ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Εκβιάζει για συμβάσεις υποταγμένες στην «ανταγωνιστικότητα»

Πρόσκληση σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, για να κλείσει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας άρον άρον και με το περιεχόμενο που απαιτεί η «ανταγωνιστικότητα», έστειλε χτες ο ΣΕΒ

Οι εργάτες να απαντήσουν στις προκλήσεις του κεφαλαίου δυναμώνοντας την πάλη για τις δικές τους ανάγκες
Οι εργάτες να απαντήσουν στις προκλήσεις του κεφαλαίου δυναμώνοντας την πάλη για τις δικές τους ανάγκες
Με ωμούς εκβιασμούς του τύπου «ή θα αποδεχτείτε δουλειές με μισθούς - ψίχουλα ή σας περιμένει η ανεργία» οι βιομήχανοι προχώρησαν χτες σε νέα πρόκληση απαιτώντας από τους εργάτες να φορτωθούν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να σκύψουν το κεφάλι στις ανάγκες που έχει η «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου. Με το βλέμμα στραμμένο στην εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών κερδοφορίας των επιχειρήσεων όταν θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της καπιταλιστικής κρίσης, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων έστειλε χτες πρόσκληση σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για τη «συνυπογραφή, τώρα, μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης Συλλογικής Σύμβασης που θα ισοδυναμεί με ένα πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο με τεράστια οφέλη για την κοινωνική συνοχή». Μάλιστα ο ΣΕΒ σημειώνει ότι ο «διάλογος» πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η συμφωνία να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Η χτεσινή εξέλιξη έρχεται μαζί με τη νέα φάση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ήδη ξετυλίγεται. Μπροστά στην αντεργατική ομοβροντία και την ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ενάντια σε Κοινωνική Ασφάλιση, μισθούς, μόνιμη και σταθερή εργασία, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συνεδρίασε εκτάκτως χτες το βράδυ και απαιτεί ως πρώτη απάντηση την άμεση κήρυξη πανελλαδικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη.

Το κείμενο της πρόσκλησης του ΣΕΒ δείχνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει την κρίση των επιχειρήσεων να την κάνει κρίση των εργαζομένων, αξιοποιώντας βέβαια το κλίμα «οικονομικής καταστροφής» που καλλιεργούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ επιχειρεί ουσιαστικά να μετατρέψει την Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) σε εργαλείο σφυρηλάτησης του κοινωνικού εταιρισμού, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που λένε στους εργάτες ότι για να σωθούν οι ίδιοι πρέπει να σωθούν και οι εργοδότες...

Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι το 2009 «χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά» και προειδοποιεί ότι «το 2010 προαλείφεται ακόμη πιο δυσοίωνο». Αξιοποιεί το κλίμα καταστροφολογίας και κινδυνολογίας σημειώνοντας ότι «η ιδιωτική οικονομία δέχτηκε και δέχεται σκληρά πλήγματα, η δημόσια έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας» και θεωρεί «αυτονόητη» τη συνεργασία εργοδοτών και εργαζομένων για να - όπως λέει - «εισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και στην επάνοδο σε συνθήκες κοινωνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης». Κάτι που οι εργάτες ξέρουν καλά ότι σημαίνει πιέσεις για να αποδεχθούν μισθούς - ψίχουλα ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Αλλιώς τους περιμένουν ακόμα περισσότερες απολύσεις.

Οι βιομήχανοι τονίζουν ότι στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της καπιταλιστικής κρίσης η ΕΓΣΣΕ είναι «το πρώτο και σημαντικό εργαλείο» και υπογραμμίζει ότι «οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος, εναποθέτουν αυξημένες ευθύνες στους κοινωνικούς εταίρους» και προσδοκά σε μια ΕΓΣΣΕ που «έμπρακτα θα εκφράζει την κοινή μας βούληση (σ.σ. των εταίρων) να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση ευθύνης και να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών που κρατάνε τη χώρα μας πίσω. Από εμάς, και μόνο από εμάς, εξαρτάται πράγματι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει.

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει η ΓΣΕΕ

Ετοιμη να πάει στο διάλογο - απάτη για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο του οποίου η κυβέρνηση έχει ήδη καλέσει τους «κοινωνικούς εταίρους» να συναντηθούν την επόμενη Δευτέρα και κάνοντας ότι δεν βλέπει τον ολοφάνερο ωμό εκβιασμό των βιομηχάνων, το μόνο που βρίσκει να πει σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι ότι «απόκειται στη διακριτική σας ευχέρεια (σ.σ. του ΣΕΒ) να επιταχύνετε αυτή τη φορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» με βάση τα αιτήματα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ τα οποία αποφεύγει να δημοσιοποιήσει με τη δικαιολογία ότι «απαιτείται χρόνος για την οριστικοποίηση» του διεκδικητικού πλαισίου».

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε περίεργη και πρωτόγνωρη τη βιασύνη του ΣΕΒ. Οχι τόσο περίεργη, βέβαια, ώστε να κάνει τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε άμεση οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καλεί σε πανεργατικό ξεσηκωμό

Απαιτεί από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν πανεργατική απεργία. Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας να δώσουν απεργιακή απάντηση

Πανεργατικό συναγερμό σημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις για να πάρει άμεση απάντηση η νέα αντεργατική έφοδος που βρίσκεται προ των πυλών. Χτες το απόγευμα έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και προέδρων ταξικών κλαδικών Ομοσπονδιών. Στόχος η μάχη που ήδη δίνεται κι έχει πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια της επόμενης Τρίτης ν' αποκτήσουν το περιεχόμενο που απαιτεί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης στις σημερινές συνθήκες.

Γι' αυτό και, όπως αναδείχτηκε και στη συνεδρίαση, δε χωρά κανείς εφησυχασμός. Το ΠΑΜΕ καλεί σε πανεργατικό, ταξικό ξεσηκωμό. Κάλεσμα που πρέπει να φτάσει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά.

Η χτεσινή κίνηση του ΣΕΒ «αποκαλύπτει τόσο το γενικό σχέδιο εργοδοτών και κυβέρνησης όσο και τις επιθυμίες και επιδιώξεις των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων» σημειώνει σε χτεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση. Το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Στην επιδίωξη και το σχέδιο της ισοπέδωσης όσων δικαιωμάτων (ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών κλπ.) έχουν απομείνει στους εργαζόμενους της χώρας μας, και στην ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση μισθών και ημερομισθίων προσπαθούν να προσδώσουν τα χαρακτηριστικά μιας εθνικής πρωτοβουλίας ευθύνης, ώστε να αποπροσανατολίσουν και να αφοπλίσουν την εργατική τάξη της χώρας μας. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούν τη θετική στάση του ΣΥΝ και των συνδικαλιστικών του δυνάμεων απέναντι στον "κοινωνικό διάλογο". Η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού η οποία στην απάντησή της στο ΣΕΒ για μια ακόμα φορά αποκρύβει τα σχέδια και τις επιδιώξεις ΣΕΒ - κυβέρνησης αποθρασύνει καθημερινά όλο και πιο πολύ και το ΣΕΒ και τους άλλους σφετεριστές του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ την κήρυξη πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 17 Δεκέμβρη ως απάντηση στην πολιτική κυβέρνησης - ΣΕΒ για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόνιμη σταθερή εργασία που χτυπιέται με τις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων stage κλπ. Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας σε γενικό συναγερμό για να ματαιωθούν τα εργοδοτικά και κυβερνητικά σχέδια και για να δοθεί απεργιακή απάντηση στις 17 του Δεκέμβρη».

Για το Φάρμακο

Την πολιτική της κυβέρνησης για το φάρμακο θα παρουσιάσουν σήμερα, στις 10 το πρωί, με κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Τ. Κατσέλη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, και Υγείας - Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να πληρώσει το κεφάλαιο

Σε σχόλιό του σχετικά με τις θέσεις του ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, έχοντας τις πλάτες της κυβέρνησης και εξασφαλισμένη τη συνεργασία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ, αξιώνουν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τους μισθούς πείνας, προκειμένου να υπερασπίσουν τα ταξικά συμφέροντά τους, την κερδοφορία τους και τη συσσώρευση κεφαλαίων. Η εργατική τάξη υψώνοντας το ταξικό της ανάστημα πρέπει να τους απαντήσει: Πληρώσαμε αρκετά έως τώρα, είναι ώρα να πληρώσετε εσείς. Πραγματικές αυξήσεις εδώ και τώρα. Καμιά απόλυση, μέτρα προστασίας των ανέργων, δραστική φορολόγηση των κερδών και των κεφαλαίων, κατάργηση όλων των προνομίων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ