ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Με το όπλο της γνώσης για τις νίκες του μέλλοντος

Εκθεση για την 90χρονη εκδοτική δραστηριότητα του ΚΚΕ θα λειτουργεί έως τις 12 του Δεκέμβρη στα γραφεία του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3)

Βιβλία που τυπώθηκαν στις πιο αντίξοες συνθήκες
Βιβλία που τυπώθηκαν στις πιο αντίξοες συνθήκες
Σελίδες που αναδίνουν τη μυρωδιά του μπαρουτιού, τυπωμένες κυριολεκτικά στη φωτιά της μάχης με ποδοκίνητα τυπογραφεία. Σελίδες που αναδίνουν το άρωμα της νέας ζωής των πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες. Βιβλία βοηθητικά για τους δασκάλους, βιβλία σχολικά για τα παιδιά, μπροσούρες, πολιτικά κείμενα, πρόζα, ποίηση, μεταφράσεις...

Από χτες στο πατάρι της «Σύγχρονης Εποχής» κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, κάθε προοδευτικό μυαλό μπορεί να πάρει μια μικρή μεν αλλά πραγματικά συγκλονιστική γεύση από μια εκδοτική εποποιία που απλώνεται σε εννιά δεκαετίες ύπαρξης και πρωτοπόρας δράσης του ΚΚΕ, μέσα από την έκθεση που εντάσσεται στις εκδηλώσεις προς τιμήν των 90χρονων του Κόμματος.

Κάθε προθήκη της έκθεσης είναι παράλληλα και μια «χρονομηχανή» που μας μεταφέρει σε σημαντικές στιγμές και σταθμούς της πάλης των κομμουνιστών τόσο στο πεδίο των μαχών με τα όπλα, όσο και στο πεδίο της ιδεολογικής χειραφέτησης της εργατικής τάξης. Χειραφέτηση που πέρασε και φυσικά εξακολουθεί να περνά και μέσα από την έντονη ιδεολογική πάλη με τον οπορτουνισμό, τη μεταφυσική, κάθε αντίληψη και τακτική που επιχειρεί να αποτελέσει τροχοπέδη της ιστορικής εξέλιξης.

Πολύμορφη ιδεολογικοπολιτική δραστηριότητα για την κομμουνιστική μόρφωση


Μόνο να φανταστούμε σήμερα μπορούμε - κι αυτό με μεγάλη δυσκολία - τι σήμαιναν εκδόσεις όπως αυτές του «σοσιαλιστικού βιβλιοπωλείου» και των εκδόσεων του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας τη δεκαετία του '20, του «λαϊκού βιβλιοπωλείου», της ΚΟΜΕΠ και του «Ριζοσπάστη» τη δεκαετία του '30. Τι σήμαινε από πλευράς ιδεολογικής συγκρότησης και πίστης στα ιδανικά του σοσιαλισμού να τυπώνεις το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» από το εκδοτικό του ΔΣΕ τον Ιούνη του '48 στο Γράμμο και μάλιστα σε 3.000 αντίτυπα. Για τις ανάγκες του αγώνα του ΔΣΕ μεταφράστηκαν επίσης από τα ρωσικά και τυπώθηκαν σε χιλιάδες αντίτυπα βιβλία για τη ζωή και τη δράση ηρώων του εμφυλίου πολέμου (1918-1921) στη Σοβιετική Ρωσία και του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (1941-1945), ενώ τυπώθηκαν και βιβλία, όπως το «Ρωσοελληνικό Λεξικό».

Η έκθεση παρουσιάζει δείγματα της μεγαλειώδους αυτής εκδοτικής μάχης μέσα από εκδόσεις εκδοτικών, όπως η «Ελεύθερη Ελλάδα», που εξέδιδε βιβλία του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, ή η «Κόκκινη Σημαία» στη Θεσσαλία, που δραστηριοποιήθηκε εκδοτικά από το Δεκέμβρη του '44 και μέχρι τη συμφωνία της Βάρκιζας. Για να πάρει αργότερα τη σκυτάλη το εκδοτικό «Τα νέα βιβλία».

Τη λιτή εκδήλωση των χτεσινών εγκαινίων της έκθεσης άνοιξε εκ μέρους του εκδοτικού ο Τάσος Δημητρούκας, ενώ παραβρέθηκαν η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κύριλλος Παπασταύρου, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, και πλήθος κόσμου.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των νέων για μια έκθεση 90 χρόνων που αποπνέει μέλλον
Μεγάλο το ενδιαφέρον των νέων για μια έκθεση 90 χρόνων που αποπνέει μέλλον
Οπως σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής, Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, «η μικρή αυτή έκθεση με βιβλία εκδοτικών του ΚΚΕ απ' όλη την 90χρονη πορεία του, δε δημιουργήθηκε ως μια μουσειακή παρουσίαση εκδόσεων. Στόχος είναι να αναδείξει τη σκληρότητα της ταξικής πάλης και τις απαιτήσεις που έχει στο επίπεδο της ιδεολογικής πάλης. Να αναδείξει την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε το ΚΚΕ κάτω απ' όλες τις συνθήκες για τη μαζική ιδεολογικοπολιτική δραστηριότητα και την κομμουνιστική μόρφωση μελών και στελεχών του. Ζήτημα που είναι στην πρώτη γραμμή και σήμερα. Να αναδείξει πως η επαναστατική θεωρία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για επαναστατική δράση. Να αναδείξει τη σημασία της επαναστατικής θεωρίας στην πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό αφού αυτό που η θεωρία με νηφαλιότητα και επιστημονική ακρίβεια προσεγγίζει και με βάση αυτό χαράζει πολιτική γραμμή δέχεται οπορτουνιστική πίεση στη λογική της προσαρμογής στο λιγότερο κακό».

Ο ομιλητής παρουσιάζοντας τη δομή της έκθεσης αναφέρθηκε στα κομματικά εκδοτικά από τα πρώτα χρόνια ύπαρξης του Κόμματος σε εκδοτικές στιγμές, όπως, η έκδοση του «Ριζοσπάστη» με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου με αφορμή το Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης, τον αγώνα του ΔΣΕ, τις «Σχολικές εκδόσεις» με εκπαιδευτικά βιβλία που κυκλοφόρησαν κυρίως στις χώρες όπου ζούσαν πολιτικοί πρόσφυγες. Φυσικά, αναφέρθηκε στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ το 1973 για την ίδρυση εκδοτικού, με αρχικό τίτλο «Ο Λενινισμός και η Σύγχρονη Εποχή», που ήταν και η πρώτη ονομασία της σημερινής «Σύγχρονης Εποχής». Σημείωσε επίσης πως έχει ξεχωριστή σημασία η έκδοση και η διάδοση έργων της επαναστατικής θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, μεταξύ των οποίων το «Κεφάλαιο» του Μαρξ, τα «Απαντα» του Λένιν και οι δεκάδες μπροσούρες της σειράς «Μικρή Μαρξιστική Βιβλιοθήκη στην Ελληνική Γλώσσα».

Η καλή αρχή που έγινε με τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης, κυρίως από τη μαζική προσέλευση της νεολαίας στην εκδήλωση, πρέπει να συνεχιστεί. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του Δεκέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ