ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ»
Η ΕΕ εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στη συζήτηση που έγινε στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση στις Βρυξέλλες

Την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος σηματοδοτεί το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» που προωθείται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ

Associated Press

Την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος σηματοδοτεί το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» που προωθείται στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ
Την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής της ΕΕ ενάντια στους εργαζόμενους, που σηματοδοτεί το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση αντιπροσώπων των Εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών - μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έγινε στις Βρυξέλλες, στις 16 και 17 Νοέμβρη.

Το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» αποτελεί τη νέα δέσμη κατασταλτικών μέτρων της ΕΕ, με ορίζοντα εφαρμογής έως το 2014. Στόχο έχει να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό σύστημα και την κυριαρχία των μονοπωλίων σε ολόκληρη την ΕΕ. Εντάσσεται στο πλαίσιο του ψευδεπίγραφα αποκαλούμενου «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» (ΧΕΑΔ) της ΕΕ. Η ολοκλήρωση οικοδόμησης αυτού του ΧΕΑΔ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα των πολιτικών εκφραστών του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Αλλωστε, ο ΧΕΑΔ αποτελεί το πλαίσιο θωράκισης του πολιτικού συστήματος και της κυριαρχίας των μονοπωλίων, με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα και μηχανισμούς που στήνει και στη συνέχεια θρέφει ενάντια στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Το εν λόγω «Πρόγραμμα» φέρνει νέα, πρόσθετα μέτρα για παραπέρα φακέλωμα και στενότερη συνεργασία των μηχανισμών χαφιεδισμού. Περισσότερο άγριο κυνηγητό των μεταναστών και εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με εξαίρεση ακριβώς όσους έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία του. Ακόμη πιο αυταρχικά μέτρα της ΕΕ που ακρωτηριάζουν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, δημοκρατικές ελευθερίες. Εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή σε βάρος των εργαζομένων.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε τα εξής:

«Το "Πρόγραμμα της Στοκχόλμης" αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση των προγραμμάτων του Τάμπερε και της Χάγης και έχει στόχο τη μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ψευδεπίγραφα ονομαζόμενου "Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης" της ΕΕ. Με την εναρμόνιση και ομογενοποίηση των εθνικών νομοθεσιών, την ενδυνάμωση των υπαρχόντων κατασταλτικών μηχανισμών και τη δημιουργία νέων σε επίπεδο ΕΕ, προωθείται ένα πρωτοφανές αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο.

Περιορίζονται καταλυτικά τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες. Γιγαντώνονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, με πρόσχημα την "πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος" κλιμακώνεται η θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και εξασφαλίζεται το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, που αποτελεί τον πραγματικό στόχο του "Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης" της ΕΕ.

Η ίδια η ΕΕ καθορίζει, από τις πρώτες κιόλας γραμμές της σχετικής Ανακοίνωσης της Κομισιόν, σαν έναν από τους κεντρικούς στόχους του "Προγράμματος της Στοκχόλμης" την ένταση του αντικομμουνισμού, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ. Η έξαλλη αντικομμουνιστική εκστρατεία στοχοποιεί τις πρωτοπόρες δυνάμεις που αγωνίζονται κατά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ώστε να αποδυναμωθεί η αντίσταση του λαϊκού κινήματος στη νέα επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τι προβλέπει το Πρόγραμμα

Η νέα δέσμη μέτρων του "Προγράμματος της Στοκχόλμης" περιλαμβάνει:

  • Ενδυνάμωση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ.
  • Επέκταση και γιγάντωμα του φακελώματος με τη δημιουργία "Ευρωπαϊκού Προτύπου Πληροφοριών", δηλαδή μια γιγάντια βάση ηλεκτρονικού φακελώματος (Συστήματα πληροφοριών SIS II και VIS).
  • Ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών (Europol, Eurojust, Frontex), πρόωθηση πρότυπου κέντρου αστυνομικής και τελωνειακής συνεργασίας "που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται σε γεγονότα όπως ...μεγάλες συγκεντρώσεις"!!
  • Προώθηση ισχυρότερης διασύνδεσης του "μηχανισμού πολιτικής προστασίας" της ΕΕ με το "πρόγραμμα για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας" της ΕΕ, που ανοίγει το δρόμο για το χαρακτηρισμό μορφών δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ως τρομοκρατικών ενεργειών.
  • Διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων στη δικαιοσύνη και δημιουργία μηχανισμών ταχύτατης είσπραξης των απαιτήσεών τους από τους οφειλέτες τους σε ολόκληρη την ΕΕ με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αντίθετα, μέσα από διάφορες κοινοτικές οδηγίες (οδηγία Μπολκεστάιν, οδηγία για την "ενοικίαση" - δουλεμπόριο των εργαζομένων κ.ά.) η πρόσβαση των εργαζομένων στη δικαιοσύνη όχι μόνο συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά ακόμη και η είσπραξη των δεδουλευμένων μισθών τους γίνεται αδύνατη, καθώς οι εργοδότες μετατρέπονται με τα κοινοτικά νομικά τερτίπια σε επιχειρήσεις - φάντασμα.
  • Ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης (σύστημα EUROSUR, χρησιμοποίηση μέχρι και δορυφόρων παρατήρησης και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια), με πρώτο στόχο την καταστολή και το άγριο κυνήγι των μεταναστών και προσφύγων.
Πάλη για ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο ονομαζόμενο "Πρόγραμμα της Στοκχόλμης", όπως άλλωστε ήταν και είναι αντίθετο και με τα προηγούμενα προγράμματα υλοποίησης του "Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης" της ΕΕ, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά χώρος καταστολής και θωράκισης της εξουσίας και κυριαρχίας των μονοπωλίων. Τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ και με το νέο αυτό πρόγραμμα στοχεύουν ευθέως στο χτύπημα του εργατικού και του γενικότερου λαϊκού κινήματος. Ταυτόχρονα αποδεικνύουν το φόβο του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ενώσεών του, όπως η ΕΕ, απέναντι στην ανεξάντλητη δύναμη του εργαζόμενου λαού, όταν αποφασίσει να τη χρησιμοποιήσει.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να περάσουν στην αντεπίθεση με ανυπακοή, ρήξη και ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και του οικοδομήματός της. Απέναντι στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση της ΕΕ και του κεφαλαίου να προτάξουν την ασπίδα του δικού τους λαϊκού μετώπου που με τη πάλη του θα ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Από το Τάμπερε στη Στοκχόλμη

Το ιστορικό για τη θωράκιση του κατασταλτικού πλαισίου της ΕΕ

Το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ετοιμάζεται μεθοδικά, καιρό τώρα, από την Κομισιόν, γενικά τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις στα κράτη - μέλη, τα μυστικά συμβούλια και τις υποεπιτροπές των Βρυξελλών. «Χτίζει» πάνω σε προηγούμενα ανάλογα μέτρα του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου. Είναι το τρίτο στη σειρά τέτοιο πρόγραμμα. Προηγήθηκαν αυτό του Τάμπερε με χρονικό διάστημα εφαρμογής από το 1999 έως το 2004. Δεύτερο στη σειρά ήταν αυτό της Χάγης, που απλώθηκε από το 2005 έως το 2009. Σημειώνεται ότι σ' αυτά τα χρόνια καλλιεργήθηκε η τρομοϋστερία, αξιοποιήθηκαν οι κάθε είδους προβοκατόρικες ομάδες και η δράση τους ώστε να ψηφιστούν τρομονόμοι σε όλη την ΕΕ, στην εναγώνια προσπάθειά τους να χτυπήσουν το λαϊκό εργατικό κίνημα, χαρακτηρίζοντας ως τρομοαδικήματα και τιμωρώντας με βαρύτατες ποινές πληθώρα μορφών πάλης που αυτό επιλέγει για τη δράση του.

Το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» έρχεται σήμερα για «να διευκρινίσει (σ.σ.: όπως αναφέρει η τωρινή, σουηδική προεδρία της ΕΕ που χρεώθηκε να το φέρει προς τυπική έγκριση στο ερχόμενο συμβούλιο κορυφής) το πλαίσιο και να εστιάσει στη συνεργασία εντός της ΕΕ την περίοδο 2010-2014 για ζητήματα αστυνομίας, συνοριακής φύλαξης και τελωνείων, νομικά θέματα και ασύλου, τη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική χορήγησης βίζας».

Με αυτά και με άλλα φαίνεται καθαρά αυτό που το ΚΚΕ έγκαιρα είχε επισημάνει, ότι δηλαδή όσο θα βαθαίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τόσο θα αυξάνεται η καταστολή, η αστυνομοκρατία και το «έλλειμμα δημοκρατίας» (ακόμη και με αστικοδημοκρατικούς όρους) στο ευρωενωσιακό επίπεδο, αλλά και σε κάθε αστικό κράτος - μέλος χωριστά. Τόσο δηλαδή η ΕΕ θα αποκαλύπτεται ως μια δικτατορία του κεφαλαίου, (ξανα)αποκαλύπτοντας το φόβο τους απέναντι στο λαϊκό κίνημα και τη δύναμή του να ανατρέψει την καπιταλιστική βαρβαρότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ