ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικό απεργιακό προσκλητήριο

Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας καλούνται την Πέμπτη 23 Οκτώβρη να αντιδράσουν αγωνιστικά στη σφοδρή επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ. Για τους στόχους του αγώνα μιλάνε στο "Ρ" συνδικαλιστικά στελέχη

Σε τέσσερα 24ωρα οι εργαζόμενοι της χώρας καλούνται να εκφράσουν με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, την απόφασή τους να μην δεχτούν την αφαίρεση κανενός δικαιώματός τους και την εναντίωσή τους στην κυβερνητική πολιτική, στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις επιδιώξεις των εργοδοτών. Δίπλα στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα θα βρεθούν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με την 4ωρη στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί.

Οι πολυήμερες περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις των συνδικαλιστών σε χώρους δουλιάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μέχρι τώρα χιλιάδες εργαζόμενοι είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθούν αναλυτικά για τους στόχους της επίθεσης που δέχονται και τις διεκδικήσεις που πρέπει να αντιτάξουν, αλλά και να δηλώσουν την αγανάκτησή τους και την πρόθεσή τους να μεταβάλουν την αγανάκτηση σε αγώνα που θα πρέπει να κλιμακωθεί και μετά τις 23 Οκτώβρη.

Η απεργία πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η ΕΣΑΚ σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει εγκαίρως ότι "αυτή την περίοδο οξύνεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών ενάντια στους εργαζόμενους. Με ένταση επιδιώκουν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ετοιμάζουν επώδυνες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση - σύνταξη, νομοθετούνται μέτρα που υπονομεύουν βάναυσα τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια".

Η επίθεση που δέχτηκε το 8ωρο με πρωτεργάτη τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα και η αποκάλυψη, σε όλο του το μεγαλείο, του σχεδίου διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης με την περιβόητη "έκθεση Σπράου", που εκπονήθηκε κατ' εντολή και με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη,επιβεβαίωσαν τις παραπάνω διαπιστώσεις.

Εκαναν όμως και ιδιαίτερα επιτακτική την προώθηση του αιτήματος για αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο". Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι, όλο και περισσότερα σωματεία από όλη τη χώρα, όλο και περισσότεροι συνδικαλιστές από διαφορετικές μάλιστα παρατάξεις, προβάλλουν την ανάγκη αποχώρησης από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και ζητούν την αναθεώρηση της στάσης της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο "διάλογος" για τις εργασιακές σχέσεις θα έχει ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετικές ενέργειες, για να κάνει πράξη επιλογές στις οποίες έχει καταλήξει εδώ και πολύ καιρό. Κύριο ζήτημα που άμεσα φαίνεται ότι θα προχωρήσει, είναι η "διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης" που θα σημάνει 6ωρα ή 10ωρα, κατάργηση του 8ώρου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα "πάνε πίσω" οι αποφάσεις για το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, μέσα από τα ΤΣΑ και τις "συμφωνίες" για τις αμοιβές.

Ο "κοινωνικός διάλογος" για το ασφαλιστικό, επίσημα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα, ή τέλος του 1998, ενώ η πρώτη "φάση" του τελειώνει όπου να 'ναι. Στη δεύτερη "φάση" του θα συζητηθούν οι μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα με βάση συζήτησης και κατεύθυνση, τις προτάσεις "Σπράου".

Συνδικαλιστικά στελέχη μιλάνε σήμερα στο "Ρ" για τους στόχους που πρέπει να προβληθούν από την πανεργατική κινητοποίηση της Πέμπτης, στο φόντο της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

"Δεν υποτασσόμαστε στη μιζέρια"

Του Δ. Αγκαβανάκη, αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ

"Πρέπει να κάνουμε την απεργιακή κινητοποίηση αφετηρία έντονων παρατεταμένων αγώνων αντίστασης και αντεπίθεσης. Στις 23 του μήνα όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ενιαίο μέτωπο δίνουμε μια πρώτη δυναμική απάντηση στο ενιαίο αντεργατικό μέτωπο κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχουν εξαπολύσει την πιο λυσσαλέα επίθεσή τους ενάντια στα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Με τη δυναμική μας παρουσία και στην απεργιακή κινητοποίηση και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις και κύρια στην κοινή απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως, θα δώσουμε πολλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες.

Το πρώτο είναι μήνυμα μη υποταγής στη μιζέρια και αντίστασης προς την κυβέρνηση, που μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και με προπομπό τον κ. Σπράο, απεργάζεται αντεργατικά σχέδια και για κατάργηση της μονιμότητας των δημοσιών υπαλλήλων με την εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, καθώς επίσης και για ξεθεμελίωμα όσων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει.

Με τη μαζική μας παρουσία στην απεργιακή μας κινητοποίηση θα νιώσουν βαριά την ανάσα της αγανάκτησής μας και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, που μέσα στον "κοινωνικό διάλογο" οι "κοινωνικοί εταίροι" του μετώπου κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ, βυσσοδομούν και συμπράττουν και γίνονται συνένοχοι στο αντεργατικό έγκλημα που συντελείται. Ιδιαίτερα με τη μαζική μας συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα, εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι, παραμερίζουμε αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που αποδυναμώνουν την απεργία με τετράωρη στάση εργασίας, απορρίπτοντας την 24ωρη απεργιακή συμπαράσταση των δημοσίων υπαλλήλων με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, με την πανεργατική - πανυπαλληλική κινητοποίηση, διατρανώνουμε ότι δεν υποτασσόμαστε και διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις κοινωνικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, πλήρη πολιτικά, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Διατρανώνουμε ακόμα ότι θα είμαστε καθημερινά στους δρόμους του αγώνα για να κατακτήσουμε αυτά τα δικαιώματα και για να δημιουργήσουμε τους όρους της περιφρούρησης και μόνιμης διασφάλισής τους".

Ενιαίο μέτωπο για κοινούς αγώνες

Του Π. Σοφού, γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Μια βδομάδα περίπου πριν από την πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 23 Οκτώβρη, τα σωματεία, τα συνδικαλιστικά στελέχη, το ταξικό ρεύμα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, παίρνουν όλα τα μέτρα για την πλατύτερη ενημέρωση των εργαζομένων και για τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Πιστεύουμε ότι αυτή η κινητοποίηση πρέπει να πάρει παλλαϊκό και πανεργατικό χαρακτήρα, να είναι απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στα αντεργατικά μέτρα που παίρνει και προετοιμάζεται να πάρει σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτό που θέτουμε με ιδιαίτερη έμφαση είναι το γεγονός ότι ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα βγαίνουν τα επιτελεία της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες, κατ' εντολή και καθ' υπαγόρευση του πρωθυπουργού και επιτίθενται με διάφορα σενάρια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.*********************Ο κ. Πρωτόπαπας μιλάει για διευθέτηση του συνολικού χρόνου απασχόλησης και δε λέει τίποτα άλλο από την κατάργηση του 8ώρου και των όποιων δεσμεύσεων της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους, από την ισοπέδωση όλου του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων.*************************************

Από την άλλη, με τις δηλώσεις του για την κοινωνική ασφάλιση, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού εκφράζει τη συνολικότερη αντιδραστική αντίληψη που κυριαρχεί στην κυβέρνηση όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ασφάλιση και στη συνταξιοδότηση. Αντιδραστική από το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σαν άψυχα αντικείμενα, σαν αριθμούς που θα τους συμπιέσουν για να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος υπέρ των βιομηχάνων.

Η ανησυχία των εργαζομένων μεγαλώνει και είναι σίγουρο ότι θα εκφραστεί με μαζική και μαχητική συμμετοχή στην απεργία στις 23 Οκτώβρη. Σε όλες τις γωνιές της χώρας μας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη και από την Καστοριά μέχρι τα Εφτάνησα και το κέντρο της ΑΘήνας, θα ακουστεί η βροντερή φωνή του εργατικού κινήματος και η απαίτηση: "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και τις εργασιακές σχέσεις", "κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση". Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η κινητοποίηση των εργαζομένων θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάπτυξη πολύμορφων αγώνων, σε κοινό μέτωπο και κοινούς αγώνες με άλλα τμήματα του ελληνικού λαού, αγρότες, νεολαία, φοιτητές, συνταξιούχους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους, ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης.

"Καιρός να βγουν συμπεράσματα"

Του Ε. Ευθυμίου, προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας συνεδρίασε και αποφάσισε ένα διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο από αυτό της ΓΣΕΕ. Τα αιτήματα που προτάσσουμε είναι η προστασία του κλάδου, η δημιουργία κλαδικής πολιτικής σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση προς όφελος των εργαζομένων, η προστασία των εργασιακών σχέσεων με αιχμή το 8ωρο, ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών, αφορολόγητο όριο ίσο με το κατώτερο εισόδημα που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Για το ασφαλιστικό ζητάμε την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ενάντια και στην "έκθεση Σπράου". Ζητάμε ακόμα να διατεθούν περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία, την παιδεία. Απαιτούμε να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο".

Η μεγάλη σημασία της συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτή την απεργία, προκύπτει και από τις συνθήκες μέσα στις οποίες γίνεται. Οι δηλώσεις Σημίτη αναδεικνύουν τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποτέλεια στα πλαίσια των προγραμμάτων σύγκλισης. Απορρίπτουμε αυτές τις επιλογές σαν μονόδρομο και υποστηρίζουμε ότι απέναντι σε όλη αυτή την πολιτική πρέπει να αντιπαραθέσουμε αγωνιστικά τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μόνο και μόνο η δήλωση Σημίτη ότι αυτές οι επιλογές δεν πρέπει να συναντήσουν αντιπαραθέσεις είναι για μας λόγος κινητοποίησης, ώστε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αναδείξει τις προτάσεις του, οι οποίες μπορούν και να ανατρέψουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων και της κυβέρνησης.

Οι περιοδείες και οι συσκέψεις που έχουν γίνει στους χώρους δουλιάς, δείχνουν ότι υπάρχει αγανάκτηση από τους εργαζόμενους. Από τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας οι εργαζόμενοι καλούνται, μέσα από τα σωματεία τους, ενωμένοι, να αντιπαλέψουν αυτές τις πολιτικές και να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός πλατύτερου μετώπου των εργαζομένων, που πραγματικά θα έρχεται σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές.

Ο κλάδος μας είναι επιρρεπής στο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Μέσα στην προηγούμενη βδομάδα έκλεισαν δυο εργοστάσια με 350 εργαζόμενους, στο όνομα του μεγαλύτερου κέρδους και η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα διάσωσης του κλάδου, εξακολουθεί να στηρίζει σκανδαλωδώς τους βιομήχανους με επιδοτήσεις. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από αυτές τις πολιτικές και να αλλάξουν οι συνδικαλιστικοί και πολιτικοί συσχετισμοί για να δημιουργηθεί μια καλύτερη κατάσταση.

ΟΧΙ στα ΤΣΑ της ανεργίας

Του Α. Αντωνόπουλου, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας

Ενα από τα βασικά αιτήματα που θα προβάλουν τα σωματεία που συντονίζονται στην πόλη μας, ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, είναι το πρόβλημα των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, με βάση και τη γνωστή πια απόφαση της Νομαρχίας Αχαϊας και του Δήμου, αλλά και των άλλων φορέων της πόλης, όπως ο τοπικός ΣΕΒ και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, που κινούνται στην κατεύθυνση να εφαρμοστούν τα ΤΣΑ στις αρχές του νέου έτους στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, στο έργο του νέου λιμανιού και σε άλλα μικρότερα έργα.

Μέσα από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης προβλέπονται σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ειδικότερα στο ωράριο και στις Συλλογικές Συμβάσεις. Βεβαίως, προμετωπίδα των αιτημάτων και του ψηφίσματος των σωματείων, αποτελεί το ζήτημα της ανεργίας. Σε μια πόλη η οποία είναι πρωτεύουσα της ανεργίας, απαιτούμε να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι, όσο διάστημα είναι στην ανεργία, την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους και όλων των άλλων δικαιωμάτων που έχουν οι εργαζόμενοι.

Κύριο αίτημα που σχετίζεται με την κινητοποίηση αντικειμενικά, είναι επίσης η αποχώρηση της ΓΣΕΕ από το "κοινωνικό διάλογο", κάτι που 17 σωματεία της πόλης, με κοινό υπόμνημά τους, απαίτησαν πρόσφατα από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ. Είναι φυσικό ότι μπροστά στην απεργία τα σωματεία παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της. Ιδιαίτερα σε εργοστάσια και κλάδους που οι ταξικές δυνάμεις έχουν το πάνω χέρι, έχουν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις. Εχουν οριστεί απεργιακές επιτροπές σε κλάδους και εργοστάσια για την προπαγάνδιση και περιφρούρηση της απεργίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη πλατιά σύσκεψη 20 σωματείων για συντονισμό ενόψει της απεργίας και εξαγγέλθηκε προσυγκέντρωση του συντονιστικού των σωματείων για τις 9.30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου. Δεκάδες χιλιάδες προκηρύξεις που κυκλοφορούν, αεροπανό, μεγάφωνα, διαμορφώνουν κλίμα αγωνιστικό ενόψει της απεργίας. Εξάλλου, πρόκριμα για την επιτυχία της αποτέλεσε η 24ωρη απεργία των οικοδόμων της πόλης, η συγκέντρωση και η μαχητική διαδήλωσή τους που είχαν πρωτοφανή επιτυχία.

Να φύγουν τώρα από τον "κοινωνικό διάλογο"

Του Τ. Τσιόγκα, γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας πολύ έγκαιρα συζήτησε στην Ολομέλεια τής διοίκησής του και αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία με δικό του διεκδικητικό πλαίσιο, πολύ πιο προωθημένο και ξεκαθαρισμένο από αυτό της ΓΣΕΕ. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, βλέποντας το συμβιβασμό της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και τις αδιέξοδες κινήσεις τακτικισμού της, έκανε συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε αυτός ο αγώνας της εργατικής τάξης να έχει συνέχεια. Πρότεινε στη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει τώρα από το τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου", γιατί θεωρούμε ότι κανένα πρόβλημα της εργατικής τάξης δε λύθηκε σε γραφεία κεκλεισμένων των θυρών. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι τα προβλήματα λύνονται και οι κατακτήσεις υπερασπίζονται με ταξική πάλη.

Ταυτόχρονα, με την απόφασή μας να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, καλέσαμε όλα τα Εργατικά Κέντρα της χώρας και όλες τις Ομοσπονδίες, να αποφασίσουν, με βάση την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, να πιέσουμε τη ΓΣΕΕ, ώστε αμέσως μετά την απεργία στις 23 Οκτώβρη, να συνεδριάσουν τα όργανα των συνδικάτων - όχι μόνο της ΓΣΕΕ αλλά και των δευτεροβάθμιων οργανώσεων - σε πανελλαδικό επίπεδο για την κλιμάκωση του αγώνα.

Πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση του Εργατικού Κέντρου θα βρει ανταπόκριση από τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες της χώρας. Εμείς είμαστε έτοιμοι μαζί με τις άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, αρκεί αυτή να αλλάξει ρότα, να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και να διαλύσουν την κοινωνική ασφάλιση. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προσπάθεια αφαίρεσης πολλών κατακτήσεών μας. Μια από αυτές είναι το 8ωρο, που είναι θεμέλιος λίθος των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Είναι μια κατάκτηση που κερδήθηκε με αίμα και πολύ κόπο και δε θα επιτρέψουμε να το καταργήσουν. Αντίθετα, θα παλέψουμε για την εφαρμογή 35ωρου - 5νθήμερου - 7ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Το ίδιο αποφασισμένοι είμαστε να υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που χτυπιούνται από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και να μη δεχτούμε την κατάργηση των Δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, των επιδομάτων μας, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, την κατάργηση των βαρέων - ανθυγιεινών.

Ελαστικοποίηση ίσον εργασιακή κόλαση

Του Χρ. Κατσώτη, γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας βρίσκονται ήδη σε μια περίοδο κινητοποιήσεων, που ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα που μας απασχολούν, τις αιτίες τους, που είναι η κυβερνητική πολιτική και η εργοδοτική ασυδοσία, την ανάγκη άμεσης λύσης τους. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό καλούμαστε, μαζί με το σύνολο των εργαζομένων όλων των κλάδων, να αντιμετωπίσουμε μια πολύμορφη και οξεία επίθεση σε βασικά δικαιώματά μας, στο 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Ιδίως στο ασφαλιστικό, αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Με τις κινητοποιήσεις μας απαιτήσαμε λύσεις, που όμως δε μας δόθηκαν, αντίθετα εισπράξαμε για άλλη μια φορά τον εμπαιγμό, κάτι που μας κάνει να ριχτούμε ακόμα πιο αποφασιστικά στη μάχη.

Είναι ξεκάθαρος ο στόχος αφαίρεσης κάθε δικαιώματος από τους εργαζόμενους και γι' αυτό χρησιμοποιούν σαθρά επιχειρήματα, όπως για παράδειγμα ότι με την ελαστικοποίηση, τα ωρομίσθια, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα μειώσουν την ανεργία. Το έχουμε ξαναπεί και το λέμε και τώρα. Ανάλογα μέτρα εφαρμόστηκαν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους ήταν τραγικά. Αυξήθηκε η φτώχεια και η ανεργία, ωφελήθηκαν οι εργοδότες που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ακόμα περισσότερο από την αφαίρεση του ισχνού εργατικού εισοδήματος και θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αλλά και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ο κλάδος μας έχει "προνομιακή" μεταχείριση, αφού έχει επιλεχθεί σαν "πιλότος" για τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η απόδειξη για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους, αφού τα συμφέροντα των εργοδοτών εξυπηρετούνται με το παραπάνω, είναι τα στοιχεία απασχόλησης που έχουμε. Ετσι, στην Κέρκυρα το 1988 είχαμε 19,3 εργαζόμενους ανά μονάδα και το 1995 10,76 εργαζόμενους. Στην Αττική το 1988 είχαμε 11,97 εργαζόμενους ανά μονάδα και το 1995 8,64 εργαζόμενους. Στην Κρήτη το 1988 είχαμε 11,2 εργαζόμενους ανά μονάδα και το 1995 μόλις 7,8 εργαζόμενους.

Μπροστά στον ξεκάθαρο στόχο εργοδοτών και κυβέρνησης πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι να προβάλλουμε τον δικό μας ξεκάθαρο στόχο υπεράσπισης, αλλά και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μας, ενάντια στην αντεργατική επίθεση που εξελίσσεται.

"Οι εργαζόμενοι έχουν το λόγο"

Του Α. Ζαζόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας

Η εργατική τάξη της χώρας μας βρίσκεται μπροστά στην απειλή της εφαρμογής των πιο αντιδραστικών μέτρων εναντίον της. Η κυβέρνηση, αταλάντευτα και συνειδητά προσηλωμένη στις απαιτήσεις της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας, μη ξεφεύγοντας σπιθαμή από τις αποφάσεις του Μάαστριχτ και διαβάζοντας καθημερινά και με επιμέλεια τη "Λευκή Βίβλο" για να φρεσκάρει τις εντολές της, προχωρά "ερωτοτροπώντας" με το Μεσαίωνα στην πιο βάρβαρη επίθεση ενάντια σε κατακτήσεις και δικαιώματά μας, προετοιμάζει το έδαφος για βίαιο ξερίζωμα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ετοιμάζει την αγχόνη για το 8ωρο και το 7ωρο, επιδιώκει να κομματιάσει τη ζωή μας επιβάλλοντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και μπορεί να τους σταματήσει, αρκεί να πιστέψει στη δύναμη του ενωμένου αγώνα της. Αρκεί την οργή της να την εκφράσει στους δρόμους του αγώνα. Οι εργαζόμενοι σήμερα έχουμε το λόγο και πρέπει να αφαιρέσουμε από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες τη δυνατότητα να παίζουν με τους δείκτες του ρολογιού της δικής μας ζωής. Η απεργία στις 23 του Οκτώβρη είναι μια πρώτη ευκαιρία να αποδείξει η εργατική τάξη ότι δεν μπαίνει στις μυλόπετρες της παραίτησης και του συμβιβασμού που θέλει να την οδηγήσει η υποταγμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ