ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ
«Τάξις και ασφάλεια καθ' άπασαν την επικράτειαν»

  Με πρόσχημα την «τρομοκρατία», η κυβέρνηση ενισχύει τους μηχανισμούς άσκησης κρατικής τρομοκρατίας,  προωθεί γοργά νομοθετικές αλλαγές που καταργούν θεμελιακά λαϊκά δικαιώματα. Με μια ξερή μετάφραση, οι αξιώσεις των Αμερικανών ενσωματώνονται στο ελληνικό Δίκαιο

Η μόνιμη πλέον παράταξη των ΜΑΤ έξω απο το «ναό της δημοκρατίας» δείχνει πως η κυβέρνηση έχει εμπεδώσει το παράγγελμα.
Η μόνιμη πλέον παράταξη των ΜΑΤ έξω απο το «ναό της δημοκρατίας» δείχνει πως η κυβέρνηση έχει εμπεδώσει το παράγγελμα.
«Νόμος, τάξη, ασφάλεια, "πάταξη" της τρομοκρατίας». Αυτά θα είναι τα «δώρα» των κυβερνητικών νομοθετούντων μάγων, αφού λίγο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι αλλαγές της ποινικής νομοθεσίας επί το τρομοκρατικότερον... Μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος να δηλώνει ότι ακόμα δεν «είμαστε ώριμοι», ωστόσο η νομοπαρασκευαστική επιτροπή προχωρά γρήγορα στο έργο της.

Μετά τις συμφωνίες δικαστικής συνδρομής και αστυνομικής συνεργασίας οι αλλαγές αυτές έρχονται να κλείσουν αυτό που έχει ζητήσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Ν. Μπερνς: «Στο παρελθόν δεν είχαν γίνει αρκετά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπάρχει ανάγκη για μια πιο σθεναρή προσπάθεια στο μέλλον. Αυτή είναι η θέση μας και γνωρίζω ότι είναι η θέση πολλών μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Εχω υποσχεθεί την αμέριστη υποστήριξή μου στους υπουργούς κ. Χρυσοχοΐδη και Σταθόπουλο, όπως και σε άλλους ιθύνοντες».

Η τρομοκρατία για τις ΗΠΑ είναι μια έννοια αρκετά ελαστική. Οταν εξέδωσαν την ετήσια έκθεση τους γι' αυτό το φαινόμενο που αφορούσε την Ελλάδα, την εικονογράφησαν με αντινατοϊκές κινητοποιήσεις. Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκαλέσει τη χώρα μας «άντρο» τρομοκρατών.

Στα πλαίσια της... σθεναρής προσπάθειας οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία περιλαμβάνουν κατάργηση του θεσμού των ενόρκων, ενώ τα αρμόδια δικαστήρια θα παίρνουν υπόψη και στοιχεία που έχουν ληφθεί παράνομα. Επίσης, θα καταργηθούν προστατευτικές διατάξεις για όσους κατηγορούνται ή θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία, θα πραγματοποιούνται έρευνες σε σπίτια χωρίς τις αναγκαίες νομικές εγγυήσεις, θα υπάρξει παροχή «κινήτρων» για αυτούς που θα καταθέσουν για υποθέσεις τρομοκρατίας και θα συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές, αυστηρότερο ποινολόγιο, και άλλοι περιορισμοί ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Ενα τέτοιο πλαίσιο καθιστά δραματικά επίκαιρη την εκτίμηση που περιλαμβάνεται στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος όπου αναφέρεται: «Το αστικό πολιτικό σύστημα για να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα παίρνει πίσω τις περιορισμένες αστικοδημοκρατικές ελευθερίες», «γίνεται συστηματική προσπάθεια (...) να εξοβελιστεί κάθε ιδέα για ανάπτυξη ταξικής πάλης για ανατροπή της σημερινής κατάστασης, κάθε ιδέα που καλλιεργεί την ανάγκη της διεθνιστικής ταξικής και αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης».


Γ.Α.

Συρρίκνωση των δημοκρατικών εγγυήσεων

  Τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές σχολιάζουν οι Γ.- Α. Μαγκάκης, Δ. Μπελαντής και Γ. Νάκης

«Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν είναι θέμα νομοθεσίας», μας λέει ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, πρώην καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, βουλευτής και υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Επίσης τονίζει ότι οι αλλαγές στην ποινική νομοθεσία τραυματίζουν τους θεσμούς.

«Οι νόμοι που έχουμε είναι επαρκέστατοι», μας αναφέρει. «Το θέμα είναι η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού που ισούται με μηδέν και συνιστά ιστορική μοναδικότητα να μας λένε ότι "ακουμπάνε" κάθε τόσο τη "17 Νοέμβρη" και όσες φορές η τύχη το έφερε να την πλησιάσουν, όπως στην περίπτωση της οδού Ριανκούρ, στάθηκαν επιεικώς ανίκανοι να ανταποκριθούν στο καθήκον τους και να τους συλλάβουν».

Αναφερόμενος στις αλλαγές της ποινικής νομοθεσίας, υπογραμμίζει: «Κάθε νομοθετική μεταρρύθμιση που επιχειρείται δεν οδηγεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά συνιστά συρρίκνωση των δημοκρατικών εγγυήσεων για τα ατομικά μας δικαιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τραγική ανεπάρκεια να αποκαλυφθούν οι τυχόν ποινικές ευθύνες που υπάρχουν για τις καταρρεύσεις εργοστασίων στους τελευταίους σεισμούς. Φαίνεται ότι... εξαφανίστηκαν τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία από τα πολεοδομικά γραφεία ή άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Η άλλη εξοργιστική περίπτωση, της σύλληψης και παράδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία. Παραπέμπεται ο Ναξάκης και δύο Κούρδοι. Δηλαδή, όλη η άλλη πυραμίδα του κρατικού μηχανισμού ήταν ανεύθυνη;».

Συμπερασματικά τονίζει ότι «λείπει η πολιτική βούληση να λειτουργήσει το κράτος αποτελεσματικά και επιτέλους υπεύθυνα. Οσο αυτά δεν υπάρχουν, όλες οι νομοθετικές μεταβολές δεν αποδίδουν τίποτα και τραυματίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Αυταρχικό νομοθετικό οπλοστάσιο

Ο δικηγόρος και διδάκτορας του Συνταγματικού Δικαίου, Δημήτρης Μπελαντής, μας αναφέρει ότι από το πολυνομοσχέδιο ειδικής ποινικής νομοθεσίας που έχει «στα σκαριά» η κυβέρνηση, «προκύπτει ότι θα επαναθεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα εγκληματικής ένωσης ("τρομοκρατικής" (;), του "οργανωμένου εγκλήματος" (;)), αφού θεωρείται ότι η "σύσταση και συμμορία" του άρθρου 187 ΠΚ, δεν καλύπτει τις παραπάνω ανάγκες της ποινικής καταστολής. Παρακάμπτεται, έτσι, η θέση που είχε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή το 1978 και το 1990, ότι η υπάρχουσα ποινική νομοθεσία είναι επαρκής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ότι η αοριστία των εννοιών "τρομοκρατία" και "οργανωμένο έγκλημα" διευρύνει υπέρμετρα τον κύκλο των ποινικοποιημένων πρακτικών».

Ο Δ. Μπελαντής υπογραμμίζει ότι με το επιχείρημα της ανεπηρέαστης κρίσης των τακτικών δικαστών, φαίνεται ότι θα επανεισαχθεί η αρμοδιότητα των Πενταμελών Εφετείων, αντί των ορκωτών δικαστηρίων, στις σχετικές υποθέσεις τρομοκρατίας. «Αυτή όμως η άποψη», μας λέει, «θα τείνει οπωσδήποτε να αποσυνδέσει την έννοια της "τρομοκρατίας" από αυτήν του πολιτικού εγκλήματος, παρακάμπτοντας έτσι τις ρυθμίσεις του άρθρου 97 του Συντάγματος».

Τέλος ο Δ. Μπελαντής τονίζει ότι «θα εισαχθούν διατάξεις για την άρση του αξιόποινου των κρατικών οργάνων που διεισδύουν στις εγκληματικές ενώσεις ή για τη μείωση αξιόποινου των μαρτύρων που συντελούν στην εξάρθρωσή τους και ακόμη διατάξεις για τη λήψη DNA από τους υπόπτους. Οι ρυθμίσεις αυτές, καλλιεργώντας μια λογική "κοινωνικού χαφιεδισμού", είναι σαφές ότι αποδυναμώνουν τους δεσμούς μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και θέτουν ενδεχομένως σε κίνδυνο σημαντικές εγγυήσεις του κράτους δικαίου και της "δίκαιης δίκης" (όπως π.χ. το ότι δεν αρκεί η κατάθεση ενός συγκατηγορουμένου για να θεμελιώσει καταδίκη κλπ.)».

«Πρόκειται, λοιπόν» προσθέτει «για την επανάληψη και διαστολή ενός αυταρχικού νομοθετικού οπλοστασίου, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει ούτε κενό ποινικής νομοθεσίας, ούτε διαστολή του τρομοκρατικού φαινομένου στην ελληνική κοινωνία».

Η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι

«Με την προώθηση των τρομο-ρυθμίσεων, η κυβέρνηση επεκτείνει την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στους Αμερικανούς και στο νομοθετικό επίπεδο» μας εξηγεί ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μετά την προώθηση της άλωσης, παραπέρα ελέγχου και εξάρτησης της αντιτρομοκρατικής και άλλων ευαίσθητων υπηρεσιών από την CIA, σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, μετά την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας, η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας"».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει το λαό ότι πρόκειται περί οριακών, ανεπαίσθητων και αναγκαστικών αλλαγών, ενώ είναι φανερό ότι έτσι ανοίγει το δρόμο για την περιστολή και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για το χτύπημα των λαϊκών αγώνων. «Στόχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι το τσάκισμα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος», επισημαίνει. «Αυτό θεωρούν ως τρομοκρατία, αυτό θέλει να χτυπήσει και η ελληνική κυβέρνηση. Είναι πρόκληση να μιλάνε για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας οι διεθνείς τρομοκράτες και δολοφόνοι των λαών».

«Το μέτωπο της αντίστασης ενάντια στην τρομοκρατία που επιβάλλεται σήμερα στους εργαζόμενους γίνεται επιτακτικότερο» συνεχίζει ο Γ. Νάκης. «Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό κίνημα και γενικότερα τους εργαζόμενους, κάθε παράγοντα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής που ανησυχεί, ν' αντιδράσουν. Να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης του λαού για να μην περάσουν τέτοιου είδους μέτρα. Να προωθήσουν την αναγκαία συγκρότηση μετώπου για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού που πλήττονται καθημερινά: Από την τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς, τις χιλιάδες δίκες αγωνιζομένων, την καταστολή και την προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών κινητοποιήσεων, την απαράδεκτη κατάσταση στον τομέα της πληροφόρησης και των ΜΜΕ, από το κυνήγι των μεταναστών κ.α.

Οι τρομοκρατικές αλλαγές στη νομοθεσία πρέπει να αποτελέσουν τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της αναγκαίας συσπείρωσης και αντίστασης. Ενάντια στην πολιτική καταστολής που συνοδεύει την αντιλαϊκή επέλαση. Ενάντια στους αντιδραστικούς μηχανισμούς που οικοδομούνται σε κρατικό και διακρατικό επίπεδο. Το ΚΚΕ και σε αυτό το μέτωπο της πάλης θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ανάπτυξη και διεύρυνση του αγώνα για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών».


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Να σκοτώνουμε, να σκοτώνετε, να σκοτώνουν... να... ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ

Σε 200.000 δραχμές υπολογίζεται ότι θα αναλογεί στον καθένα μας, το νέο κεφαλικό χαράτσι για την προμήθεια αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων. Για την αγορά των οποίων οι μεγάλοι προμηθευτές τους, πιέζουν και τρομοκρατούν απανταχού της Γης, για να εξασφαλίζουν υποχείριες αγορές και... καταναλωτές.

Αυτοί οι ίδιοι που προκαλούν ή συντηρούν εντάσεις, σπέρνουν και εκμεταλλεύονται εμφύλιες διχόνοιες τροφοδοτούν περιφερειακές συρράξεις, ανατρέπουν κυβερνήσεις για να πουλήσουν τα όπλα της καταστροφής. Το αίμα των λαών μετατρέπεται σε νομισματική μονάδα στα χρηματιστήρια των υποβαθμισμένων αξιών.

Εμποροι και λαθρέμποροι των φονικών συστημάτων επίσημα και ανεπίσημα εκμεταλλεύονται επίσης και τις εσωτερικές ανάγκες των κατασταλτικών μηχανισμών σε όπλα «πολεμικής ετοιμότητας», τοξικά αέρια, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ρόπαλα ηλεκτρικών εκκενώσεων και συναφή εργαλεία, ακόμη και βασανιστηρίων, στις χώρες εφαρμογής των «ευαγών» δικτατοριών. Μαζί, βέβαια, και με τη σχετική εκπαίδευση, που προσφέρεται ως καλοπληρωμένο «πακέτο» υλικών, ραδιουργιών, ακόμη και υπονομευτικών ενεργειών.

Η καλλιέργεια του εδάφους, για την προώθηση των προϊόντων τους, πρώτης - δεύτερης και ανανεούμενης, επ' άπειρον, γενιάς, θυμίζει, το Σαρλό, σε κάποια ταινία, που γυρνούσε ως γυρολόγος πουλώντας τζάμια. Προηγούμενα, όμως, ένας μικρός γαβριάς - συνεργάτης του, περιδιάβαινε στην περιοχή και θρυμμάτιζε με τη σφεντόνα του τα τζάμια των σπιτιών. Ετσι, για ν' αβγατίσουν οι δουλιές...

Οιφονιάδες - προμηθευτές, που μαζί με τους «πετρελαιάδες» και τα συναφή μονοπώλια ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, διαλαλούν ανοιχτά ή καταχθόνια: Πάρε κόσμε τα όπλα τα... καλά που σκοτώνουν με εγγύηση. Για τα πυρηνικά φροντίζουμε εμείς σε κάθε χώρα - και στη δική σας, αλλά εσείς (την) πληρώνετε. Οσο για τους πυραύλους με τις κεφαλές απεμπλουτισμένου ουρανίου, αυτές τις εξαντλήσαμε επί των κεφαλών αμάχων της Γιουγκοσλαβίας και τώρα ανανεώνουμε τα αποθέματα. Δεν ξέρει κανείς τι θα κατεβάσει στο κεφάλι του - (για νέες, ενδεχόμενα, υπό βομβαρδισμόν περιοχές) - ο νέος πλανητάρχης. Ο προηγούμενος βομβάρδιζε, όπως λένε συντοπίτες του, για να αποσπάσει την προσοχή απ' όσα περιγράφονται στο δεκαήμερο του Βοκκάκιου.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Ανοιχτή συγκέντρωση την Πέμπτη

  Κάλεσμα από ομάδα πρωτοβουλίας για συγκρότηση Δημοκρατικής Συσπε.ίρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη

Με στόχο την «ανάπτυξη ενωτικών αγώνων για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που σήμερα απειλούνται», πραγματοποιείται, την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Νοέμβρη, συγκέντρωση για τη συγκρότηση «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Τη συγκέντρωση, που θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, διοργανώνει Ομάδα Πρωτοβουλίας που επεξεργάστηκε και τη σχετική Διακήρυξη. Την πρόσκληση υπογράφουν εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας οι: Κώστας Διάκος, Αλέκα Ζορμπαλά, Δημήτρης Καλτσώνης, Γιάννα Κούρτοβικ, Γιώργος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Ηλίας Νικολόπουλος, Χάρης Παπαμάργαρης, Τάκης Παππάς, Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Σταυρόπουλος και Αλέξης Τσώλης.

Οπως αναφέρει η Ομάδα Πρωτοβουλίας, σε σχετικό δελτίο Τύπου, στην ιδρυτική συγκέντρωση θα συμμετέχουν προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, συνδικαλιστές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Ο στόχος, όπως σημειώνεται και στη διακήρυξη, είναι ο αγώνας για «την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και των ελευθεριών του λαού μας». Με τη διαπίστωση πως «ο ελληνικός λαός υφίσταται μια συστηματική επίθεση στο σύνολο των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του» και πως αντίστοιχη επίθεση δέχονται και οι άλλοι λαοί, η Ομάδα Πρωτοβουλίας σημειώνει την ανάγκη να αναπτυχθούν ποικιλόμορφες προσπάθειες και ενωτικοί λαϊκοί αγώνες, για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την προώθηση της λαϊκής κυριαρχίας.

Στη συγκέντρωση για τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», η Ομάδα Πρωτοβουλίας καλεί ανθρώπους της χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας, πολίτες διαφορετικών πολιτικών, ιδεολογικών και φιλοσοφικών αντιλήψεων, όσους δε θέλουν «να απολέσει ο ελληνικός λαός τις όποιες δυνατότητες έχει σήμερα να αμφισβητεί, να λέει τη γνώμη του, να διαμαρτύρεται, να ελέγχει τις εξουσίες, να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ