ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Με τις... καθιερωμένες πια απαράδεκτες διαδικασίες του «κατεπείγοντος» επικυρώθηκε χτες αργά το βράδυ, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή μόλις τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και ξεκίνησε να συζητείται στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές το μεσημέρι...

Με το νέο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την έφοδο που έχει εξαπολύσει σε βάρος του λαού για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανοίγει το δρόμο για πλειστηριασμούς των σπιτιών χρεωμένων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, ενώ ταυτόχρονα εντείνει την αντιλαϊκή φοροεπιδρομή.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο και ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σήμερα στην Ολομέλεια αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, καθώς και για τα άρθρα που αφορούν τους πλειστηριασμούς και τη φορολογία του κρασιού.

Η διαδικασία του «κατεπείγοντος» ήταν το πρώτο που επικύρωσε η Επιτροπή με την έγκριση των κυβερνώντων κομμάτων. «Το περίεργο θα ήταν να φέρνατε το νομοσχέδιο με κανονική διαδικασία. Το έχουμε συνηθίσει, ή Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ή κατεπείγουσες διαδικασίες» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι «είναι φανερό ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό, γιατί αυταρχική διαδικασία είναι» η διαδικασία του «κατεπείγοντος».

Σήμερα το πρωί το νομοσχέδιο μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ.

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανέδειξαν τις πραγματικές στοχεύσεις του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου

Τις πραγματικές στοχεύσεις του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου της συγκυβέρνησης ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι αυτό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους «θεσμούς», «είναι ακριβώς με ποιον τρόπο θα μπορέσει να κλιμακώσει, ακόμη καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, την αντιλαϊκή επίθεση. Από αυτή την άποψη, η επιλογή του "σαλαμιού", δηλαδή η κλιμακωτή υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, είναι πολύ πιο καλό εργαλείο, στην κατεύθυνση να μη γίνει φανερό το μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης και οι επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, στα λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι έρχονται σποραδικές αποσπασματικές διατάξεις, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να συγκαλύψει το χαρακτήρα και το μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης», για τη «δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων για τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

«Δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια», πρόσθεσε, «για να φανεί το μέγεθος της αντιλαϊκότητας των συγκεκριμένων μέτρων. Το κορυφαίο ζήτημα το οποίο υπάρχει εδώ, είναι βεβαίως το άρθρο 15, το οποίο αφορά τη διαχείριση των "κόκκινων", αποκλειστικά και μόνο, στεγαστικών δανείων, σε μια κατεύθυνση ακόμα και οι όποιοι ελλιπείς περιορισμοί υπήρχαν στο "νομό Κατσέλη", τους οποίους το ΚΚΕ δε θεωρούσε επαρκείς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, να περιοριστούν ακόμη περισσότερο, για να βαδίσουμε πιο γρήγορα στην απελευθέρωση και στη διευκόλυνση των πλειστηριασμών, με βασικό διακύβευμα τη διευκόλυνση της διαχείρισης προς όφελος των τραπεζών των στεγαστικών "κόκκινων" δανείων.

Διευκολύνεται μέσα από τη διαδικασία των κατασχέσεων να εκποιηθεί, αλλά και να συγκεντρωθεί γη και ακίνητη περιουσία που ανήκουν στα υπερχρεωμένα αυτά λαϊκά νοικοκυριά και σε περιοχές που μπορούν να αποτελέσουν και αποτελούν "φιλέτα" για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών της πόλης, της υπαίθρου, των αλιέων, τονίζοντας ότι αυτή δε γίνεται δεκτή αφού ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί για τις ανάγκες των καπιταλιστικών ομίλων, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι θέλουν τη ρευστοποίηση περιουσιών των λαϊκών στρωμάτων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

Η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι η κυβέρνηση «μετατρέπει τους φτωχούς σε άστεγους για να προστατέψει τα κέρδη των τραπεζιτών, που τους δίνει άφθονο χρήμα του λαού», προσθέτοντας ότι πριν επικρατούσε η αντικομμουνιστική προπαγάνδα ότι «αν επικρατούσε ο κομμουνισμός θα έχανε ο λαός το σπίτι του», όταν, όπως σημείωσε, στις σοσιαλιστικές χώρες ήταν εξασφαλισμένη τόσο η δουλειά όσο και η κατοικία. Κάνοντας ειδική αναφορά στην τροπολογία για τη φορολόγηση του κρασιού, τη χαρακτήρισε «εγκληματική», τονίζοντας ότι τους μικρομεσαίους αγρότες ήδη «τους έχετε εξοντώσει και γι' αυτό βγαίνουν στο δρόμο μαζικά» και τώρα «χτυπάτε βάναυσα την αμπελοκαλλιέργεια. Εχει ήδη χτυπηθεί από την ΚΑΠ της ΕΕ και η κυβέρνηση προσθέτει και το φόρο».

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής τόνισε ότι «η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ομίλων είναι αναπόσπαστα δεμένη με τον τρόπο διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων». Το νομοσχέδιο αποτελεί το αναγκαίο βήμα για την τραπεζική χρηματοδότηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, συμπληρωματικά με τις διακρατικές ενισχύσεις που περιμένει το κεφάλαιο μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του νέου "πακέτου Γιούνκερ". Αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό κλίμα για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων για το κεφάλαιο». Κάλεσε το λαό με την οργανωμένη πάλη του να κάνει τα δικά του σχέδια για την εξυπηρέτηση των δικών του συμφερόντων, ανατρέποντας το σύνολο αυτής της πολιτικής.

Αντιλαϊκός εμπαιγμός από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης

Εμπαιγμός σε βάρος του λαού ήταν η αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των άλλων αστικών κομμάτων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη διάταξη για τους πλειστηριασμούς, την παρουσίασε ως... «λελογισμένη λύση», που ήρθε μετά τη «σκληρότατη διαπραγμάτευση». Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι καλύπτει το «82% των νοικοκυριών», ενώ οι «δανειστές προέβλεπαν κάλυψη μόνο για όσους ήταν κάτω από το όριο φτώχειας».

Ως κατόρθωμα παρουσίασε την ίδια διάταξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, λέγοντας ότι είναι «απόδειξη ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, συγκρούεται, συμβιβάζεται και βρίσκει τις καλύτερες λύσεις για το λαό»! Ο ίδιος παρουσίασε την κυβερνητική τροπολογία για την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η διάταξη που αφορά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, δίνοντας συνέχεια στο γαϊτανάκι των αντιλαϊκών «ισοδύναμων».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το νομοσχέδιο και εμφανίστηκαν... να βγαίνουν στα κεραμίδια με τη διάταξη για τους πλειστηριασμούς, όταν το δρόμο γι' αυτήν την εξέλιξη άνοιξε τόσο το μνημόνιο που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο «Κώδικας Δεοντολογίας» της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταρτίστηκε επί της δικής τους συγκυβέρνησης. Ο εισηγητής της ΝΔ, Ν. Δένδιας, ανέφερε ότι «από τη σεισάχθεια φτάσαμε στην απόλυτα - μέσω των δικαστηρίων - επιλεκτική προστασία. Νομίζω ότι αυτό, αν μη τι άλλο, προσκρούει στην πολιτική ηθική», ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Θ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι «ο πρώτος πρωθυπουργός που συμφώνησε στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας».

Το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, κατηγορώντας την κυβέρνηση για... ανικανότητα και προχειρότητα. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον ειδικό αγορητή της, Ηλ. Παναγιώταρο, να εκφράζει και πάλι τον πόνο της ΧΑ για τις μεγάλες επιχειρήσεις: «Φανταστείτε», είπε προς την κυβέρνηση για τα τέλη κυκλοφορίας, τι σημαίνει αυτό «για τις μεγάλες επιχειρήσεις που αγόρασαν αυτοκίνητα ντίζελ γιατί τους είχατε πει ότι δε θα πληρώσουν»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ