ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Επιθέσεις φασιστοειδών στον καταυλισμό προσφύγων με εμπρηστικές βόμβες

Τρύπες σε σκηνές του καταυλισμού από πέτρες που πετάχτηκαν απ' έξω
Τρύπες σε σκηνές του καταυλισμού από πέτρες που πετάχτηκαν απ' έξω
Επιθέσεις φασιστοειδών με εμπρηστικές βόμβες σημειώθηκαν και προχτές αργά το βράδυ στον προσφυγικό καταυλισμό της Σούδας στη Χίο. «Μολότοφ» ρίχτηκαν μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας. Κοντά στους πρόσφυγες βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΤΕ Χίου του ΚΚΕ. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο πρώην hot spot της ΒΙΑΛ.

Μετά τις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης, φασιστοειδή έριξαν δυο «μολότοφ» μέσα στον καταυλισμό. Από τις αστυνομικές αρχές πιθανολογείται πως οι βόμβες ρίχτηκαν από τα τείχη του κάστρου που βρίσκονται δίπλα στον καταυλισμό. Αποτέλεσμα της ρίψης των «μολότοφ» ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές. Περίπου στις 11 το βράδυ, ρίχτηκαν κι άλλες «μολότοφ» αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα τείχη του κάστρου. Αποτέλεσμα ήταν περίπου 200 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτίριο της ιχθυόσκαλας. Οι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν σε πρόχειρα καταλύματα.

Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων, ενώ αποχωρούσαν δέχτηκαν την επίθεση ομάδας ροπαλοφόρων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν. Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείου της Χίου, όπου και παρέμειναν έως τις δύο τα ξημερώματα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένας πρόσφυγας, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από αγνώστους στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. Εξάλλου, άλλος ένας πρόσφυγας μεταφέρθηκε χτες στο τοπικό νοσοκομείο, από πέτρα που δέχτηκε στο κεφάλι την ώρα που βρισκόταν στον καταυλισμό.

Τα αγκωνάρια που πετούσαν οι φασίστες σε σκηνές όπου ζουν παιδιά
Τα αγκωνάρια που πετούσαν οι φασίστες σε σκηνές όπου ζουν παιδιά
Αξίζει να σημειωθεί πως την τραγική κατάσταση των προσφύγων και τις συνέπειες που υπάρχουν από τον εγκλωβισμό τους στο νησί, επιχειρούν να τις αξιοποιήσουν οι αντιδραστικές δυνάμεις, με πρώτη και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υπαρκτά προβλήματα, την ανησυχία και το φόβο που νιώθουν ορισμένοι κάτοικοι, με στόχο να τους στρέψουν εναντίον των προσφύγων. Να υιοθετήσουν ρατσιστικές θέσεις και να ανεχτούν τους φασιστικούς τραμπουκισμούς κατά απροστάτευτων ανθρώπων, ακόμα και παιδιών. Στόχος τους είναι να δηλητηριάσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, ώστε να διευκολύνουν τα επικίνδυνα σχέδια αυτών που ευθύνονται και για την ύπαρξη των προσφύγων και για τον εγκλωβισμό τους στα νησιά και τη χώρα.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, στη Χίο εμφανίζονται, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, μέσα από διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο ως αγανακτισμένοι κάτοικοι και ως θύματα των μεταναστών. Εχουν συγκροτήσει περιφερόμενες ομάδες, οι οποίες με το προσωπείο του ανήσυχου πατριώτη ή του φιλήσυχου - αγανακτισμένου νοικοκύρη, παρεμβαίνουν στις συγκεντρώσεις των κατοίκων σπέρνοντας το ρατσιστικό μίσος. Για να το πετύχουν, λένε ψέματα για επιθέσεις, βιασμούς, λεηλασίες που δήθεν προκαλούν οι μετανάστες και προτείνουν στους πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να τους ακολουθήσουν σε «ομάδες προστασίας».

Στη φωτογραφία το μικρό παιδί κάθεται δίπλα σε μια κοτρόνα που πετάχτηκε στη σκηνή από τα φασιστοειδή
Στη φωτογραφία το μικρό παιδί κάθεται δίπλα σε μια κοτρόνα που πετάχτηκε στη σκηνή από τα φασιστοειδή
Στήνουν δε και προβοκάτσιες. Οπως τον περασμένο Απρίλη στο λιμάνι, όπου κατηγόρησαν και έσυραν στα δικαστήρια πρόσφυγες, ότι δήθεν κατέβασαν την ελληνική σημαία. Δέρνουν μετανάστες και ύστερα καταγγέλλουν ότι δέχτηκαν επίθεση από μουσουλμάνους. Κατηγορούν τους πρόσφυγες για όλα τα δεινά και τα βάσανα που αντιμετωπίζουν οι Χιώτες. Τους κατηγορούν ότι ευθύνονται για τη φτώχεια και την ανεργία. «Κόβουν τις συντάξεις για να έχουν λεφτά γι' αυτούς», λένε, «δεν παίρνουν τα παιδιά μας στους παιδικούς σταθμούς για να πάρουν των μεταναστών».

Φυσικά, διαδίδουν και χοντροκομμένες συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, που η πιο συνηθισμένη είναι: «Ενδιαφέρεται για τους ξένους και αδιαφορεί για τους Ελληνες εργάτες και ανέργους»! Η εγκληματική ΧΑ και οι άλλες ακροδεξιές δυνάμεις, αρκετές φορές, υποκινούνται ή έχουν τη στήριξη από επιχειρηματικά συμφέροντα και από ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ενισχύονται από ρατσιστικά κηρύγματα διαφόρων παραγόντων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ψηφίστηκε ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός

Ευθυγραμμισμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό, αυστηρά προσαρμοσμένος στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στις κατευθύνσεις, στους στόχους και τις επιδιώξεις της μόνιμης ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθάρχησης και των μνημονιακών συμβάσεων που ξεδιπλώθηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα μας, είναι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και έκανε παρέμβαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, καλώντας σε «συναίνεση», ενώ εντύπωση προκάλεσε η απουσία και των τριών περιφερειακών συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημείωσαν οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι, είναι ένας προϋπολογισμός «διαχείρισης» - το παραδέχτηκε στην εισήγησή του και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός - κι απόλυτα συμβατός με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Βαθιά αντιλαϊκός και προσαρμοσμένος στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στη στρατηγική της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας για την έξοδό τους απ' την κρίση. Αποτελεί το έδαφος για ένταση της ανταποδοτικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της παραπέρα φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών, για τη διεύρυνση των αντιδραστικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, του μεροκάματου.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται μακριά από τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του κινήματος και απ' τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερα επισήμαναν πως σε μια περιοχή με μεγάλες πληγές από τα αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι ανεπαρκής ο συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων, ενώ δεν υπάρχει καμιά απολύτως πρόβλεψη για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι σεισμογόνος περιοχή με ιδιαίτερα νωπές μνήμες από ισχυρούς σεισμούς του σχετικά κοντινού παρελθόντος (Σοφάδων, Αγχιάλου, Αλμυρού, Σποράδων κ.λπ).

Για τους ανέργους, τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας και μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, τους αγρότες που ξεκληρίζονται, τους αυτοαπασχολούμενους που βάζουν λουκέτα και βρίσκονται στο έλεος των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας δεν διαθέτει πόρους, αντίθετα μέσω του ΕΣΠΑ, του καινούριου ΣΕΣ και των άλλων προγραμμάτων της ΕΕ, απλόχερα θα χρηματοδοτήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Θεσσαλίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, καθώς και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας οικονομικού έτους 2017.

Ποινική δίωξη για τους δύο συλληφθέντες

Ποινική δίωξη για πλημμελήματα και κακουργήματα άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε δύο άτομα, έναν 28χρονο και μια 21χρονη, που συνελήφθησαν για τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τις διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο 28χρονος παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθεί, από τον οποίο πήρε προθεσμία για την προσεχή Τρίτη και μέχρι τότε κρατείται. Η 21χρονη παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, απ' όπου δόθηκε αναβολή για να δικαστεί τη Δευτέρα και αφέθηκε ελεύθερη.

Κύκλωμα διακινούσε πλαστά εισιτήρια

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε μεγάλη ποσότητα πλαστών εισιτηρίων. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε έφοδος στις εγκαταστάσεις μεγάλης εκτυπωτικής εταιρείας στο Μενίδι, η οποία είχε μειοδοτήσει σε διαγωνισμό που διεξήγαγε ο ΟΑΣΑ για το τύπωμα εισιτηρίων και καρτών των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας βρέθηκαν 59.470 πλαστά εισιτήρια έτοιμα να διοχετευθούν στο επιβατικό κοινό και ποσότητες χαρτιού οι οποίες επρόκειτο να μετατραπούν σε μεγάλο αριθμό εισιτηρίων. Βρέθηκαν και 1.000.000 εισιτήρια, των οποίων ερευνάται η γνησιότητα.

Οι υπεύθυνοι της εκτυπωτικής επιχείρησης συνελήφθησαν και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη, ενώ τα μηχανήματα κατασχέθηκαν. Η εκτυπωτική εταιρεία έχει συνάψει στο παρελθόν μεγάλο αριθμό συμβάσεων με οργανισμούς του Δημοσίου. Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΣΑ, η επιχείρηση είχε αναλάβει την εκτύπωση εισιτηρίων και καρτών για λογαριασμό του οργανισμού και όχι την παραγωγή τους, η οποία και γινόταν σε εργοστάσιο στη Λετονία, που είναι και ένα από τα ελάχιστα σε όλη την Ευρώπη με την απαραίτητη αδειοδότηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ