ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη

Στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ

Από τις προετοιμασίες για τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τις προετοιμασίες για τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη
Ανοίγει σήμερα η Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων που είναι αφιερωμένη στα 90χρονα του ΚΚΕ και που φιλοξενεί η ΚΟΘ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα προϊόν πολύμηνης και σκληρής δουλειάς μελών και στελεχών του Κόμματος, που από σήμερα το πρωί θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν στο περίπτερο 10 της ΔΕΘ οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός της Θεσσαλονίκης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα γνωρίσει την ίδια και - γιατί όχι; - μεγαλύτερη επιτυχία από αυτή που γνώρισε στο χώρο που πρωτοπαρουσιάστηκε, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο "Μάνος Λοΐζος" του Δήμου της Νίκαιας», δήλωσε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες από την ΚΟΘ του ΚΚΕ στο χώρο της έκθεσης.

Ο Μ. Μαΐλης κάλεσε, πρώτα απ' όλους, τις νεότερες γενιές, ιδιαίτερα τους νέους εργάτες και μαθητές - φοιτητές να πάρουν μια εικόνα από την ιστορία του ΚΚΕ, την ιστορία που δε διδάσκεται στα σχολεία γιατί τη φοβούνται, όπως σημείωσε. Πρόσθεσε, αναφερόμενος στο θέμα της αξιοποίησης του Αρχείου του ΚΚΕ, ότι μετά την περιπέτεια που πέρασε το Αρχείο πριν από 14 χρόνια, έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό η αξιοποίησή του.

Περίπου 100.000 ψηφιοποιημένες σελίδες, είπε, βρίσκονται στο Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» και είναι στη διάθεση ερευνητών και άλλων ενδιαφερομένων, μαζί με 2.500 τίτλους βιβλίων. Πρόσφατα, υπενθύμισε, κυκλοφόρησαν υλικά του Κομματικού Αρχείου, ενώ σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει ο 10ος τόμος των Επίσημων Κειμένων.

Με τα δεδομένα αυτά, συνέχισε ο ομιλητής, το Κόμμα προχωρά στην ανοικοδόμηση τετραώροφου κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστεί το Αρχείο του Κόμματος και για την υλοποίησή του προετοιμάζει το ΚΚΕ μεγάλη οικονομική εξόρμηση.

Η Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων καθώς και Αντικειμένων από την 90χρονη θυελλώδη πορεία του ΚΚΕ, που παρουσιάζεται στο μεγάλο χώρο του περιπτέρου 10 της ΔΕΘ, περιλαμβάνει 7 ενότητες. Μέσα από 1.429 εικόνες, 150 ιδεολογικοπολιτικά κείμενα και 17 ποιήματα ξαναζωντανεύουν οι πλέον ηρωικές στιγμές του ελληνικού και εργατικού κινήματος, χρόνο με το χρόνο μαθαίνει ή ξαναθυμάται ο επισκέπτης τη δράση του ΚΚΕ, μια σκληρή πορεία, αλλά και μια ιστορία ατέλειωτης προσφοράς του Κόμματος στον τόπο, στο λαό, καθώς και τις κορυφαίες στιγμές της λαϊκής πάλης στη χώρα μας.

Επίσης στις 311 επιφάνειες που βρίσκονται σε 92 ταμπλό και στις 17 κατασκευές, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε το διεθνές και εργατικό κίνημα, καθώς και το Κόμμα από την εποχή που ο σοσιαλισμός μετεξελίσσεται από ουτοπία σε επιστήμη, τις μεγάλες επαναστάσεις του 19ου και 20ού αιώνα και κύρια τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, μέχρι τις σεισμικές δονήσεις της αντεπανάστασης του 1989-1991.

Την έκθεση, που θα λειτουργεί για ένα μήνα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8μμ, πλουτίζουν 16 προθήκες, στις οποίες βρίσκονται έντυπα υλικά και αντικείμενα από την παράνομη δουλειά.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ
Ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός

Δεξιά, έργο της Μαρίας Κτιστοπούλου
Δεξιά, έργο της Μαρίας Κτιστοπούλου
Συνεχίζεται στον πολιτιστικό χώρο του Δήμου Αθηναίων «Τεχνόπολις» στο Γκάζι (Πειραιώς 100, στάση μετρό Κεραμεικός), η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Ενα ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών.

Τριακόσιοι εικαστικοί δημιουργοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Κόμματος, καταθέτουν το δικό τους «χρώμα» στους αγώνες και τις θυσίες, στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Στην κεντρική μεγάλη αίθουσα (Δ12), κυριαρχεί η ζωγραφική, ενώ παράλληλα φιλοξενείται ένα μικρό κομμάτι της γλυπτικής δημιουργίας, αλλά και κάποια χαρακτικά. Στον ιδιαίτερο αισθητικά χώρο της Αποθήκης (Δ9), αλλά και στην αίθουσα Δ13 συγκεντρώνονται οι πιο φρέσκες απόψεις, ανάμεσά τους έργα καλλιτεχνικής φωτογραφίας, κολάζ, βίντεο, εγκαταστάσεις και άλλα. Χωρίς περιορισμούς ως προς το θέμα, το υλικό και την απόδοση, χωρίς «κριτική επιτροπή», παρουσιάζονται περίπου 600 έργα όλων των μορφών εικαστικής έκφρασης.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή: 10 π.μ. - 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Στην «Τεχνόπολη» θα πραγματοποιηθούν παράλληλα και οι εξής εκδηλώσεις: Ημερίδα με θέμα «Σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και κοινωνικό περιβάλλον» (23/11, 11 π.μ. - 4 μ.μ.). Η μουσική βραδιά «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» (26/11, 8.30 μ.μ.)

Αριστερά, έργο του Γιώργου Γούλα
Αριστερά, έργο του Γιώργου Γούλα
Διήμερο εκδηλώσεων στη Σπάρτη

Στις 22 και 23 του Νοέμβρη

Διήμερο εκδηλώσεων οργανώνει στη Σπάρτη η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 90 χρόνων πρωτοπόρας δράσης του Κόμματος, το Σάββατο και την Κυριακή 22 και 23 του Νοέμβρη, όπου θα εκτεθεί για πρώτη φορά μέρος από το αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου, Γραμματέα της ΕΠ Πελοποννήσου του Κόμματος στον εμφύλιο πόλεμο και πολιτικό επίτροπο της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Την Κυριακή θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Την Κυριακή θα γίνει προσυγκέντρωση στις τότε φυλακές της Σπάρτης, όπου, μετά από σύντομη ομιλία και κατάθεση στεφάνου, θα γίνει πορεία στον τόπο της συγκέντρωσης, ενώ το Σάββατο το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Η κάθοδος των εννέα».

Εκδηλώσεις για τα 90χρονα του ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Θησείου διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 90 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος αύριο, Πέμπτη 20/11, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Δημοφώντος και Φιλλίδος 2).

-- Πολιτική εκδήλωση στα πλαίσια του γιορτασμού για τα 90 χρόνια του Κόμματος διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βελγίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 22 του Νοέμβρη στις 19.00 (στη Salle Aurore-Chausse de Mons 722), με ομιλητή τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα υπάρξει επίσης έκθεση φωτογραφίας προς τιμήν της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μουσική και μεζέδες.

-- Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 90χρονα του Κόμματος με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ και των κομμουνιστών στους αγώνες και στην ανάπτυξη του ναυτεργατικού κινήματος». Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 23 του Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί βίντεο για την ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ