ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική αποφυλάκιση του ναζιστή εγκληματία Πατέλη

Με τα χρυσαυγίτικα τάγματα εφόδου σε δράση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, χτες με μια προκλητική απόφαση το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών με πρόεδρο την Ουράνια Κουζέλη (είχε ψηφίσει υπέρ της αποφυλάκισης των άλλων χρυσαυγιτών Γρέγου και Αποστόλου) και εισαγγελέα τον Ι. Κούτρα αποφυλάκισε τον πυρηνάρχη Νίκαιας της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Γιώργο Πατέλη.

«Δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών» ισχυρίζεται η απόφαση και μιλάει για «υποδειγματικό κρατούμενο». Η αίτηση αποφυλάκισης έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία (3-2). Η πρώτη αίτηση είχε κατατεθεί τον Ιούλη και είχε απορριφθεί ομόφωνα. Ο εν λόγω χρυσαυγίτης έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνια για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για απλή συνέργεια στη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, ενώ ήταν ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου και οργανωτής της δολοφονίας Φύσσα.

Σε διάφορα βίντεο έχει καταγραφεί μαζί με άλλους να χαιρετούν ναζιστικά με τη σημαία των SS στη στρατιωτική εκπαίδευση του τάγματος εφόδου στη Νέδα, όπου ήταν επικεφαλής και συμμετείχε και ο δολοφόνος του Φύσσα Γ. Ρουπακιάς. Βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες του και βίντεο με όπλα.

Χτες εμφανίστηκε προκλητικός, αναφέροντας στο δικαστήριο ότι θα υποστεί... υπέρμετρη βλάβη αν παραμείνει στη φυλακή, επικαλούμενος ψυχολογικά θέματα του παιδιού του, προσκομίζοντας ψυχιατρική εξέταση. Δεν θα μπορεί να βγει εκτός χώρας και θα δίνει «παρών» μία φορά το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Είναι ο τρίτος ναζιστής εγκληματίας που αποφυλακίζεται μετά τους Τσακανίκα, Παπαβασιλείου, ενώ ευνοϊκή μεταχείριση έχουν οι Ηλιόπουλος, Χρυσσαφίτης και Στράτος, που μεταφέρθηκαν σε αγροτικές φυλακές, όπου οι κρατούμενοι εργάζονται έως το μεσημέρι και μειώνεται ο χρόνος κράτησης.

  • Δικάζονται σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά, μετά από 4 αναβολές, 6 μέλη της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού που έκαναν εξόρμηση και υπέστησαν συντονισμένη τραμπούκικη επίθεση με σιδερόβεργες, πέτρες και μπουκάλια από χρυσαυγίτες, έξω από το δουλεμπορικό γραφείο με το μανδύα του σωματείου «Αγ. Νικόλαος», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, τον Μάη του 2018. Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας μηνύθηκαν από τους χρυσαυγίτες.
ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Μεθαύριο η εκδίκαση της κατάπτυστης αγωγής

Μεθαύριο, Πέμπτη 21 Οκτώβρη, εκδικάζεται η κατάπτυστη αγωγή που κατέθεσε τον περασμένο Ιούλη η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) κατά του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, αξιώνοντας την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Αφορμή για την αγωγή στάθηκαν όσα είπε ο δημοσιογράφος σε ραδιοφωνική του εκπομπή και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι "κομμουνιστοσυμμορίτες", οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», με αφορμή τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 - 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Δύο μέρες πριν από την εκδίκαση της αγωγής, είναι εκκωφαντική η σιωπή της κυβέρνησης και του υπουργείου Αμυνας, που εποπτεύει την Ενωση Αποστράτων.

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» για το θέμα, ο Ν. Μπογιόπουλος αναφέρει: «Ο αντικομμουνισμός κάποιων της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το διάταγμα του 1947, όταν το εμφυλιοπολεμικό κράτος βάφτιζε τον ΔΣΕ "ληστοσυμμορία" και επικήρυξε τους μαχητές του σαν "ληστές".

Οι εκδηλώσεις μίσους που διοργανώνουν εναντίον των "κομμουνιστοσυμμοριτών" σε Γράμμο, Βίτσι, Φλώρινα, Μακρυγιάννη κ.λπ. προσδιορίζουν απολύτως και την ...ευγένεια και τη ...δημοκρατικότητα και τη ...φιλαλήθειά τους.

Οτι η ΕΑΑΣ αποτελεί ΝΠΔΔ, άμεσα υπαγόμενο στο υπουργείο Αμυνας, είναι στοιχείο δηλωτικό πλευρών που συγκρότησαν το αστικό κράτος μετά τον εμφύλιο πόλεμο και αναπαράγονται με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η αγωγή της ΕΑΑΣ στρέφεται τυπικά εναντίον μου, αλλά ουσιαστικά στρέφεται εναντίον όποιου δεν συναινεί στην παραχάραξη της Ιστορίας. Εναντίον όποιου αντιλαμβάνεται ότι ο αντικομμουνισμός δεν είναι "πολιτική θέση", δεν αποτελεί "πολιτική αντιπαράθεση", αλλά ποινικοποίηση όχι μόνο της δράσης, αλλά και της σκέψης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Ο αντικομμουνισμός είναι μια αέναη απειλή κατά ατομικών, κοινωνικών, πολιτικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Κατέγραψα, αποκάλυψα και έκρινα τα πεπραγμένα τους καταθέτοντας στοιχεία και τεκμήρια. Επομένως δεν θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον μου - και κατά συνέπεια ενάντια στην ελευθεροτυπία - παρά μόνο με ψέματα και συκοφαντίες.

Ωστόσο δεν στρέφονται εναντίον μου λόγω μόνο της δημοσιογραφικής μου ιδιότητας. Η "ηθική βλάβη" που επικαλούνται ότι υπέστησαν από τις αποκαλύψεις μου προκύπτει, κυρίως, λόγω της ιδιότητάς μου ως μέλους του ΚΚΕ. Δεν στρέφονται μόνο ενάντια στον δημοσιογράφο. Στρέφονται ενάντια στον κομμουνιστή δημοσιογράφο. Τους ευχαριστώ γι' αυτό».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
«Οταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται... »

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα και οι συνήγοροί της, σχολιάζοντας την αποφυλάκιση του ναζιστή Γ. Πατέλη, σημειώνει: «Οταν οι συμπάθειες δεν κρύβονται έχουμε αποφάσεις σαν τη σημερινή του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας. Ενα μόλις χρόνο μετά την επιβολή της ποινής στους καταδικασθέντες - μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της σημερινής (σ.σ. χτεσινής) δικασίμου θεώρησε, κατά πλειοψηφία, πως ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης πληροί τις προϋποθέσεις για χορήγηση αναστολής της ποινής του έως την εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, παραβλέποντας ουσιαστικά την επικινδυνότητα των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκε. Υπενθυμίζουμε ότι πρωτοδίκως ο Πατέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, από την οποία έχει εκτίσει μόλις 30 μήνες (18 μήνες προσωρινά κρατούμενος και ένα έτος μετά την έκδοση της απόφασης). Οταν άλλοι κρατούμενοι με άλλα εθνολογικά ή πολιτικά χαρακτηριστικά ζητούν τη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, η ελληνική Δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητά της, ακόμα και κατά παράβαση ενίοτε των προϋποθέσεων του νόμου». Και καταλήγει: «Για την πλειοψηφία της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου οι δράστες - μέλη εγκληματικής οργάνωσης και συνεργοί σε ανθρωποκτονία από πρόθεση δεν είναι επικίνδυνοι όταν είναι ναζιστές».

Πρόβλημα υγείας για Μπακογιάννη

Με πολλαπλό μυέλωμα διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως η ίδια ανακοίνωσε. Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι ο καρκίνος «είναι σε πολύ αρχικό στάδιο» και ότι θα το παλέψει.

«Τις πιο θερμές ευχές στην Ντόρα Μπακογιάννη για γρήγορη ανάρρωση. Να βγει νικήτρια και δυνατή από την περιπέτεια της υγείας της» ευχήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα, προσβολή για τα θύματα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την αποφυλάκιση Πατέλη:

«Προκαλεί έντονα το λαϊκό αίσθημα και προσβάλλει βάναυσα τα θύματα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής η σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας, για την αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη.

Ενα χρόνο μόλις μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, η απόφαση αποφυλάκισης του επικεφαλής του Τάγματος Εφόδου, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και ευθύνεται για δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις κατά μεταναστών, του γνωστού "ό,τι κινείται σφάζεται", με το προκλητικό σκεπτικό ότι δεν είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων εγκλημάτων, είναι απαράδεκτη και εξοργιστική.

Η σημερινή απόφαση αντικειμενικά συνδυάζεται με το κλίμα προκλητικής ανοχής, που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση, απέναντι στη νέα εγκληματική δράση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την επίκληση της ανιστόρητης θεωρίας των "δύο άκρων", που την αθωώνει.

Αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, ότι το αστικό κράτος και οι θεσμοί του ούτε θέλουν ούτε μπορούν ποτέ να ξεκόψουν οριστικά με τον φασισμό, γιατί το εκμεταλλευτικό σύστημα τον έχει ανάγκη. Να τον αξιοποιεί πολύμορφα ενάντια στον λαό, να κάνει τη "βρώμικη δουλειά" για το χτύπημα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι κανένας εφησυχασμός απέναντι στη φασιστική δράση δεν επιτρέπεται. Λαϊκή επαγρύπνηση και κινητοποίηση τώρα, για την απόκρουση και απομόνωση των φασιστών παντού, οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, που γεννά και τρέφει τα φασιστικά και ναζιστικά εκτρώματα».

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Εντονες διεργασίες

Εντονες είναι οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις πληροφορίες που θέλουν τον Γ. Α. Παπανδρέου να δηλώνει υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του Δεκέμβρη. Ο Γ. Παπανδρέου έχει ξεκινήσει επαφές με τους 6 - μέχρι τώρα - υποψηφίους και χτες ήταν η σειρά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Βασίλη Κεγκέρογλου. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χάρη Καστανίδη, στις οποίες και οι τρεις δήλωσαν την πρόθεσή τους να μην αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον Ν. Ανδρουλάκη φέρεται να του ανακοίνωσε την κάθοδό του, ενώ του ζήτησε να τον στηρίξει. Ο τελευταίος φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να αποσυρθεί.

Με τον Ανδ. Λοβέρδο, όπως φαίνεται, δεν θα γίνει άλλη επαφή, καθώς ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του στον πρώην πρωθυπουργό από το πρώτο κιόλας σύντομο τηλεφώνημα, αλλά και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, όπου ανέφερε ότι δεν αναγνωρίζει άλλον ρόλο στον κ. Παπανδρέου πέραν αυτού του εγγυητή, όπως και για όλους τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ. Ο Β. Κεγκέρογλου στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση άφησε να εννοηθεί ότι θα αποσυρθεί. Η ανακοίνωση υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου φαίνεται ότι θα γίνει πιθανότατα την Τετάρτη, ενώ, εάν συμβεί αυτό, την Πέμπτη θα καταθέσει τις 45 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ