ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Οχι» στο «μνημόνιο της Παιδείας»

Πλατιά σύσκεψη έγινε χτες στην Αθήνα, για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου στις 24 Νοέμβρη

Από τη χτεσινή σύσκεψη φοιτητών - σπουδαστών
Από τη χτεσινή σύσκεψη φοιτητών - σπουδαστών
Σύσκεψη εκπροσώπων Επιτροπών Αγώνα, Συλλόγων Φοιτητών (Τουρκικών Σπουδών και ΣΚΓΤΚΣ) και μεμονωμένων συνδικαλιστών της Αθήνας έγινε, χτες, μετά από κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου, στις 24 Νοέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ έχει ανακοινώσει το συλλαλητήριο, καλώντας τους φοιτητές και τους σπουδαστές να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο κύμα αντιλαϊκών μέτρων και στην προσπάθεια μετατροπής του πανεπιστημίου σε ΑΕ.

Στην εισήγηση που έκανε ο Δ. Βιτάλης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ περιγράφτηκαν τα μέτρα που υπάρχουν στο νόμο - πλαίσιο, αλλά και στο νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Εγινε, ακόμα, αναφορά στη στάση των άλλων δυνάμεων το προηγούμενο διάστημα και τονίστηκε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί ο ρόλος τους. Αμέσως μετά, ακολούθησαν τοποθετήσεις φοιτητών και σπουδαστών που μετέφεραν εμπειρία απ' τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η «πρόταση πάλης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες», η οποία θα φτάσει από αύριο σε όλες τις σχολές, θα συζητηθεί στις Επιτροπές Αγώνα και θα προταθεί στις Συνελεύσεις του επόμενου διαστήματος. Στην πρόταση πάλης, σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Λέμε "όχι" στο "μνημόνιο διαρκείας" κυβέρνησης - ΝΔ- ΕΕ - ΔΝΤ. Λέμε "όχι" στο "μνημόνιο της Παιδείας". Δράση και Οργάνωση για την Ανατροπή» και καλούνται οι φοιτητές και οι σπουδαστές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στις 24 Νοέμβρη, στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι.

Μεταξύ, άλλων, στην πρόταση πάλης σημειώνεται ότι «με το νόμο - πλαίσιο που καταθέτει η κυβέρνηση:

  • Ο φοιτητής και ο σπουδαστής θα βάζουν ενέχυρο όλη τη ζωή τους στις τράπεζες, για να αγοράζουν ακριβά μονοετή και διετή προγράμματα αμορφωσιάς - κατάρτισης, για να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, συγγράμματα.
  • Οι επιχειρήσεις βάζουν χέρι σε ό,τι απέμεινε από τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι επιχειρηματίες γίνονται καθηγητές και οι καθηγητές επιχειρηματίες. Εφοπλιστές, βιομήχανοι και τραπεζίτες διοικούν, διαμορφώνουν τα προγράμματα σπουδών, βαθμολογούν ιδρύματα με τους νόμους των μονοπωλίων.
  • Οι νέοι, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα παίρνουν πιστοποιητικά, αντί για πτυχία, για να αναζητούν διαρκώς μισές δουλειές, να δουλεύουν φτηνά για να αβγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.
  • Οι καθηγητές των χαμηλότερων βαθμίδων γίνονται συμβασιούχοι. Διδάσκουν ακόμα και με 100 ευρώ, τους θέλουν περαστικούς από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, για να μπαλώνουν τρύπες. Αντίθετα, ανταμείβουν αδρά τις έδρες των μεγαλοκαθηγητών που είναι manager διαφόρων εκπαιδευτικών και ερευνητικών προϊόντων, για να είναι ...πρότυπα επιχειρηματικότητας στη διδασκαλία και στην πράξη».
Δράση και οργάνωση της πάλης

Το ΜΑΣ καλεί σε «πάλη και αντεπίθεση για να βάλουμε στη θέση της Παιδείας των μονοπωλίων, την Παιδεία των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Δράση και Οργάνωση της πάλης τώρα, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και ο νόμος - πλαίσιο.

  • Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία. Οχι στους ψευτοδιαλόγους που στήνουν πρυτανικές αρχές, σύγκλητοι και μεγαλοκαθηγητές.
  • Να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για σίτιση - στέγαση - μεταφορές - αναλώσιμα. Μηνιαίο επίδομα 600 ευρώ σε όσους φοιτητές δεν τα βγάζουν πέρα.
  • Εξω οι επιχειρήσεις απ' τις σχολές και έρευνα. Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης.
  • Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους.
  • Σταθερή και μόνιμη αποκλειστική απασχόληση για όλους του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, μετά το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο. Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές μετά το 12χρονο σχολείο».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν εξορμήσεις, εκτός απ' τις σχολές, στις λαϊκές γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, ενώ αποφασίστηκε τη Δευτέρα να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας για την οργάνωση της πάλης στην Παιδεία, ενάντια στα νέα κυβερνητικά μέτρα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μια «ιδέα» θα σας σώσει!

Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου μίλησε χτες σε ημερίδα «απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας» και ανακοίνωσε μέτρα παράδοσης της επιστημονικής έρευνας στο κεφάλαιο

Για «ιδέες» που μπορούν να γίνουν η βάση για μικρές αυτοκρατορίες σε λίγο χρόνο, μίλησε χτες η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, στην ημερίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας με τίτλο «Δημιουργώ. Καινοτομώ. Επιχειρώ. Αναπτύσσοντας ευκαιρίες για τη νεολαία», περιγράφοντας έναν «παράδεισο» για νέους επιχειρηματίες που ...θα κατακτήσουν τον κόσμο. Στη διάρκεια της ημερίδας επαναλήφθηκε πολλές φορές, με διαφορετικά λόγια, το «παραμύθι» του συστήματος: Μια «ιδέα», μια «ευκαιρία», αν τη χειριστείς σωστά, μπορεί να σε κάνει πλούσιο, επιτυχημένο και να ...βοηθήσεις και στην ανάπτυξη της χώρας (το δεύτερο μέρος έχει «προστεθεί» λόγω οικονομικής κρίσης...).

Πάντως, ο στόχος της ημερίδας ήταν συγκεκριμένος και γνωστός πριν ακόμα αυτή διεξαχθεί: Στην ιστοσελίδα για την ημερίδα διατυπώθηκε σαφώς ότι διοργανώνεται «στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας και καλλιέργειας επιχειρηματικής κουλτούρας στη νέα γενιά».

Η υπουργός είπε ...πάνω - κάτω: Θέσεις στο Δημόσιο δεν υπάρχουν, με την κρίση δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας ούτε στον ιδιωτικό τομέα, άρα μια «ιδέα» θα σας ...σώσει. Ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μ. Κοντογιάννης το διατύπωσε λίγο διαφορετικά: Να ξεφύγουμε απ' τη μιζέρια του βασικού μισθού και της υποαπασχόλησης, ν' αφήσουμε πίσω τις ιδεοληψίες και τα ταμπού για την επιχειρηματικότητα και το κέρδος. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα σχέδια του υπουργείου για το «νέο» σχολείο, υποστηρίζοντας ότι οι σημερινοί μαθητές είναι τα αυριανά νέα ικανά ανταγωνιστικά στελέχη. Οπως είπε μια απ' τις δραστηριότητες του «νέου» σχολείου θα έχει τίτλο «Οικονομία και Επιχειρηματικότητα». Επιπλέον, «απολογήθηκε» γιατί είναι λίγες οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά διαβεβαίωσε ότι με τα νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία θα αποκτήσει πρωταρχικό ρόλο.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, μίλησε και η γενική διευθύντρια του «Σωματείου "Επιχειρηματικότητα Νέων"» (ΣΕΝ), Ε. Μαυρικάκη, με θέμα «Χτίζοντας κουλτούρα στους μαθητές για την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας». Σημειώνουμε ότι το ΣΕΝ είναι ένας ...«μη κερδοσκοπικός οργανισμός», που ιδρύθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του ΣΕΒ!

Ερευνα με επιχειρηματικά κριτήρια και ενίσχυση του κεφαλαίου

Η υπουργός Παιδείας στην ομιλία της ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί το Δίκτυο «Ζεύξη». Οι συντελεστές «στους οποίους θα στηριχθεί το δίκτυο είναι δύο ομάδες αποτελούμενες από επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, επενδυτές, επιχειρηματίες, επαγγελματίες και συμβούλους». Με λίγα λόγια, θα είναι ένα δίκτυο όπου οι επιχειρήσεις θα ψάχνουν «ιδέες» και «μυαλά» για αξιοποίηση και οι ερευνητές, τα πανεπιστήμια και οι ακαδημαϊκοί θα προσπαθούν να εμπορεύονται τις ιδέες τους, επιλέγοντας, προφανώς, η έρευνά τους να «πουλάει» στην αγορά. Η έρευνα που δεν έχει εμπορικό αποτέλεσμα δεν έχει θέση στο «δίκτυο».

Δεύτερο μέτρο είναι η θεσμοθέτηση πανελλήνιου διαγωνισμού «καινοτόμων ιδεών σε Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα». Οι «ιδέες», προφανώς, πρέπει να είναι άμεσα «εμπορεύσιμες». Τρίτο μέτρο είναι η ενίσχυση των προγραμμάτων χρηματοδότησης εταιρειών spin-off (εταιρείες πανεπιστημίων, ερευνητών, ακαδημαϊκών - σε συνεργασία ή όχι με επιχειρήσεις - για την εμπορική εκμετάλλευση της έρευνας), ενώ θα φτιαχτεί φόρουμ «ανάδειξης καλών πρακτικών καινοτομικής και νεανικής επιχειρηματικότητας με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νεολαίας». Στο «φόρουμ» προτείνεται να συμμετάσχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΘΕΑ
Πολύμορφες εκδηλώσεις
  • Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας και παρέμβασης στην Αθήνα, το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» διοργανώνει την ερχόμενη βδομάδα μία σειρά εκδηλώσεων:

Στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης», Πειραιώς 100, Γκάζι) θα λειτουργούν από τις 23 έως τις 28 Νοέμβρη 2010 (12 το μεσημέρι έως 9 μ.μ.) εκθέσεις κεραμικής, κατασκευών, φωτογραφίας, γλυπτικής, αφίσας, κοσμήματος, παπιέ-μασέ του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ. Επίσης, δημιουργικά εργαστήρια για το κοινό, προβολές και ενημερωτικό περίπτερο.

Στο Θέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138): Παρασκευή 26 Νοέμβρη, στις 18.00-18.30 παραδοσιακοί χοροί από τη Θράκη, 18.45-19.30 έντεχνο παραδοσιακό τραγούδι, 19.30-20.30 χοροί από τη Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου, 20.45-21.30 χοροί από τη Μικρά Ασία. Το Σάββατο 27 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθούν οι θεατρικές παραστάσεις «20» χοροθέατρο (19.00-19.45) και «Πλούτος 1929» (20.15-21.30).

  • Επίσης, ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ» διοργανώνει μεγάλη έκθεση εικαστικών. Εξήντα εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι και γλύπτες) του Συλλόγου Εικαστικών Μεσογαίας εκθέτουν τα έργα τους για τους σκοπούς του Συλλόγου Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο «Απόλλων» της Νομαρχίας Πειραιά (οδός Ερμουπόλεως και Πηλίου 1) και τα εγκαίνιά της θα γίνουν τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη 2010 στις 7 μ.μ. Θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Νοέμβρη, με ώρες λειτουργίας: 10.00-14.00 και 17.00-21.00.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ