ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χοντραίνουν οι διεργασίες για τη νέα διχοτομική λύση

Στην Ελβετία ξεκινά αύριο ο νέος γύρος επαφών, με στόχο την κατάληξή τους και να ανοίξει ο δρόμος για τη διάσκεψη για την Ασφάλεια

Από την προηγούμενη συνάντηση στην Ελβετία
Από την προηγούμενη συνάντηση στην Ελβετία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για να συνεχιστεί ο γύρος επαφών που πολλοί προσδοκούν ότι θα ανοίξει το δρόμο για να μπει στην τελική ευθεία η προετοιμασία της νέας διχοτομικής «λύσης» που προκρίνουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η συζήτηση εντείνεται στο φόντο διαρκών προκλήσεων της Τουρκίας αλλά και διαρκών επισημάνσεων πολλών ιμπεριαλιστικών και αστικών επιτελείων (εκτός και εντός Κύπρου) ότι η «λύση» θα είναι προϊόν «επώδυνου συμβιβασμού» και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, όπου ήδη μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις και ήδη κονταροχτυπιούνται αντίπαλα μονοπωλιακά συμφέροντα, με βασικό πεδίο την εκμετάλλευση των άφθονων υδρογονανθράκων.

Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης συνάντησε στη Λευκωσία τον ύπατο αρμοστή της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ, ο οποίος δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για «να κτίσουν πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα» και να υπάρξει κατάληξη, κάτι που, όπως ανέφερε, θα ανοίξει το δρόμο για μια πολυμερή διάσκεψη, «η οποία όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός αυτού του έτους». Μετά από τη συνάντηση ο Κιντ είπε ότι «(οι δυο πλευρές) βρίσκονται στο στάδιο κατά το οποίο μια τελευταία έντονη δραστηριοποίηση μπορεί να το διευθετήσει αυτό, κάτι που είναι πραγματικά καλό». Πρόσθεσε ακόμα ότι οι ηγέτες «δεν θα συμφωνούσαν να πάνε πίσω αυτό το Σαββατοκύριακο εάν δεν σκέφτονταν το ίδιο».

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν χτες σε ειδική, πολύωρη συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, όπου αναδείχτηκαν και πλευρές των συνεχιζόμενων συνομιλιών, αλλά και διαφωνίες στο πλαίσιο των διαφορετικών προσεγγίσεων για το πώς ο προωθούμενος συμβιβασμός θα είναι πιο ωφέλιμος για τα ντόπια επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο επικεφαλής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το κόστος λειτουργίας χωρίς στρατούς και με αποστρατικοποιημένη την Κύπρο θα κοστίζει πολύ λιγότερο και θα έχουμε εξοικονομήσεις δεκάδων εκατομμυρίων». Σε άλλο σημείο επισήμανε: «Το γεγονός ότι συζητούμε σήμερα τη μετάβαση από ενιαίο δικοινοτικό κράτος σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι αποτέλεσμα των εξελίξεων του 1974, του πολέμου και της στρατιωτικής κατάληψης εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού - σύμφωνα με τη «Χαραυγή» - ανέφερε στην παρέμβασή του ότι δεν πρέπει να επιχειρείται ούτε ο φόβος αλλά ούτε και η ωραιοποίηση της κατάστασης, ενώ μεταξύ άλλων διερωτήθηκε κατά πόσον «είμαστε έτοιμοι» να αποδεχθούμε μια λύση που θα προνοεί για δύο συνιστώσες πολιτείες, καθεμιά εκ των οποίων θα διοικείται από αντίστοιχη κοινότητα, θα έχει τα δικά της όργανα εξουσίας και αρμοδιότητες ταυτόσημες με εκείνες της άλλης πολιτείας, μια λύση που θα έχουν και οι δύο κοινότητες αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα και τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. «Για εμάς είναι μεγάλη η απόσταση που έχουμε να καλύψουμε ακόμα μέχρι να φτάσουμε στην ποθητή λύση του Κυπριακού, δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι εξαιρετικά δύσκολα», είπε, και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, να διαπραγματευτούμε σκληρά και διεκδικητικά, να επιχειρήσουμε να πετύχουμε συμφωνία η οποία εντάσσεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, να βασίζεται στις αρχές λύσης και θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αν μας ικανοποιεί το περιεχόμενο θα πούμε "ναι", αν δεν μας ικανοποιεί θα πούμε "όχι"».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, από το ΔΗΚΟ, υποστήριξε ότι «αυτό που προτείνεται είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με ένα ετοιμόρροπο, δυσλειτουργικό, τουρκικό προτεκτοράτο, που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς την έγκριση της Αγκυρας». Πρόσθεσε ότι «δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Ερντογάν και σίγουρα δεν τον εμπιστευόμαστε για την εφαρμογή της λύσης», ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του, μεταξύ άλλων, επειδή μετά τις 15 Ιούλη ο Ερντογάν έχει καταργήσει τη δημοκρατία στην Τουρκία, ενώ «εγείρεται ζήτημα κατά πόσον η Τουρκία θα αποχωρήσει ακόμα και από το ΝΑΤΟ (...) Ξεχάστε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, από την ΕΔΕΚ, υποστήριξε ότι για το κόμμα του η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με τη μορφή που συζητείται σήμερα είναι η χειρότερη μορφή νομιμοποίησης της διχοτόμησης, ενώ υποστήριξε ότι η τακτική της κυπριακής κυβέρνησης αποδεικνύεται λαθεμένη επειδή δεν τηρήθηκε η διαδικασία της διασταυρούμενης συζήτησης κεφαλαίων και του «πάρε - δώσε».

Ο Γιώργος Λιλήκκας, από τη «Συμμαχία Πολιτών», ανέφερε ότι οδηγούμαστε σε δύο χωριστές οικονομίες, που θα ανταγωνίζονται η μια την άλλη και ότι από την ώρα που ο Ν. Αναστασιάδης αποδέχθηκε τα κρατίδια να συνάπτουν χωριστές συμφωνίες με άλλα κράτη για θέματα εμπορίου, τουρισμού, επενδύσεων, ακόμα και χρηματοδότησης, τέθηκαν οι βάσεις για χωριστά οικονομικά συμφέροντα. Αυτό επιτείνεται ακόμη περισσότερο από τη συμφωνία για χωριστή φορολογία επί των εταιρειών και επί φυσικών προσώπων.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, από την «Αλληλεγγύη», είπε ότι κανένας Ερντογάν και κανένας Ακιντζί δεν εκπροσωπεί τα δικά μας συμφέροντα, προωθούν τα δικά τους, που δεν συμπίπτουν με τα δικά μας και επισήμανε ότι το ψευδοκράτος ως ισότιμο συνιδρυτικό κράτος θα ενταχθεί στο διεθνές σύστημα. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε και προβληματισμούς για τη διασφάλιση όσων θέλουν να επενδύσουν στο νησί, προειδοποιώντας τους ότι «η κακή λύση θα τα τινάξει όλα στον αέρα και πρέπει να την αποτρέψουν για να προστατέψουν τα συμφέροντα και τις επενδύσεις τους».

Από το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι «δεν είναι ώρα για να αρχίσει ένας ψυχοφθόρος και φθοροποιός διχασμός. Είναι η ώρα να κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις», και πρόσθεσε πως «με την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων στους αριθμούς που προνοούσαν οι συνθήκες του 1960, για όση χρονική περίοδο θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί η συμφωνία». Εστίασε ακόμα και στη θέση ότι «είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων της Κύπρου και του συνόλου του κυπριακού λαού να επιδιώξουμε τη δυναμική εμπλοκή της Ρωσίας και άλλων δυνάμεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα. Κακώς».

Στο μεταξύ, χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκίνησε και τις κατ' ιδίαν ενημερώσεις των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι βομβαρδισμοί και τα παζάρια...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με φόντο τη συνέχιση των σφοδρών βομβαρδισμών, που πραγματοποιούν στη βόρεια Συρία τις τελευταίες τέσσερις μέρες ρωσικά αεροπλάνα και πύραυλοι που εκτοξεύονται από το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν χτες στο περιθώριο της Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που ξεκινάει αύριο, και είχαν συζήτηση μεταξύ άλλων για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στην Ουκρανία, όπως και τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ενημέρωσε απλά για τα θέματα που τέθηκαν χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ενώ ο Ρώσος ομόλογός του απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν.

Χθες το βράδυ ηγετικά στελέχη της συριακής λεγόμενης «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης είχαν κανονίσει να συναντηθούν στις Βρυξέλλες με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι στελέχη αντικαθεστωτικών οργανώσεων, που στηρίχτηκαν μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση Ομπάμα, εκφράζουν εντεινόμενες ανησυχίες για το «μέλλον» του «προγράμματος» της CIA (και άλλων ξένων μυστικών υπηρεσιών), μέσω του οποίου εξοπλίζονται, χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται, ώστε να πολεμήσουν τον συριακό στρατό και να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν χτες ότι η ενημέρωση που είχαν από στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης στις ΗΠΑ είναι πως η τύχη του «προγράμματος» υποστήριξής τους θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τα σχέδια της νέας κυβέρνησης Τραμπ.

Ξανάρχισαν οι επιχειρήσεις στη Μοσούλη

Το ίδιο 24ωρο, μετά από διακοπή μιας μέρας λόγω κακοκαιρίας, ξανάρχισαν οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, με στόχο την ανακατάληψη της περιοχής από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις τους κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο και άλλων ανατολικών συνοικιών της Μοσούλης, αντιμετωπίζοντας ωστόσο «σθεναρή αντίσταση» από τους τζιχαντιστές. Μάλιστα, σε συγκρούσεις που έγιναν χτες τα χαράματα αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον ενός στρατιώτη και ο τραυματισμός αδιευκρίνιστου αριθμού εκτοπισμένων αμάχων.

ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ανησυχία για να «μην διαμελιστεί η ΕΕ»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε κοινή δράση «για να μη διαμελιστεί η Ευρώπη» κάλεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που κατέληξε στο συμπέρασμα: «Γερμανία και Γαλλία έχουν μια τεράστια ευθύνη».

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε η εφημερίδα «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ» στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι Γαλλία και Γερμανία πρέπει να δράσουν για να έρθει η ανάπτυξη και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των πολιτών. Συνέχισε σημειώνοντας ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να «ανοίγει» την οικονομία της, οπωσδήποτε με τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, ενώ Γερμανία και ΕΕ ως σύνολο πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, όπως και την ενίσχυση της άμυνας.

Πάντως, στο φόντο και των διαπραγματεύσεων για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Βαλς τόνισε, απευθυνόμενος και σε άλλες πλευρές που πιθανώς επανεξετάζουν τη θέση τους στην ΕΕ: «Αν είναι ικανοί να διατηρήσουν όλα τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης, τότε ανοίγουμε το παράθυρο για άλλους να εγκαταλείψουν την ΕΕ». Εκτίμησε επίσης ότι «Brexit» και επικράτηση Τραμπ έδειξαν πόσο σημαντικό είναι να ακούγονται οι οργισμένοι πολίτες, και ότι οι πολιτικοί που φοβούνται τη λήψη αποφάσεων άνοιξαν τις πόρτες σε λαϊκιστές και δημαγωγούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ