ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις και σχέδια για στρατιωτική παρουσία και δράση παντού στον πλανήτη

«Αυξημένες αρμοδιότητες», για να ενεργεί ως «πάροχος ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στη γειτονιά της» προωθεί η λυκοσυμμαχία

Τη στρατιωτική παρουσία και δράση σε μια σειρά, μεγάλης γεωστρατηγικής και οικονομικής αξίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, ζώνες του πλανήτη μεθοδεύει συστηματικά η λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Χαρακτηριστικά είναι όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με άξονα την αναβάθμιση του ρόλου της συνολικά, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στο Συμβούλιο η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φ. Γεννηματά.

Συγκεκριμένα, με αφορμή μια σειρά κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στον περίγυρο της ΕΕ, συνέπεια των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και του επικίνδυνου για τους λαούς ρόλου που παίζει η ίδια η ΕΕ, το ΣΕΥ στα «Συμπεράσματά» του τονίζει «την επείγουσα ανάγκη να μπορέσει η ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναλάβουν αυξημένες αρμοδιότητες για να ενεργήσουν ως πάροχος ασφάλειας, σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στη γειτονιά της, ενισχύοντας έτσι τη δική τους ασφάλεια και τον παγκόσμιο στρατηγικό ρόλο τους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις αυτές από κοινού».

Παραπέρα, «το Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με τους εταίρους της, ιδίως τα Ηνωμένα Εθνη, το ΝΑΤΟ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, και την Αφρικανική Ενωση, καθώς και τους στρατηγικούς εταίρους και άλλες χώρες εταίρους, μέσα στη ζώνη γειτονίας της και ευρύτερα (σ.σ.: «more globally» στο αγγλικό πρωτότυπο).

Συνεχίζει: «Υπογραμμίζοντας τη συμβολή των αποστολών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (σ.σ: ΚΠΑΑ, εργαλείο της ΕΕ για ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας σε βάρος των λαών) για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα, το Συμβούλιο χαιρετίζει την ανάπτυξη, το 2014, της στρατιωτικής επιχείρησης προγεφυρώματος στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA), την πολιτική αποστολή στην Ουκρανία (EUAM Ουκρανία), την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την έναρξη μιας μη στρατιωτικής αποστολής στο Μάλι (EUCAP SAHEL Μάλι)».

Επιπλέον: «Το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη δράση από τις άλλες εννέα στρατιωτικές αποστολές που διεξάγονται στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ και τις τέσσερις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τρεις ηπείρους», αναφέροντας ονομαστικά τις αποστολές και επιχειρήσεις UBAM Libya, EUBAM Rafah, ΕUCAP Nestor, EUCAP SAHEL Niger, EUFOR Althea, EULEX Kosovo, EUMM Georgia, EUNAVFOR Atalanta, EUPOL Afghanistan, EUPOL COPPS, EUSEC RD Congo, EUTM Somalia και EUTM Mali.

Νέες «πιλοτικές» επιχειρήσεις στην Αφρική

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΕΥ χτες αποφάσισε να επιταχυνθούν τα βήματα προς ενίσχυση της ικανότητας τρίτων χωρών και περιφερειακών οργανισμών να «προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται από μόνες τους κρίσεις», μέσω.. της ανάπτυξης δυνάμεων της ΕΕ στις χώρες αυτές, υπό τον τύπο αποστολής «εκπαιδευτών» και λοιπών ...ειδικών. Αλλωστε, στα «Συμπεράσματα» αναφέρονται ως «πιλοτικές υποθέσεις» («pilot cases») οι τέτοιες αποστολές στο Μάλι και τη Σομαλία που προγραμματίζονται για τις αρχές του 2015.

Ακολούθως, υιοθέτησε ένα Πλαίσιο Πολιτικής Κυβερνοάμυνας της ΕΕ, καθώς ο λεγόμενος κυβερνοχώρος εξελίσσεται σε σημαντικότατο πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Υιοθέτησε, επίσης, το Πλαίσιο Πολιτικής για Συστηματική και Μακροπρόθεσμη Αμυντική Συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών, λαμβάνοντας υπόψη και τα αντίστοιχα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, το ΣΕΥ επιμένει στη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και των άλλων κατασταλτικών Σωμάτων της ΕΕ, στην «ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της εξωτερικής και της εσωτερικής ασφάλειας, κυρίως μέσω μιας πιο δομημένης προσέγγισης για τη συνεργασία μεταξύ των αποστολών και επιχειρήσεων της ΚΠΑΑ και των παραγόντων Ελευθερίας / Ασφάλειας / Δικαιοσύνης της ΕΕ - ΕUROPOL, FRONTEX και CEPOL (σ.σ: η Ευρωενωσιακή Αστυνομική Ακαδημία) - την Ιντερπόλ και την Ευρωπαϊκή Δύναμη Χωροφυλακής. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση σημαντικών οριζόντιων θεμάτων όπως η παράνομη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, η τρομοκρατία, οι ξένοι μαχητές και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Ευαρέσκεια» για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις όπου Γης

Ο Γάλλος υποστράτηγος Ph. Ponties υποδέχεται στο ευρωενωσιακό Στρατηγείο της Λάρισας τον Ν. Δένδια
Ο Γάλλος υποστράτηγος Ph. Ponties υποδέχεται στο ευρωενωσιακό Στρατηγείο της Λάρισας τον Ν. Δένδια
Την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων και αποστολών της ΕΕ, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης, σηματοδότησαν η επίσκεψη και οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια, χθες στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ), στη Λάρισα, απ' όπου συντονίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της λυκοσυμμαχίας στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), με την κωδική ονομασία EUFOR RCA.

Ο νέος ΥΕΘΑ επισκέφθηκε την 1η Στρατιά, το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και το ΕΣΕΕΕ, όλα με έδρα στη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο ευρωενωσιακό στρατηγείο, είχε «συνάντηση εργασίας» με τον στρατιωτικό διοικητή της Επιχείρησης της ΕΕ στην ΚΑΔ, Γάλλο υποστράτηγο Ph. Ponties, ενώ ενημερώθηκε αναλυτικά για την επιχείρηση και από τον επιτελάρχη του ΕΣΕΕΕ, Ελληνα ταξίαρχο Χρ. Δρίβα.

Οπως τονίστηκε στον Ν. Δένδια, η EUFOR RCA «αποτελεί την πλέον σημαντική από όλες τις διεξαγόμενες επιχειρήσεις της ΕΕ, καθόσον στην ΚΑΔ έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα στο έδαφος». Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας συνομίλησε με το πολυεθνικό προσωπικό του στρατηγείου, «στο οποίο εκδήλωσε την ευαρέσκειά του για τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα της επιχείρησης».

Θυμίζουμε ότι στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ άρχισαν να αναπτύσσονται πριν μερικούς μήνες στην ΚΑΔ με πρόσχημα εμφύλιες συρράξεις και ταραχές που σε προηγούμενες φάσεις οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν, σε μια χώρα με σημαντική γεωστρατηγική θέση και πλούσια σε ορυκτά κοιτάσματα, όπως ουράνιο κ.ά.

Η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε να οριστεί το ΕΣΕΕΕ ως στρατηγείο της επιχείρησης, το επάνδρωσε με δεκάδες Ελληνες επιτελείς που πρωτοστάτησαν στην κατάστρωση των σχεδίων ανάπτυξης της ευρωενωσιακής δύναμης στην ΚΑΔ, έδωσε και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του ΕΣΕΕΕ προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στο Στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η επιχείρηση θα έληγε φέτος το Δεκέμβρη, η ευρωενωσιακή στρατιωτική δύναμη έλαβε εντολή «παράτασης» παραμονής μέχρι το Μάρτη του 2015 και βλέπουμε...

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Βαθύτερη προσαρμογή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 2014», που διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και Πατραϊκού και στην οποία, εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις, συμμετείχε και η μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο, «Standing NATO Mine Counter Measures Group 2».

Η SNMCMG-2 αποτελείται από το ιταλικό πλοίο AVIERE (ως ναυαρχίδα), το γερμανικό HOMBURG, το τουρκικό ERDEK, το βρετανικό GRIMSBY, το βουλγάρικο PRIBOY και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό ΕΥΡΩΠΗ, που εντάχθηκε στη ΝΑΤΟική δύναμη μετά από σχετική απόφαση της κυβέρνησης για συμμετοχή του ΠΝ στον εν λόγω στολίσκο. Αλλωστε στη SNMCMG-2, από συγκροτήσεώς της το 1999, έως το 2011, είχε διατεθεί σε συνεχή βάση αντιναρκικό πλοίο του ΠΝ. Από το 2011 έως και τον Αύγουστο φέτος, το επιτελείο του εν πλω διοικητή στελεχωνόταν με αξιωματικούς του ΠΝ, μέχρι που ξαναστάλθηκε πλοίο, στη λογική της κυβέρνησης περί - με κάθε τρόπο και μέσο - «παράστασης σημαίας», παρουσίας της χώρας σε κάθε ΝΑΤΟική αποστολή ή επιχείρηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, MARCOM, σχετικά με τη συμμετοχή της SNMCMG2 στην «ΑΡΙΑΔΝΗ» , η άσκηση «σκοπεύει στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων μονάδων και του προσωπικού κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εξουδετέρωσης ναρκών. Το σενάριο της άσκησης αναπαριστά το αίτημα έθνους - μέλους της Συμμαχίας για την επέμβαση του ΝΑΤΟ, ώστε να αποκατασταθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και να διαφυλαχτεί η ασφάλεια στη θάλασσα μετά από δραστηριότητες ναρκοθέτησης».

Σύμφωνα εξάλλου με δήλωση του διοικητή της SNMCMG2, Ιταλού πλοιάρχου G. Piegaja, η ΝΑΤΟική Δύναμη τους τελευταίους μήνες αναπτύχθηκε σε όλη τη διαδρομή από τις ακτές του Μαρόκου έως τη Μαύρη Θάλασσα «σε υποστήριξη αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, αντιναρκικών ασκήσεων όπως η "ΑΡΙΑΔΝΗ", και στην πρόσφατα ολοκληρωθείσα άσκηση "NOBLE JUSTIFICATION" που πιστοποίησε την SNMCMG2 ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force - NRF)».

Υπενθυμίζουμε ότι στο λιμάνι του Πειραιά θα καταπλεύσουν επίσης, στις 26-30 Νοέμβρη, η ναυαρχίδα και άλλα πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ - 2 (Standing NATO Maritime Group 2, SNMG-2), έχοντας συμμετάσχει πρώτα στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Mavi Balina».

Στη Βρετανία ο Α/ΓΕΝ για θέματα «ευρείας συνεργασίας»

Επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποίησε, στις 13-14/11, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής περί γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της «στρατιωτικής διπλωματίας».

Ο Ελληνας Α/ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, «First Sea Lord and Chief of the Naval Staff» ναύαρχο George Zambellas, με τον οποίο - όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ - συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που αφορούν μεγάλο εύρος πεδίων συνεργασίας».

Επιπρόσθετα, επισκέφθηκε το Στρατηγείο MARCOM (Maritime Command, Ναυτική Διοίκηση) στο Northwood και συναντήθηκε με τον Βρετανό διοικητή P. D. Hudson, και τους αξιωματικούς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που υπηρετούν εκεί.

Σηματοδοτώντας την κρισιμότητα του στρατηγείου MARCOM, αλλά και την ...αξία της επίσκεψης εκεί, όπως και της τοποθέτησης στο Northwood Ελλήνων αξιωματικών, από το ΓΕΝ τονίζεται ότι «το MARCOM αποτελεί το μοναδικό πλέον επιχειρησιακό Ναυτικό Στρατηγείο της Συμμαχίας μετά την αναθεώρηση της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ το 2012 και τη συνακόλουθη κατάργηση του Ναυτικού Στρατηγείου της Νάπολης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ