ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα μηνύματα του Συνεδρίου απαντούν στις αναζητήσεις της νεολαίας

Συζήτηση με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για τη συμμετοχή της Οργάνωσης στην προσυνεδριακή διαδικασία

«Τα μηνύματα του Συνεδρίου, η πρόταση διεξόδου του Μετώπου για το σοσιαλισμό, ακουμπούν νεανικές ανησυχίες, απαντούν σε αναζητήσεις και αγωνίες, τροφοδοτούν και προσανατολίζουν ριζοσπαστικές διαθέσεις». Αυτό τονίζει ανάμεσα στ' άλλα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ στη συζήτηση με το «Ριζοσπάστη» για τη συμμετοχή της Οργάνωσης στην προσυνεδριακή διαδικασία για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα.

Αυξημένο ενδιαφέρον και πλούσιος προβληματισμός

- Πώς οργανώνετε τη συμμετοχή της ΚΝΕ στην προσυνεδριακή διαδικασία για το 16ο Συνέδριο του Κόμματος;

- Εγινε παρουσίαση των Θέσεων στα καθοδηγητικά όργανα και ακολούθησε η συζήτηση σε συνεδριάσεις τους. Εχουν γίνει συνελεύσεις στο 60% των ΟΒ και ως το τέλος Νοέμβρη θα γίνουν και στις υπόλοιπες ΟΒ. Εγινε προσπάθεια, και θα συνεχιστεί, να φτάσουμε με τις θέσεις και προσωπική συζήτηση σ' όλα τα μέλη της Οργάνωσης, προετοιμάζοντας τις συνελεύσεις των ΟΒ και απευθυνόμενοι στους συντρόφους που ήταν απόντες. Αυτή η σοβαρή προσπάθεια, για να φτάσει η συζήτηση και ο προβληματισμός σ' όλο το ανθρώπινο δυναμικό της ΚΝΕ εκτιμάμε ότι θα ενισχύσει τη συγκρότηση της Οργάνωσης, διευρύνοντας και εδραιώνοντας την κατακτημένη ενιαία αντίληψη και δράση της ΚΝΕ.

Απ' όλες τις Κομματικές Οργανώσεις βγαίνει η εκτίμηση για τον ιδιαίτερα θετικό αντίχτυπο που έχει η προσυνεδριακή συζήτηση στα όργανα και τις ΟΒ της ΚΝΕ. Για το ενδιαφέρον, τον πλούσιο προβληματισμό και την καθολική αποδοχή μέσα από ζωντανή συζήτηση, που βρίσκουν οι Θέσεις της ΚΕ. Φυσικά, δεν είναι κάτι καινούργιο για τα όργανα της ΚΝΕ, η αποδοχή, στήριξη και καθολική συσπείρωση στην πολιτική του Κόμματος. Αυτό το θετικό κλίμα στις γραμμές μας, σε συνδυασμό με την αυξημένη αυτοπεποίθηση για της δυνατότητες και τη δυναμική που έχει η Οργάνωση, θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε για πιο μεθοδική δουλιά στις γραμμές μας με την πολιτική και την ιδεολογία μας.


Η προσυνεδριακή περίοδος και η δουλιά που θα ακολουθήσει με τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου είναι ένα διάστημα για ένταση της ιδεολογικής δουλιάς. Για να αναδεικνύεται η σχέση της πλούσιας καθημερινής δράσης που αναπτύσσουμε στη νεολαία με το στρατηγικό μας στόχο. Για την ανάδειξη της διεξόδου του μετώπου και της λαϊκής εξουσίας. Για την απάντηση στα αδιέξοδα, που το σύστημα συσσωρεύει στο παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς, με τη σοσιαλιστική προοπτική. Για τα αποτελέσματα που πρέπει να φέρνει η δράση μας, ωριμάζοντας τις συνθήκες για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου. Η δουλιά με τις Θέσεις και τις αποφάσεις του Συνεδρίου θέλουμε να αναδείξει στο δυναμικό μας πιο ολοκληρωμένα την υπεροχή της ιδεολογίας μας, τις αντιθέσεις του ιμπεριαλισμού που οξύνονται, τις αντιφάσεις αυτού του συστήματος που φαντάζει παντοδύναμο ενώ δεν είναι. Να γίνουν έτσι κατανοητά τα καθήκοντα, οι εκτιμήσεις, η πολιτική που χρειαζόμαστε και μας φέρνει σε αντιστοιχία με τη στρατηγική μας επιδίωξη, το μέτωπο, το σοσιαλισμό.

Οι στόχοι της Οργάνωσης μπροστά στο Συνέδριο

- Είπατε ήδη ότι η ΚΝΕ ζυμώνει την πολιτική του ΚΚΕ στη νεολαία. Εχετε συγκεκριμένους στόχους σ' αυτή τη δραστηριότητα και ποιους;

- Η προσυνεδριακή περίοδος, παρά την ένταση της εσωοργανωτικής συζήτησης και λειτουργίας, δε μας οδηγεί σε «κλείσιμο», σε απομάκρυνση από τη σταθερή πολιτική επικοινωνία που έχουμε με σημαντικά τμήματα της νεολαίας. Αξιοποιώντας το γιορτασμό του Πολυτεχνείου και τις αγωνιστικές διεργασίες που υπάρχουν σε νεολαιίστικους χώρους, επιδιώκουμε να φτάσει πλατιά στους νέους, να κεντρίσει, να αγγίξει, να συγκινήσει χιλιάδες νεανικές συνειδήσεις, η πολιτική της ρήξης, που με συνέπεια και πρωτοπόρα δράση έχει το ΚΚΕ.

Τα μηνύματα του Συνεδρίου, η πρόταση διεξόδου του μετώπου για το σοσιαλισμό, ακουμπούν νεανικές ανησυχίες, απαντούν σε αναζητήσεις και αγωνίες, τροφοδοτούν και προσανατολίζουν ριζοσπαστικές διαθέσεις. Η πολιτική μας πείθει για τη διαφορετικότητά της, η αγωνιστική μας δράση αναγνωρίζεται πλατιά, οι θέσεις μας εκφράζουν διαθέσεις, η παρουσία του ΚΚΕ είναι ανεβασμένη ανάμεσα στους νέους.

Εκτός απ' την πλατιά εξόρμηση με τα υλικά μας, που εντάθηκε μπροστά στο Πολυτεχνείο, θέλουμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία, μια μεγάλης έκτασης προσωποποιημένη δουλιά με χιλιάδες φίλους της ΚΝΕ. Φιλοδοξούμε η συζήτηση για το Συνέδριο του Κόμματος και τις Θέσεις μας να αγκαλιάσει αυτό το σημαντικό δυναμικό νέων, που βρίσκονται κοντά στην ΚΝΕ και δίνουν συχνά μαζί μας μάχες στα μέτωπα πάλης. Δεν είναι εύκολος στόχος. Την ίδια περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη αγωνιστικές διεργασίες στο νεολαιίστικο κίνημα, με την πρωτοπόρα συμβολή των οργανώσεών μας. Εκτιμάμε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε σύνθετα καθήκοντα, να ξεδιπλώσουμε τη δράση μας στο κίνημα, δυναμώνοντας την πολιτική δουλιά και παρουσία της ΚΝΕ, ενισχύοντας τις γραμμές μας. Η συζήτηση και ο διάλογος για το Συνέδριό μας με τους νέους, όχι μόνο δε δυσκολεύει, αντίθετα βοηθά για να φτάνουμε την κουβέντα στο κύριο, στη διέξοδο, στην προοπτική.

Ενταξη νέων μελών προς τιμήν του Συνεδρίου

Ξεχωριστός στόχος προς τιμή του Συνεδρίου του Κόμματος είναι για την ΚΝΕ η δίμηνη εξόρμηση ένταξης νέων μελών. Θα υποδεχτούμε με χιλιάδες νέους συντρόφους τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου. Είμαστε στο 40% περίπου, στην κάλυψη του πλάνου στην τρίτη βδομάδα της εξόρμησης, αυτό σημαίνει εκατοντάδες νέα μέλη στην ΚΝΕ μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τρανταχτή απόδειξη των δυνατοτήτων, της απήχησης αλλά και της ικανότητας που έχει η πολιτική του ΚΚΕ και η ΚΝΕ να στρατεύει σ' αυτές τις συνθήκες νέους αγωνιστές στις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος. Η συνεχής πορεία μαζικοποίησης της ΚΝΕ, που το πρώτο εννιάμηνο του 2000 είχε αύξηση κατά 15% των μελών της, σε συνδυασμό με την έντονη δράση της, είναι μια ακόμα απάντηση στην επίθεση που δέχεται το Κόμμα και η πολιτική του. Η ορμητική μας ανάπτυξη σε μια περίοδο γενικής απουσίας και ανυποληψίας των άλλων νεολαιών, απαντάει με έργα στις θεωρίες που πλάθει και προωθεί το κατεστημένο, με τα νεοαποκτηθέντα στηρίγματά του, για δογματικό - αντιδημοκρατικό ΚΚΕ.

Συζήτηση - άνοιγμα αλλά και αγωνιστική δράση

- Ποια η παρέμβασή σας στις διεργασίες που προαναφέρατε στο κίνημα της νεολαίας, πού προσανατολίζετε τη δράση σας;

- Η ανάγκη της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, η αναγκαιότητα της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, αναδεικνύεται μέσα από την προσπάθεια απάντησης του κινήματος, στην πολυμέτωπη επίθεση της κυβέρνησης που υλοποιεί την πολιτική της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ. Εργασιακά, ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία βρίσκονται στο στόχαστρο, στα πλαίσια των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που συντελούνται στην ΕΕ. Τα εργασιακά, μορφωτικά, δημοκρατικά δικαιώματα λαού και νεολαίας χτυπιούνται βίαια και η απάντηση του κινήματος δεν μπορεί να είναι προτασούλες, μικροπαροχές, συναίνεση και ηττοπάθεια.

Δίνουμε τη μάχη του προσανατολισμού των αγωνιστικών διαθέσεων μαζί με την προσπάθεια ανόδου των αγώνων. Στα Λύκεια, τα ΤΕΕ, τα αμφιθέατρα, στα ΙΕΚ, αλλά και στους τόπους δουλιάς δουλεύοντας τους στόχους του ΠΑΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγωνιστικός σχεδιασμός που δείχνει τα πρώτα του αποτελέσματα. Οι κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, των μαθητών και των φοιτητών θα δυναμώσουν το επόμενο διάστημα με τη σημαντική συμβολή και των νέων κομμουνιστών.

Στόχος μας είναι η άνοδος των αγώνων της νεολαίας να συνοδεύεται με μια σταθερότερη, πλατιά συσπείρωση νέων σε μέτωπα πάλης και φορείς που καλλιεργούν την αντιπαράθεση με την κυρίαρχη εξουσία, προβάλλοντας και διεκδικώντας στόχους αντιιμπεριαλιστικούς, αντιμονοπωλιακούς. Αυτή η προσπάθεια μετριέται και ελέγχεται με το άνοιγμα της δράσης του ΠΑΜΕ στους νέους εργαζόμενους και ανέργους, με την ενίσχυση και πολλαπλασιασμό των συντονιστικών αγώνα, με την εδραίωση της Πανσπουδαστικής σε ηγετική δύναμη στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, με τη σταθερή δράση της ΝΔΕ, με την ενδυνάμωση και ίδρυση συλλόγων σε ΙΕΚ και άλλους χώρους που είναι ανοργάνωτη η νεολαία.

Οι αποφάσεις του, οδηγός για δράση της ΚΝΕ

- Ποια η σημασία του Συνεδρίου του Κόμματος για τους νέους κομμουνιστές. Κατανοούν τη συμβολή του στη δική τους δράση;

- Η επιτυχία του Συνεδρίου και οι αποφάσεις του είναι οδηγός δράσης για την ΚΝΕ. Στηριγμένοι στις αποφάσεις του προηγούμενου Συνεδρίου, υλοποιώντας δημιουργικά τη γραμμή της αντίστασης - αντεπίθεσης - ρήξης αυτά τα χρόνια, μπορέσαμε να κατακτήσουμε μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και το νου πλατιών τμημάτων της νεολαίας.

Η ΚΕ εκτιμά στις Θέσεις τη δράση της ΚΝΕ απ' τη σκοπιά των ευθυνών του Κόμματος απέναντι στη νεολαία και το κίνημά της. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, μπορούμε ως Κόμμα και ΚΝΕ να αναμετρηθούμε με τις απαιτήσεις των καιρών, για να πάρουν σάρκα και πνοή οι στρατηγικοί μας στόχοι. Οι δυσκολίες δεν πρέπει να κρύψουν αυτά που καταφέραμε. Η νεολαία του Κόμματος δυναμώνει, μεγαλώνει, ανοίγεται πλατιά στους νέους. Μια νέα γενιά στελεχών ήδη επανδρώνει τα κομματικά όργανα. Τα στελέχη μας έχουν στην άμεση προοπτική τους το πέρασμα στη δουλιά του Κόμματος, μαζί με την ανάδειξη νέων στελεχών για την ΚΝΕ. Οι γραμμές της Οργάνωσης είναι το αγωνιστικό φυτώριο για τη διεύρυνση των κομματικών γραμμών. Χιλιάδες Κνίτες μπορούν να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας θα δώσουν νέα εφόδια και στην ΚΝΕ να επεξεργαστεί και τις δικές της Θέσεις για το 8ο Συνέδριό της το Μάιο. Θα μπορέσουμε πιο ολοκληρωμένα να δουλέψουμε για να μπει πιο ορμητικά το κίνημα της νεολαίας στο προσκήνιο, να συναντηθεί με την εργατική τάξη. Να διαμορφώσουμε, εκτιμώντας και γενικεύοντας την πλούσια δράση που αναπτύξαμε, τα καθήκοντα της ΚΝΕ για την πορεία συγκρότησης του μετώπου. Να σταθμίσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις, την ποιότητα και ποσότητα της δράσης μας για να συνεχίσει η ΚΝΕ την ορμητική της πορεία στο πλευρό του Κόμματος.

Η πλήρης υλοποίηση αυτών των στόχων, είναι η καλύτερη απάντηση στο «βρώμικο αφρό» που αποτελούν οι φορείς της νέας επίθεσης στο Κόμμα και την πολιτική του. Η πολιτική και η πρακτική της ενσωμάτωσης είναι πληθωρική και κυρίαρχη στα άλλα κόμματα. Στο ΚΚΕ δεν πιάνει τόπο. Απορρίπτεται.


Λ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ