ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο 57,61% το πανελλαδικό πλάνο

Πρώτη στην άμιλλα η ΚΟ Αττικής. Στο 111% το ποσοστό κάλυψης της ΚΟ Ικαρίας

Σε ποσοστό 57,61% καλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο της τρίμηνης (Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης) Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ, στο έβδομο κλείσιμο. Αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, όπως επιβεβαιώθηκε κι απ' την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζουν τη μάχη του κουπονιού σε όλη τη χώρα, με μεγαλύτερη ακόμα αποφασιστικότητα, πείσμα και αισιοδοξία ότι και αυτή τη φορά η Οικονομική Εξόρμηση θα λήξει με επιτυχία.

Στην πρώτη θέση παραμένει η ΚΟ Αττικής με ποσοστό κάλυψης του πλάνου της 79%. Στη δεύτερη θέση η ΚΟ Πειραιά με ποσοστό 66,24% και στην τρίτη θέση η ΚΟ Αιγαίου με ποσοστό 64,65%. Ακολουθούν κατά σειρά οι ΚΟ Κρήτης με 63,70%, Εξωτερικού με 59,50%, Θεσσαλονίκης με 58,10%, Αθήνας με 57,56%, Στερεάς - Εύβοιας με 53,44%, Πελοποννήσου με 51,67%, Κεντρικής Μακεδονίας με 51,40%, Βορειοδυτικής Ελλάδας με 50,26%, Δυτικής Μακεδονίας με 49,08%, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με 48,40%, Θεσσαλίας με 45,55%.

Η ΚΝΕ έχει καλύψει το 78,77% του πλάνου της ενώ οι ΚΟ «Ριζοσπάστη» και «902» ποσοστά 38,92% και 36% αντίστοιχα.

Σταθερά πρώτη παραμένει και η ΚΟ Ικαρίας που έχει υπερκαλύψει το πλάνο της σε ποσοστό 111%! Οι υπόλοιπες Νομαρχιακές Οργανώσεις με ποσοστά κάλυψης ίσα και μεγαλύτερα του πανελλαδικού είναι κατά σειρά: Κως με 88,21%, Ηράκλειο με 79,60%, Κορινθία με 75,50%, Κυκλάδες με 75%, Λασίθι με 74%, Φωκίδα με 65,30%, Δράμα με 65%, Ημαθία με 65%, Χίος με 65%, Πρέβεζα με 61,42%, Αιτωλοακαρνανία με 61%, Λακωνία με 60,50%, Λέσβος με 60,25%, Ξάνθη με 60%, Κοζάνη με 57,69%, Ηλεία με 57%.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Πλατφόρμες» συγκυριαρχίας στο Αιγαίο

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Ε. Μπαγίς αποκαλύπτει το πλαίσιο των προωθούμενων διευθετήσεων, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων

Η ντόπια αστική τάξη καίγεται για μπίζνες στο Αιγαίο με το τουρκικό και πολυεθνικό κεφάλαιο. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα σαρώνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Eurokinissi

Η ντόπια αστική τάξη καίγεται για μπίζνες στο Αιγαίο με το τουρκικό και πολυεθνικό κεφάλαιο. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα σαρώνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας
Αποκαλυπτικός για τα όσα συντελούνται στο παρασκήνιο της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αναφορικά με τις διευθετήσεις στο Αιγαίο, είναι ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται στο χτεσινό Τύπο (ΤΑ ΝΕΑ).

Φανερώνοντας την πρεμούρα που έχουν ισχυρές μερίδες της αστικής τάξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου για εκμετάλλευση της λείας από τους φυσικούς πόρους του Αιγαίου, ο Τούρκος υπουργός δίνει το πλαίσιο μιας εναλλακτικής συμφωνίας, σε περίπτωση που οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, δεν καταφέρουν άμεσα να επιλύσουν όλα τα θέματα στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, προτείνει στις «διαφιλονικούμενες» περιοχές «να φτιάξουμε πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών». Καθόλου τυχαία, το ίδιο πλαίσιο διευθέτησης έχουν κατά καιρούς θέσει και αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη «λύση» της κατά περίπτωση συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, που είναι μια πιλοτική διαδικασία για συνολικότερες διευθετήσεις.

Εάν η παραπάνω πρόταση υλοποιηθεί, τότε οι πλατφόρμες συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών θα αποτελέσουν και τη βάση της συνδιαχείρισης, σε στρατιωτικό επίπεδο, και κατ' επέκταση της ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας, υπό ΝΑΤΟική σημαία.

Το Αιγαίο είναι μια περιοχή διάσπαρτη από εκατοντάδες ελληνικά νησιά (δύο νησιά μόνο υπάγονται στην τουρκική επικράτεια, η Ιμβρος και η Τένεδος). Κατά 80%, αποτελεί περιοχή είτε ελληνικής επικράτειας (ξηρά και θάλασσα), είτε χώρος με αποκλειστικά ελληνικά δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων (υφαλοκρηπίδα - Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και χώρος ελληνικής αρμοδιότητας για τον έλεγχο των πτήσεων και της ασφάλειας (FIR).

Με την πρόταση της Τουρκίας, η οποία φαίνεται πως συζητιέται στις διμερείς διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, θα δημιουργηθούν νησίδες ελληνοτουρκικής συνεκμετάλλευσης - συνδιαχείρισης - συγκυριαρχίας και θα μπουν οι βάσεις για την αλλαγή συνόρων, εφόσον θα υπάρξει αναθεώρηση της κρατικής κυριαρχίας.

Τα σχέδια αυτά φαίνεται πως καλοβλέπει και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε διαρρεύσει ότι γίνονται συζητήσεις με την πολυεθνική πετρελαϊκή Shell, ενώ δημοσιεύματα κάνουν ήδη λόγο για κονσόρτσιουμ εκμετάλλευσης του πετρελαίου στο Αιγαίο, με ελληνικά, τουρκικά και αμερικανικά κεφάλαια.

«Πακέτο» και η αποστρατιωτικοποίηση

Να σημειωθεί ότι το όλο πλαίσιο της συνεκμετάλλευσης - συνδιαχείρισης του Αιγαίου συνδέεται με τις κατά καιρούς προτάσεις αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών που προωθούν Τουρκία και ΝΑΤΟ, με σοβαρές συνέπειες συνολικά στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι, ο Ε. Μπαγίς, στις 25 Μάρτη 2010, μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προέτρεψε «ο αποκλεισμός των βαρέων όπλων (σ.σ. στις στρατιωτικές παρελάσεις στην Ελλάδα) πρέπει να γίνει και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γιατί είναι περιοχές ειρήνης». Προτάσεις που ακολούθως συζητήθηκαν συγκεκριμένα κατά τις δύο επισκέψεις του Τ. Ερντογάν (Μάης, Οκτώβρης).

Κατά τα άλλα, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας προτρέπει να «μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες» και δηλώνει ότι πιστεύει πως αν λυθούν τα προβλήματα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν «ένας παράδεισος τουρισμού και εισοδήματος για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες».

Προσθέτει ακόμα ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε τους δύο πρωθυπουργούς σε αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να τους αφήσουμε να επιλέξουν την πλατφόρμα επίλυσης», ενώ σημειώνει ότι «η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη για τη μεγάλη λύση. Αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουμε κάτι μικρό που θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη λύση, σε μια φόρμουλα πακέτου επίλυσης».

Εκδήλωση στο Κιλκίς

Εκδήλωση με θέμα «Εκτίμηση του αποτελέσματος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών - πολιτικές εξελίξεις», διοργανώνει η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή 19 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Σήμερα Παρασκευή, στις 10 μ.μ., απ' την τηλεόραση του «902» θα μεταδοθεί η ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου με θέμα: «Η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στη δικτατορία, η συμβολή τους στην οργάνωση του λαού».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org