ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Τη Δευτέρα η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 22 Νοέμβρη, για την Ασφάλιση στο υπουργείο Εργασίας

Τις δικές τους παρεμβάσεις ενάντια στη αντιλαϊκή πολιτική που η «νέα» κυβέρνηση έχει θέσει επί τάπητος σχεδιάζουν οι ταξικές δυνάμεις. Μεθαύριο Δευτέρα η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, διοργανώνει πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στα άγρια αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Imperial» (πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Γραμματεία Αττικής καλεί σε συμμετοχή στη σύσκεψη τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων, τις Σωματειακές Επιτροπές, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Επιτροπές του ΠΑΜΕ, τις λαϊκές επιτροπές. Να συζητήσουν για τις εξελίξεις, να σχεδιάσουν και να πάρουν μέτρα ανάπτυξης και βελτίωσης της δράσης.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης: Η προστασία των ανέργων, η μάχη ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία που οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στο Δημόσιο στην απόλυση, η υπεράσπιση των ΒΑΕ, η συρρικνωμένη λίστα των οποίων τίθεται σε ισχύ με υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, η αποτροπή των νέων σχεδίων της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, το Φορολογικό και τα νέα μέτρα που θα δρομολογηθούν με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

Επίσης, την Τρίτη το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), στις 11 το πρωί για τα ζητήματα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Οι εξελίξεις για το παρόν και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι δραματικές», σημειώνει το ΠΑΜΕ και στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Τα Ασφαλιστικά Ταμεία κινδυνεύουν άμεσα με διάλυση και οι συντάξεις με ουσιαστική κατάργηση και μετατροπή τους σε προνοιακό επίδομα. Να βάλουμε φραγμό στην προσπάθεια της νέας κυβέρνησης του μαύρου μετώπου να φέρουν για ψήφιση νέο ασφαλιστικό νόμο».

Στο απόσπασμα οι επικουρικές του δημοσίου

Το κάλεσμα αυτό, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο καθώς μετά το χτύπημα των ΒΑΕ η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή και στα Επικουρικά Ταμεία. Αυτό προκύπτει και από τα σχέδια που επεξεργάζεται για τα ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινοβραδινή συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας έγινε καθαρό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συγχώνευση του ΤΕΑΔΥ στο επικουρικό του ΙΚΑ προκειμένου να βάλει χέρι στα αποθεματικά του, ενώ έχει ήδη αποφασίσει δραστική μείωση και στις επικουρικές του ΙΚΑ. Παράλληλα, προχωρά στη μείωση του εφάπαξ που δίνει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και επί της ουσίας επιχειρεί με μια προκαταβολή του 30% να ξεμπερδεύει με το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Ταμείο.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κανείς εργαζόμενος να μην κάνει δήλωση προϋπηρεσίας!

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς και να παλέψουν ενάντια στις μεθοδευόμενες απολύσεις

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να μην κάνουν καμία δήλωση για την προϋπηρεσία τους καθώς αυτή θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για να τους βγάλει στην εφεδρεία, απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη εγκύκλιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητά από τους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου να δηλώσουν την προϋπηρεσία τους και σε διαφορετική περίπτωση απειλεί ότι αυτή δεν θα προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου των εργαζομένων. Ολόκληρη η ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο έχει ως εξής:

«Κανένας εργαζόμενος στην εφεδρεία.

Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η τρικομματική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.) για να προωθήσει γρήγορα τις αντεργατικές της ρυθμίσεις οξύνει την ιδεολογική και πολιτική τρομοκράτηση των εργαζομένων και τις εκβιαστικές της μεθοδεύσεις.

Ετσι μετά τις εγκυκλίους, που έστειλε για την εργασιακή εφεδρεία και επειδή απ' ό,τι φαίνεται δεν της βγαίνουν τα νούμερα των 30.000 εργαζομένων, που θέλει μέχρι τις 27 Νοέμβρη να βγάλει στην εφεδρεία, καλεί τους εργαζόμενους Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) να πάνε μόνοι τους να δηλώσουν την προϋπηρεσία τους για να βγουν και αυτοί στην εφεδρεία και μάλιστα εθελούσια.

Μάλιστα, για να πετύχει το στόχο της, τους τρομοκρατεί και τους εκβιάζει ότι αν δε δηλώσουν τώρα την προϋπηρεσία τους, δε θα υπολογιστεί μελλοντικά στη σύνταξη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με τις επιλογές της αυτές, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου προσδοκά να υποτάξει τους εργαζόμενους στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου.

Να μην υπακούσει κανένας, να μην παραδοθεί κανένας.

Να τους παρεμποδίσουμε.

Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης και καλούμε τους εργαζόμενους να μην κάνουν καμία δήλωση για προϋπηρεσία που θα αξιοποιηθεί για να βγουν στην εφεδρεία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πρωτοστατήσουν για μαζικές γενικές συνελεύσεις και να οργανώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στην εφεδρεία και τις απολύσεις.

Να ακυρωθεί στην πράξη κάθε προσπάθεια της λυκοσυμμαχίας κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου για κατάργηση του δικαιώματος όλων μας στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ».

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την προσπάθεια του υπουργείου και καλεί τον υπουργό Δ. Ρέππα να ανακαλέσει αμέσως την παράνομη εγκύκλιο. Δηλώνει ότι ο κάθε εργαζόμενος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία του όποτε αυτός αποφασίσει, καθώς και όσο χρόνο θέλει από αυτή.

Επίσης, η ΠΟΕ - ΟΤΑ με ανακοίνωσή της καλεί τους συλλόγους - μέλη της να αποτρέψουν με κάθε τρόπο τη χορήγηση οποιωνδήποτε στοιχείων από τα Γραφεία Προσωπικού που αφορούν την προϋπηρεσία των εργαζομένων.

Υπονομευτική δράση από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Την ευθεία υπονόμευση και την καταστολή των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, που αποφάσισαν να αντισταθούν για να εμποδίσουν την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, προσπαθούν να επιβάλουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Χαρακτηριστική είναι η στάση τους στα σωματεία εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε η διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.

Χτες, από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής τους συνέλευσης, προχώρησαν σε αποκλεισμό των γραφείων της διοίκησης, αντιδρώντας στην εφαρμογή της εφεδρείας, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκε η απόλυση σε δύο συναδέλφους τους, έναν οδηγό και έναν αποθηκάριο. Εκτός από την ανακοίνωση της εφεδρείας για τους δύο εργαζόμενους, η διοίκηση κάλεσε άλλους 17 εργαζόμενους, με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που βρέθηκαν να εργάζονται στο νοσοκομείο με μετάταξη από τον ΟΣΕ, να υποβάλλουν άμεσα τα χαρτιά τους, που να αποδεικνύουν τη συντάξιμη προϋπηρεσία τους, ώστε όσοι έχουν χρόνο εργασίας 33 ετών να τεθούν στο καθεστώς της εφεδρείας.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από τη γενική συνέλευση, είχαν αποφασίσει να αντιδράσουν αγωνιστικά στην εφεδρεία, και καθόρισαν ως άμεση αντίδραση κατάληψη διαρκείας στα γραφεία της διοίκησης και διοργάνωση σύσκεψης για το συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων, την Τετάρτη 23 Νοέμβρη. Χτες, η ΠΑΣΚΕ που ελέγχει την πλειοψηφία του Σωματείου, υπονόμευσε και την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ και τις απόφαση της ΓΣ, αφού ανακοίνωσε λήξη της κατάληψης και σύσκεψη συνδικαλιστών των σωματείων υπό τη σκέπη της ΠΟΕΔΗΝ τη Δευτέρα.

Στην περίπτωση της ΕΛΒΟ, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αφού πριν από τρεις βδομάδες συγκρότησαν προεδρείο με τη συμμετοχή μόνο των ιδίων, και πέταξαν απ' έξω τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ), άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας. Την Πέμπτη, η διοίκηση της επιχείρησης ανάρτησε την εγκύκλιο για την εφεδρεία με την οποία καλεί το σύνολο των εργαζομένων να δηλώσει την προϋπηρεσία του, ώστε να διαπιστωθεί πόσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για απόλυση.

Με παρέμβαση του εκπροσώπους της ΔΑΣ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ, όπου αποφασίσθηκε να γίνει συνάντηση με τον πρόεδρο και τον διευθυντή προσωπικού, προκειμένου να απαιτήσουν να μαζέψουν πίσω την εγκύκλιο και να δεσμευθούν ότι δε θα εφαρμόσουν το μέτρο. Επίσης ορίστηκε η πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης για χτες το πρωί. Τελικά, η πλειοψηφία του Σωματείου στις συναντήσεις με τον πρόεδρο άρχισε τις διαπραγματεύσεις και δέκα λεπτά πριν την έναρξη της ΓΣ ανακοίνωσε την αναβολή της, με πρόσχημα προγραμματισμένη συνάντηση που έχει τη Δευτέρα με τον υπουργό Εργασίας.

  • Το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα να προκηρύξει ομόφωνα δίωρη στάση εργασίας (9 - 11 π.μ.) την Δευτέρα 21 Νοέμβρη, ενάντια στη διαδικασία εφαρμογής απολύσεων μέσω εφεδρείας και παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους να μη συμπληρώσει κανείς τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις.

Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

«Ατύχημα» σε καρνάγιο

Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε χτες το απόγευμα στο καρνάγιο «ΨΑΡΡΟΣ» στο Πέραμα. Συγκεκριμένα, 41χρονος εργαζόμενος Γιάννης Καραγιάννης, μέλος του συνεργείου με την επωνυμία «Ηλεκτροϋδραυλική», ενώ βρισκόταν πάνω στο σκάφος αναψυχής «ΚΥΒΕΛΗ», κάτω από «άγνωστες» μέχρι στιγμής συνθήκες, έπεσε από ύψος 3,5 μέτρα και βρέθηκε στο έδαφος του καρνάγιου. Μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση με χτυπήματα στο κεφάλι και στα χέρια.

Ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην Πετρούπολη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Πετρούπολη (αιθ. εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου, οδός Κώστα Βάρναλη 33) την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ