ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Σέρνεται σε δίκη γιατί προάσπισε τα δικαιώματα των εργαζομένων

Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων του δήμου ενάντια στην κλήση του δημάρχου σε απολογία από τον Πταισματοδίκη για το ίδιο θέμα
Στιγμιότυπο από παλαιότερη κινητοποίηση εργαζομένων του δήμου ενάντια στην κλήση του δημάρχου σε απολογία από τον Πταισματοδίκη για το ίδιο θέμα
Σε δίκη σέρνεται ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, με την κατηγορία - επί της ουσίας - της προάσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων και του δικαιώματός τους στην εργασία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κομμουνιστής δήμαρχος δεν έδωσε τα ατομικά στοιχεία των εργαζομένων για επανέλεγχο, όπως τα δικαιολογητικά που είχαν καταθέσει για να προσληφθούν, «με σκοπό να προσπορίσει στους εργαζόμενους του Δήμου παράνομο όφελος, συνιστάμενο στην παρά το νόμο συνέχιση της εργασίας τους, σε περίπτωση που διαπιστωνόταν σε ορισμένες περιπτώσεις εξ αυτών ότι δεν συντρέχουν οι κατά το νόμο προϋποθέσεις μετατροπής της εργασίας τους, σε αορίστου χρόνου...». Ετσι, δικάζεται, με κλήση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών στις 20 Ιούλη 2016.

Ουσιαστικά, ο Κ. Πελετίδης, με την άρνηση να δοθούν τα στοιχεία για επανέλεγχο και μάλιστα σε συνθήκες που κάτι τέτοιο θα σήμαινε διευκόλυνση στο έργο της τότε κυβέρνησης για να προχωρήσει σε 11.000 απολύσεις, μπήκε εμπόδιο σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Σημειώνεται πως για όλη τη διαδικασία, που είχε κινηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τα πλαστά πιστοποιητικά και τους επανελέγχους, ο δήμαρχος είχε κληθεί να καταθέσει στον Ανακριτή τον Οκτώβρη του 2014 και είχε τονίσει στο υπόμνημά του πως «είμαστε αντίθετοι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίες και διεκδικούμε μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις (σας επισυνάπτουμε προς ενημέρωσή σας την υπ' αρ. 5207/161311/22-10-2014 επιστολή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών)».

Μάλιστα, είχε υπογραμμίσει σχετικά με τα πλαστά πιστοποιητικά και δικαιολογητικά τα εξής:

«Στο Δήμο Πατρέων έχουμε 324 εργαζόμενους ΙΔΑΧ, που μονιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, καθ' όλα νόμιμοι.

Θέμα ανοχής ή συγκάλυψης πλαστών δικαιολογητικών δεν υφίσταται. Σας γνωρίζουμε ότι η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, με πάνω από το 90% του προσωπικού να έχει ελεγχθεί. Ηδη έχουν απολυθεί δύο εργαζόμενοι και παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικό άλλοι δύο. Δεν καλύπτουμε διαδικασίες με πλαστά δικαιολογητικά σε καμία περίπτωση.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι στη διάθεση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών υπάρχει όλο το ηλεκτρονικό αρχείο με πλήρη στοιχεία, για όλους τους υπαλλήλους του Δήμου.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αρνηθήκαμε ως δημοτική αρχή να δώσουμε τους ατομικούς φακέλους για επανέλεγχο, δίνοντας αντίστοιχες εντολές στις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου.

Αυτή είναι και η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου που εκφράστηκε με την αντίστοιχη απόφασή του 405/24-9-2014...».

Στη χτεσινή ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων επισημαίνεται πως «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (δεύτερη φορά Αριστερά), υλοποιείται αυτό που είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός "...το κράτος έχει συνέχεια...". Συνεχίζεται με τον ίδιο ζήλο η ίδια, αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που έχει απαραίτητο στοιχείο τις διώξεις όσων δεν συμμορφώνονται.

Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, ότι η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και τις διώξεις όσων αντιστέκονται.

Η Δημοτική Αρχή θα αντιμετωπίσει μαζί με τους δημότες και τους εργαζόμενους του Δήμου, τις διώξεις, επειδή δεν συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις των κυβερνήσεων».

ΒΟΛΟΣ
Τεράστιες ελλείψεις στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας

Εντελώς ανοχύρωτη είναι η πόλη του Βόλου ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των αρμόδιων υπηρεσιών. Στον Κωδικό της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει πιστωθεί από το υπουργείο ούτε ένα ευρώ, με συνέπεια να υπάρχει προβληματισμός για την προμήθεια ακόμη και των βασικών, όπως καύσιμα για τα εκχιονιστικά, αλάτι κ.ά. Χαρακτηριστικό στοιχείο των ελλείψεων σε υποδομές και σε προσωπικό, είναι η αναλογία, δύο χειριστές για 10 μηχανήματα.

Αυτά επισημάνθηκαν από τον ίδιο το διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, με αντικείμενο το σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετό για την περίοδο 2015 - 2016, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοέμβρη, στο Βόλο.

Αποκαλυπτικές, ως προς το πρόβλημα των ελλείψεων, είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος είπε ότι για να αντιμετωπίσει ο δήμος έντονα καιρικά φαινόμενα, έναν επερχόμενο χιονιά, διαθέτει μόνο 10 μηχανήματα (υδροφόρες, εκσκαφείς και φορτηγά) και μόνο 10 τόνους αλάτι, που είναι ελάχιστα για τις ανάγκες ενός δήμου στον οποίο οι κεντρικές αρτηρίες - δρόμοι είναι δεκάδες χιλιόμετρα, ενώ η έκτασή του αγγίζει περίπου τα 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.

Για το θέμα, Επερώτηση κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου που εκλέχτηκαν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή ν' απαντήσει:

-- Τι μέτρα έχει πάρει για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες πολιτικής προστασίας, ενόψει της επερχόμενης χειμερινής περιόδου;

-- Πόσα χρήματα από τον προϋπολογισμό του δήμου προορίζονται για την προστασία των κατοίκων από έντονα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές;

-- Τι πολιτικές πρωτοβουλίες έχει πάρει για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από το κράτος, για να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, και εξοπλισμό;

Η περίπτωση της Πάτρας

Η περίπτωση του δημάρχου Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, που θα δικαστεί επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι χαρακτηριστική για τη λειτουργία και το χαρακτήρα του αστικού κράτους. Είναι ακόμα ενδεικτική για να αντιληφθεί κανείς ποιος είναι ο ρόλος της ίδιας της Τοπικής Διοίκησης ως τμήμα του αστικού κράτους. Και εξηγούμαστε: Οι κομμουνιστές δήμαρχοι στους δήμους που ασκούν διοίκηση, ανάμεσά τους και ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, όταν πριν μερικούς μήνες είχε σηκωθεί κουρνιαχτός για τους εργαζόμενους στους δήμους - μόνιμους και συμβασιούχους - και το κατά πόσο έχουν προσληφθεί νόμιμα ή όχι, έκαναν σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσουν τα στοιχεία των εργαζομένων στις αρχές, επειδή ήταν φως - φανάρι πως αυτή η διαδικασία θα εξελιχθεί σαν το καλύτερο άλλοθι για να γίνουν απολύσεις εργαζομένων. Είχε προηγηθεί το προπαγανδιστικό μπαράζ περί επίορκων, περί πλαστών δικαιολογητικών, με αφορμή κάποιες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, περί «κοπρόσκυλων» που κάθονται και πληρώνονται παράνομα και άλλα τέτοια.

Τα πλαστά δικαιολογητικά σε αρκετές περιπτώσεις ήταν και είναι υπαρκτό φαινόμενο, απότοκο του αστικού πολιτικού συστήματος, ωστόσο «τσουβαλιάστηκαν» συλλήβδην όλοι οι εργαζόμενοι και - όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις - ετοιμαζόταν με δικαιολογία τούς ελάχιστους επίορκους ένα νέο μπαράζ απολύσεων. Απολύσεις όχι μόνο όσων είχαν πλαστά δικαιολογητικά. Αλλά και όσων - για παράδειγμα - ενώ είχαν λήξει οι συμβάσεις, συνέχιζαν να δουλεύουν, αφού οι αστικές κυβερνήσεις και οι δήμαρχοι που στηρίζονταν από αστικά κόμματα, υπόσχονταν στους εργαζόμενους νέες συμβάσεις. Και τους έβαζαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν υπογράψει όλα τα απαραίτητα χαρτιά, ελπίζοντας στη νέα σύμβαση... Τέτοιο αίσχος. Επιπλέον, εκείνη την περίοδο, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχε δρομολογήσει ακόμα 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο (είχαν προηγηθεί 4.000 απολύσεις το 2013), για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που προέβλεπαν οι συμφωνίες με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Είχε δρομολογήσει την περίφημη «αξιολόγηση» που οδηγούσε σε απολύσεις. Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ανακινήθηκε το θέμα των πλαστών δικαιολογητικών και γενικεύτηκε σε τέτοιο βαθμό (ενεργοποιώντας αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού) που η κοινή γνώμη να θεωρεί δικαιολογημένες τις χιλιάδες απολύσεις, αφού όλοι οι εργαζόμενοι είχαν στιγματιστεί ως «παράνομοι». Για να μπορεί η κυβέρνηση να κάνει τη βρώμικη δουλειά χωρίς αντιδράσεις...

Απέναντι σε αυτή την αντεργατική πολιτική - καρμανιόλα για τους εργαζόμενους, οι κομμουνιστές δήμαρχοι αρνήθηκαν να συνηγορήσουν και να παίξουν ένα τέτοιο βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων στους δήμους. Αλλωστε, αποβαίνει και σε βάρος των λαϊκών ανθρώπων - κατοίκων των δήμων, αφού δυσκολεύονται έτσι να παρέχουν υπηρεσίες. Ο δήμαρχος Πάτρας και οι υπηρεσίες του Δήμου μετά από έλεγχο απέπεμψαν όσους είχαν όντως πλαστά δικαιολογητικά. Και διαμήνυσαν ότι δε συντρέχει λόγος για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου. Ομως, το αστικό κράτος ενεργοποίησε για ένα τμήμα του, που είναι η Τοπική Διοίκηση, όλο το αντιδραστικό νομικό οπλοστάσιο, για να στείλει το δήμαρχο στα δικαστήρια. Επί κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε η διαδικασία δίωξης του κομμουνιστή δημάρχου, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον στέλνουν σε δίκη... Πράγματι, όπως είχε πει και ο πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2015, «το κράτος έχει συνέχεια». Και λειτουργεί με κριτήριο την εξυπηρέτηση ταξικών συμφερόντων, των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των μηχανισμών του. Απέναντί τους η κυβέρνηση, η εξουσία του κεφαλαίου, γι' αυτή τους τη δράση, πρέπει να βρουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα, που πρέπει να στηρίξει, να υπερασπίσει τους κομμουνιστές δημάρχους που εναντιώνονται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και που στέλνονται στα αστικά δικαστήρια.


Κ.Πασ.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στην αύξηση δημοτικών τελών

Για μεθόδευση καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Νίκαιας - Ρέντη η «Λαϊκή Συσπείρωση» της πόλης, με σκοπό την αύξηση των δημοτικών τελών και του δημοτικού φόρου στα κρυφά και καλεί σε κινητοποίηση σήμερα, στις 1.30 μ.μ., έξω από το Δημαρχείο. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιείται στις 2 μ.μ. - όταν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν σχολάσει από τη δουλειά τους, μόνο και μόνο για να μην μπορεί να παρευρεθεί η αντιπολίτευση - θα συζητηθεί το χαράτσωμα των κατοίκων. Ηδη, ο λαός με προηγούμενη κινητοποίηση απέτρεψε την αύξηση 10% στα δημοτικά τέλη στη Νίκαια και 6% στο Ρέντη, καθώς και 20% αύξηση στο δημοτικό φόρο στη Νίκαια. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αλλά και φορείς εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ