ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανακοίνωση για την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου

Οι διακηρύξεις του Μπ. Ομπάμα δεν μπορούν να κρύψουν την εκμετάλλευση, την ανισοτιμία και τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, επισημαίνει η Ομοσπονδία

Ανακοίνωση για την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα εξέδωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, επισημαίνοντας όλα εκείνα που «ξέχασε» να πει στην επίσκεψή του, αλλά και τα όσα έκρυψε πίσω απ' τις διακηρύξεις περί «δημοκρατίας». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο κύριος Ομπάμα ήρθε στην Ελλάδα διαβασμένος καλά...

Ηρθε εφοδιασμένος με "καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς", με αδιάντροπες κι ανέξοδες κολακείες για τις θυσίες του ελληνικού λαού και με μια ωδή στη made in Greece Δημοκρατία κρεμασμένη απ' τα χείλη.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε τα συχαρίκια στον "αριστερό" πρωθυπουργό μας για τις "μεταρρυθμίσεις" που μάτωσαν τον ελληνικό λαό, αναγνωρίζοντας προφανώς στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον όμοιό του (έστω και σε κατώτερο επίπεδο).

Απέφυγε βέβαια να μας πει ότι η "δημοκρατία", στην οποία πολλαπλώς αναφέρθηκε, έχει αποδειχθεί το πιο βολικό λάστιχο για τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Είναι η "δημοκρατία" η βουτηγμένη στην παιδική φτώχεια και στην εξαθλίωση. Είναι η "δημοκρατία" της προσφυγιάς και των πολέμων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι η "δημοκρατία" της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της εργασιακής ευελιξίας, της μιας θέσης εργασίας σε 2 και 3 εργαζόμενους. Είναι η "δημοκρατία" που οι πολλοί ζουν με ψίχουλα ή από τα συσσίτια, ενώ ένα τρισ. ευρώ κεφάλαιο συγκεντρώθηκε στην Ελλάδα από τη δική μας δουλειά και ψάχνουν να βρουν πού θα το επενδύσουν για να δώσει περισσότερα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους. Είναι η "δημοκρατία" που στηρίζει ένα σύστημα λυκοσυμμαχιών και αλληλοεξόντωσης. Αυτή τη "δημοκρατία" απέκρυψε με τα παχιά του λόγια ο κ. Ομπάμα.

Και, φυσικά, έκρυψε κάτω από το χαλί αυτό που ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά, αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός προτίμησε να "ξεχάσει": Οτι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικότατο μερίδιο ευθύνης για το αιματοκύλισμα όχι μόνο του δικού μας λαού, μα και των λαών όλου του κόσμου που ραγδαία πλέον επεκτείνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Καμιά γυναίκα λαϊκής οικογένειας δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα τους!

Εμείς οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να ξεγελαστούμε από τα δήθεν δώρα που ήρθε να μας προσφέρει ο τέως "πλανητάρχης". Είμαστε οι πρώτες που ξέρουμε ότι η περίφημη ισονομία της "δημοκρατίας", την οποία μας εκθείασε, δεν σημαίνει και ισοτιμία! Αντίθετα, είναι το πιο παραπλανητικό περιτύλιγμα της εργασιακής και κοινωνικής μας ανισοτιμίας.

Εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου δεν δεχόμαστε να τσιμπήσουμε το δόλωμα των δήθεν "δημοκρατικών" και "ειρηνικών" διακηρύξεων που εξυπηρετούν μόνο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας και που συνεπάγονται άμεσο κίνδυνο για τη ζωή και το μέλλον μας.

Εμείς οι γυναίκες που συμμετέχουμε στους Συλλόγους και Ομάδες της ΟΓΕ έχουμε χορτάσει τα ωραία λόγια, απ' όπου κι αν προέρχονται. Δεν θ' αφεθούμε στο θανάσιμο νανούρισμα της ψεύτικης ελπίδας, του ύπουλου εφησυχασμού. Το αποδεικνύουμε διαρκώς με τη συμμετοχή μας στον καθημερινό αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Πίσω από τις φιέστες και τις παράτες, ήρθατε και φύγατε ανεπιθύμητος, κ. Ομπάμα».

Εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε μια σειρά από περιοχές. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Σάββατο: Στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «REX» στην Καλαμάτα, η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολιτισμού του Λυκείου Ιστιαίας, οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειας Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμό από στέλεχος του ΚΚΕ, αφήγηση του χρονικού της πρώτης μάχης του ΔΣΕ στην Εύβοια και παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «ΑΡ.Δ. 1621», εμπνευσμένη απ' το Θέατρο του Βουνού.

-- Αύριο Κυριακή 20/11, στις 6.30 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο στην Αταλάντη εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.

-- Τη Δευτέρα 21/11, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Ν. Ιωνίας, Περισσού και Καλογρέζας του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσης Ν. Ιωνίας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ και θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.

-- Την Τετάρτη 23/11, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αμαρουσίου, η ΚΟ Αμαρουσίου διοργανώνει εκδήλωση για την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση του Λευκώματος για τη δράση του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δ. Αθήνα

Την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο «Σ. Βενέτης» στο Αιγάλεω (Ν. Πλαστήρα 39), η ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος που κυκλοφόρησε με τίτλο «Αγώνες, μάχες, ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα». Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ από το μουσικό συγκρότημα των ΤΟ Περιστερίου και Νοτιοδυτικών Συνοικιών του Κόμματος.

Πούλμαν για το χώρο της εκδήλωσης θα αναχωρήσουν από συνοικίες της Δυτικής Αθήνας ως εξής:

-- Στις 5.45 μ.μ., από το Ολυμπιακό Χωριό (Στέκι Λαϊκής Επιτροπής)

-- Στις 6 μ.μ., από: Πετρούπολη (Δημαρχείο), Ιλιον (ΟΤΕ), Καματερό (πρώην Δημαρχείο), Μενίδι (πλ. Καράβου), Κόκκινο Μύλο (Περίπτερα), Ανω Λιόσια (Τριγωνική πλατεία), Ζεφύρι (Γέφυρα Αττ. Οδού)

-- Στις 6.15 μ.μ., από Αγίους Αναργύρους (κεντρική πλατεία).

ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Για τη γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4/12, στις 11 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στο πλαίσιο των 100 χρόνων ΚΚΕ και των 70 χρόνων ΔΣΕ, με θέμα: «Η γυναίκα της Ρούμελης στο ΔΣΕ».

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Παρουσίαση της δράσης των γυναικών της Ρούμελης στον ΔΣΕ. Αποσπάσματα από το διήγημα «Η Μυρτιά του βουνού» θα διαβάσει η Ελένη Γερασιμίδου. Ζωντανή μαρτυρία από την μαχήτρια στη ΙΙ Μεραρχία του ΔΣΕ Ελένη Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη. Στο χώρο θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση Φωτογραφίας.

ΤΟ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Eκδήλωση για το καπνεργατικό κίνημα

Εκδήλωση για το καπνεργατικό κίνημα στη Δράμα την περίοδο του Μεσοπολέμου διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, την Κυριακή 27 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΑ».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει εισήγηση, με τίτλο «1926 - 1936: Η μαχητική δεκαετία των καπνεργατών της Δράμας» από τον Νικόλαο Θ. Γεωργιάδη, διδάκτορα Ιστορίας.

Την πολιτική ομιλία θα κάνει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Η Εθνική Αντίσταση σε Φλώρινα και Καστοριά

Αύριο Κυριακή, στις 12 μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, η ΤΕ Καστοριάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Ζιώγα «Η Εθνική Αντίσταση σε Φλώρινα και Καστοριά 1941 - 1944». Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

ΤΕ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού

Περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χωριά του νομού οργανώνει η ΤΕ Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ, ανοίγοντας άμεσο διάλογο με τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα της υπαίθρου για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος.

Στο πρόγραμμα των περιλαμβάνονται:

Σήμερα, Σάββατο 19/11: Περιοδεία του Αχ. Κανταρτζή, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 10.30 π.μ., στη Φαρκαδόνα και στις 11.30 π.μ. στο Ζάρκο.

Αύριο, Κυριακή 20/11: Περιοδεία στελεχών της ΤΕ, από τις 6 μ.μ., στα χωριά Φήκη, Πιαλεία, Ελευθεροχώρι, Φιλύρα.

Τρίτη 22/11: Περιοδεία στελεχών της ΤΕ, από τις 6 μ.μ., στα χωριά Πηγή, Λυγαριά, Γόμφοι, Παλαιομονάστηρο, Γοργογύρι, Ξυλοπάροικο, Πρόδρομος, Δενδροχώρι.

Τετάρτη 23/11: Περιοδεία στελεχών της ΤΕ, από τις 6 μ.μ., στα χωριά Ταξιάρχες, Νομή, Φανερωμένη, Σερβωτά, Πετρόπορο.

ΚΟΒ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις

Εκδήλωση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης» διοργανώνει η ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, σήμερα, Σάββατο 19 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα νέα γραφεία της (Μητρ. Χρυσάνθου 34). Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Γλέντι για την Οικονομική Εξόρμηση

Λαϊκό γλέντι προς τιμή των 98 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, οργανώνει η ΤΕ Πόλης Καρδίτσας του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., στο ΚΑΠΗ (πάροδος Διάκου και Νικηταρά). Στο γλέντι θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ