ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
«Στο πόδι» οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς

Απεργιακές κινητοποιήσεις για τα ιδιαίτερα ζητήματα που οξύνει η επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοσίας

Από συλλαλητήριο στο Βόλο ενάντια στις απολύσεις στη ΒΙΣ
Από συλλαλητήριο στο Βόλο ενάντια στις απολύσεις στη ΒΙΣ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους και τόπους δουλειάς, στη βάση των προβλημάτων που οξύνει η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Από τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεχωρίζουν οι πολυήμερες απεργίες σε ΒΙΣ και «Coca Cola» στο Βόλο, αλλά και ο αγώνας που δίνουν για περισσότερες από 15 μέρες οι εργαζόμενοι στην «Ανακύκλωση» στο Ηράκλειο Κρήτης. Τέλος, θετική έκβαση φαίνεται πως έχει η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στην «Γενική Ανακύκλωση» στα Γιάννενα.

Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ

Σε στάση εργασίας (από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στη 1 μ.μ. προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με αιχμή τους απασχολούμενους στα «πεντάμηνα» και με αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Την κινητοποίηση αποφάσισαν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στα «πεντάμηνα», καθώς πλησιάζει στο τέλος του ο τελευταίος γύρος της «κοινωφελούς εργασίας» και χιλιάδες «πενταμηνίτες» θα επιστρέψουν στην ανεργία.

Στο Βόλο

Στο Βόλο, οι εργαζόμενοι της «Coca Cola» συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 27 του Νοέμβρη, οπότε και θα καθορίσουν με νέα Γενική Συνέλευση τα επόμενα βήματα. Μέχρι εκείνη τη μέρα, η εργοδοσία τούς έχει ζητήσει αν δέχονται να μεταφερθούν για δουλειά στο Σχηματάρι, όπου θα ενσωματώσει την παραγωγική δραστηριότητα του Βόλου και την αποθήκευση από την Κ. Κηφισιά, στο πλαίσιο «επενδυτικού σχεδίου» ύψους 26 εκατ. ευρώ. Στο εργοστάσιο στο Βόλο απασχολούνται 86 εργαζόμενοι, ενώ η διακοπή της λειτουργίας του θα πλήξει και αρκετούς «εργολαβικούς» και «εξωτερικούς συνεργάτες».

Την απεργία συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ (όμιλος Φιλίππου) στο Βόλο. Ο αγώνας τους ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη, με αίτημα να μην απολυθούν οι 23 συνάδελφοι που δούλευαν στο τμήμα Χαρτοποιίας, το οποίο η εργοδοσία αποφάσισε να κλείσει.

Στις επιχειρήσεις «Ζούρα»

Απόφαση για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων πήρε με συντριπτική πλειοψηφία η χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε νέο γύρο κινητοποιήσεων με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από το περασμένο Σάββατο, διεκδικώντας δεδουλευμένα μηνών.

Στην «Ανακύκλωση» Ηρακλείου

Εξω από την πύλη του εργοστασίου παραμένουν οι 40 εργαζόμενοι της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο, απαιτώντας από την εργοδοσία να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να συναντηθεί μαζί τους, όπως άλλωστε υποχρεώνεται και από την τελευταία τριμερή που έγινε στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην προσπάθεια της εταιρείας που ανέλαβε την εργολαβία να τους απολύσει και να τους αντικαταστήσει με άλλους φτηνότερους. Σήμερα θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο και την Παρασκευή, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Σταθερά στο πλευρό τους βρίσκεται η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση την Πέμπτη 26 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.«Είμαστε σε δράση και ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις με την κατάθεση του νομοσχεδίου με αντιασφαλιστικά - αντισυνταξιοδοτικά μέτρα στη Βουλή», σημειώνουν στο κάλεσμά τους και ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Να σταματήσει τώρα κάθε συζήτηση για μείωση των συντάξεων. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις, σε δώρα και επιδόματα αδείας. Κάτω τα χέρια από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.

Στην Υγεία

Απεργιακές και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις οργανώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μαζί με ασθενείς και κατοίκους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στις 26 - 27 Νοέμβρη έχει προγραμματιστεί διήμερο τοπικών δράσεων, ενώ στις 2 Δεκέμβρη θα γίνει πανελλαδική πανυγειονομική απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας.

Ακόμα, σε κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Κύπρου, για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο της Ρόδου, καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο του νησιού. Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το νοσοκομείο λειτουργεί με το 1/3 των νοσηλευτών που προβλέπονται, ενώ καλύπτει τις ανάγκες περίπου 120.000 κατοίκων, αριθμός που ανεβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούν τις 9.000 μέρες, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα το σύνολο της κανονικής άδειας του 2014. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση μοιράζει υποσχέσεις - κοροϊδία για προσλήψεις 10 και 20 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, που κι αυτές μάλλον θα γίνουν του χρόνου, όταν για να λειτουργήσει με ασφάλεια το νοσοκομείο χρειάζεται τουλάχιστον 100 μόνιμους νοσηλευτές.


«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δεσμεύσεις από την εργοδοσία απέσπασαν οι απεργοί

Οι απεργοί της «Ανακύκλωσης» προπορεύτηκαν της απεργιακής πορείας του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, στις 12 Νοέμβρη
Οι απεργοί της «Ανακύκλωσης» προπορεύτηκαν της απεργιακής πορείας του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, στις 12 Νοέμβρη
Τη γραπτή δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους απέσπασαν οι απεργοί της «Γενικής Ανακύκλωσης» στα Γιάννενα. Μετά τη συνάντηση που έγινε χτες το απόγευμα με εκπροσώπους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Σωματειακής Επιτροπής στην «Ανακύκλωση», η εργοδοσία ανακοίνωσε τη διατήρηση και των 47 θέσεων εργασίας, κάτι που κοινοποίησε και γραπτώς στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Μετά από την εξέλιξη αυτή, το βράδυ πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων. «Ολοι στη δουλειά ή κανένας μας». Αυτό ήταν το στίγμα που έδωσαν οι απεργοί στον αγώνα τους, από τη μέρα που βγήκαν στην απεργία, πριν από περίπου δύο βδομάδες, έχοντας απέναντί τους την εργοδοσία, αλλά και την κυβέρνηση, που έστειλε τα ΜΑΤ να συνδράμουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό. Με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα, με όπλο την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ, δεκάδων σωματείων και φορέων της περιοχής, θα σταθούν και στη δουλειά, παραμένοντας σε επιφυλακή και ετοιμότητα να απαντήσουν σε τυχόν νέες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ