ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Παιδείας
  • Κινητοποίηση στο δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας για συμπτύξεις και την τραγική κατάσταση των σχολικών κτιρίων

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας
Την αγωνία και αντίθεσή τους στο νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα αλλά και την αποφασιστικότητα να μπει φραγμός στα παιχνίδια σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών μετέφεραν γονείς και εκπαιδευτικοί, με την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην επιχείρηση των μαζικών αντιπαιδαγωγικών συγχωνεύσεων.

Οπως επισημάνθηκε από εκπροσώπους εκπαιδευτικών σωματείων, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και Ενώσεων Γονέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, αντί για μέτρα στήριξης και προστασίας των μαθητών και εκπαιδευτικών, έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, περίπου 1.000 τμήματα συγχωνεύονται σε όλη τη χώρα, οδηγώντας σε τμήματα με 27 και 28 μαθητές. Τονίστηκε πως πρόκειται για κίνηση από πλευράς υπουργείου που στρέφεται τόσο ενάντια στην ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, που σε συνθήκες πανδημίας θα έπρεπε να βρίσκονται σε τάξεις με λιγότερους μαθητές, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε σε παρεμβάσεις, το υπουργείο ουσιαστικά δυσκολεύει το παιδαγωγικό έργο, αντί να δημιουργηθούν οι όροι εκείνοι που θα επέτρεπαν την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών. Τονίστηκε πως πρόκειται για εφαρμογή της λογικής που βλέπει σαν κόστος τις ανάγκες των μαθητών, που κινείται στη λογική της «διαχείρισης» και όχι «κατασπατάλησης» του ανθρώπινου δυναμικού, αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα κενά που ακόμα υπάρχουν και είναι χιλιάδες (δείτε πιο αναλυτικά και στη σελ. 22).

Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων έθεσε τα παραπάνω σε συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου. Εκπρόσωποι γονιών και εκπαιδευτικών ενημέρωσαν στη συνέχεια πως έλαβαν την απάντηση ότι εφαρμόζεται κατά γράμμα ο νόμος, επισημαίνοντας πως αποδεικνύεται η απουσία κάθε πολιτικής βούλησης μέσα σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, με τα τεράστια κενά να στηριχθεί η ορθή μαθησιακή διαδικασία με τους όρους που αρμόζουν στον 21ο αιώνα. Επισήμαναν πως αντί για απαντήσεις στο αίτημα για μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού, άκουσαν από τους εκπροσώπους του υπουργείου να μιλούν για ακόμα χειρότερες καταστάσεις και περιπτώσεις, με επιχειρήματα του τύπου «κάποτε έκαναν μάθημα 40 παιδιά» στην τάξη...

Εκπαιδευτικοί και γονείς επανέλαβαν και χτες πως η απόφαση για συγχωνεύσεις είναι απαράδεκτη, κόντρα στα μορφωτικά δικαιώματα, στην υγεία και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν.

Διαμαρτυρία από τους μαθητές Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας

Με αιτήματα την άμεση λήψη μέτρων για να μην πνίγονται μέσα στα ίδια τους τα σχολεία, την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και να μη γίνουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας κινητοποίηση στο δημαρχείο της Ν. Φιλαδέλφειας.

Ανάμεσά τους, μαθητές του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου, στο σχολείο των οποίων καταγράφτηκαν οι εικόνες ντροπής με τη γέφυρα που έστησαν για να βγουν από τα πλημμυρισμένα κοντέινερ που έχουν για τάξεις.

«Οι σημερινές ( σ.σ. 14/10) εικόνες από ένα σχολείο που απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας αποδεικνύουν ότι δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι οι εγκληματικές επιλογές που μας αφήνουν απροστάτευτους», αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας.

Παράλληλα, στο δήμο συγχωνεύονται τμήματα στο 3ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας και στο ΓΕΛ Ν. Χαλκηδόνας.

Να σημειωθεί ότι μόλις συγκεντρώθηκαν οι μαθητές, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, έφυγε από το δημαρχείο...

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Ενωσης Γονέων Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας με επικεφαλής τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του ΔΣ της Ενωσης και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καθώς και ο Γιάννης Ζαχαριάδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Διαμαρτυρία γονέων στο 7ο Δημοτικό Ν. Ιωνίας

Την ανάγκη να οργανωθεί σταθερά η αγωνιστική υπεράσπιση των αναγκών των παιδιών των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, σε κάθε σχολείο, αλλά και κάθε γειτονιά, ανέδειξαν οι γονείς του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, που τη Δευτέρα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων που προχωρούν και στη δική τους περίπτωση. Θα συνεχίσουν, μάλιστα, με νέα κινητοποίηση σήμερα.

Στο συγκεκριμένο σχολείο η αρχή γίνεται με τη μείωση (από τρία σε δύο) των τμημάτων στη Στ' τάξη που συνολικά έχει 45 μαθητές. Μάλιστα αρχικά οι οδηγίες προέβλεπαν συμπτύξεις και σε άλλες τάξεις. Δηλαδή, αντί να χωριστούν τμήματα που ήταν ήδη μεγάλα (όπως συμβαίνει στην Α', στην Ε' τάξη, π.χ. με 23άρια τμήματα), αυτά τώρα αυξάνονται.

Στη συγκέντρωση των γονέων παραβρέθηκε και ο γραμματέας της Ενωσης Γονέων δήμου Νέας Ιωνίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής Αλέξανδρος Ματθαίου, ενώ αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», Κώστας Κατιμερτζόγλου. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Νέας Ιωνίας.


Βλέπουν τους μαθητές μόνο ως αριθμούς και εξαφανίζουν χιλιάδες τμήματα

Πλήθος διαμαρτυριών ενάντια σε συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σε όλη τη χώρα

Εκατοντάδες είναι καθημερινά τα διαβήματα, οι έγγραφες διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία όλης της χώρας απέναντι στην ανάλγητη πολιτική του υπουργείου Παιδείας, που εξαφανίζει τμήματα σχολείων και στοιβάζει μαθητές σε υπερμεγέθη τμήματα εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να μην προσλάβει τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς.

Τις διαμαρτυρίες των φορέων που λαμβάνει από όλη τη χώρα για το θέμα το ΚΚΕ τις καταθέτει ως Αναφορές στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, πιέζοντας με κάθε τρόπο ώστε να σταματήσει αυτή η γενικευμένη επιχείρηση υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο όνομα του κόστους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε σχετικές Ερωτήσεις που συζητήθηκαν στη Βουλή, η απάντηση του υπουργείου Παιδείας είναι ότι «εφαρμόζουμε τον νόμο», διαβάζοντας ποια είναι τα ανώτατα όρια μαθητών ανά τμήμα και αντιμετωπίζοντας τους μαθητές μόνο ως αριθμούς, αδιαφορώντας για τις συνθήκες της πανδημίας, τις μορφωτικές απώλειες που έχει επιφέρει, τις κακές υποδομές των σχολείων κ.λπ. Πρόκειται για περίσσιο θράσος όταν ειδικά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η κυβέρνηση ανερυθρίαστα αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα πέρυσι το καλοκαίρι, εν μέσω πανδημίας!

Αποκαλυπτική των στοχεύσεων της κυβέρνησης ήταν εξάλλου η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Αλ. Κόπτση, ο οποίος την περασμένη βδομάδα χαρακτήρισε τη διαδικασία συγχωνεύσεων «εξορθολογισμό» και «βελτιωτική κίνηση» για να μη γίνεται «κατασπατάληση εκπαιδευτικού προσωπικού»...

Σ' αυτό το πλαίσιο του δικαιολογημένου κύματος διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει, η Ενωση Γονέων Νίκαιας καταγγέλλει την προσπάθεια συγχωνεύσεων στο 9ο Γυμνάσιο στη Νεάπολη και στο 7ο Γυμνάσιο, και προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πειραιά, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόφαση και να καλυφθούν τα κενά.

Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Παμφίλων Λέσβου καταγγέλλει τη σύμπτυξη δύο τμημάτων Α' τάξης του σχολείου σε ένα με 26 μαθητές, προσθέτοντας εκτός όλων των άλλων ότι σε αυτό φοιτούν τέσσερις μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και επιπλέον μια μαθήτρια με αναπηρία, που συνοδεύεται από ειδική καθηγήτρια. Στο σχολείο περιόδευσε χτες και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ η βουλευτής του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα. Αντίστοιχη διαμαρτυρία ενάντια στις συγχωνεύσεις στη Μυτιλήνη έχει καταθέσει η Ενωση Γονέων της πόλης.

Στο 11ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται τμήματα Α' και Β' Λυκείου επειδή στη μία περίπτωση έφυγε μια μαθήτρια σε άλλο σχολείο, και στην άλλη μια μαθήτρια που ανήκει σε ευπαθή ομάδα πέρασε σε τηλεκπαίδευση. Αποτέλεσμα είναι οι υπόλοιποι μαθητές να στοιβαχτούν σε τμήματα των 27 μαθητών μέσα σε αίθουσες 35 τ.μ.! Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για να ανακληθεί η απόφαση.

Στον νομό Χανίων, από τα στοιχεία που δημοσιεύονται, κινδυνεύουν ήδη τμήματα στα Λύκεια Κολυμπαρίου, Αλικιανού και Βουκολιών, στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων και στα Δημοτικά Σχολεία: 1ο Κισάμου, 1ο Κουνουπιδιανών, 2ο Χανίων, 2ο Σούδας, Ταυρωνίτη, Πλατανιά, Κολυμπαρίου, Ασκύφου, Χρυσοπηγής, Αγίας Μαρίνας. Επίσης, αποφασίστηκε ο υποβιβασμός του Δημοτικού Καντάνου, το οποίο είναι δυσπρόσιτο και φοιτούν τα παιδιά από τις ορεινές περιοχές του δήμου Καντάνου - Σελίνου. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει τη δίκαιη αγανάκτηση γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία των Χανίων και το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, ζητώντας να μην υποβιβαστεί κανένα σχολείο, να μη συγχωνευτούν τμήματα, αλλά να εγκριθούν όλα με βάση τις ανάγκες των μαθητών και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Ιεράπετρας κινητοποιείται ενάντια στην απόφαση συγχώνευσης τμημάτων Β' τάξης στο 2ο Λύκειο Ιεράπετρας και δημιουργίας τμημάτων με 27 μαθητές. Εισπράττει από τη μια τη συμπάθεια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, από την άλλη όμως την επιμονή υλοποίησης της απαράδεκτης απόφασης.

Η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ επίσης καταγγέλλει ότι στον νομό προχωρούν δεκάδες συγχωνεύσεις, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (όπου συγχωνεύονται 13 τμήματα), και φτιάχνονται τμήματα άνω των 25 μαθητών. Η ΤΕ Θεσπρωτίας καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές με τον αγώνα τους να επιβάλουν το δίκιο τους για την απαιτούμενη αραίωση των μαθητών στις τάξεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ