ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κλιμακώνεται με φόντο σύνθετες ενεργειακές και γεωπολιτικές κόντρες

To «Μπαρμπαρός» ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι Αμερικανοί συμβουλεύουν όλες τις πλευρές να αποφεύγουν τις εντάσεις

Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός»
Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός»
Ενταγμένες στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που αφορούν τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και όλη τη Μέση Ανατολή είναι οι εξελίξεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, όπου η Τουρκία εντείνει ακόμα μια φορά την προκλητικότητά της, ενισχύοντας τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, αλλά και προετοιμάζοντας γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες όπως έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, το τουρκικό πλοίο «Μπαρμπαρός» εμφανιζόταν να βρίσκεται ήδη στα όρια των «οικοπέδων» 4 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να ξεκινήσει σεισμογραφικές έρευνες μέχρι και την 1η Φλεβάρη 2019. Είχε προηγηθεί την Τρίτη το απόγευμα NAVTEX, που εξέδωσε ο σταθμός Αττάλειας, συνεχίζοντας την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ.

Χτες το απόγευμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «συμβούλευε» την Ελλάδα «να παραμείνετε μακριά από τη συμπεριφορά που θα προκαλέσει κλιμάκωση στην περιοχή». Χαρακτήριζε «αβάσιμη» την προχτεσινή αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ (που έλεγε ότι για τη διενέργεια ανάλογων ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και ότι με την τουρκική NAVTEX «δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο διαδικασίες και οι διεθνείς κανόνες») και επισήμαινε: «Η επιμονή της Ελλάδας σε μη ρεαλιστικές κατηγορίες δεν θα καταλήξει σε κανένα άλλο κακό από το να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξουσίες της ηπειρωτικής μας υφαλοκρηπίδας με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Συμβάλλοντας στην προσπάθεια να στηθεί σκηνικό έντασης, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι το «Μπαρμπαρός» παρενοχλήθηκε από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που βρίσκεται στην περιοχή συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟική επιχείρηση SNMG2, όπως και ότι «μετά από αυτό δυνάμεις του (τουρκικού) Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή εμπόδισαν το ελληνικό πλοίο». Το περιστατικό δεν επιβεβαιωνόταν από την ελληνική πλευρά.

Σημειωτέον ότι το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία εξέδωσε και άλλη NAVTEX (1028/18), δεσμεύοντας μεγάλη περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων και Πάτμου (για την οποία η ευθύνη έκδοσης NAVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές), από τις 19 έως τις 23 Οκτώβρη για ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τουρκικό πολεμικό πλοίο. Ακόμα, εκδόθηκε και η NAVTEX 1038/18 για ασκήσεις με πυρά στο Αιγαίο στις 22 και 23 Οκτώβρη, σε περιοχή νότια της Χίου και βόρεια της Ικαρίας.

ΗΠΑ: Ιση μοιρασιά και αποφυγή εντάσεων

Μεταξύ άλλων, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σχολίαζε ότι «η Ελλάδα η οποία θέλει να εγκλωβίσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο σε μία ΑΟΖ μόλις 41 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατακτώντας τη Μεσόγειο, προέβη σε βήματα που θα προκαλέσουν μεγάλη κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες» και αναφερόταν σε «ελληνικές ενέργειες» που αποτελούν «ανοιχτές απειλές πολέμου».

Επίσης, κανονικά συνεχίζονται και οι προετοιμασίες του γεωτρύπανου «Φατίχ» («Πορθητής»), του οποίου η εμφάνιση στα ανοιχτά της Κύπρου θεωρείται από ορισμένους θέμα ημερών. Ελληνοκυπριακά ΜΜΕ έκαναν λόγο για έντονη «δραστηριότητα» των τριών σκαφών υποστήριξης (των νορβηγικών Siem Sophie, Siem Louisa, Siem Sasha) στην Αττάλεια, αφού εκτέλεσαν πολλά δρομολόγια για τη φόρτωση εφοδίων και υλικών, ώστε να υποστηριχτούν οι πρώτες φάσεις της γεώτρησης.

Πάντως, αυτό που χρειάζεται να είναι καθαρό είναι πως η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται ενώ στην περιοχή μας αναδιατάσσονται συμμαχίες, προκειμένου να προχωρήσουν ευρύτεροι επιχειρηματικοί και γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί.

Ενεργειακοί κολοσσοί κλείνουν τη μία μετά την άλλη συμφωνία για μπίζνες στην περιοχή: Μέχρι τέλη του έτους αναμένεται γεώτρηση της αμερικανικής «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η ίδια εταιρεία έχει ήδη «βάλει στο χέρι» και ελληνικά «οικόπεδα». Ενδιαφέρον για να διευρύνει την ήδη ισχυρή παρουσία της σε ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει και η γαλλική TOTAL (μάλιστα φέρεται να εξετάζει και κοινοπραξία με την «ExxonMobil» για να χωθεί και στο κυπριακό «7»).

Την ίδια περίοδο, φουντώνουν σύνθετα παζάρια όπως και αυτό ανάμεσα σε ΗΠΑ - Τουρκία, που παρά τις σοβαρές διμερείς αντιθέσεις (π.χ. Κουρδικό) δεν μπορούν να παραβλέψουν οφέλη που προσφέρει η συνεργασία τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι που πυκνώνουν και οι επισημάνσεις για την ανάγκη να προχωρήσουν οι συνομιλίες για «λύση» του Κυπριακού, με νέες προτάσεις για τη διχοτόμηση του νησιού να προβάλλουν και συνεχείς παραινέσεις για το ρόλο που μπορεί να παίξει το φυσικό αέριο της περιοχής ως «όχημα για λύση».

Ξεχωρίζει η παρέμβαση των ΗΠΑ, που «αντιδρώντας» στη νέα προκλητική NAVTEX της Τουρκίας, επέλεξε να σημειώσει ξανά ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού «πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», αλλά και να ζητήσει από όλους (!) να αποφεύγεται «κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Από τη μεριά της, η Τουρκία εξετάζει όλα τα μέσα που θα της χρησιμεύσουν για την προώθηση των δικών της σχεδιασμών, σε κόντρα ή / και σε συνεννόηση με άλλες πλευρές. Ετσι, από τη μια πλευρά δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να πολεμήσει με κανέναν αλλά επιδιώκει μοιρασιά του φυσικού πλούτου «με ακεραιότητα» (βλέπε τελευταίες δηλώσεις Τσαβούσογλου) κι από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να αμφισβητεί τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τρεις μήνες από την τραγωδία...

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία με την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, με τους 99 νεκρούς και τις ολοκληρωτικές καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά και εκτάσεις. Πέρα από τη δικαστική έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιο της οποίας έχουν κληθεί ως ύποπτοι πολιτικοί παράγοντες και στελέχη κρατικών υπηρεσιών, χτες δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με αυτό, τα στοιχεία που κυριαρχούν είναι: «Ο αιφνιδιασμός του κρατικού μηχανισμού», «η μη έγκαιρη εντολή για την απομάκρυνση του πληθυσμού» και αρκετά ακόμα που αφορούν το επιχειρησιακό κομμάτι της υπόθεσης. Βεβαίως, όλα αυτά έχουν τη δική τους αξία και αυτονόητο είναι ότι πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες. Εχουμε πει όμως πολλές φορές στο παρελθόν πως σε κάθε περίπτωση δεν αναιρείται το γεγονός ότι η έρευνα προσανατολίζεται σε επιμέρους ευθύνες, παραλείψεις και λάθη στελεχών του κρατικού μηχανισμού, τροφοδοτώντας μια συζήτηση που αφήνει στο απυρόβλητο τις πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στο Μάτι. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι από τις 23 Ιούλη μέχρι και σήμερα, αν υπάρχει κάτι που γίνεται προσπάθεια να συσκοτιστεί και να συγκαλυφθεί από κυβέρνηση, Περιφέρεια και αστικά κόμματα, είναι ακριβώς αυτό...

* * *

Οι κύριες πολιτικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για όσα έγιναν στην Ανατολική Αττική έχουν να κάνουν με την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που υλοποιούν όλοι τους και αποτελεί υπόβαθρο για τέτοια τραγικά γεγονότα, είτε πρόκειται για το Μάτι είτε για τη Μάνδρα, με τους 24 νεκρούς. Εχουν να κάνουν με το συνολικό πλαίσιο χρήσης της γης και αξιοποίησης του φυσικού πλούτου των ακτογραμμών με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. Το πλαίσιο αυτό αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες και μπαίνει εμπόδιο στην ύπαρξη ενός σχεδιασμού προστασίας του περιβάλλοντος, των ζωών και των περιουσιών των λαϊκών στρωμάτων. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όσο κι αν προσπαθεί να παρουσιάσει ως «τομή» τη δική της διαχείριση, καθώς τα χωροταξικά σχέδιά της, τα περίφημα «αναπτυξιακά» σχέδιά της για την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, αντιμετωπίζουν την γη ως πηγή κέρδους για το κεφάλαιο.

***

Το πλαίσιο των πολιτικών ευθυνών μεταξύ άλλων περιλαμβάνει όλους τους δασοκτόνους νόμους, καθώς και όλες εκείνες τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης και «τακτοποίησης» των αυθαίρετων κτισμάτων σε βουνά και παραλίες. Αλλωστε, σήμερα δημοσιεύονται οι δασικοί χάρτες για την Ανατολική Αττική, που αναμένεται να περιλαμβάνουν τις περιβόητες «αστικές πυκνώσεις», έναν όρο που εφηύρε η κυβέρνηση για την αυθαίρετη δόμηση ώστε να διατηρήσει αυτό το καθεστώς. Περιλαμβάνει ακόμα: Την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με νόμους που επιτρέπουν την καταπάτηση δασών και αιγιαλού. Την έλλειψη ενός σύγχρονου πλαισίου προστασίας από φυσικά φαινόμενα, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, την έλλειψη ανάλογων υποδομών και εκπαίδευσης του πληθυσμού. Τις δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, που έχουν οδηγήσει σε άθλια κατάσταση τους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη Δασική Υπηρεσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταβάλλει το 0,035% του ΑΕΠ, όταν οι εξοπλιστικές δαπάνες που αφορούν το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ απορροφούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. Την απουσία οργανωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας και μέσων για την υλοποίησή του, όπως επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο στην πυρκαγιά στο Μάτι.

* * *

Εκτός όμως από τα παραπάνω, υπάρχει και κάτι ακόμα. Κοντεύουν τρεις μήνες από τη φωτιά και οι πυρόπληκτοι αντιμετωπίζουν μία τραγική πραγματικότητα. Η διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής προχωρά με ρυθμούς «χελώνας». Υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων από την ανεπαρκή διάγνωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, λόγω της πυρκαγιάς και των καταστροφών, αλλά και της ρύπανσης από την καύση διαφόρων υλικών. Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, στρέφουν τους πυρόπληκτους στα νύχια των τραπεζών για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων. Και δίπλα σ' αυτά και άλλα πολλά, κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει, αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής εκτεθειμένους σε μια επόμενη καταστροφή, αυτήν τη φορά από μια νεροποντή.

* * *

Ολα αυτά επιχειρούν να κρύψουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα. Και κυρίως τις δικές τους ευθύνες για όλα αυτά. Ο λαός όμως δεν πρέπει να διαγράψει από τη μνήμη του την πολιτική που απειλεί τη ζωή του και την οποία υπηρετούν όλοι εκείνοι που τώρα κονταροχτυπιούνται πάνω από μία εισαγγελική έρευνα. Επιβάλλεται να εντείνει την καθημερινή του πάλη, αποφασιστικά, για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές, όπως αυτές στο Μάτι, στη Μάνδρα, στον Σαρωνικό, αλλά και τις παλιότερες, όπως στην Πελοπόννησο το 2007. Να απαιτήσει άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του. Να παλέψει ενάντια στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου οι λαϊκές ανάγκες και η ίδια η ανθρώπινη ζωή θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ