ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ζωντανός και επίκαιρος ο ξεσηκωμός του Νοέμβρη '73

Τα μηνύματα της εξέγερσης Πολυτεχνείου, κόντρα σ' όλους τους ιθύνοντες που θα ήθελαν τον ενταφιασμό τους σε μουσειακό μαυσωλείο του βάρβαρου συστήματος τους, συνεχίζουν να είναι πηγή δύναμης στη λαϊκή πάλη. Οσο και αν επιδιώκουν να αφαιρέσουν από τη μνήμη και τη συνείδηση το νόημα του ξεσηκωμού, για να χρησιμοποιούν μετά τη «λήθη», που θέλουν να δημιουργήσουν, ως στοιχείο της φυγής από την πραγματικότητα αντιπαραθέτοντας τις γενιές, ο λαός και η νεολαία δεν τους κάνουν το χατίρι. Το Πολυτεχνείο είχε στόχους ανατρεπτικούς, αντιιμπεριαλιστικούς και σαν ιστορικό γεγονός φωτίζει τους σύγχρονους λαϊκούς αγώνες στην ίδια κατεύθυνση της ανατροπής της σημερινής εξουσίας. Τα βήματα των ελεύθερων τότε πολιορκημένων οδήγησαν και πάλι, όπως εδώ και 27 χρόνια, τον ελληνικό λαό μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Είναι κατάκτηση του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας το γεγονός ότι 27 χρόνια μετά τα αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας δυναμώνουν, ότι η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία κόντρα στη θέληση των Αμερικανών και της άρχουσας τάξης καταλήγει στην πρεσβεία - σύμβολο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου ζωντανεύουν στον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει το κεφάλαιο. Στην πάλη για ουσιαστική κι ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών του λαού, ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Βρίσκονται μέσα στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού, της αδάμαστης νεολαίας, που καταδικάζουν τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια, στην Κύπρο, στην Παλαιστίνη, που επιμένει να φωνάζει ακόμα να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ. Απέναντι σ' όλα αυτά συναντήθηκαν πριν από 27χρόνια το εργατικό με το νεολαιίστικο κίνημα κι ο αγώνας τους είχε σημαντικότατα αποτελέσματα και κατακτήσεις. Τσάκισαν τις λογικές της μοιρολατρίας και της υποταγής, απέδειξαν ότι ο λαός με τον αγώνα του μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του και να πάρει την τύχη του στα χέρια του.

Αυτά τα διδάγματα είναι παρακαταθήκη για το σήμερα, στο δρόμο που το ΚΚΕ καλεί για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Μόνο η λαϊκή συσπείρωση μπορεί να έχει αποτέλεσμα και προοπτική, για να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του, κατακτώντας τη δική του εξουσία για να ανοίξει ο δρόμος στην οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση.

Ο χορός των «τρελών αγελάδων» καλά κρατεί

Το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων» επανήλθε δριμύ στην επικαιρότητα, τη βδομάδα που πέρασε, με αφορμή τα τελευταία κρούσματα στη Γαλλία. Ανεξάρτητα από το πόσο δικαιολογημένος ή υπερβολικός είναι ο θόρυβος, ή αν το συγκεκριμένο πρόβλημα σχετίζεται και με τον πόλεμο μεγάλων εμπορικών συμφερόντων, εκείνο που αναδείχνεται ως ουσιώδες είναι πως στα πλαίσια του αδίστακτου μονοπωλιακού ανταγωνισμού συμφερόντων, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι πάντα σίγουροι για τη διασφάλιση της υγείας και της διατροφής τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, στην πράξη, δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για την προστασία της υγείας των εργαζομένων της χώρας μας. Αφού οδήγησε στην καταστροφή και στη συρρίκνωση της ντόπιας παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων, αυξάνοντας τις εισαγωγές, αποδιοργάνωσε και υποβάθμισε τα εργαστήρια κτηνιατρικών ελέγχων, αφήνοντας και όσα υπήρχαν χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μη γίνονται σήμερα ούτε υποτυπώδεις έλεγχοι. Αλλωστε, έχει ομολογηθεί ότι αυτοί οι έλεγχοι κοστίζουν γι' αυτό και είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι στα κράτη μέλη της ΕΕ, σε βάρος της υγείας των λαών.

Προβάλλει έτσι, ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη της πάλης των ίδιων των εργαζομένων για τη διεκδίκηση μιας άλλης διατροφικής πολιτικής που θα ευνοεί την ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής υψηλής ποιότητας που θα εξασφαλίζει την υγιεινή διατροφή και ασφάλεια των καταναλωτών. Αυτό μόνο στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής που θα εφαρμόσει μια λαϊκή εξουσία με την οργάνωση της λαϊκής οικονομίας, μπορεί να επιτευχθεί.

Μια διαφορετική δημοσκόπηση

Ενθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ΔΗΜΕΛ που παρουσίασε ο «Ριζοσπάστης» τη βδομάδα που πέρασε, σχετικά με λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση», τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σ' όλους τους τομείς που αφορούν τη ζωή του λαού. Η δημοσκόπηση αποκάλυπτε ότι τα τελευταία χρόνια πολλοί εργαζόμενοι, ανεξάρτητα μάλιστα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, κατανοούν τις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σαν αρνητικές για τα συμφέροντά τους, ενώ για τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» μεγαλώνει το ποσοστό του λαού που έχει αρνητική γνώμη. Σχετικά με τις απόψεις για τέλος των ιδεολογιών και οριστική επικράτηση του καπιταλισμού, την προβολή της άποψης ότι οι ατομικές λύσεις αντικατέστησαν τις κοινωνικές αξίες, η συγκεκριμένη έρευνα αποκαλύπτει, πως η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, υπερισχύουν στην αναμέτρηση με τον ατομικισμό. Ο σοσιαλισμός επίσης, σαν προοπτική κερδίζει συνειδήσεις. Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, δείχνουν εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, αναγνωρίζουν ότι είναι ο σταθερός πολέμιος της «παγκοσμιοποίησης» και πιστεύουν ότι οι αγώνες μπορεί να έχουν αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Ολ' αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν τις δυνατότητες για κοινωνικοπολιτική συσπείρωση και πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Στον αγώνα, στις αγωνίες, στις ελπίδες και στις απογοητεύσεις του αγρότη αναφέρεται το σημερινό οδοιπορικό του «Ρ» στο θεσσαλικό κάμπο και τη μάχη της σποράς, τ' αποτελέσματα της οποίας δεν είναι θα 'ναι σίγουρα, αν ο αγώνας στο χωράφι δε συνδυαστεί με την πάλη στο δρόμο για το δίκιο του, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ (σελίδες 16-17)

Κάλεσμα προς τους εμπόρους της χώρας για μια ριζικά διαφορετική εκλογική επιλογή και για ενδυνάμωση των αγωνιστικών δυνάμεων στο χώρο, απευθύνει η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων, με την ευκαιρία του Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που θα γίνει την επόμενη Κυριακή 26 του Νοέμβρη (σελίδα 18)

Αναλυτικά στοιχεία για τον μποναμά των δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (σελίδα 19)

Διακρίσεις και για τις φυλακισμένες γυναίκες, που αν και είναι πολύ λιγότερες από τους άντρες, υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση από τους άντρες - απομόνωση από την οικογένειά τους, ανεπαρκής εκπαίδευση, συμφύρονται με τις τοξικομανείς και τις ψυχασθενείς, ενώ γενικότερα η χορήγηση ψυχοφαρμάκων σ' αυτές είναι ευρύτατα διαδεδομένη (σελίδα 20)

Συνοπτικές είναι οι διαδικασίες, και σε πολλά επίπεδα, με τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, που θα σημάνει τρομακτικές επιβαρύνσεις για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, αλλά και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στις μονάδες του δημόσιου συστήματος υγείας (σελίδα 21)

Αρθρο του διαπρεπούς Γερμανού δικηγόρου, δόκτορα, Φρειδερίκου Βολφ, συνηγόρου του Εριχ Χόνεκερ, στην εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ», που αναδεικνύει τις συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και την προσάρτησή της στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, στηρίζοντας την άποψη ότι ο σοσιαλισμός αναπόφευκτα θα αντικαταστήσει τον καπιταλισμό (σελίδες 28-29)

Χίλιοι νομικοί από πενήντα πέντε χώρες του κόσμου είχαν την καταπληκτική ευκαιρία να συμμετάσχουν όχι μόνο στην κοινή συνεδρίαση της 12ης Συνδιάσκεψης της «Αμερικανικής Ενωσης Νομικών» και του 15ου Συνεδρίου της «Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατών Νομικών», που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 16 έως 20 Οκτώβρη στην Αβάνα, αλλά και σε μια μοναδική διαδήλωση ενός εκατομμυρίου Κουβανών πολιτών, ενάντια στο «εμπάργκο» των ΗΠΑ (σελίδες 28-29)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ