ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Μαχαίρι μέχρι 40% στην κρατική χρηματοδότηση

Μείωση της γενικής επιχορήγησης κατά 9,1%

Motion Team

Μαχαίρι στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2012 βάζει η κυβέρνηση, προδικάζοντας νέες επώδυνες περικοπές σε συντάξεις, παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Η συνολική επιχορήγηση μειώνεται στα 13,084 δισεκατομμύρια ευρώ από 14,453 δισ. ευρώ φέτος, μείωση κατά 1,369 δισ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 9,1%!

Στην πραγματικότητα βέβαια η επιχορήγηση του κράτους προς τα Ταμεία και φέτος αλλά και το 2012 είναι ακόμα μικρότερη καθώς σε αυτή δεν πρέπει να περιληφθούν η επιχορήγηση προς τα ταμεία της ΔΕΗ (600 εκατ.), ως αντιπαροχή έναντι περιουσίας που είχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ (500 εκατ.) που αφορά στους ανέργους, η επιχορήγηση του ΤΑΠ ΟΤΕ (550 εκατ.) τα οποία είναι υποχρεώσεις που ανέλαβε το κράτος για να κάνει ακόμα πιο φθηνή την αξία της επιχείρησης για τους ιδιώτες αγοραστές, αλλά και η χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ - στον προϋπολογισμό του 2012 προς τον νέο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας ΕΟΠΥΥ - κατά 1,295 δισ. ευρώ, αφού αυτή αφορά στην κάλυψη του κλάδου υγείας των δημοσίων υπαλλήλων από το κράτος με την ιδιότητα του εργοδότη. Ετσι η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων για το 2012 ανέρχεται μόλις στα 11,139 δισ. ευρώ.

Σχεδόν σε όλα τα Ταμεία η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη. Ειδικά για το ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, η μείωση της επιχορήγησης σε σχέση με φέτος, φτάνει το 41,6%, από 3,698 δισ. ευρώ στα 2,158 δισ. ευρώ, προδιαγράφοντας «μαύρη χρονιά» για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, με δεδομένη την παραπέρα μείωση των εσόδων του από τις εισφορές των εργαζομένων εξαιτίας της δραματικής αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών. Στον ΟΓΑ η μείωση ανέρχεται στο 23,5%, από τα 4,600 δισ. ευρώ στα 3,360 δισ. ευρώ. Στον ΟΑΕΕ μείωση κατά 10,6%, από τα 891 εκατομμύρια ευρώ στα 800 εκατ. και στο ΝΑΤ μείωση 11,5% από τα 1,130 δισ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ το 2012.

Δραματική θα είναι η κατάσταση και για τους ανέργους, καθώς η επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ μειώνεται πάνω από το 1/3, κατά 34,6%, από τα 764 εκατομμύρια ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ. Τέλος, η χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ το 2012, μεταφέρεται στο νέο φορέα του ΕΟΠΥΥ, μειωμένη κατά 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά έτσι και αλλιώς - όπως σημειώσαμε - δεν πρόκειται για επιχορήγηση του προϋπολογισμού αλλά για την υποχρέωση του κράτους ως εργοδότης.

Σύνθλιψη Υγείας και καθήλωση Πρόνοιας

Οι δαπάνες για παροχές Υγείας μειώνονται κατά 12,9% ενώ για την Πρόνοια παραμένουν στάσιμες

Τη σύνθλιψη των υπηρεσιών και παροχών Υγείας και την καθήλωση των υπηρεσιών Πρόνοιας προδιαγράφει ο προϋπολογισμός για το 2012. Οι δαπάνες για παροχές Υγείας είναι μειωμένες κατά 12,9%, ενώ οι παροχές Πρόνοιας είναι μόλις 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς θα διατεθούν 1,69 δισ. ευρώ έναντι 1,94 δισ. ευρώ το 2011. Πρόκειται δηλαδή για μείωση 12,9%. Ανάμεσα στα κονδύλια που θα «εξοικονομηθούν» είναι και εκείνα απ' τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Στην αύξηση των εσόδων προσδοκά η κυβέρνηση με την πληρωμή των νοσηλευτικών υπηρεσιών απ' τους αλλοδαπούς και την ανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων.

Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται και η λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελών επιχειρήσεων με έσοδα. Υπολογίζεται ότι τα νοσοκομεία θα έχουν «ίδια έσοδα» απ' την ολοήμερη λειτουργία και την εκχώρηση 550 κρεβατιών σε ασφαλιστικές εταιρείες. Υπολογίζεται δηλαδή να έχουν 110 εκατ. ευρώ έσοδα έναντι 108 εκατ. ευρώ το 2011. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα παραμείνουν απ' τους βασικούς αιμοδότες στη λειτουργία των νοσοκομείων καθώς έχουν προϋπολογιστεί 1,25 δισ. ευρώ έναντι 1,35 δισ. το 2011. Βέβαια, είναι περίεργο πως καταγράφεται μείωση των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων όταν στην ίδια την εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι η είσπραξη των εσόδων επιτυγχάνεται με την ανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων, που προέρχεται απ' την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), που προβλέπουν πληρωμές πολλαπλάσιες απ' αυτές που ίσχυαν απ' το 1998 μέχρι σήμερα.

Για τις εφημερίες των γιατρών δεν αναφέρεται τίποτε. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είχαν εγγραφεί 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσα και το 2011. Ωστόσο, στην εισηγητική έκθεση στις «πρόσθετες και παρεχόμενες παροχές» - οι αμοιβές ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, εφημερίες γιατρών κλπ. - μια μείωση της 37,9% (από 882 σε 538 εκατ. ευρώ), χωρίς να διευκρινίζει αν η μείωση αφορά και το κονδύλι των εφημεριών.

Στην Πρόνοια και με αυτόν τον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η διαλυτική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και η οποία θα επεκταθεί με τις συγχωνεύσεις και τη μεταφορά κέντρων αποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία. Προβλέπει 750 εκατ. ευρώ, έναντι 733 εκατ. ευρώ το 2011 και 906 εκατ. ευρώ το 2010!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Νέο δώρο 7,7 δισ. στο μεγάλο κεφάλαιο

Αυξημένο κατά 11,8% σε σχέση με φέτος θα είναι το ποσό που θα διατεθεί το 2012 από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η μερίδα του λέοντος του οποίου θα κατευθυνθεί σε έργα και επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται και έχουν επιλεγεί από την ΕΕ και στα οποία συμμετέχουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ειδικότερα, τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν από το ΠΔΕ το 2011 προϋπολογίζονται σε 7,7 δισ. ευρώ (έναντι 6,89 δισ. ευρώ φέτος), δηλαδή 3,6% του ΑΕΠ, αλλά συζητήσιμο είναι αν αυτές οι δαπάνες θα πραγματοποιηθούν, καθώς και το 2011 είχαν προϋπολογισθεί 7,55 δισ. ευρώ, ωστόσο τα 566 εκατ. από αυτά πήγαν για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

Από τα συνολικά κονδύλια του ΠΔΕ τα 6 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, ενώ και στο υπόλοιπο τμήμα του 1,7 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους «η επιλογή των έργων θα γίνει με κριτήριο τη συμπληρωματικότητα, τις συνέργειες και τη σκοπιμότητά τους σε σχέση με την εκτέλεση έργων συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ»!

Για το υπουργείο Υποδομών δεσμεύονται πιστώσεις 2.142 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 27,82% του συνόλου των πιστώσεων του ΠΔΕ 2012 και θα διοχετευθεί κυρίως σε μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή των εθνικών οδικών αξόνων με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» με τα πανάκριβα χαράτσια, οι επεκτάσεις του Μετρό Αθηνών και του Προαστιακού, ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης κ.λπ., ενώ ούτε αναφορά δε γίνεται για έργα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα διατεθούν 1.632 εκατ. ευρώ (αποτελεί το 21,19% του συνόλου των πιστώσεων) που θα διοχετευθεί κυρίως σε επιδοτήσεις προς τους βιομήχανους, ξενοδόχους και εφοπλιστές.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα διατεθούν 396 εκατ. ευρώ. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ