ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ολα τα λεφτά στην πλουτοκρατία

Ν. Καραθανασόπουλος: Η θωράκιση και η προστασία του συστήματος δεν μπορεί να αποτελεί στόχο του λαϊκού κινήματος

«Ενα το κρατούμενο» αποτελεί για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ η ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού (και όχι μόνο) κεφαλαίου, ενόψει της οικονομικής κρίσης, ενώ αλληλοκατηγορούνται για το αν αυτό γίνεται με ...καλό σχέδιο η χωρίς!

Αυτή η πραγματικότητα αναδείχτηκε από τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του περίφημου νομοσχεδίου για τη «ρευστότητα», που παρέχει κονδύλια 28 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τραπεζίτες. Ξεκάθαρη ήταν η θέση του ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε το νομοθέτημα, με τον βουλευτή του Ν. Καραθανασόπουλο να τονίζει πως δεν πρέπει να υπάρξει «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε σε όσα τα «παπαγαλάκια του συστήματος αναπαράγουν» για τα αίτια της κρίσης, δηλαδή τα περί «γκόλντεν μπόις», τα περί «ασύδοτου χρηματοπιστωτικού συστήματος» ή τα περί «φιλελεύθερων επιλογών», σημειώνοντας ότι «αυτές δεν είναι οι αιτίες. Είναι ορισμένα φαινόμενα». Οπως τόνισε, «έχουμε να κάνουμε με κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος», που οφείλεται στην «υπερσυσσώρευση που προήλθε από την ιδιοποίηση του ανθρώπινου πλούτου», η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίοι κατέφυγαν στο δανεισμό. Δηλαδή, η κρίση οφείλεται «στον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος».

Καμία ανοχή στα περί «ηθικού καπιταλισμού»

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «η θωράκιση και η προστασία του συστήματος», που «δεν μπορεί να αποτελεί στόχο του λαϊκού κινήματος»! Ανέφερε ότι «είναι προϋπόθεση για την αναπαραγωγή του κεφαλαίου να περιορίζονται τα λαϊκά δικαιώματα» και έτσι σήμερα «δεν μπορεί να κληθεί ως συνυπεύθυνη η εργατική τάξη».

Σχολιάζοντας τις γνωστές κόντρες των τραπεζιτών, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει «διαπάλη ανάμεσα στα τμήματα του τραπεζικού κεφαλαίου», αφού αυτή η κατάσταση «δυσκολεύει τράπεζες να αγοράσουν τις τράπεζες που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν», ενώ θύμισε ότι και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων «απαιτούν κατευθείαν τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση».

«Είναι πλαστός ο διαχωρισμός ανάμεσα στην πραγματική και τη χρηματιστική οικονομία», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αναφερόμενος σε αντιλήψεις που εκφράζονται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ή του ΣΥΝ. «Το βιομηχανικό κεφάλαιο δεν έχει μετοχές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα;», αναρωτήθηκε ρητορικά, «οι τράπεζες δεν ελέγχουν επιχειρήσεις;». Σχολίασε σκωπτικά πως «η σύμφυση αυτή έχει ανακαλυφθεί από τα μέσα του 19ου αιώνα», παρ' όλα αυτά σήμερα «προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχουν κακοί εργοδότες και επιχειρηματίες και υπάρχουν και ...καλοί». Συνέχισε λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει «καμιά ανοχή στα περί ηθικού καπιταλισμού», χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του ΣΥΝ για δημόσιο πυρήνα τραπεζών «χρεοκοπημένες αντιλήψεις περί σοσιαλιστικών νησίδων», τονίζοντας πως «είναι κίνδυνος ο διαχωρισμός ανάμεσα στο κέρδος και την κερδοσκοπία».

Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος πρότεινε «να αυξηθούν οι μισθοί, να πάει στα 1.400 ευρώ ο κατώτατος», επισημαίνοντας πως «πρέπει κάποτε να απεγκλωβιστούν οι εργάτες και οι αγρότες από την ανάγκη του δανεισμού», σημειώνοντας ότι όσα προτείνει συνολικά το ΚΚΕ για την οικονομία είναι «ενταγμένα στη λογική της αμφισβήτησης του μεγάλου κεφαλαίου».

ΝΔ: Στόχος η ρευστότητα

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της Μ. Γιαννάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με το νομοσχέδιο να αντιμετωπίσει μια κρίση που θα έχει «άγνωστη διάρκεια», χωρίς «να υπάρχει εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν», ενώ υποστήριξε ότι δε θα υπάρξουν επιπτώσεις στο δημόσιο έλλειμμα από την εφαρμογή του νόμου. Αντίθετα, σημείωσε ότι στόχος είναι η ρευστότητα, προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία.

Συνολικά, οι βουλευτές της ΝΔ κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για έλλειψη σχεδίου, λέγοντας ότι αναλώνεται - όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Μπεκίρης - σε «συνεχή καταστροφολογία» και «δρα με μόνο στόχο το μικροκομματικό του συμφέρον».

ΠΑΣΟΚ: «Να βοηθηθούν οι τράπεζες»...

Στην «κρίση του μοντέλου ανάπτυξης που βασίστηκε στα φιλελεύθερα δόγματα», απέδωσε τη λεγόμενη οικονομική κρίση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ε. Παπαχρήστου, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγήσει στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Ασκησε κριτική στην κυβέρνηση όχι για την ουσία των μέτρων, αλλά για την ...καθυστέρηση στο χρόνο της λήψης τους, λέγοντας ότι τον πρώτο καιρό από το ξέσπασμα της κρίσης «κυβέρνηση και τραπεζίτες μας έλεγαν πώς όλα πάνε καλά». «Εμείς είμαστε υπέρ τού να βοηθηθούν οι τράπεζες να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με το κυβερνητικό σχέδιο «δε διασφαλίζεται ότι τα χρήματα που θα δοθούν θα κατευθυνθούν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

ΣΥΝ: Τράπεζες «μη κερδοσκοπικές»!

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης επανέφερε την πρόταση - αυταπάτη περί ενός «πυρήνα από 3 δημόσιες τράπεζες», από τις οποίες «θα ασκηθεί μια νέα πολιτική μακριά από κερδοσκοπικές πρακτικές». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο ΣΥΝ εννοεί αυτόν τον «πυρήνα» ως «επαναφορά της Εθνικής υπό δημόσια ιδιοκτησία και την ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίου και την ΑΤΕ». Πάντως, η αγορήτρια του ΣΥΝ Αννα Φιλίνη ανέφερε στην ομιλία της ότι ...γενικά είναι υπέρ της ενίσχυσης «όπου υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και όχι για την ενίσχυση των τραπεζών», αρκεί αυτή να είναι συνδεδεμένη με μια «εναλλακτική προοπτική για την εποπτεία»...

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Συστάσεις για τον προϋπολογισμό

Με τα μπούνια στον κρατικό κορβανά θα μπουν, η μία μετά την άλλη, οι επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, επικαλούμενες το απόλυτο σαθρό πρόσχημα για τη στήριξη της ...οικονομικής δραστηριότητας.

Μετά την επίσημη αναγγελία από τη διοίκηση της Alpha Bank, έρχεται και η σειρά της Eurobank (όμιλος Λάτση). Στη χτεσινή ημερίδα, το στέλεχος της τράπεζας ΓΚ. Χαρδούβελης - και πρώην σύμβουλος στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - τόνισε την... ανάγκη να «ενεργοποιηθεί το πακέτο των 28 δισ. ευρώ που έχει προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση». Το τραπεζικό στέλεχος κάνει υποδείξεις στην κυβέρνηση και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού (κατατίθεται στη Βουλή αύριο Πέμπτη). Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι προκειμένου να «αποφευχθεί η ύφεση θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αντιστρέψει την πολιτική μείωσης των δημοσίων επενδύσεων, όπως αυτή εμφανίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού». Οι τέτοιες προτάσεις τους έχουν να κάνουν με την επίσπευση της παράδοσης της νέας φουρνιάς δημόσιων έργων και υποδομών στους μεγαλοκατασκευαστές. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει και πολλά «εργαλεία» διαθέσιμα, παρά μόνο τις συμπράξεις Δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) και τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. «Κατά σύμπτωση» και από αυτά τα δύο «εργαλεία» οι τραπεζίτες έχουν να περιμένουν πακτωλό κρατικού χρήματος...

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, τα πρωτεία της κρατικής ενίσχυσης σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ευρώπη έχει η Ιρλανδία (400 δισ. ευρώ ή 214,8% του ΑΕΠ). Στο σύνολο της ΕΕ των «27» οι κρατικές ενισχύσεις φτάνουν στο ιλιγγιώδες ύψος των 2.580 δισ. ευρώ ή στο 20% του ΑΕΠ των «27» που θα παραχθεί μέσα στο 2009!

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι και άφθονος και υπεραρκετός, ώστε να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Με τη μεγάλη «διαφορά» ότι στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής τον καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο.

  • «Συστάσεις» στη Eurobank για καταχρηστικούς όρους στα δάνεια των πελατών της έκανε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο τούς προειδοποίησαν ότι θα έρθουν αντιμέτωπες με τις προβλεπόμενες κυρώσεις, που βέβαια είναι μάλλον αδιάφορες για τις τράπεζες.
Εκτεθειμένα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την έγκριση από την ΕΕ του σχεδίου της κυβέρνησης για τις τράπεζες

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την έγκριση από την ΕΕ του σχεδίου της κυβέρνησης για τις τράπεζες:

«Η έγκριση από την ΕΕ του σχεδίου της κυβέρνησης για τη στήριξη των τραπεζών με 28 δισ. ευρώ, εκθέτει την κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του "ευρωμονόδρομου". Η ΕΕ στηρίζει και προστατεύει τη χρηματοδότηση των τραπεζών με ζεστό χρήμα, απαιτώντας στην ουσία να μην υπάρχει κανένας όρος που να περιορίζει την ελευθερία του τραπεζικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, αποκαλύπτεται ότι ψεύδονται ασύστολα ισχυριζόμενοι ότι η χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου μπορεί να γίνει με όρους που συμφέρουν το λαό.

Η ΕΕ που με τη στρατηγική της - στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - υπηρέτησε την τεράστια κερδοφορία των μονοπωλίων, τώρα πρωτοστατεί στο να πληρώσουν την κρίση από τα υπερσυσσωρευμένα μονοπωλιακά κέρδη ξανά οι λαοί.

Απαραίτητος όρος σήμερα για να προστατεύσει ο λαός τα δικαιώματά του στο εισόδημα, στην εργασία είναι η ανυπακοή και η απειθαρχία στον "ευρωμονόδρομο"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ