενά δουλειά...

Η μάνα μου κλαίει, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δουλεύει σε ένα σπίτι και είναι μόνη της, χωρισμένη. Αλλά κι αυτή η οικογένεια που δουλεύει τους κόβουν τους μισθούς και η μάνα μου αναγκάζεται να κόβει από τη μόρφωση του παιδιού της. Και ο κύριος Μάνεσης έχει το σπίτι του ζεστό, τα παιδιά του σε καλά σχολεία... Εμένα η μάνα μου μπορεί αύριο να μην έχει να με ταΐσει!».

Εκείνη τη στιγμή παρεμβαίνει στην κουβέντα ο Νίκος, συμμαθητής της: «Κι αυτά γίνονται. Ακούσαμε για τα παιδιά που είναι υποσιτισμένα και λιποθυμάνε στα σχολεία. Το ακούσαμε και για ένα σχολείο εδώ, στην Ελευσίνα, και κοιταζόμασταν ποιος από μας είναι στην ίδια θέση...».

Συνεχίζει η Νίνα: «Οι γονείς στεναχωριούνται, δεν θέλουν να καταλάβουμε ότι δεν έχουν. Μας δίνουν με μαύρη ψυχή ένα χαρτζιλίκι να πάμε για καφέ. Ξέρεις κάτι; Του χρόνου θα πάω Γ' Λυκείου, θα πρέπει να δουλεύω για να δώσω πανελλήνιες, θα πρέπει να δουλεύω για να σπουδάσω. Ομως είναι το όνειρό μου να σπουδάσω και δε θα μου το στερήσει κανείς! Γιατί ο κύριος Μάνεσης και ο κάθε κύριος νομίζουν ότι τα λεφτά είναι δικά τους. Δεν είναι δικά τους, είναι του λαού. Και είναι ψέματα ότι έχουμε "εθνική κρίση". Αν είχαμε εθνική κρίση δε θα τα έπαιρναν από τους εργαζόμενους, θα τα έπαιρναν από τους βιομήχανους...».

Επειτα, μιλάμε με τον Γιάννη, μαθητή της Γ' Λυκείου στο 1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας και γιο χαλυβουργού: «Δυσκολευόμαστε, έχουν σφίξει τα πράγματα, το χαρτζιλίκι έχει κοπεί, οι βόλτες έχουν κοπεί, αλλά παρ' όλα αυτά προσπαθούμε. Υπάρχει ενίσχυση από όσους μπορούν, μας είχαν φέρει και τρόφιμα. Ο πατέρας μου δεν έχει απολυθεί ακόμα, δεν ξέρουμε αύριο. Οι περισσότεροι συμμαθητές μου με υποστηρίζουν όπως μπορούν. Κι εγώ προσπαθώ να τους πείσω να πηγαίνουμε στις πορείες, να υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους όσο μπορούμε. Πάνω - κάτω όλοι στην ίδια μοίρα βρισκόμαστε και προσπαθούμε να το πολεμήσουμε. Δε νομίζω να υπάρχει παιδί στο σχολείο που να μην έχει περάσει τις δυσκολίες που περνάμε όλοι. Μερικοί καθηγητές μας υποστήριζαν. Αλλά οι περισσότεροι, μαζί με τον λυκειάρχη, προσπαθούσαν να μας πείσουν να μην έρθουμε εδώ σήμερα. Μας έλεγαν πως δεν είναι πράγματα αυτά, τι θα κάνετε, επανάσταση; Μας απειλούσαν ότι θα βάλουν απουσίες, ενώ αν ήταν κάποιο άλλο συμβάν, από τη στιγμή που λείπουν ολόκληρες τάξεις, δε μετράνε οι απουσίες. Εμείς αναγκαστικά θα δεχτούμε τις απουσίες.

Από ηθικό πάμε καλά. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο, που αν δεν είχαμε και ηθικό δε θα υπήρχε σπίτι... Εχω δυο ακόμα αδέλφια. Ο ένας σπουδάζει κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση, αλλά κι αυτός όποτε έχει δουλειά δουλεύει, και ο άλλος είναι 8 χρόνων».

ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ»
Αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης. Στο πλευρό τους συνδικάτα και φορείς του Μενιδίου

Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», σε μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από την πύλη του εργοστασίου στο Μενίδι και με συντριπτική πλειοψηφία. Η εργοδοσία, που οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα τριών σχεδόν μηνών, ζήτησε «πίστωση χρόνου» ώσπου να εκταμιευθεί νέο δάνειο, «υποσχόμενη» ότι τότε θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς.

Οπως έλεγαν χτες οι εργαζόμενοι, η υπομονή τους έχει τελειώσει «ιδιαίτερα στο σημερινό - από τα χαράτσια του κράτους - δύσκολο περιβάλλον που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι». Αμέσως μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Μενιδίου, ενημερώνοντας συνεχώς τους κατοίκους του δήμου, μέσω έντυπου υλικού που μοίραζαν αλλά και από τις ντουντούκες, για την κατάστασή τους, ζητώντας την αλληλεγγύη τους. Λίγο μετά τις 11 το πρωί έφτασαν στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Μενιδίου όπου έστησαν τα πανό τους και ζήτησαν συνάντηση με το δήμαρχο, ο οποίος ωστόσο δεν εμφανίστηκε.

Στη συγκέντρωσή τους παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου - Φυλής και μέλος της νεοσυσταθείσας Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής Αλ. Κατσούλης, εκφράζοντας την ταξική αλληλεγγύη του Συνδικάτου, λέγοντας στους απεργούς ότι «δεν είναι μόνοι τους». Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν εκ νέου για να καθορίσουν την στάση τους, αναμένοντας και τις κινήσεις της εργοδοσίας.

«NOTOS COM»
Θέλει να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση

Συνέλευση τη Δευτέρα για την οργάνωση της αντίστασης

Την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας για 9 μήνες θέλει να επιβάλει η επιχείρηση «NOTOS COM Συμμετοχές» στους εργαζόμενους που απασχολεί στα καταστήματά της. Χτες, η εργοδοσία απέστειλε πρόσκληση στα δύο επιχειρησιακά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα καλεί σε συνάντηση στις 23 Νοέμβρη στην Αθήνα, προκειμένου να συμφωνήσουν στην εφαρμογή του μέτρου. Αμεση ήταν η αντίδραση του επιχειρησιακού σωματείου της Θεσσαλονίκης και της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Προγραμμάτισαν κοινή συνεδρίαση την Κυριακή στις 11 το πρωί και καλούν τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο κατάστημα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καθορίσουν συλλογικά τις δράσεις που θα ακολουθήσουν για την υπεράσπιση της πλήρους σταθερής εργασίας και των εργασιακών τους σχέσεων. Επίσης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε γενική συνέλευση τους εργαζόμενους της εταιρείας τη Δευτέρα στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

Συνέλευση στα «Λιντλ»

Σε μαζική συμμετοχή στη συνέλευση την Κυριακή, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του σωματείου του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως) καλεί όλους τους εργαζόμενους το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην πολυεθνική επιχείρηση σούπερ μάρκετ «ΛΙΝΤΛ». Θέματα της συνέλευσης είναι η παραπομπή στην επιτροπή του άρθρου 15 του ν. 1264/82 του προέδρου του σωματείου Π. Ρουμελιώτη με στόχο την απόλυσή του, καθώς και η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στην πολυεθνική ενάντια στην πληρωμή των χαρατσιών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Σύσκεψη αύριο

Κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη που διοργανώνει αύριο, στις 5 μ.μ., απευθύνει στους άνεργους του κλάδου η Επιτροπή Ανέργων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5Β πλ. Μητροπόλεως) και θέμα της είναι η μαζική οργανωμένη δράση των ανέργων εμποροϋπαλλήλων ενάντια στην πληρωμή των χαρατσιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ