ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2019 - Κυριακή 20 Οχτώβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στον «αφρό» αντιθέσεις και επικίνδυνα σχέδια

Copyright 2019 The Associated

Ευκαιρία για να έρθουν στον «αφρό» οι μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης, έδωσε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) που πραγματοποιήθηκε Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, συζητώντας για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τις εξελίξεις στη Συρία και τη «διεύρυνση» της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια έως το Brexit και τον «προϋπολογισμό» της Ευρωένωσης.

Σύνοδος όπου η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ξανά το μαύρο άσπρο, ξέπλυνε τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες ως εγγυητές τάχα της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου και διεκδίκησε ξανά αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.

Για τη Συρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα Συμπεράσματα της Συνόδου καταδικάζει τη «μονομερή στρατιωτική δράση», όπως βαφτίζει την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι αυτή «υπονομεύει τον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και απειλεί σοβαρά την ευρωπαϊκή ασφάλεια», «σημειώνει» την ανακοίνωση ΗΠΑ - Τουρκίας, Πέμπτη βράδυ, για «παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων» και «καλεί εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αυτό που οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ «κόβουν και ράβουν» κάθε φορά καταπώς βολεύονται τα συμφέροντά τους. Παραπέρα, υπενθυμίζει ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) «τα κράτη - μέλη αποφάσισαν να αναστείλουν την άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία», απόφαση που αφορά νέα συμβόλαια και δεν αναστέλλει την παράδοση φορτίων τρεχουσών συμφωνιών.

Οσον αφορά την υποτιθέμενη «καταδίκη» για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι «εταίροι» ξεπετάνε το θέμα με καμιά 40αριά λέξεις, σημειώνοντας ότι το ΕΣ «προσυπογράφει» τα Συμπεράσματα του ΣΕΥ της ΕΕ της 14/10, που προβλέπουν κυρώσεις - «χάδι» σε ορισμένα πρόσωπα που σχετίζονται με τις τουρκικές γεωτρήσεις και... διαβεβαιώνοντας ότι «το ΕΣ θα εξακολουθήσει να ασχολείται με αυτό το θέμα».

Παραπέρα, δείχνοντας το ιμπεριαλιστικό παζάρι με τον «στρατηγικό εταίρο» Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν έλεγε την Παρασκευή στις επίσημες δηλώσεις του ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ» και ότι «πρέπει να της επιδείξουμε αλληλεγγύη» στο Προσφυγικό.

Προσφυγικό και Δυτικά Βαλκάνια

Εξάλλου, σχετικά με το Προσφυγικό, στα Συμπεράσματα σημειώνεται ότι η ΕΕ, που αποτελεί βασικό μέρος του προβλήματος, θα... «εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης», «μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας εκείνα τα κράτη - μέλη που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες προκλήσεις». Μια υποστήριξη που κατά βάση αφορά την ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα, ενώ η Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου και της σχετικής Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας μετατρέπεται σε μια απέραντη φυλακή για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Συζήτηση έγινε και για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, όπου οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ολλανδίας αρνήθηκαν ξανά τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Παρίσι, μάλιστα, αρνήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο διαχωρισμού των περιπτώσεων των δυο χωρών και εκκίνησης των τέτοιων διαπραγματεύσεων μόνο με τα Σκόπια, αφήνοντας τα Τίρανα για αργότερα. Μια υπόθεση που αντανακλά ευρύτερες αντιθέσεις στο εσωτερικό ΕΕ και ΝΑΤΟ, για το πώς, με ποιους όρους και ποιον κερδισμένο να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων. Σημειωτέον, στις Βρυξέλλες εκφράστηκαν φόβοι ότι η τέτοια στάση θα προκαλέσει «αστάθεια» στο εσωτερικό ειδικά της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του ΕΣ, Ντ. Τουσκ, εμφανίστηκε στο πέρας της Συνόδου δυσαρεστημένος από την εξέλιξη, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «σημαντικό επίτευγμα» και κάλεσε τους πολίτες Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας «να μην απογοητευτούν, ούτε να χάσουν την ελπίδα», ενώ τη δυσαρέσκειά του έσπευσε να εκφράσει και ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για «μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Το ΕΣ ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με συζητήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, τον «προϋπολογισμό» της ιμπεριαλιστικής ένωσης για την περίοδο 2021 - 2027, τη λεγόμενη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για το διάστημα 2019-2024, με την επόμενη πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν να παρουσιάζει τις προτεραιότητες του νέου οργάνου σε τομείς όπως ΚΑΠ, Κοινωνική Συνοχή, Ασφάλεια των Συνόρων, Διαχείριση Προσφυγικών Ροών κ.λπ. Σε αντίστοιχο πλαίσιο, ενέκριναν την τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για θητεία 8 χρόνων στη θέση του Μ. Ντράγκι, ενώ συζήτησαν και για τη «μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή».

Ο «αναγκαίος παίκτης» των ευρωενωσιακών σχεδιασμών

Στη σύνοδο, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσήλθε μεταφέροντας το μήνυμα ότι «η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή» για την προώθηση των σχεδιασμών της ιμπεριαλιστικής ένωσης αλλά και συνολικά του ευρωατλαντισμού σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, το Κυπριακό, το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία, αλλά και τα Βαλκάνια.

Στις δηλώσεις του, στο τέλος της Συνόδου, εμφάνισε τα Συμπεράσματα ως ...εθνική επιτυχία: «Πετύχαμε απόλυτα να ενσωματώσουμε τις ελληνικές εθνικές θέσεις. Υπάρχει ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και έκκληση για οριστική κατάπαυση πυρός. Λαμβάνουμε υπόψη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι μια επέμβαση προβληματική σε πολλά επίπεδα», είπε, ενώ χαρακτήρισε, μεν, «λανθασμένη» την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τη διμερή σχέση που, όπως είπε, «μόνο προβληματική δεν είναι».

Παρέπεμψε, άλλωστε, στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που υπογράφτηκε πρόσφατα στην Αθήνα, λέγοντας ότι αποτυπώνει στο χαρτί αποφάσεις που είχαν ήδη δρομολογηθεί (και επί ΣΥΡΙΖΑ), ενώ προαναγγέλλοντας την επέκτασή της σε βάθος χρόνου, πρόσθεσε ότι η διάρκεια ενός έτους της Συμφωνίας δίνει το χρόνο στις δύο πλευρές για να ετοιμάσουν με λεπτομέρειες τη μακροχρόνια ανανέωση.

Απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις για τις επόμενες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, μετά και τη μη απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επανέλαβε ωστόσο τη θέση του ότι η κυβέρνησή του δεν θα χρησιμοποιήσει τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών ως εμπόδιο στα Σκόπια για την ευρωενωσιακή τους πορεία, αρκεί να την τηρήσουν πιστά.

Θετικά παρουσίασε και τις αποφάσεις για το Προσφυγικό, επιμένοντας ταυτόχρονα η ΕΕ να καταρτίσει ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάγκης (Plan B), «σε περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές που δεν είναι διαχειρίσιμες». Ταυτόχρονα, έκανε σαφές ότι στο «εθνικό σκέλος» θα επιμείνει στις λεγόμενες επιστροφές.

Υποστήριξε, τέλος, ότι στα Συμπεράσματα του ΕΣ υπάρχει συγκεκριμένη καταδίκη σε βάρος της Τουρκίας για τις κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, επιμένοντας να καλλιεργεί τον επικίνδυνο εφησυχασμό.


Πατριδογνωμόνιο
Η γκανιότα

Μπαίνω τις προάλλες στο φούρνο, ώρα καθόλου αιχμής, και στο ταμείο ένας πελάτης ανοίγει την κουβέντα «για το Κουρδικό», λέγοντάς μου κατάπληκτος πως πρώτη φορά συνειδητοποιεί ότι οι Κούρδοι είναι πενήντα εκατομμύρια! Τους είχε, λέει, για πολύ λιγότερους.

Την άλλη μέρα, σε παρόμοιο χώρο, μια απ' τα ίδια, αλλά από άλλη σκοπιά. Ο συνομιλητής αυτή τη φορά αναρωτιόταν αν και πόσο τρελός κυριολεκτικά είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, κι αν το 'χουν πάρει πρέφα, και τι θα κάνει ο λαός εκεί.

Στην τρίτη περίπτωση αυτών των επικίνδυνων και καυτών ημερών, που όπως λένε επίσημα οι Ισραηλινοί μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία όλοι πρέπει να προετοιμάζονται για τη νέα Μέση Ανατολή, η συζήτηση στους δρόμους και στα καφενεία, στα γραφεία, σ' αυτό που λέμε αγορά, άλλος αναρωτιόταν πόσα λεφτά πήραμε και πού πήγαν για να «κρατήσουμε» εδώ τόσες χιλιάδες μετανάστες.

Προσπάθησα - αλλού πέτυχε, αλλού όχι - να εξηγήσω τον διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων, τα ενεργειακά - γεωστρατηγικά παιχνίδια, το πολιτικό του ζητήματος, αλλά μάταια. Πάει καιρός τώρα που συναντώ μάζες εξοικειωμένες, στο διάστημα από την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την κανονικότητα των νεοδημοκρατών, με μια καζινάδικη, στοιχηματική αντίληψη, ότι η ζωή και του τόπου και του καθενός μας απαιτεί και γκανιότα. Και γκανιότα στις χαρτοπαιχτικές λέσχες, νόμιμες ή παράνομες, αλλά και στα μοντέρνα διαδικτυακά στοιχηματζίδικα, είναι η προμήθεια επί των κερδών ανά «τραπέζι» παιγνίου.

Αυτή η μικροαστική, αυτοεξευτελιστική αποδοχή είναι αποτέλεσμα της άθλιας προπαγάνδας των φιλοευρωπαϊκών και φιλοαμερικάνικων αστικών κυβερνώντων κομμάτων. Επαιξε με τη συνταγή της Ρένας Βλαχοπούλου που ισοφαρίζει στις μαυρόασπρες ταινίες τη χαρτοπαιχτική της χασούρα, κλέβοντας το ίδιο της το σπίτι και κάνοντας συνένοχη την υπηρέτρια, αφού χαρτζιλικώνεται από την γκανιότα του τραπεζιού. Και το χειρότερο είναι πως η τάχα μου δήθεν εκλαΐκευση κερδών και ζημιών από τα δράματα και τις τραγωδίες που γεννιούνται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις συμφερόντων, αποτελεί πολιτικό κριτήριο τοποθέτησης και ψήφου από τη μια και ψευδο-αντίδοτο για τη φαρμακερή πραγματικότητα της εξαθλίωσης.

Σε ένα βαθμό εξηγεί και πώς γίνεται ανεκτή και συζητήσιμη η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, και σε λίγο εύκολα θα περνάει η αντίληψη ότι τα hot spots είναι θέμα γκανιότας και όχι αυτό που όντως είναι, μια κόλαση σε φθηνό πολιτικά οικόπεδο, όπου οι ψυχές τιμολογούνται διαβολικά καλά.

Αν ανακατευτεί στο μπλέντερ των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων η αμειβόμενη δουλεία - και όχι εργασία - με την αντίληψη ότι ο καπιταλισμός είναι μια χαρά σύστημα φτάνει να μην έχει «παρανοϊκούς» χιτλερίσκους για ηγέτες, τότε την επανάσταση θα διδάσκεται ότι την άρχισε ήδη το «Twitter» με την απόφασή του από προχτές να λογοκρίνει την αναπαραγωγή - όχι το ίδιο το κείμενο - των μηνυμάτων ηγετών και πολιτικών που θεωρούνται επικίνδυνοι.

Το από ποιους και γιατί και πώς, είναι στα χέρια προφανώς πλέον των ανταρτών της ανθρώπινης και πολιτικής νοημοσύνης, που αρνούνται να εξοικειωθούν με την γκανιότα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ